Novým předsedou ČSSD je Michal Šmarda. Do vedení se vrací Petříček a Netolický

Jan Gruber

Sociální demokracii, která má za sebou sérii těžkých volebních porážek, povede starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda. Slibuje, že stranu vnitřně obrodí, zkonsoliduje její hospodaření a dopomůže jí k budoucím vítězstvím.

Nový předseda před sjezdem svůj úkol definoval celkem bez příkras jako „přežití“. Foto Facebook Michal Šmarda

Sociální demokracie si na svém třiačtyřicátém sjezdu zvolila nové vedení, které ji má po sérii volebních debaklů přivést znovu na politické výsluní. Předsedou se stal starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda, kterému delegáti dali přednost před ministryní práce a sociálních věcí v demisi Janou Maláčovou a někdejším ředitelem Vojenského zpravodajství Miroslavem Krejčíkem. Vedle Šmardy se do čela strany po tři čtvrtě roce vrátil i vrátil pardubický hejtman Martin Netolický spolu s bývalým ministrem zahraničních věcí Tomášem Petříčkem.

Volbě vedení předcházela bezmála čtyřhodinová debata, která se ovšem nevedla o příčinách volebních neúspěchů, upadající kondici strany nebo programových otázkách, ale o financování kampaně v posledních sněmovních volbách, která podle slov statutárního místopředsedy Romana Onderky vyšla na dvaapadesát milionů korun. Delegáti upozorňovali, že strana překročila schválený rozpočet o více než deset milionů korun, a požadovali, aby členové předsednictva celou věc vysvětlili. Ti toho ovšem přes opakované výzvy nebyli schopni a nedokázali odpovědět, kdo o navýšení rozpočtu rozhodl.

Souběžně se účastníci sjezdu hlásili do diskuse s podněty na úpravu stranických stanov a apelovali, aby se sociální demokracie vrátila k systému primárních voleb, jenž byl nadvakrát zrušen sjezdy v letech 2018 a 2019. Nakonec se delegáti shodli, že bude ustavena pracovní skupina pro přípravu nových stanov, která je předloží stranickému vedení nejpozději do poloviny příštího roku. K politické diskusi sjezd nepřiměly ani zprávy končících místopředsedů, kteří bez větší sebereflexe popisovali, kterak se po boku Jana Hamáčka snažili sociální demokracii zachránit, ovšem neuspěli.

Šmarda zvítězil suverénně. Středulu vybídl k prezidentské kandidatuře

Přestože se do souboje o předsednické křeslo původně hlásilo hned sedm politiků, nakonec zbyli jen tři, neboť zbylí uchazeči — s výjimkou ředitele Městské knihovny v Poličce Jana Jukla, jenž nezískal dostatečnou podporu od delegátů — se své kandidatury vzdali ve prospěch Krejčíka. Ani to ovšem bývalému řediteli Vojenského zpravodajství k úspěchu nepomohlo, když obdržel jen jedenačtyřicet hlasů.

V rozporu s očekáváním se nedařilo ani Maláčové, pro níž hlasovalo dvaašedesát delegátů. Z volby tak vyšel jako suverénní vítěz Michal Šmarda se ziskem sto třiceti hlasů ze dvou set třiatřiceti možných.

„Strašlivě jsme prohráli hned několik voleb. Ztratili důvěru lidi. Opustili nás, protože si mysleli, že jsme my opustili je. Čeká nás tvrdá práce a bude to bolet,“ říkal ve svém projevu nově zvolený předseda. Strana podle něj musí v prvé řadě konsolidovat své hospodaření.

„Když nebudeme umět spravovat vlastní majetek, tak nám lidé neuvěří, že to zvládneme ve velkém. Samozřejmě nás nezvolí jen proto, že si dáme do pořádku účty, ale jde o zcela nezbytný předpoklad,“ zdůraznil. A připomněl, že stranu za necelý rok čekají klíčové komunální a senátní volby, v nichž si nemůže dovolit neuspět.

Ve druhé části svého vystoupení se dotkl i blížících se voleb prezidentských. „Musíme je využít k mobilizaci našich členů, spolupráci s odbory a znovuzrození levicového hnutí. Proto bych chtěl, abychom požádali předsedu Českomoravské konfederace odborových svazů Josefa Středulu, aby kandidoval na prezidenta, a nabídli mu naši plnou podporu. Můžeme tak začít budovat mohutné hnutí pracujících,“ vysvětlil.

V samém závěru pak slíbil, že se stranické práci bude věnovat na plný úvazek a složí proto uvolněnou funkci starosty. „Je to pro mě složité, ale jinak to nejde,“ dodal.

Oproti mnoha předchozím sjezdům proběhla vcelku hladce i volba stranických místopředsedů. Tím statutárním se stal místostarosta Bohumína Igor Bruzl. Ve slezském městě ČSSD dodnes dosahuje vysoce nadprůměrných volebních výsledků.

Bruzla a Šmardu v novém vedení doplnili dva bývalí místopředsedové Netolický s Patříčkem. A poslední tři místa obsadili zastupitel města Stříbra Robin Šín, starosta městské části Brno-Líšen Břetislav Štefan a politoložka Daniela Ostrá, autorka Deníku Referendum. Delegáti tak v zásadě vyslyšeli přání nového předsedy a zvolili mu ty spolupracovníky, které si sám přál.

Diskuse
December 10, 2021 v 23.54
Dále s ČSSD?

Z pěti kroků, které Šmarda předložil, ani jeden se přímo netýká politického programu. Ať se strana dá do pořádku, ale ať řekne, co bude prosazovat v komunále a senátu a co za čtyři roky ve sněmovně.

JP
December 11, 2021 v 9.42

V každém případě se zdá, že sociální demokracie se pro tentokrát rozhodla pro skutečně radikální obnovu. Zřejmě právě na to doplatila Maláčová, které se před sjezdem připisovaly vyrovnané šance se Šmardou, ale nakonec mu jasně podlehla. Maláčová byla v očích delegátů zřejmě příliš zatížena svou účastní v koalici; zatímco Šmarda přece jenom přesvědčivěji reprezentuje rezolutní postoj ohledně reorganizace a revitalizace strany.

Kterým směrem by se obnovená sociální demokracie měla pohybovat lze dost jasně vyčíst už z personálií: Šmarda fakticky reaktivuje celou řadu - víceméně progresivních - osobností sociální demokracie z minulosti, jako je například Vladimír Špidla nebo i bývalý europoslanec Rouček. Programově-ideové názory Šmardy je pak možno vyčíst z jeho prohlášení která vydal v poslední době, i na stránkách DR. Jeho cílem je zřejmě obnovit aktivitu strany především v základech - jak stranických, tak ale především společenských respektive sociálních.

Do jaké míry se mu to podaří, se v tuto chvíli ještě nedá odhadovat; ale pokud mu vydrží jeho energie a nasazení, bylo by dost dobře myslitelné že se mu podaří sociální demokracii restartovat alespoň tak dalece, že se tato opět dostane do sněmovny; což by bylo krajně potřebné už vzhledem k akutním finančním problémům strany.

Ovšem je nutno mít na paměti i to, že ve svých snahách dostat sociální demokracii opět na výsluní bude muset jít proti obecnému trendu současné doby, kdy (tradiční) levicové strany jsou čím dál tím více na sestupu.