Čím a proč nás krmí

Táňa Fischerová

Současná hospodářská krize zdánlivě nemá řešení. Obzvlášť pokud ji chceme léčit tím, co ji způsobilo. Existují však i alternativní pohledy na ekonomiku a východiska ze současných problémů.

Léta se zajímám o různé alternativní ekonomické práce, protože stávající hlavní proud mi nedává odpovědi na různé otázky, které si dnes člověk nutně musí klást. Tak jsem se stala členkou Trustu pro ekonomiku a společnost, který zakládala inspirativní osobnost Naďa Johanisová. Díky Trustu dostávám do rukou různé zajímavé práce, které nutí k přemýšlení.

Ivana Lesaye a jeho studii o důchodové reformě jsem citovala nedávno. Dnes bych ráda zmínila jinou nesmírně zajímavou studii německé ekonomky Margrit Kennedyové „Peníze bez úroku a inflace.“ Margrit Kennedyová se věnuje systému našeho finančnictví a úrokům, na kterých stojí.

Margarit Kennedyová tvrdí, že dnešní peněžní úrokový systém stojí na skrytém přerozdělování peněz. Peníze jsou v rukou lidí, kteří vytvářejí bariéru tak, že ti, kteří mají méně, musejí platit poplatek těm, kdo mají více než potřebují. Problémy s nezaměstnaností, zadlužením třetího světa, ale i našich států a nás všech, hromadění zbrojního arsenálu, budování jaderných elektráren, to všechno je důsledkem tohoto systému, který udržuje peníze v oběhu s úroky a úroky z úroků. To tito ekonomové považují za „neviditelný zhoubný mechanismus“. Dochází tak k porušování ústavních práv ve většině demokratických zemí. Ústavy zaručují rovný přístup k veřejným službám a ten tady není. Kennedyová říká, že si stačí tyto věci uvědomit a mít odvahu je změnit dříve, než dojde k úplnému krachu a že změna bude výhrou pro všechny strany.

Na úvod představuje tři druhy růstu 1. normální (přírodní), 2. lineární (více strojů — více zboží — končí, když se stroje zastaví), 3. exponenciální (růst zpočátku pomalý, pak se zrychluje, nakonec téměř kolmá křivka růstu, končí smrtí hostitele — rakovina). Úrokový systém patří ke třetímu druhu, je exponenciální. Peníze se v intervalech znásobují, tento systém také vede k válkám.

Odhaluje také mylný předpoklad těch, kdo si osobně nepůjčují, že tedy neplatí úroky. Ty platí všichni v nárůstu cen služeb a zboží (až o padesát procent). Příklad dokladuje na Německu, kde žije. Rozdělila společnost na deset skupin a na grafech ukazuje, že osm z nich platí do systému více než dostává, devátá skupina dostává o něco málo více než dává a desátá inkasuje dvakrát více než platí. Na příkladu Německa a vzrůstu jeho státního dluhu také ukazuje, že dluh státu jednoho dne přeroste příjem. K tomu okamžiku se ostatně blíží všechny státy světa, protože dluhy už nejsou splatitelné, splácíme jenom úroky. Na německém příkladu dokládá, že za posledních 33 let došlo k tisíciprocentnímu nárůstu soukromého i veřejného dluhu. Vláda jej ještě podněcuje garantováním půjček, protože je to potom pro obyvatele přijatelnější. Inflace je jenom jinou formou zdanění a vláda tak zvládá zadluženost. Je to začarovaný kruh, který znamená prohlubování sociální nerovnosti i zhoršování životního prostředí.

Jak z toho ven? Podle Margrit Kennedyové je třeba vytvořit systém, který sleduje křivku přírodního růstu. Pak by většina byla dvakrát tak bohatá a na udržení životní úrovně by stačila polovina pracovního času.

Navrhuje peněžní systém, kde by lidé platili pětiprocentní udržovací poplatek v případě, že někdo peníze zadrží a nedovolí, aby obíhaly. Úrok je ziskem soukromým, poplatek by byl ziskem veřejným, musel by se vrátit do oběhu, aby byla rovnováha mezi objemem peněz a ekonomickou činností. Tento model už v minulosti existoval a byl úspěšný. V Rakousku v roce 1933 pracovali s místními penězi. V místě, kde se realizoval, vznikla nová pracovní místa a peníze zůstávaly v místní ekonomice. Model chtělo zavést 300 dalších měst, zasáhla však rakouská banka. Bála se ztráty monopolu a zakázala tisknout místní měnu.

Kennedyová nabízí jedno z mnoha řešení. Každý by měl dva účty, běžný a spořivý. Běžný by byl jako hotovost stále majiteli k dispozici, peníze by mohly ztrácet hodnotu buď půl procenta měsíčně nebo šest procent ročně. Kdo by měl na tomto účtu více než by potřeboval na platbu všech výdajů, byl by nucen s malým poplatkem převést platbu na spořivý účet, kde by banka mohla bezúročně půjčovat peníze tam, kde je potřebují. Tyto peníze by nebyly zatížené poplatkem. Majitel by sice nedostával úrok, ale peníze by zase neztrácely hodnotu. Všechno by fungovalo jako dosud, banky by měly zájem půjčovat, i ony by musely platit poplatky. Tím by přišel ke slovu regulační mechanismus ve prospěch všech a ne skryté přerozdělování bohatství.

K tomu ovšem také přidává nutnost pozemkové reformy, aby se peníze nepřesouvaly do spekulací s pozemky, byla by vlastníkem pozemků komunita a pronajímala je svým členům. Vlastníci půdy by platili poplatek cca tři procenta za rok z hodnoty parcely, byl by vyplácen komunitě a ta by za něj nakupovala půdu.

K tomu by měla přistoupit také reforma daňová. Platila by se nikoli daň z příjmu, ale ze spotřeby. Vyšší cena zboží by se vyvážila tím, že se nebude platit daň z příjmu.

Jaké výhody by podle Kennedyové z tohoto systému plynuly? Odstranění inflace, redukce sociální spravedlnosti, snížení nezaměstnanosti, snížení cen o třicet až padesát procent u zboží, ekonomická konjunktura, stabilní ekonomika.

Nový systém neutrálních peněz by mohl snížit růst zadluženosti i koncentraci peněz a zabezpečil by soustavnou výměnu zboží a služeb. Dnes jde třicet procent z každé koruny, marky, eura, dolaru na splácení úroků z kapitálu.

Naďa Johanisová ve své krásné knížce „Kde peníze jsou služebníkem, nikoli pánem“ popisuje ještě jiné varianty toho, jak i dnes působí alternativní ekonomiky a banky. Tady někde je klíč k budoucnosti. Proto musíme studovat nové modely a nenechat si cpát do hlavy omletá klišé lidí, kteří dobře vědí, čím a proč nás krmí.

    Diskuse
    TF
    February 12, 2010 v 19.03
    Velmi se omlouvám, ale byla jsem upozorněna na drobnou chybu, která mi unikla. Samozřejmě má být "redukce sociální nespravedlnosti".
    Táňa Fischerová
    December 2, 2012 v 13.42
    Barter
    Je taky celkem zajímavý model.
    December 2, 2012 v 14.48
    Čaká Vás všetkých naozaj ťažká volba
    no ako rakúskému občanovi by sa mi páčilo, keby českým presidentom bol Juraj Dienstbier a slovenskou prezidentkou Táňa Fischerová. Čechom treba chalana - a Slovensko je krajšia krajina.
    December 2, 2012 v 17.39
    Myslím, že ženy jsou obecně na prezidentku lepší volba.
    Už jen kvůli těm kvótám. Koneckonců můj volební program počítal se dvěma Tatianami. Takže s paní Fischerovou bych myslím taky neměl problém.
    (A myslím by s těmi mými dvěma tvořila skvělý team! :-)
    Podobný systém jako německé ekonomky Margrit Kennedyové, o kterém autorka referuje, je systém českého původu nazvaný Paradigma pro třetí milenium, p3m, který v Brně vyvinuli manželé Dymáčkovi viz
    http://paradigm3m.com/cz/index.php
    a dokonce do něj zapracovali i sociální a zdravotní systém, takže se obejdou i bez povinných odvodů do těchto systémů - čili jejich systém se obejde bez daní vyjma regulačních daní jako jsou daně z alkoholu, cigaret apod.
    December 3, 2012 v 16.59
    Dluh a banky
    Mezi lidmi se teď hodně mluví o roli bank při tvorbě státního dluhu. K tomu např.
    http://havlicekpetr.blog.idnes.cz/c/307653/Docka-se-CR-svoji-vlastni-exekuce.html
    Zde píše Petr Havlíček, jehož sympatickým heslem je
    Říkejte lidem pravdu a změníte svět,

    Komu všichni dlužíme (stát, lidé, firmy)? Odpověď zní: Bankám. Kde banky berou peníze? Odpověď zní: Půjčují si je od České národní banky a střadatelů. A kde bere peníze ČNB? Odpověď zní: Tiskne si je. A kdo je vlastníkem České národní banky? Odpověď zní: My, občané České republiky. MY jsme vlastníky, nikdo jiný být vlastníkem ani nemůže. A tak další logická otázka zní: V čem je tedy problém? Natiskněme si tolik peněz, abychom mohli zaplatit všechny naše dluhy. Státní, firemní, i ty domácí. A bude dobře. Dluhy zmizí a s nimi zmizí i infekce, kterou se lidstvo nakazilo. Infekce, která se jmenuje DLUH. Dluh, který vytváří bankovní svět.

    Kdyby tohle bylo všeobecně známé před dvěma a půl lety, dovolil by si Kalousek posílat nám složenky na úhradu státního dluhu?
    December 3, 2012 v 17.55
    Taťána - Davidu Lobpreisovi (ale především autorce)
    Она ласкаться не умела
    К отцу и матери своей;
    Дитя сама, в толпе детей
    Играть и прыгать не хотела
    И часто целый день одна
    Сидела молча у окна.

    (Dík za odkaz patří znovu paní E.H.)
    December 4, 2012 v 12.21
    Pane Kopecký, díky moc, ale
    ale já skutečně nemůžu za to, že se šéfová českého Googlu má stejné jméno jako kandidátka na presidentku. A souvislost s Evženem Oněginem mi taky trochu uniká.

    Ale díky, včera jsem vzpomínal, co si z toho Puškina ještě pamatuju a bohužel toho vážně moc není :-(.

    Ale ty vzorečky, ty jde většinou někde dohledat :-)...

    Takže ještě jendou díky a přeji krásný advent do Vídně:
    https://www.youtube.com/watch?v=5FKvN4lGa_o

    December 4, 2012 v 16.39
    debata o ekonomii bez ekonomů ?
    nesdržím se poznámky k ekonomické části diskuse : samozřejmě že ekonomický mainstream nedává odpovědi na všechny otázky. A tak ekonomičtí laikové i ekonomičtí disidenti právem hledají odpovědi. Ty by však neměly být odtržené do skutečnosti.
    Hledači odpovědí by měli být na pozoru před pocitem že odpověď našli bez důkladnější oponetury ekonomů..Množí se tu různé nápady na téma dekomodifikace peněz a předkládají se k věření bez jakéhokoliv kontextu s poznáním příslušného oboru..
    je třeba zdůraznit, že co ještě umožnuje lokální prostá směna v jakési novodobé komuně (obščině), to neumožnuje rozvinutá zbožně peněžní výroba na celospolečenské úrovni. Stručně : pokud penize nejsou zbožím, nejsou ani penězi.
    To na téma s lehkostí traktovaného tématu "free money". To se pak totiž snadno dostaneme do krajností jako je např."moneyless economy" což je jen levičácká protiváha pravičácké (libertinské až anarchokapitalistické) koncepce "free bankingu"
    Takové nápady nejsou objektivizovány tím že se názory obce ekonomů shodí jako málo nadšené a předjímavé. Je třeba to podrobit kritickému rozboru - nemlže to sloužit jako zjevené světlo, jedno jeslti inspirací má být žurnalistka Kennedyová a nebo matematik Dymáček.
    December 4, 2012 v 17.28
    Davidu Lobpreisovi
    Protože se mi nechce mluvit o ekonomii, tak se chytím radši toho vašeho Oněgina. O něm jsme se k maturitě učili hlavně to, že byl "лишний человек", tedy "zbytečný člověk" (čili člověk nemající žádný cíl), jemuž "все надоело" (všeho byl přesycen).
    Puškin, který se nechal zastřelit z deseti kroků pro čest své ženy (kdo z vás by to dnes udělal, pánové?), neměl tušení, že na přelomu 20./21. století budou skoro všichni lidé z euroamerické civilizace trpět oněginovským syndromem - nudou, cynismem nebo skepticismem. E.O. byl patrně průkopníkem postmoderního životního stylu, ale tenkrát takoví nebyli zdaleka všichni příslušníci šlechty. Například jeho přítel ne:
    "Vladimír Lenskij zval se jménem,
    duch goettingenský byl mu věnem,
    jenž nadšeně vždy uvěří,
    mávaje černou kadeří."
    December 4, 2012 v 17.46
    Kulturní gteneralizace
    tak z jiného soudku - dušezpytné a duchamorné stavy typu oblomovštiny snad nejsou znakem euroatlantickým. Konkrétně tahle hrozba je snad přehnaná...i když jinak nám ta čiperná Asie dává zabrat
    December 4, 2012 v 18.02
    Paní Hájková
    To byste se divila kolik má takový jeden úkolů. A některé si dokonce zadal sám. Bojím se ale že bych nebyl ochoten hazardovat životem jiných lidí. I když je pravda, že mne čeká jeden souboj, ale to budou smíšené plážové trojky :-)).
    Jinak mé znalosti ruské literatury jsou prachmizerné. Zrovna jsem zjistil, že můj oblíbený sovětský autor není ani Rus :-)
    Raději bych proto setrval někde poblíž té ekonomie.
    December 4, 2012 v 18.09
    ...asi to znáte, ale pro jistotu...
    když tu padla ta čiperná Asie: https://www.youtube.com/watch?v=9bZkp7q19f0 :-)
    December 4, 2012 v 18.37
    čiperové jedni
    no já bych to nezlehčoval : když vynechám pověstnou čipernost vietnamských obchodníků, nebo více "hoch" téma, legendární schopnost japonců a číňanů aplikovat cizí poznatky a patenty - tak důsledky nedávné krize jsou tyto :
    růst globální ekonomiky je nyní kolem 3%, EU stagnuje kolem 0 a Čína vykazuje růst kolem 8%.
    Takže bez jakékoliv xenofobie - holá konstatace, takhle by si nás ti kluci asijský tak za čtvrt století mohli koupit všechny. Už umíte čínsky ?
    December 4, 2012 v 18.38
    "Čiperná Asie"
    --- Ekonomie bez ekonomů? ---

    Které ekonomy máte na mysli, pane poslanče?
    Ekonomy jako jsou Václav Klaus, Karel Dyba, Ivan Kočárník, Ivan Pilip, Tomáš Ježek, Dušan Tříska, Jan Švejnar, ….

    Ekonomy, kteří jako Václav Klaus v životě neřídili továrnu, pracovní kolektiv nebo alespoň OPBH či krejčovskou dílnu?

    Ekonomy, kteří se vyznačovali pouze doktrinářským papouškováním teorií chicagské školy nebo univerzitních skript a učebnic?

    Nebo snad ekonomy jako Miroslav Grégr, František Čuba nebo František Vlasák (abych jmenoval jen ty tuzemské)? Nebo jako stovky ekonomů, kteří řídily malé, střední a velké podniky, bez ohledu na to, zda byli nominálně řediteli, ekonomickými náměstky nebo v jiné funkci? (A samozřejmě i ty, kteří tuto práci vykonávají dnes.)

    Nemluvíme snad přece o ekonomických teoriích?

    A pokud ano, nezapomněli jsme snad, že už dávno tu byli také politici-ekonomové jako Rudolf Hilferding (původně také lékař) nebo průmyslníci jako Walther Rathenau (abych nejmenoval jen ty „levicové“)?

    Je dobře nebo špatně, je-li (teoretický) ekonom také (dobrým) praktickým hospodářem?

    Po těch svrchu vyjmenovaných ekonomech zůstaly úspěchy, které jim zajistily nehynoucí slávu. A co zajistili České republice?

    Likvidaci Poldi Kladno a desítek dalších lépe či hůře prosperujících podniků, s často moderní technickou infrastrukturou a především s lidským kapitálem uloženým ne pouze v teoretických znalostech, ale především v praxi prokázaných schopnostech.

    Nebo snad budeme opravdu likvidaci větší části československého resp. českého průmyslu považovat z ekonomického hlediska za úspěch?

    Budeme přikyvovat Tomáši Ježkovi, který se ještě po letech nadouvá pýchou a zalyká radostí, když říká, že „Kuponová privatizace dopadla excelentně, neuvěřitelně, dokonale“ (http://byznys.ihned.cz/analyzy-a-komentare/c1-51983510-tomas-jezek-kuponova-privatizace-dopadla-excelentne-neuveritelne-dokonale)

    Nebo budeme pilíře budoucího ekonomického rozvoje spatřovat v úspěších Karla Dyby - "Synáčkové prominentů" zakořenili na českém kapitálovém trhu (http://www.ipoint.cz/zpravy/4877635-synackove-prominentu-zakorenili-na-ceskem-kapitalovem-trhu/)?

    Promiňte, že se mi z toho trochu začíná točit hlava, a že se musím ptát:
    jaké ekonomy vlastně potřebujeme?

    A nad čím to ten Karel Marx v knihovně britského musea vlastně tak dlouho přemýšlel a bádal? Byla to také ekonomie? Nebo už jsme dnes o tolik dál, že nás Marx nemusí moc zajímat, protože jsme ho přece dávno překonali?
    A jak je to s Keynesem? Už byl – podobně jako Marx - také „překonán“ Stiglitzem nebo Krugmanem?

    Mnoho otázek….

    A ta "Čiperná Asie"? - Co myslíte, nebudeme si jednou my nebo naši potomci pobrukovat něco podobného, co si zpívali Češi na severní pólu: "A i ti šikovní Japonci se silami jsou na konci ???
    Pane Dolejši,
    díky za Vaši poznámku k ekonomické stránce diskuse. Z Wiki vím, že jste původně ekonom, a tak se těším, že mi budete schopen ledacos vysvětlit.
    Ale k věci. Nemyslím, že v případě Dymáčkových se jedná o malou lokální ekonomiku. Dymáčkovi dokonce mluví o tom, že přechod na jejich ekonomické paradigma by měl být proveden současně v několika státech Evropy, případně v celé EU. Dále namítáte, že v ekonomikách tohoto typu nejsou peníze zboží. Vaše námitka mne zaujala. Co vlastně znamená, že peníze jsou zboží? Snad to, že se dají kupovat a prodávat. Jistě se tím nemyslí prodej a nákup korun za koruny, ale směnitelnost různých peněžních měn. Ale s tím tyhle ekonomiky přece problém nemají, i v nich mohou existovat směnárny a kurzy mezi různými měnami. Ale možná jste tím chtěl naznačit jinou věc, totiž že peníze v podobě cenných papírů jsou předmětem spekulativního podnikání. Jestli jste to myslel tak, pak jste udeřil hřebíčkem na hlavičku. Vždyť tyhle systémy jsou dokonce vymýšleny právě proto, aby se jasně oddělilo nespekulativní podnikání-reálná ekonomika od spekulativního podnikání na burze a v bankách. Upozorňují ale navíc, totiž jak musí vypadat banky, aby se ekonomiky u bank nezadlužovaly. Když by smysl těchto myšlenek "neekonomů" byl jen v tom, abychom konečně pochopili podstatu současné ekonomiky, i to by bylo velkým přínosem, nemyslíte?
    Máte pravdu, já jsem se ekonomií nikdy vážně nezabývala a nikdy ze mne ekonom nebude. Ale já a všichni jako já jsme se dnes na celém světě dostali do situace, kdy s námi je manipulováno pro naši neznalost. V Kanadě dokonce ty základní fakta o zadluženosti ekonomik nechali nedávno vyslovit dvanáctileté děvčátko
    http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=XUGEU-t-PkA
    Proč se tedy těmi alternativními ekonomikami nezabývají renomovaní ekonomové, neudělají odbornou analýzu a jasně nezdůvodní, proč by například systém p3m, který navrhli manželé Dymáčkovi, nemohl fungovat?
    December 4, 2012 v 19.04
    No nevím...
    Já se i té japonštiny naučil jen pár slov. Snad se tím začnu zabývat až nám začnou chodit do kina hlavně filmy s čínskými titulky. Do té doby mi ty vzorečky připadají spíš jako zajímavější věc k učení.
    A testování samozřejmě.
    TT
    December 5, 2012 v 14.58
    Prof. Dr. Kennedy x Dolejš?
    Ne každý musí souhlasit se vším, ale když argumentuje proti, měl by to dělat seriózně, aby nevypadal jako hlupák. To se opět stalo panu Dolejšovi.

    Zatímco on se prezentuje jako Ekonom, Margrit Kennedy je podle něj jen žurnalistka. Ve skutečnosti je Margrit Kennedy profesorkou na univerzitě v Hannoveru a má doktoráty z architektury a mezinárodní a státní správy, jejíž součástí je i národohospodářství. Její vzdělání i v ekonomické rovině je tedy mnohem vyšší a kvalitnější, než jaké, a není to jeho vinna, mohl na bolševické politické ekonomce dosáhnout Dolejš.

    MK se zabývá ekologickými stavbami, ekologickou urbanistikou a také rolí financí a jejich vlivem na hospodářství. Ne se vším s MK souhlasím, například bych se nevzdával zcela daně z příjmu a šel bych i tak daleko, že nad 10ti násobek průměrné mzdy bych danil 95%. Nicméně jsou její práce plné tvrdých a málo známých dat, které tzv. ekonomové ve vládě, jejích poradních orgánech či PČR v životě neviděli. Od expertky, jakou je MK přednášející na pozvání i v OECD a OSN, by se mohli hodně naučit. Minimálně vědecké a solidní práci s fakty.

    To samozřejmě neznamená, že by museli se vším souhlasit.
    December 5, 2012 v 18.21
    verifikací od snů k reálným projektům
    ad TT : Zejména s tou vaší poslední větou lze 100% souhlasit. Ale ono to má i své důvody věcné . - protože nejen rozbory neutěšené situace ale i navrhovaná řešení by měla korespondovat s nějakou verifikacía nejen přáními.
    V každém případě by neměla být jakoliv esej akademického autora západu či východu (to je jedno) se sebevětšími literárními kvalitami brána jako zjevené světlo.
    ad BŠ - naopak, já tvrdím že peníze JSOU zboží, pokud ne, tak to nejsou peníze. Řešíme peněžní komoditu obchodovanou i na peněžních trzích. A prosté lokální ekonomiky nemohou být kopírovány do složité ekonomiky národní nebo dokonce globální. To je právě podstata mé výhrady.
    P.S. pokud vím tak pan Dymáček se na ekonomy se svými svébytnými návrhy obrátil, nezbývá než vyčkat na odezvu - určitě to není o stručném NE nebo ANO, ale začít se musí už o metodickém východisku. Tam je problém největší.
    TT
    December 5, 2012 v 20.49
    Peníze nesmí být zboží
    Právě tady se ukazuje fatální omyl hlavního proudu ekonomie. Peníze jako zboží jsou zárodkem krizí an sich. Vidíme to od dob, kdy byly penězi komodity - obilí, zlato, stříbro. Stačila trocha neúrody či nadúrody, nová technologie na louhování zlata a i zdravé ekonomiky šly do kytek.

    Právě peníze, které se nedají obchodovat, zajišťují zdravou a stabilní ekonomiku. I středoproudí ekonomové si to uvědomili a navrhli nedávno pro Řecko komplementární nesměnitelnou měnu částečně kopírující Geselův model.

    Empiricky je prokázano, že známkované (hodnotu ztrácející) fiatpeníze dokáží velmi rychle ozdravit lokální ekonomiku - Schwanenkirchen, Wörgl, Basilej...
    ad JD a TT:
    Nemá smysl se přít, jestli peníze jsou zboží anebo nejsou. Peníze plní několik rolí a tak někdy zbožím nejsou a někdy jsou. Příklad pana Tožičky ukazuje, že ve své základní roli prostředku směny, peníze zbožím nejsou. Peníze v roli prostředníka směny jsou univerzálním měřítkem, či univerzální hodnotou vedle hodnot jednotlivých druhů zboží v rámci hodnotového peněžního systému. Čili nejsou zbožím v tom smyslu jako obilí, zlato, stříbro atd.
    Když ovšem peníze chápeme ve smyslu měny, pak koruna, euro, libra, dolar, atd. představují jednotlivé druhy vzájemně směnitelného zboží, neboť v nadřazeném hodnotovém systému můžeme hledat jejich univezální peněžní měřítko. V praxi to ale není třeba, neboť stačí jednotlivé měny porovnávat podle vybraných druhů zboží obchodovaných ve srovnávaných měnách.
    A konečně se peníze stávají zbožím v případě "kumulace kapitálu". Kupováním totiž mohu peníze hromadit a ony pak nahromaděním získávají nový druh hodnoty představující například zajištění do budoucnosti či jednorázovou velkou investici pro podnikání. - Tady někde lze vidět počátek nakládání s penězi jako se zbožím, které dnes přebujelo a znepřehlednělo. A byť ekonomický idiot, nejsem dnes asi sama, kdo by tomu rád rozuměl.
    ad JD: Co myslíte, kolik dalších let bude ještě ekonomům trvat, než se k systému manželů Dymáčkových erudovaně vyjádří?
    December 6, 2012 v 10.00
    Paní Švandová
    Velmi rád bych se zapojil do diskuse, ale s ohledem na zkušenosti z předchozích nedorozumění bych Vás rád požádál o nějakou Vaši oblíbenou definici "zboží" případně "komodity"?
    Pro mne osobně je "komoditou", cokoli co mohu s někým vyměnit za něco jiného (tedy velmi zhruba řečeno platí "komodita"="hmotné zboží"+"služby"+"informace").
    Takže moc nechápu, jak by mohly peníze nebýt "zbožím", když je téměř kdykoli téměř za cokoli vyměnit?
    Přiznám se, že skutečně nerozumím Vaší větě: "Příklad pana Tožičky ukazuje, že ve své základní roli prostředku směny, peníze zbožím nejsou... " a rád bych to pochopil.
    Díky a zdravím,
    DL
    December 7, 2012 v 0.38
    Pan Lobpreis
    Nedorozumění? Ani si nevzpomínám, vždyť jsem Vám jen chtěla pomoci.
    Pro začátek za zboží považujme všechno, co se prodává nebo kupuje, jinak řečeno všechno, co je nebo co se může stát předmětem směny.
    Ptáte se, jak z toho, co říká pan Tožička plyne, že peníze nejsou zboží. Pokusím se to vysvětlit. Peníze v roli univerzálního platidla by totiž neměly mít jinou hodnotu než tu, která se tvoří automaticky na trhu, který chápeme jako souhrn všech v dané měně probíhajících směn. Když říkám tvoří se automaticky, tak tím myslím proces charakteristický pro tzv. hodnotové systémy. Hodnota, kterou nabývá v takovém systému koruna, euro,… je univerzálním měřítkem. Co to znamená? No u jakéhokoli zboží má smysl se ptát, jakou hodnotu, kolik korun, eur,… to zboží stojí. Ale nemá smysl ptát se, jakou hodnotu má koruna v korunách nebo euro v eurech apod. Univerzální měřítko je něco jiného než to, co je jím poměřováno. Koruna není zboží. Euro není zboží...Peníze nejsou zboží. Které peníze budou nejlépe plnit roli univerzálního platidla? No přece jinak bezcenné papírky nebo záznamy v bance. Pokud to bude obilí, zlato, stříbro, apod. které mají vedle hodnoty univerzálního platidla ještě hodnotu kterou "vnáší zvenčí", pak to může vést k nestabilitě, jak to popisuje pan Tožička.
    December 7, 2012 v 9.06
    Paní Švandová
    Myslím že i zde na stránkách DR se občas v souvislosti s exekutory a lichvou řeší problém časovosti peněz, tedy to, že koruna dnes zdaleka nemusí znamenat korunu zítra. Takže podle mne má smysl ptát se, jakou hodnotu má koruna a jakou bude mít zítra (nebo za třicet let). Ale pokud si dobře pamatuju, tak s obilím se taky obchoduje dopředu pár let před tím, než vyrostlo, takže i v tomhle mi přijde obilí, peníze a zlato stejné.
    Omlouvám se, kvapím do školy, cestou o tom zkusím přemýšlet a třeba mi lépe dojde jakou vlastnost má vaše "univerzální platidlo", kterou moje peníze nemají (nebo mít nemohou).
    V téhle souvislosti mi ale přijde zajímavá úvaha, zda existuje nějaká "jednotka" lidské práce. Ta se podle mne taky hodně těžko univerzálně poměřuje.
    December 7, 2012 v 11.05
    příliš mnoho zmatků
    obávám se že tento druh diskuse jen potvrzuje nejčernější obavy, že bez ekonomického vzdělání to nikam nepovede. Zmatek v hlavách které zanechalo zvláštní Gesselovo dílo je pozoruhodný. Vynalézátre hranaté kolo, vážení.
    Proč nikoho netrápí že nic z toho co tu nastolují jako řešení nikdy neexistovalo. Vadí vám fiat money ? Tak se vraťe k zlatému standardu - já s tím neslouhlasím, ale aspoň je to ekonomicky logické řešení.
    To že mají peníze různé funkce neznamená že snad na okamžik přestávají být zbožím (samozřejmě zbožím zvl. druhu). A tvrdit že dokonce peníze nesmí být zboží už je opravdu vrchol absurdity.
    P.S. pí Švandová, někteří kolegové ekonomové mi k dílu pana Dymáčka už řekli, že jde o extrémní úlet, ale nechci to tak jednoduše odbýt.
    December 7, 2012 v 11.32
    Jiřímu Dolejšovi / Blaženě Švandové
    Přátelé,
    opravdu bych se docela rád dozvěděl víc o penězích, zboží atd. Tedy hlavně něco, co ještě Marx nepopsal, protože to nezažil
    Gesellův experiment (ale vím o tom málo) mě trochu připomíná husitské kádě v Táboře. Obojí jsou skutečné historické události, a obojí vychází ze společenského bytí a vědomí (--tak a teď tu toho Lukácse konečně máte!!--) své doby.

    Nejde ale přece o to konstatovat, že je to úlet. Jde o to porozumět tomu, proč se to objevilo a proč to budí zájam a sympatie mnoha lidí, i vzdělaných.

    Lidé se vždycky ve zlé situaci vždycky chytali a vždycky budou chytat stébel, ať skutečných nebo virtuálních.

    Proto mne pane Dolejši těší Vaše slova "nechci to tak jednoduše odbýt."
    A ta zmínka o zlatém standardu mi připomněla, že naprostá většina lidí neví NAPROSTO NIC např. o dějinách bankovnictví!

    To je také jeden z důvodů, proč s prominutím hovada jako Klaus, Ježek, Kočárník, Kalousek nebo Jan Fischer tolik lidí bere - v něčem - vážně.

    Tedy hovada v sociálním významu toho slova, jejich profesorské tituly a dividendy z prodaných odborných publikací či přednášek mne zajímají asi tolik jako to, že si čistí zuby nebo mluví spisovně.

    Kissinger také může jezdit po světě a přednášet o míru, když už notabene vyfasoval tu Nobelovu cenu. Jen by to - smím-li o něco poprosit - neměl jezdit přednášet do Vietnamu a dalších zemí.

    I já jsem proti zmatkům v lidských myslích.
    December 7, 2012 v 11.33
    ERRATA
    překlepy opravím později
    December 9, 2012 v 11.57
    Stravenky
    To je vlastně taky taková lokální měna, ne? Když se jimi dá platit i v lokálech :-)
    MT
    December 9, 2012 v 13.51

    Stravenky se musí v rámci roku utratit - a univerzálnost jejich použití je poměrně slušná - takže to jsou do jisté míry peníze gesellovského typu.

    A když je pro pana Dolejše takovou autoritou ekonomický mainstream, tak snad jen upozornění, že gesellovské peníze podporoval Irving Fisher - což byl mainstreamový ekonom, o kterém se studenti ve škole přece učí ...

    December 10, 2012 v 11.44
    logika věci
    mě absolutně netrápí příslušnost k manistreamu ale obyčejná logika věci - a z pohledu této Sylvio Gessel se svými vizemi prostě kulhá. To jeho "správné pochopení peněz"" je prostě subjektivismus, jakési živnostenské sociální inženýrství. Vyhání nábožně kupčíky s penězy, ale odmítá pochopit objektivní povahu ceny peněz.
    To že ho jako vyčnívající osobu ve své době konentoval I.Fischer či J.M. keynes z toho nedělá realizovatlný projekt. A o to snad jde. Nikdy a nikde jeho představy nebyly naplněny. Jak by také donutil svět aby v něm peníze byly "jen" oběživem ?Tedy vynechme ony historické kádě táboritů a podobně navní a v podstatě netržní úkazy "osvíceného peněžnictví" zmiňované panem Kopeckým. Jistěže vše nemusí procházet trhem, ale snažit se mimo trh dostat i peníze, které jsou jeho páteří, je slušně řešeno opravu mimo logiku věci.
    December 10, 2012 v 20.53
    Pan Lobpreis
    Jevy jsou často vyvolány několika faktory, které se přes sebe překládají. S Vaším přístupem by Galileo Galilei nikdy neobjevil zákon volného pádu, protože zkušenost svědčí, že těžší tělesa padají k zemi rychleji, kámen přece padá rychleji než papír! A přece platí Galileiho zákon, podle něhož tělesa padají stejně bez ohledu, jak jsou těžká. Pro vysvětlení přímé zkušenosti jsou tu zapotřebí dva zákony: volného pádu a odporu vzduchu. No a tak nějak je to s tou Vaší zkušeností, že hodnota koruny se v čase mění. V každém okamžiku je jakožto univerzální měřítko výsledkem směn v hodnotovém peněžním systému. Ten ovšem není daný jednou provždy, ale taky se v čase mění. Takže pokud chcete porozumět argumentu pana Tožičky, potřebujete pro začátek vědět, co je to hodnotový peněžní systém.
    December 10, 2012 v 21.41
    hodnotový peněžní systém
    Nemáte prosím odkaz na nějakou literaturu nebo ještě lépe stručný výklad toho pojmu, pro studenty ekonomie třeba?
    December 10, 2012 v 22.10
    Idiota de oeconomiae (Soukromník o ekonomii)
    ad JD
    Nesouhlasím s radikálním postojem, že peníze jsou zboží. Peníze v roli zprostředkovatele směny na trhu nejsou zboží. Máte snad nějaké jiné vysvětlení pro argument pana Tožičky, než ten, že základní hodnota peněz, jakožto univerzálního měřítka vzniká v hodnotovém peněžním systému, a protože obilí, zlato, stříbro má vedle této základní hodnoty ještě hodnotu užitnou, pak jako peníze mohou způsobovat krize?

    Zbožím se peníze stávají až druhotně. Když už tu jednou jsou, pak představují možnost proměnit se v budoucnosti v nějaký statek. A tato možnost představuje hodnotu. Je třeba rozlišovat.

    Ve velkém množství představují peníze kapitál; o tomto jevu napsal Marx svoji knihu. A dnes, kdy 1% lidí planety vlastní kapitál stejně velký jako je v rukou zbývajících 99% lidí - neděje se tady náhodou něco špatně? Jak mechanismus, jakým k tomu došlo, vysvětlují renomovaní ekonomové?
    Já si myslím, že k tomuto stavu jsme dospěli za vydatného přispění "peněz jako zboží". No a když se to klubko snaží rozmotat laici, tak ekonomové pohrdavě zvedají obočí!
    December 11, 2012 v 10.39
    Paní Švandové
    mám pocit, jak bych ve Vašem textu četl, že se Vy (nebo pan Tožička) domníváte, že tuna žita má (užitnou) hodnotu stejnou pro Vás i pro mne. Rozumím Vám správně nebo jsem špatně přečetl ten text?
    December 11, 2012 v 17.08
    laik nemusí být idiot, stačí se zajímat
    paní Švandová, samozřejmě že je vaše výsostné právo protivit se tomu čemu uznáte - ale proč myslíte že že konstatace že peníze jsou zboží je radikální názor ?
    To není nějaký názor - to je HOLÝ FAKT platný už po mnoho a mnoho staletí. Pokud chcete tento fakt překonat (jak je libo), je snad na místě se ptát jak to chcete zařídit.
    Přimlouvám se za prosbu pana Lopreise jít v otázce peněz k něčemu jednoduše didaktickému, třeba i ad fontes, ale to, co musí zvládat studenti ekonomie.
    Mimochodem, ad fontes - právě K.Marx rozpracoval otázku zbožně peněžní výroby a je "urážkou" marxismu (a snad i kvalifikované marxologie) pokud by někdo zaměňoval ranec peněz za kapitál.
    December 11, 2012 v 17.53
    Jiřímu Dolejšovi - desiderata
    Díky za trpělivost projevovanou už tím, že zůstáváte v diskusi.....

    1) Mimochodem, ad fontes - jak jste na tom s Mládkem?

    2) Čekám docela napjatě na Vaši odpověď na dnešní článek Karla Hrubého (já vím, nic moc nového, ale zapomenuté věci je třeba čas od času opakovat) - co takhle vydat to ještě jednou, třeba v Haló novinách?
    December 11, 2012 v 18.02
    A paní Švandová
    .... já se vůbec nebráním experimentům. Jen se snažím porozumět vašim výrokům, abych z nich dokázal extrahovat pojmy a vztahy mezi nimi, které bych pak mohl srovnat s "našimi mainstreamovými" modely. Asi to bude trošku složitější, protože většinu ekonomických pojmů mám momentálně zafixovaných spíš v angličtině (protože teď studuji na chicagské univerzitě), ale doufám, že to snad není nemožné (neboť vzorečky a grafy by snad měly být ty stejné, bez ohledu na jazyk).
    December 11, 2012 v 20.15
    pan Lobpreis
    O učebnicích ekonomie nemám přehled. Ale už začátek Marxova Kapitálu poskytuje poučení, jak vzniká univerzální měřítko hodnoty zboží, čili peníze
    http://www.marxists.org/cestina/marx-engels/1867/kapital/ch03.htm
    December 12, 2012 v 9.19
    Díky juknu na to
    Obávám se, že mi to bude trvat delší dobu, takže asi nebudu schopen do diskuse přispět něčím zajímavým. Každopádně můj zájem ale vyvolala již na začátku věta:"Peníze jako míra hodnoty jsou nutnou jevovou formou míry hodnot, která je zbožím imanentní — pracovní doby." Nevím zda tomu dobře rozumím, ale pokud z této věty vyplývá, že každé zboží v sobě musí obsahovat "práci", tak předem nesouhlasím. Již několikrát jsem se dostal do situace, kdy jsem chtěl něco, co měl někdo jiný a přitom jej (nebo ji) to nestálo vůbec žádnou práci (nebo skutečně velmi malou). Ale díky, jdu to pozorně přečíst celé.
    December 12, 2012 v 9.44
    Idiota de oeconomiae (Soukromník o ekonomii)
    Pane Dolejši,
    děkuji za diskusi, v níž jste reagoval i na můj postřeh o podobnosti alternativních ekonomik Margrit Kennedyové a manželů Dymáčkových. Vyjádřil jste se o nich odmítavě (pokus Dymáčkových prý ekonomové označují za úlet) a jako důvod jste uvedl, že neberou v potaz, že peníze jsou zboží, což je podle Vás fakt.
    Na to, že peníze v roli zboží mohou být zárodkem krizí upozornil pan Tožička svým příkladem hroutících se ekonomik, v nichž role zboží zabrání penězům dobře sloužit jako prostředník směny.
    Na podporu argumentu pana Tožičky jsem se pokusila vyjmenovat role, které peníze na trhu hrají. Jako základní jsem uvedla roli univerzálního měřítka hodnoty zboží, aniž bych si v té chvíli plně uvědomovala, že toto není pouhá role, ale vlastní podstata peněz, jakožto univerzálního měřítka hodnoty statků (viz i začátek Marxova Kapitálu). Teprve oddělením měřítka od toho, co se jím měří, dojde k oddělení významu slov peníze a zboží. A teprve po vymezení, co peníze jsou, se peníze mohou stát statkem vedle ostatních a tedy zbožím. Což se v praxi děje. V praxi jsou peníze zbožím. To je fakt. Pokud beru toto Vaše tvrzení jako tvrzení ekonoma praktika, pak s tím nemám problém.
    Problém nastane, když si uvědomím, že právě peníze jako zboží vedou v současné globální ekonomice k nespravedlivému rozdělení bohatství a krizím. Takže je nasnadě se ptát, jakým druhem či jakými druhy zboží peníze v praxi jsou a zda by nebylo možné roli peněz jako zboží v některých směrech omezit. O to se zřejmě alternativní ekonomiky pokoušejí (vidíte, že tohle dělají, jsem si uvědomila právě v diskusi s Vámi).
    Nicméně mi i nadále připadá na místě se ptát, proč je špatné (nebo dokonce úlet) pokusit se prakticky omezit v některých aspektech roli peněz jako zboží?

    Tady končím. Na nevěcné argumenty z Vaší strany nebudu reagovat.
    December 12, 2012 v 12.45
    sand nejde o andšení ale o objektivitu
    pí Švadnová, nemylsím že je dorbývklad do diskuse uzurpovat si monopol na věcnost - jeslti je někdo z nás dvou věcnější se asi nedá rozsoudit vehemencí při argumentaci.
    Berte to tak, že v ekonomické obci je představa že peníze nejsou zboží za něco velmi excentrického a břemeno doikazování je na těch co by rádi, aby to bylo jinak. Nic víc.
    Aplikovat své předsravy o svravedlnosti na |marxe je možné ale s respektem k jeho logice.To není prakticistní, ale zásandí připomínka.
    P.S. elaborát manželů Dymáčků jsme slíbil detailně přečíst - jen jsem připomenul názor jiných ekonomů na tzv. ekonomiku bez daní, úroků atp.
    Pane Dolejší,
    pokud je mi známo, manželé Dymáčkovi na vylepšování a domýšlení podrobností svého projektu kontinuálně pokračují. Nedávno mi poslali novější verzi svého p3m (paradigma pro třetí milenium) než je přístupné zde
    http://paradigm3m.com/cz/index.php
    Kontakt na ně Vám mohu zprostředkovat.
    December 12, 2012 v 15.58
    netřeba
    opravdu není třeba - tento svůj opus mi poslali rovněž - a jak jsem řekl, nechci ho hned schodit ze stolu i když problém bude už zjevně v metodice a základních předpokladech. Tohle není o víře, ale o posouzení reálnosti.
    December 20, 2012 v 11.58
    Mimochodem
    Přijde mi celkem zábavné, že máme skutečně dobře nakročeno abychom se stali takovým pěkným pokusným prostorem právě pro aplikaci "lokální měny". Bo CZK vlastně stejně ničím jiným není.
    December 20, 2012 v 19.31
    Pan Lobpreis
    Co řeknete na tohle?
    Anglická banka prakticky Britům odepsala úroky ze státního dluhu za poslední dva roky
    http://www.blisty.cz/art/66079.html
    Udělala to při kvantitativním uvolňování. Čili jestli úroky Britové zaplatili tím, že natiskli peníze, pak patrně využili, že nejsou v eurozóně a chovali se k libře jako k "lokální měně". Je to první vlaštovka?
    December 20, 2012 v 20.11
    Paní Švandová
    Jak jsem napsal někde výše, já opravdu nemám potíž s různými experimenty (spíše naopak). Pouze jako (globalizovaný) občan a/nebo podnikatel beru vlastnosti měny jako jednu z charakteristik státu (jiné jsou třeba míra korupce nebo vymahatelnost práva). Takže z tohoto pohledu je třeba si říct, jaké dopady konkrétní krok přinese směrem dovnitř státu a jaké směrem ven. Tipoval bych (ale je to jen hrubý odhad), že často pozitivní dopady uvnitř státu mohou mít negativní dopady směrem ven a naopak.
    Takže bych to bral tak, že skutečně angličané i my požíváme "lokální měny", které ale jsou systémově srovnatelné a liší se jen v hodnotách některých parametrů. A díky tomu pak můžeme srovnávat, jaké vlivy bude mít krok, ke kterému se odhodlala Bank of England na tu měnu a na další charakteristiky, které se schovávají pod hlavičku "konkurenceschopnost státu".
    Anglie v tomto směru obrovskou výhodu před ČR minimálně v poměrně nepřerušené právní kontinuitě.
    December 20, 2012 v 22.15
    Pan Lobpreis
    No s tou právní kontinuitou máte jistě pravdu, ale ta nehraje zvláštní roli při využívání vlastností lokální měny, tak jak ukazuje případ Británie, na který jsem výše obrátila pozornost. Tady záleží spíš na tom, jak se domluví politici se státní bankou svého státu. Protože státní banka nepochybně patří státu a hlavní slovo ve vzájemně koordinovaných krocích by měl mít stát (politici) nikoli banka, máme-li na mysli především prosperitu státu a teprve v druhé řadě prosperitu státní banky a bank vůbec.
    December 21, 2012 v 13.41
    Paní Švandová (míněn vokativ, ne nominativ :-)
    Ano, politici a centrální banka nastaví nějaké parametry (lokální) měny... A my (lidé i podniky) se pak můžeme celkem svobodně rozhodnout, v jakém státu a v jaké měně podnikat. Koneckonců to jde celkem dobře vidět i v tom miniaturním měřítku, že některé organizace se rozhodly používat stravenky a jiné ne.
    Kdysi dávno jsem pracoval v organizaci, která měla účty v několika bankách v několika státech a účtovala v několika měnách. Časem jsme pak začali řešit, že ze určitých podmínek by bylo výhodnější sjednotit vše pod jednu měnu... ale pak se samozřejmě začalo řešit, které měna by to měla být a podle jakých parametrů by bylo dobré se rozhodovat.
    Samozřejmě, že pokud by třeba nějaká měna nebyla volně směnitelná (nebo by měla nějaké jiné nestandardní parametryú, služeb zrovna tohoto státu (a jeho centrální banky) bychom raději nevyužili....
    December 22, 2012 v 0.12
    Pan Lobpreis
    Správně píšete, že politici a centrální banka nastaví nějaké parametry (lokální) měny. Problém je ale v tom, že rozhodující slovo v nastavení parametrů mají bankéři, kteří nemají na rozdíl od politiků mandát získaný ve volbách, jak upozorňuje (dík mu za to) Pavel Novák v dvoudílném pojednání zde na DR
    http://denikreferendum.cz/clanek/14561-financni-ustava-a-soumrak-demokracie-i
    http://denikreferendum.cz/clanek/14569-financni-ustava-a-soumrak-demokracie-ii
    December 22, 2012 v 17.42
    Ne to nemají
    Zato jsou ke svým krokům tlačeni trhem, případně přímo svými zákazníky či jinými partnery.
    Zatím se stále kloním k názoru, že pro mne osobně je více příjemné měnit postoje (manažerů) organizací jejichž jsem zákazníkem (z čehož mimo jiné obvykle vyplývá i to, že mezi sebou máme uzavřenou nějakou smlouvu) než (politiků) států jejichž jsem občanem, ale naprosto chápu, že toto je pouze můj názor... a možná navíc spíše představa než reálná skutečnost.
    Ale mně osobně se prostě líbí ta představa fungujícího smluvního vztahu, který se dá měnit přece jen trochu jednodušším způsobem, než přesouvat firmu, případně měnit občanství.
    JH
    December 23, 2012 v 0.17
    Hodnota peněz
    Hodnota každého statku se v čase mění. Jsou statky s různou mírou klesající, stabilní, nebo rostoucí hodnotou. Hodnota statku je závislá na poptávce po tomto statku.

    To platí i pro statek, kterým jsou peníze. Jestliže se bude automaticky ubírat číselná hodnota peněz na účtu (dle návrhu paní Fischerové), způsobí to menší poptávku po takových penězích a pokles hodnoty peněz jako takových; celkový objem peněz v oběhu bude mít menší hodnotu, bez ohledu na jejich číselnou hodnotu. Takové znehodnocení peněz by znamenalo ještě větší inflaci. Paní Fischerová uvádí, že tento systém by odstranil inflaci, ale opak je pravdou. Přechod k tomuto systému by znamenal velkou jednorázovou inflaci (příp. rozloženou na delší časové období).

    Peníze, jestliže budou ztrácet hodnotu nejen přirozenou inflací, ale i poklesem číselné hodnoty (dle návrhu paní Fischerové), budou mít pochopitelně menší hodnotu, a to již předtím, než k odepsání jejich číselné hodnoty dojde. Peníze mají vzhledem k inflaci menší hodnotu již předtím, než je čas znehodnotí. S vědomím, že peníze znehodnocuje iflace, je po nich menší poptávka. Jestliže se pravidlem stane snižování číselné hodnoty peněz, budou mít takové peníze menší hodnotu již před snížením číselné hodnoty, a bude po nich menší poptávka.

    Jestliže poklesne poptávka po penězích (= sníží se hodnota peněz bez ohledu na jejich číselnou hodnotu), vzroste poptávka po jiných statcích, ve kterých budou moci lidé efektivněji uchovávat bohatství. Znehodnocením peněz by mohla vzrůst například hodnota nemovitostí, proto paní Fischerová chce zrušit osobní vlastnictví nemovitostí. Zrušením osobního vlastnictví nemovitostí se nic nevyřeší, lidé si zvolí jakýkoliv jiný statek k uchovávání bohatství. Například cenné papíry, drahé kovy. Nakonec by se muselo zrušit veškeré vlastnictví a udělat z lidí otroky, kterým přiděluje bohatství stát.

    Peníze jsou státem nucené oběživo. Nic nebrání lidem, aby se dohodli na jiném oběživu, tedy aby místo státem zřízených peněz si vymysleli a vyrobili svoje soukromé „peníze“. Vždyť i nyní, vzhledem ke sporné hodnotě státem zřízených peněz, někteří raději obchodují s cennými papíry nebo jinými majetky. Snížení hodnoty státem zřízených peněz (v důsledku návrhu paní Fischerové) povede ke vzniku nebo k preferenci jiného-výhodnějšího oběživa, například nového-soukromého typu peněz, cenných papírů apod.

    Když už stát zřizuje peníze (a má s tím nemalé náklady, na které musí vybrat od daňových poplatníků), měl by zřizovat peníze v takové podobě, aby měly co největší hodnotu (a co nejmenší náklady). Návrh paní Fischerové nepovede k maximalizaci hodnoty peněz (ani k minimalizaci jejich zřizovatelských a udržovacích nákladů).

    Článek neuvádí, co se stane s odepsanou hodnotou peněz, 0,5% měsíčně nebo 6% ročně. Má-li být cílem přerozdělení peněz chudým na úkor bohatých, vykompenzuje se to tím, že o tolik, o kolik se přidá chudému (na úkor bohatého), o tolik klesne hodnota jím držených peněz. Hodnota přerozdělovaných peněz je menší než hodnota peněz ponechaných svému osudu. Jakékoliv přerozdělování peněz je kontraproduktivní.

    Dále článek uvádí zákaz úroků – to znamená zákaz svobodných=soukromých bank, které motivují k podnikání tím, že půjčují peníze podnikatelům a slibují úrok věřitelům. Po zrušení vlastnictví nemovitostí a bank, což jsou první kroky k úplné nesvobodě, paní Fischerová zjistí, že to nedopadlo podle jejích představ, a bude hledat zlepšení v dalších zákazech a omezeních lidí.
    VK
    December 23, 2012 v 16.26
    To záleží na tom, kterou z funkcí peněz upřednostníte. Zda funkci oběživa, nebo funkci prostředku uchování hodnot. Jsou ve vzájemném rozporu a v současné hypersaturované ekonomice právě ta první pokulhává.

    Samozřejmě, je na každého nátuře, zda je mu milejší trvanlivost jednou vydělaných hodnot v penězích, nebo příležitost je vůbec vydělat.
    VK
    December 23, 2012 v 16.29
    Mimochodem, Jiřím Dolejšem ražený přístup peníze = zboží, tedy čisté exogenity peněz, opustila dokonce i mainstreamová ekonomie.

    Pro ilustraci - kolik peněz bychom museli vytisknout, abychom vyrobili inflaci 10 %?
    JH
    December 24, 2012 v 13.46
    Při automatickém snižování číselné hodnoty peněz na účtu by zaměstnanci raději chtěli dostávat výplatu v jiných statcích, které se nedaní jako zůstatek účtu. Pak by v obchodech museli platit těmito statky a obchody by to v rámci boje o zákazníka musely akceptovat, a do obchodních řetězců by se dostalo nové oběživo na úkor peněz. Tedy nejen k uchovávání bohatství, ale i k obchodování by lidé využívali jiných statků.

    Jestliže stát bude motivovat lidi, aby se rychleji zbavovali peněz, tedy rychleji utráceli peníze, tedy utráceli vyšší číselnou hodnotu peněz, ale při konstantním množství výrobků a služeb, tak to musí vyvolat zdražení tohoto zboží – tedy inflaci, jinak by byl zboží nedostatek.
    VK
    December 24, 2012 v 21.07
    Omyl spočívá v předpokladu konstatntního množství výrobků a služeb. Který vzhledem k saturaci, ba hypersaturaci současné ekonomiky jednoduše neplatí. Dobře 30 % výrobních kapacit je nevyužitých nevyužitých, leží ladem připraveny k dodávání na trh, kdyby jen byla poptávka, 10-20 % lidí bez zaměstnání - a tento podíl zvolna, leč systematicky a zatím nezvratně roste.

    Budou-li vrhána na trh další kvanta prostředků na poptávkové straně, obratem se absorbují ve vytížení té dosud volné produkční kapacity (a nezaměstnaní třeba najdou práci), teprve po hypotetickém zvýšení úhrné poptávky o dobrou polovinu můžeme začít uvažovat o riziku inflace.
    JH
    December 25, 2012 v 10.19
    Co nyní brání prodejcům snížit ceny, vyrábět více zboží a přijmout více zaměstnanců, tedy motivovat zákazníka k nákupu více zboží nižšími cenami? Možná je to psychologická tendence tlačit ceny spíše nahoru než dolu, ale právě proto by při zrychlení oběhu peněz došlo spíše mnohem rychleji k procesu inflace než k procesu komplikovaného zaměstnávání nezaměstnaných a nezaměstnatelných, kteří nemají potřebné schopnosti a kvalifikaci.
    VK
    December 25, 2012 v 18.46
    "Co nyní brání prodejcům snížit ceny, vyrábět více zboží a přijmout více zaměstnanců..."

    Fyzicky nebrání vůbec nic, kapacity na to mají, volné pracovníky jakbysmet (30 % nevyužitých produkčních kapacit ve vyspělém světě - Foster a Magdoff). Leč nebudou to dělat, neboť by si tím snižovali rentabilitu alébrž ziskovost. Jednak na trhu s danou kupní silou nemůžete vydělat víc, než kolik prostředků u sebe lidi mají, navíc není na žádném trhu dokonalá cenová elasticita. Tedy bude vždy existovat nějaká cena optimální rentability, kdy budou zisky maximální. Jít pod tuto cenu, máte pravdu, povede k prodeji většího množství produktů, leč tato nová cena krát nový počet prodaných jednotek produktu bude nižší.

    Tržní mechanismus nijak nezaručuje, že se bude bod ziskového optima krýt s bodem využití veškerých dostupných kapacit. Nic víc, nic míň.

    Chceme-li vytížit volné kapacity (a zaměstnat nezaměstnané), je potřeba buďto do systému přidat nějakou poptávku "navíc" - k čemuž právě slouží veškeré návrhy komplementárních měn a kazících se peněz. Anebo přijít na jiný, obecnější způsob jak motivovat k investicím, než soukromý zisk. Komplementární měny jsou ještě hodně konzervativní způsob řešení.

    Dokud budou volné nevyužité produkční kapacity, inflace nehrozí. Inflace hrozí až teprve, nelze-li produkci zvýšit.
    JH
    December 26, 2012 v 17.32
    Personální výrobní kapacita:
    Nesouhlasím s volnou personální výrobní kapacitou. Není pravda, že je přebytek pracovních sil, ale naopak je nedostatek kvalifikovaných pracovních sil.

    Demotivující systém:
    Představte si realizaci návrhu, kdy se každému bude ukrajovat část zůstatku účtu. Co s ukrajovanými penězi? Zřejmě rozdělit všem rovným dílem. Takže i ten, kdo by se vůbec nepřičinil o zvýšení zůstatku účtu, by automaticky dostával podíl z výtěžku peněžní daně. Naopak tomu, kdo by se nejvíc přičinil o zvýšení zůstatku účtu, by se ukrojila největší pěněžní částka. Znamenalo by to, že by se nevyplatilo přičinění o zvýšení zůstatku účtu a vytváření bohatství ve prospěch těch, kteří se o to vůbec nepřičinili, tak jaképak zvyšování produkce?

    Vytvářet bohatství, vyrábět a obchodovat by se vyplatilo jedině v jiné uznávané měně, došlo by k postupnému uznávání jiného statku jako oběživa, které se neukrajuje.

    Poznámka:
    Operujete-li s rentabilitou/ziskovostí v číselné peněžní hodnotě, je nutné si uvědomit, že systém by změnil hodnotu peněz, tedy že číselná hodnota není přímo úměrná reálné hodnotě. Snížení číselné hodnoty ziskovosti nemusí nutně znamenat nižší reálnou ziskovost a naopak. Hodnota peněz je dána poptávkou po penězích a ukrajovací systém by ji podstatně zmenšil.
    VK
    December 26, 2012 v 21.10
    "Personální výrobní kapacita:
    Nesouhlasím s volnou personální výrobní kapacitou. Není pravda, že je přebytek pracovních sil, ale naopak je nedostatek kvalifikovaných pracovních sil."

    Je snad počet poptávaných kvalifikovaných pracovníků srovnatelný nebo dokonce vyšší, než počet nezaměstnaných?

    Ad demotivující systém.
    Vždyť přece tak to je i dnes - stát ukrajuje část příjmu formou daní a přerozděluje. Pozorujeme snad přechod k jiné platební jednotce? Nepozorujeme. Stále si pletete funkci oběživa s funkcí uchovávání hodnot.

    Ad poznámka:
    Bod ziskového optima, tj. cena pod niž výrobci za konstantní kupní síly kupujících nepůjdou, existuje. Smiřte se s tím.
    JH
    December 26, 2012 v 22.26
    „Je snad počet poptávaných kvalifikovaných pracovníků srovnatelný nebo dokonce vyšší, než počet nezaměstnaných?“

    Nezaměstnaný není totéž co kvalifikovaný pracovník. Nevidím důvod, proč bych měl porovnávat jejich počet.

    „Vždyť přece tak to je i dnes - stát ukrajuje část příjmu formou daní a přerozděluje. Pozorujeme snad přechod k jiné platební jednotce? Nepozorujeme.“

    Ale ano, pozoruji. Mnoho obchodníků obchoduje raději s cennými papíry a jinými majetkovými podíly, případně je daně od obchodování úplně demotivují. Zaměstnanci raději dostávají plat v jiné než peněžní hodnotě nebo mimo rámec platu: stravenky, příspěvek na dovolenou, služební auto a byt a mnohé jiné výhody. Stravenky jsou běžnou platební jednotkou v mnoha obchodech. Kromě toho někteří pracují zcela nebo zčásti načerno, tzn. oficiálně uvedený daněný plat je nižší než skutečná odměna.

    „Bod ziskového optima, tj. cena pod niž výrobci za konstantní kupní síly kupujících nepůjdou, existuje.“

    Nesouhlasím s konstantní kupní silou, když se bavíme o systému, který by změnil kupní sílu peněz.
    VK
    December 27, 2012 v 0.12
    "Nezaměstnaný není totéž co kvalifikovaný pracovník. Nevidím důvod, proč bych měl porovnávat jejich počet."

    Škoda, měl byste.

    "Zaměstnanci raději dostávají plat v jiné než peněžní hodnotě nebo mimo rámec platu: stravenky..."

    ...a právě stravenky se dají považovat za takovou alternativní měnu. Dokonce za kazící se alternativní měnu. Která prý mění kupní sílu peněz ;)
    December 27, 2012 v 6.40
    Kvalifikační predpoklady
    Přiznám se, že by mne také zajímala nějaká data o chybějící kvalifikaci pracovních sil. Mimo jiné také proto, že se mi podařilo utratit několik desítek miliónů korun za to, aby na trhu práce dostatek kvalifikovaných sil byl. A určitě bych v případě potřeby ještě nějaké vyšťoural. :-)
    December 27, 2012 v 7.03
    Ještě jeden dotaz
    Mohl by mi někdo (nejlépe tedy snad přímo autorka článku) hodit odkaz na tu "křivku přírodního růstu"? Nejlépe graf, ale nepohrdnu i nějakým jiným zápisem. Ve skrytu duše mne hřeje plamínek naděje, že by to mohla být logaritma, ale bojím se, že takovou radost mi matka příroda neudělá ani na vánoce. :-)
    JH
    December 27, 2012 v 12.59
    p. Klusáčkovi

    Přechod od peněz k jiným statkům je patrný. Například zaměstnavatelé dávají zaměstnancům místo peněz raději věci a služby, které by si zaměstnanec stejně koupil – auto, byt, dovolená, pojištění, jízdenky, jídlo ve formě obědu, který by jinak šlo za peníze koupit v bufetu. Cílem je vyhnout se vlastnictví daněných peněz. Tento trend bude pokračovat, budou-li peníze dále znehodnocovány ukrajovacími návrhy.

    p. Lobpreisovi

    Nezaměstnaní jsou z podstatné části lidé společensky i pracovně vyřazení, nejsou schopni se o sebe postarat, jakkoli se rekvalifikovat, nemají předpoklady pro žádnou práci, a na které vždy ostaní budou doplácet.
    December 27, 2012 v 14.34
    tady asi o inflační peníze firmám až tak nejde
    to že se v neklidných dobách utíká od peněžních depozit k tezauraci různých statků (nemovitosti, drahé kameny, umělrcké předměty, zlato...) ještě nezamená že ty statky jsou nezdaněné a 100% bezpečné vůči pohybům na trhu a že mohou nahradit peníze.
    Myslím, že firmy se utíkají ve svém běžném provozu k nepěněžnímu plnění zaměstancům (tady jde spíše o benefity) spíš proto, že to mají ve své vnitřní režii a zvyšuje to i závislost zaměstnanců (stabilizuje to jejich vztah firmě) než že by se báli inflace.
    Takže žádná alternativní měna...do přehistorického stadia prosté směny se rozhodně nevracíme Nemluvě o tom že i stravenky mají své náklady a svoji cenu vyjádřenou v penězích - viz politická bitva o benefity a mnoha milionový rabat firem dodávajícch stravenky na tomto bzynysu a daňových úlevách.
    December 27, 2012 v 17.25
    drobnost terminologická
    Na lineárním ani na exponenciálním růstu není vůbec nic nepřírodního, dovolil bych si poznamenat se svým ekologickým vzděláním. Nálepka "(ne-)normální" může být zavádějící.
    December 27, 2012 v 17.57
    Panu Hyldebrantovi
    Musím se přiznat, že Váš pohled na problematiku nezaměstnanosti je pro mne celkem osvěžující. Pracoval jsem asi rok na projektu, jehož cílem bylo pomáhat lidem se zdravotním postižením orientovat se na pracovním trhu a případně také nalézt další uplatnění a nevím úplně přesně jak velké procento našich klientů by plnilo Vaše charakteristiky.
    Sám za sebe bych ale myslel, že to bylo výrazně méně než polovina... Docela by mne zajímalo, pokud bych je vhodil do místnosti s jinými zaměstnanými, jak úspěšný byste byl při tipování, kdo z nich zaměstnaný je a kdo není.
    Taky by mne docela zajímalo, jak byste klasifikoval osoby, které nebyly zaměstnány oficiálně, ale živily se různými sezónními pracemi v zemědělství, případně byli zapojeni 100% do toho, co se asi dá označit jako šedá ekonomika. (A ke mě docházeli také proto, že tento stav nepovažovali za správný a chtěli jej nějak změnit).
    Skutečně je pro mne obtížné s Vámi souhlasit, také proto, že já osobně jsem velkým zastáncem robotiky a automatizace.
    Přijde mi žádoucí, aby "práci" přebíraly stroje, což by spolu s dalšími optimalizacemi mělo vést k tomu, že v absolutních hodnotách bude smysluplné práce na počet dostupných člověkohodin zůstávát stále méně.

    JH
    December 28, 2012 v 14.15
    p. Lobpreisovi

    Zdravotně postižení tvoří jen malou podmnožinu nezaměstnaných. Drtivou většinu nezaměstnaných tvoří zdraví lidé, kteří nemají předpoklady pro žádnou práci.

    Když se podíváte na pracovní inzeráty, velmi často v nich najdete „jen pro OZP“ - osoby zdravotně postižené. Takže zdravotně postižení jsou zvýhodněni na úkor zdravých. Uměle se dotuje zaměstnanost nemocných na úkor zdravých.

    Zdravotně postižený má dále tu výhodu, že zaměstnavatel při pohovoru pochopí, že v minulosti neměl štěstí na práci, zatímco u zdravého uchazeče o zaměstnání to nepochopí; takový zdravý uchazeč, otřesen přístupem, požadavky a pohrdáním ze strany zaměstnavatelů, už raději ani práci nehledá. Jestliže jsem psal o pracovním vyřazení, tak jsem neměl na mysli zdravotní vyřazení, ale společenské vyřazení a další předpoklady pro práci – schopnosti a dovednosti.

    Oficiální a neoficiální nezaměstnanost mě nezajímá. Nezaměstnaný je ten, kdo si není schopen zajistit jiný příjem než sociální dávky od státu nebo jiné milodary.

    „Přijde mi žádoucí, aby "práci" přebíraly stroje, což by spolu s dalšími optimalizacemi mělo vést k tomu, že v absolutních hodnotách bude smysluplné práce na počet dostupných člověkohodin zůstávát stále méně.“

    Automatizace strojů způsobí, že bude potřeba sice méně pracovníků, ale s vyšší kvalifikací na technickou údržbu a modernizaci těchto strojů. Bude tedy potřeba vyšší kvalifikace, kterou bude obtížnější získat. Bude potřeba odpracovat méně člověkohodin, ale odpracuje je o to méně pracovníků s potřebnou kvalifikací, takže nezaměstnanost se zvýší, pokud propuštění pracovníci nenajdou uplatnění jinde.
    JH
    December 28, 2012 v 14.25
    p. Dolejšovi

    „Myslím, že firmy se utíkají ve svém běžném provozu k nepeněžnímu plnění zaměstancům (tady jde spíše o benefity) spíš proto, že to mají ve své vnitřní režii a zvyšuje to i závislost zaměstnanců (stabilizuje to jejich vztah firmě) než že by se báli inflace.“

    Určitě ne kvůli inflaci, ani kvůli stabilizaci vztahů zaměstnanců k firmě (tytéž nebo lepší benefity přece může poskytnout i jiná firma), ale kvůli minimalizaci daně z peněžního příjmu. Inflace je důsledkem přechodu k nepeněžnímu plnění a vyhýbání se vlastnictví peněz.

    „to že se v neklidných dobách utíká od peněžních depozit k tezauraci různých statků (nemovitosti, drahé kameny, umělecké předměty, zlato...) ještě nezamená že ty statky jsou nezdaněné a 100% bezpečné vůči pohybům na trhu a že mohou nahradit peníze.“

    A tady vidím další problém – zdanění nejen peněz, ale i dalších statků a celkového osobního bohatství, jehož hodnota nelze efektivně a objektivně změřit, a kde se uplatní nákladný mocenský aparát včetně korupce. Nastává problém, jak toto osobní bohatství měřit, jaký je soubor všech statků včetně jejich hodnoty, kde lidé svoje statky ukrývají. Jaký úřednický, případně policejní aparát musí hlídat lidi ve volném čase a šikanovat je za účelem zjištění, jaké statky si užívají a konzumují. Jaké byrokratické náklady má tato výměra bohatství, jaká je korupce s tím spojená, jací počtáči typu Henych a Kubice s mentální úrovní 2. třídy základní školy „vypočítávají“ hodnotu osobního bohatství a daní a přerozdělují je, jaký justiční aparát je ve „výpočtech“ opravuje...

    Viz jaká je hodnota armádních letounů, kvůli kterým je souzena paní Parkanová. Neexistuje objektivní znalecký posudek. Neexistuje objektivní hodnota všech statků a osobního bohatství. Záleží na libovůli úředníků, soudců. A soudci nerozhodnou do 15 dnů, jako tomu bylo ve speciálním případě volby prezidenta. Bohatší někdy zažívají leta nákladných soudních procesů, v roli vykořisťovatele a s cejchem zločince, který se snaží ošidit stát a chudé. Podnikatelé aby místo podnikání a vytváření bohatství psali majetková přiznání a dokumentovali svůj majetek, podrobovali se kontrole úředníků, příp. policistů, běhali po soudech. Částečně se tak děje.

    http://www.reformy.cz/zpravy/lze-pochopit-myslenkove-pochody-rudeho-socana/

    „Společnost má jen dvě možnosti cesty svého vývoje. Klece nesvobody, teror represivních složek mocenského aparátu a rovnoměrně rozdělenou bídu socialismu. Nebo svobodu, volný trh a vámi nenáviděné společenské třídní rozdíly, plynoucí z produktivní práce každého jednotlivce. Není třetích cest, není spravedlivého státu dohližitele, není pomoci jinde než na konci vlastní ruky.“
    December 28, 2012 v 15.44
    Pane Hyldebrante
    Můj podíl na projektu již skončil, děkuji a pokud bych se opět zaměstnáváním zdravotně postižených zabýval, zkusil bych se na vás obrátit s prosbou o upřesnění, případně doložení Vašich informací daty.
    Díky,DL
    + Další komentáře