Víkend napoví, jak moc chceme změnu

Lukáš Jelínek

Je jistým paradoxem, že česká společnost volá po změně, v prezidentské volbě ovšem mezi favority figurují staré známé postavy. Skutečnou změnu by ovšem přinesli kandidáti jiní.

Kdybychom dali na průzkumníky přes veřejné mínění a mediální dramaturgy, museli bychom konstatovat, že první přímá volba českého prezidenta přináší pozoruhodný paradox. Voliči na jedné straně ventilují své znechucení z politiky a požadují změnu. Na straně druhé se však řada z nich zhlédla v politicích, kteří rozhodně nejsou nepopsaným listem papíru.

Miloš Zeman a Jan Fischer již měli příležitost předvést, kam by chtěli tuzemskou politiku posunout a jak by chtěli upravit životní podmínky českých občanů. Zeman pomohl postavit na nohy Klausem zdecimovanou ekonomiku, ovšem byl premiérem, za něhož politika nepředstavitelně zhrubla. V jeho éře jsme byli svědky první (a zatím poslední) objednávky, kterou vysoký státní úředník vypsal na fyzickou likvidaci nepohodlné investigativní novinářky. Onen úředník měl, stejně jako kápo pražského podsvětí Mrázek, dveře otevřené k Zemanovu šéfporadci.

V sobotním Právu se Miloš Zeman dušoval, že Miroslava Šloufa na Hrad nepřivede. Budeme-li mu věřit víc, než když sliboval, že už se sám nikdy nevrátí do politiky, můžeme se pídit, kdo by pak ale byl jeho pravou rukou? Jiří Weigel, kterého, jak sám avizoval, hodlá zdědit po Klausovi?

O Zemanovi se dá říct ledacos, snad jen jediné ne: že by stmeloval společnost. Stromy objímá, ale s lidmi se nemazlí. A vůbec se prý — pěkně po elitářsku - nebaví s blbci, což je však kategorie dost subjektivní a spadnout do ní může kdykoli kdokoli z nás.

Nástup Jana Fischera do premiérského úřadu byl v roce 2009 přijat s notnou úlevou — vždyť vystřídal ranaře Mirka Topolánka. Patrně proto mnozí občané vytěsnili z paměti, že bez mrknutí oka převzal část Topolánkova servisního týmu a řídil kabinet, který mu Topolánek společně s Jiřím Paroubkem nanominovali. Fakticky šlo o vládu velké koalice, byť s klotovými rukávy. Lobbisté a průmyslníci spokojeně předli, zatímco voliči byli rádi, že jsou rádi, přestože daňová, zdravotnická či sociální politika pokračovala ve vyjetých pravicových kolejích. Fischer ale vždy uměl — na rozdíl od Zemana - hladit po srsti. Leč nic víc.

Klause, Zemana, Fischera, ale i Karla Schwarzenberga můžeme za sebou poskládat na polopřímce polistopadové politiky. Každý nastoupil do klíčové ústavní funkce v jistém čase, každý se o něco snažil, každý něčím přispěl. A to i k celkovému marasmu. Jinak by se totiž vztah veřejnosti k politice vyvíjel v uplynulých třiadvaceti letech naprosto odlišně.

Možná se ale věci mají tak, že o změnu ve skutečnosti nestojíme. Brblat na poměry nás baví a naše životní úroveň nám vrásky nečiní. Potom si můžeme hodit korunou mezi politikem nejvtipnějším a nejuhlazenějším. Anebo se poradit s hvězdami showbyznysu či si  poslechnout doporučení odcházející hlavy státu.

Volič ovšem ještě může překvapit a k více či méně radikální změně zavelet. Za plentou se budeme moci rozhodovat nikoli mezi dvěma, ale mezi devíti kandidáty. Na dva se výběr zúží až po tomto víkendu.

Radit čtenářům Deníku Referendum, koho konkrétně propasírovat otvorem volební urny, nehodlám: každý máme vlastní srdce a vlastní mozek. Přiznám se však, že svým hlasem podpořím reálnou, nikoli hypotetickou změnu. Jistě vím také to, že se tentokrát vybodnu na velkolepá gesta, která vidím ve volbě menšinových či tzv. alternativních kandidátů s nejoriginálnějším programem. Když ti propadnou sítem a jejich hrdí sympatizanti coby vedlejší produkt posunou bez mrknutí oka do druhého kola třeba Fischera se Zemanem, uslyšíme nářek vyvažovaný moudrostmi typu: Volil jsem bez jakéhokoli taktizování tak, abych měl čisté svědomí.

Nemyslím, že by byla chvíle zralá na podobnou pózu. Raději ve svém rozhodování zkombinuji programovou blízkost s odhadem, kdo z adeptů ještě může papírovým favoritům pěkně zatopit.

    Diskuse
    January 10, 2013 v 14.39
    Vidím to jinak
    Díky za inspirativní článek, byť já to vidím jinak:


    http://sladek.blog.respekt.ihned.cz/c1-59098780-prezidentka-2013-chceme-zmenu-ci-kupecke-pocty

    "Bohužel, kampaň Jiřího Dienstbiera reprezentuje PR mainstream toho, jak „se u nás dělá politika“ - a to je škoda, nereprezentuje změnu, ale přitakání. Budiž, své voliče si najde. Pokud však jeho zastánci chtějí zapůsobit na ty, kdo volí Fischerovou, Roithovou či Franze, měli by zvolit chytřejší cestu. Strašení a vyzývání ke kalkulu tady neobstojí. Stejně tak, jako nepodložené obviňování z pozérství."

    JS
    TT
    January 11, 2013 v 3.13
    Tak proč ho nevolí?
    Německý levicový písničkář Uwe Kling ve své písni Kdo nás vždycky zradí? zpívá: Kdo nám nikdy nenabídl solidní kandidáty, nebyli to náhodou sociální demokrati?

    http://www.dailymotion.com/video/x8w50t_marc-uwe-kling-wer-hat-uns-verraten_fun#.UO9o_m_GTQo

    Plakat nad tím, že voliči Táni nevěří ČSSD a nevolí JD není fakt její chyba a chyba jejího volebního týmu hospodařícího se 160 tis. Kč.

    V duchu Uweho písně bych se zeptal:
    "Kdo to byl, kdo odmítl na své kandidátky občanské kandidáty - neříkej nic, nech mě hádat, nebyli to - Sociální demokrati?

    A mám básnit o Literákách, o Mládkovi, Foldynovi a Vaňhové? Ale né.

    Měli jste čas i fůru peněz na to, abyste voliče přesvědčili. Měli jste léta na to, abyste se otevřeli Vám nakloněným občanským organizacím - místo toho jste podporovali a podporujete Člověka v tísni, místo toho vaši představitelé o Táně či Iloně a dalších mluví jako noční můře, esoterických fanaticích, atp.

    Pokud naše aktivity vnímáte jako problém, mohli jste a můžete udělat dvě věci. Buď nám jít po krku a označovat nás za nemyslící blouznivce - viz Tvůj článek. Nebo nás vzít vážně a začít realistickou diskusi a spolupráci.

    Teď Vám držím palce jen o trochu míň než nám a voličům Táni. A příště - uvidíme - možná na jedné lodi. Ale určitě ne bez vašeho přičinění.
    January 11, 2013 v 5.51
    Ať mají dnes všichni voliči šťastnou ruku!
    Tomáš Tožička připomíná důležitou zkušenost posledních více než 100 let: sociální demokracie vždycky zradila pracující (1914, 1918, 1934, 1968, 1989...) V těchto intencích je Miloš Zeman "skutečným" sociálním demokratem par excellence.
    "Táňu a Ilonu" bych ale neházel do jednoho pytle - a to ani v dobrém a nejlepším slova smyslu.

    Evě Hájkové: Voliči budou mít bezpochyby šťastnou ruku, bez ohledu na to, zda mají v hlavě něco čili nic.... Dopadne to asi tak, jako když někdo věří, že štěstena bude stát na jeho straně, když vyplňuje tiket Sportky...

    January 11, 2013 v 7.02
    (Bezmála) jedinou zajímavou otázkou
    zůstává v tuto chvíli:
    Kdo doprovodí Zeman do druhého kola. Fischerovy šance vzrůstají s každým voličem, který bude volit v prvním kole někoho jiného než Jiřího Dienstbiera, nebo Roithovou, Sobotku, Franze, Bobošíkovou nebo Zemana. Jelikož už nekandiduje Kanimura a Dlouhý, jsou vyhlídky vyklonovaného kandidáta Jana Fischera obstojné.

    A pak těm, kdo se z různých, často tajuplných důvodů periodicky hlásí "levici" nezbude než po prvním kole z plna hrdla volat - "ZEMAN FOR PRESIDENT!" V jeho osobě, pokud motyka spustí, zvítězí nejlepší z kandidátů pravice, který si umí roli levičáka hrát lépe a přesvědčivěji než kdo jiný....
    January 11, 2013 v 7.47
    Ještě se sluší dodat
    dříve než se s DR rozloučím, že bych na Hradě nejraději viděl Táňu Fischerovou. Myslím, že by se do ní brzy mnoho lidí zamilovalo stejně jako my, kdo jsme po ní platonicky toužili před čtyřiceti lety po každé návštěvě Činoherního klubu.

    A představte si, jak by krásně vypadala na stěně vedle tabule v tisích školních tříd! A také v úřadovnách vlády, pošty, BIS, ministerstva obrany (vrchní velitelka!)...

    Ale to je všechno jen "kdyby"...

    V reálném světě nezbývá, než se pokusit, aby se první dáma republiky nejmenovala Fischerová, ale Zemanová.

    *** Já v této zbytkové zemi volební právo už přes třicet let nemám. Ale jeden president Fischer je pro Evropu ažaž !! ***

    (Není to divné, že se nekonala velkolepá oslava 20-ti let "české státnosti"? Soudruzi Klaus a Kubice zase jednou na něco zapomněli...)
    BT
    January 11, 2013 v 8.28
    Pane Tožičko,
    myslím, že pan Zeman teď také velmi tíhne k paní Fischerové, lepšího spojence přímo uvnitř levice by těžko našel.

    Pan Fischer, kdyby mu docházely souvislosti, by to viděl nepochybně stejně jako pan Zeman.
    PM
    January 11, 2013 v 10.07
    Levice nezastupuje elitu a proto nenabízí voličům, popř. velmi ojediněle
    pocit jedinečnosti a sounáležitosti s elitou.
    Proto levice dostává hlasy od ponížených a potupených, od kriticky a skepticky založené inteligence, a dle potřeby od těch, kteří vidí v demokratickěm režimu možnost nastolení patové situace mezi o moc usilujícími elitami - taci voliči jsou základem pevného demokratického režimu.
    A na tyhle tu stále ještě, mi elitérní romantici čekáme......... povzdechl bych si.
    TT
    January 11, 2013 v 16.04
    Problém ČSSD = odbory
    Pánové a dámy, pláčete pěkně, ale na špatném hrobě. Když si ČSSD nedokázala zajistit ani podporu šéfa odborů, pak je zbytečné se rozčilovat nad několika "ztracenými hlasy" pro TF!