Přestaňte s antikomunismem, vyzývá místopředseda lidovců vládní politiky

Vratislav Dostál

Místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka vyzval politiky vládních stran, aby přestali využívat antikomunistickou rétoriku v předvolebním boji. Podle něj je to totiž právě politika Nečasovy vlády, která stojí za vzestupem obliby KSČM.

Místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka kritizuje ministry Nečasovy vlády. Vyzývá je, aby si nedělali z protikomunistické rétoriky munici před příštími volbami a připomíná jim, že je to právě jejich politika, která zapříčiňuje nárůst podpory KSČM. „Doporučoval bych tedy nedělat antikomunistickou rétoriku, ale antikomunistickou politiku,“ uvedl Jurečka.

V souvislosti s nedávným pětašedesátým výročím únorových události z roku 1948 Jurečka zdůraznil, že je soukromý zemědělec a že mu zkušenost jeho předků nakazuje mít se před komunisty na pozoru.

„Přesto chci protestovat proti tomu, aby si představitelé současné vlády dělali z protikomunistické rétoriky munici pro příští volební tažení. Právě politika pánů Schwarzenberga, Nečase a Kalouska byla tím, co spustilo rudou lavinu na krajích. Dnes se nám snaží ukázat na komunisty v duchu propagandistického hesla: Nejlepší volební program je společný nepřítel,“ zdůraznil místopředseda KDÚ-ČSL.

Podle něj je totiž nárůst voličů KSČM výsledkem vlády TOP 09 a občanských demokratů. „Vzestup komunistů není nepochopitelnou ranou z nebes, která nás postihla. Za vzestupem komunistů jsou konkrétní politická opatření, z nichž mnohá udělala nebo udržuje naživu Nečasova vláda,“ vysvětlil Jurečka.

Mezi ona opatření řadí například zvyšování cen, které tvrdě dopadají především na rodiny s dětmi a důchodce, nulový boj vlády proti lichvě, tolerování exekuční mafie, která podle něj vyřadila z provozu a spotřeby již půl milionu domácností, šikanování nezaměstnaných systémem DONEZ, úplnou paralýzu informačních systémů pro přidělování sociálních dávek či zavedení nadbytečných sKaret a udržování dopravní obslužnosti venkova na špatné úrovni.

„Ruku v ruce s nezaměstnaností opravdu výbušná kombinace,“ dodal Jurečka a připomněl, že vláda neučinila prakticky nic na podporu ekonomiky a tvorby nových pracovních míst. „Chci zejména panu Schwarzenbergovi, který se v poslední době živě zajímá o mladé lidi s antikomunistickým smýšlením, vzkázat: Největší službu nám prokážete, když nebudete dělat středo-pravicové politice ostudu,“ uvedl Jurečka.

„Prozatím jste způsobili, že synonymem slova pravice je pro českého člověka na venkově a v malých městech: asociální, nekompetentní a z Marsu spadlý politik s lehce kriminálními sklony. Vy jste příčina nárůstu komunistických preferencí, ne jejich řešení,“ uzavřel místopředseda KDU-ČSL.

    Diskuse
    March 1, 2013 v 12.31
    No vida!
    To je jiná řeč, než Bělobrádkova. Jen aby nám chlapec vydržel aspoň do švestek.
    JJ
    March 1, 2013 v 13.37
    Tak nejdriv si snad udelam poradek doma...
    No, ja nevim, ten jihocesky Heller je ze ktere partaje?

    A kdyz uz lidovci chteji delat antikomunistickou politiku, tak bych se zeptal, zda se vubec omluvili za 42 let pomoci pri minulem budovani (protipravniho) komunistickeho rezimu? A to nahlas, zretelne, na urovni sjezdu a furt dokola? Vzdyt nebyli schopni ani odstranit zprofanovane slovo "lidova" ze zveho jmena...
    March 1, 2013 v 15.24
    Lidovci
    Lidovci by si to měli vyříkat tak nejak po bratrsku a domluvit bratru Hellerovi, že kraviny se prostě nedělaj. Mohl by si pak totiž někdo — nedej Bože! — vzpomenout, že lidovci byli 40 let přičinlivými členy Národní fronty. A že před vedoucí úlohou KSČ se skláněli tákhle hluboko.
    March 1, 2013 v 23.13
    Lidovci začínají politicky myslet
    Pokud jim to vydrží, tak vrátí TOP 09 volební rok 2010 i s úroky.
    March 2, 2013 v 8.36
    Jen jestli to od Lidovců není ta tzv. policajtská finta,
    kdy jeden je dobrý a druhý zlý. Pro každý směr politiky, dle vlastního výběru. Kdo je pro pravici, může se upnout na Bělobrádka, kdo je levicový, může preferovat Jurečku. Takže pánové Lidovci: "Řeč vaše budiž ano, ano - ne, ne."


    BT
    March 2, 2013 v 17.29
    Lidovci
    Já mám dojem, že Lidovci vždycky měli blízko k církvi katolické. A pro ni jsou přece komunisti jako červený hadr pro býka. Tedy s výjimkou těch případů, kdy jsou komunisti u moci. To se pak naopak sportuje v rektálním alpinismu. Zanícení křesťané a pokrytectví jaksi k sobě nerozlučně patří snad už od dob mamutů.

    Jeden můj katolický kamarád k lidovcům taky tíhne a na Hellerovy demonstrace samozřejmě poctivě chodí. Komunisti prý jsou ztělesnění Ďábla. A v myšlenkách s Hellerovými demonstranty je nepochybně i Bělobrádek, Roithová, atd.

    To jsou mi panečku spojenci levice, ty je třeba si hýčkat.
    March 2, 2013 v 18.47
    A kdo místo Lidovců?
    ODS, TOP 09 nebo komunisté?

    March 2, 2013 v 19.35
    Řešit koalice před volbami. Jaký to má smysl?

    Není lepší si vyjít na procházku?
    BT
    March 2, 2013 v 20.55
    Pane Šimso,
    já jsem jednoznačně pro komunisty. Aspoň by se konečně ukázalo co jsou doopravdy zač. Já vlastně dodnes nevím jestli nejsou třeba pravicovější než M. Zeman, tj. někde mezi Zemanem a Klausem.

    Třeba by národ z komunistů vystřízlivěl, třeba by naopak mile překvapili. Obojí potřebuje tato země jako sůl. Nejhorší je ta dnešní jejich pozice "mrtvého brouka, který se nechává systémem krmit, ale přínosný je jen pro entomologa" (pardon politologa) . Ba co horší - možná je přínosný hlavně pro pravici.
    March 2, 2013 v 21.11
    panu Trávníčkovi
    A Vy jste už zapomněl, že fakticky volili Václava Klause za prezidenta, šalamounsky podporovali Zemana, posílají do funkcí lidi, kteří jsou jednoznačně spjati se starým režimem? Nejsem zásadně proti, ale nevidím tam oproti Lidovcům žádnou kvalitativní výhodu. Pořád tam mají jen jednoho J.Dolejše a silnou nostalgii po minulosti a minulých spojencích (SSSR, Kuba, Severní Korea)

    Jde o to, aby národ nevystřízlivěl i ze sociální demokracie a jestli to soc.dem. ustojí. Každopádně je na to ještě brzy, uvidíme, co bude za rok.
    BT
    March 2, 2013 v 21.40
    Pane Šimso,
    máte pravdu (i pan Kanda), že je to poněkud předčasná debata.
    Ale nevadí.

    Inu, já nezapomněl (však jsem i toho Klause ve svém vstupu zmínil, to jim nikdy nezapomenu). Mně nejvíc vadí, že jejich současná "popularita" u národa je - aspoň z mého pohledu - zcela nezasloužená. Aspoň by se ukázalo jak to s jejich hájením zájmů většiny našeho národa ve skutečnosti je.

    Možná by nakonec lidi pochopili, že mají vlastně svou strategií blíž k pravici než k levicové části ČSSD, tj. že hájí především své vlastní zájmy.

    Ať tak či onak, nemyslím si, že by se spojením s nimi ČSSD u většiny obyvatel zdiskreditovala. Nejprve ne proto, že většina lidí dnes už s KSČM zásadní problém nemá (a mainstreamovým médiím věří stále méně).

    A posléze proto, že by se možná ukázalo, že ČSSD nakonec umí hájit zájmy většiny lidí reálně lépe než komunisti (ti je zatím hájí jen slovy, jejich činy jsou však s tímto zčásti v rozporu - třeba viz ten Klaus).
    March 3, 2013 v 8.22
    Pánové, tohle je opravdu mlácení prázdné slámy: tvoříte hypotézy z hypotéz. Není jisté, že ČSSD vyhraje volby, není jisté, že se lidovci a SPOZ dostanou do sněmovny, není jisté, že se KSČM rozhodne pro spolupráci se soc.dem. a především: není jisté, že rychle chřadnoucí ČR do řádných voleb vydrží :-D
    BT
    March 4, 2013 v 17.59
    Ještě jednou mlácení slámy
    Pan Hašek z ČSSD prý si neumí představit vládu ČSSD s komunisty.
    Co na to většina čtenářů Novinek, viz zde: http://www.novinky.cz/diskuse?id=310929&articleId=/domaci/294937-hasek-si-neumi-predstavit-vladu-s-komunisty.html§ionId=8

    Jistě to není reprezentativní soubor názorů, ale přesto bych řekl, že většina voličů levice si naopak neumí představit vládu ČSSD s kýmkoliv jiným. A je dost dobře možné, že taková vyjádření ČSSD ve volbách spíš uškodí než prospějí.
    March 4, 2013 v 18.44
    Haškovo prohlášení je čistě předsjezdové; nic víc bych v tom nehledal. Takových prohlášení ještě bude. Tohle mě netankuje.
    BT
    March 4, 2013 v 20.46
    Pane Kando,
    já myslím, že většina lidí to takhle odborně politologicky nevnímá a nikdy vnímat nebude.
    K tématu ještě i zde:
    http://www.blisty.cz/art/67742.html
    Mně připadá, že Hašek začíná být stejně mimo realitu jako Jan Fischer se svými podobně hloupými prohlášeními.
    Doufám, že tak podobně i dopadne.
    BT
    March 4, 2013 v 20.55
    Sjezd ČSSD
    Já se snažím doufat, že na sjezdu ČSSD nezadupou političtí pragmatici typu Haška ty spolustraníky, kterým jde skutečně víc o myšlenky než o vlastní profit. Mám teď namysli hlavně Jiřího Dienstbiera.
    Svou iniciativou v senátu proti V. Klausovi opět ukázal, že mu pragmatický oportunismus nic neříká. A takovým lidem já držím palce.
    March 4, 2013 v 21.43
    BT
    Cvekův článek je šitý horkou jehlou. A ta poznámka o "východní politice" je naprosto nekorektní. Dichotomie Východ x Západ je dost pohodlným schématem...

    Jinak je ale pravda, že se Haškovi mluví snáz o komunistech než o vlastním doktorátu; podobně jako by Sobotka asi nerad mluvil o poslaneckých náhradách...

    J. Dienstbierovi také držím palce.
    March 5, 2013 v 6.45
    Luďkovi Ševčíkovi
    Bělobrádka jsem viděl před dvěma týdny: je to zrůda s rybíma očima.. .
    March 5, 2013 v 6.59
    BohumiluTrávníčkovi("Lidovci")
    Podívejte se, prosím, na Halíkův článek po volbách roku 2010 - http://www.halik.cz/clanky/volby2010.php - "Tradiční lidovci nebyli schopni myslet sociologicky: spoléhali na „moravský venkov“ a nevzali na vědomí, že se pronikavě a nezvratitelně mění struktura a společensko-kulturní profil věřících lidí. Ať se to komu líbí či nelíbí, jako ve většině evropských zemí už i u nás přestali být věřící jednotnou socio-kulturní skupinou, která by mohla mít jedinou politickou reprezentaci. To bylo možné před cca půl stoletím (konfesionální strany vznikly z tendence vytvářet „paralelní katolický svět“), ale teď už nejde obrátit celoevropský trend: Víra se individualizuje, entita věřících se názorově i sociálně pluralizuje, náboženství hraje úplně jinou roli v životě většiny dnešních věřících, než hraje třeba v islámu a než hrálo v premoderní společnosti: není už nositelem skupinové identity, nýbrž odpovědí na osobní existenciální a spirituální otázky."Tradiční lidovci nebyli schopni myslet sociologicky: spoléhali na „moravský venkov“ a nevzali na vědomí, že se pronikavě a nezvratitelně mění struktura a společensko-kulturní profil věřících lidí. Ať se to komu líbí či nelíbí, jako ve většině evropských zemí už i u nás přestali být věřící jednotnou socio-kulturní skupinou, která by mohla mít jedinou politickou reprezentaci. To bylo možné před cca půl stoletím (konfesionální strany vznikly z tendence vytvářet „paralelní katolický svět“), ale teď už nejde obrátit celoevropský trend: Víra se individualizuje, entita věřících se názorově i sociálně pluralizuje, náboženství hraje úplně jinou roli v životě většiny dnešních věřících, než hraje třeba v islámu a než hrálo v premoderní společnosti: není už nositelem skupinové identity, nýbrž odpovědí na osobní existenciální a spirituální otázky. ---Tradiční lidovci nebyli schopni myslet sociologicky: spoléhali na „moravský venkov“ a nevzali na vědomí, že se pronikavě a nezvratitelně mění struktura a společensko-kulturní profil věřících lidí. Ať se to komu líbí či nelíbí, jako ve většině evropských zemí už i u nás přestali být věřící jednotnou socio-kulturní skupinou, která by mohla mít jedinou politickou reprezentaci. To bylo možné před cca půl stoletím (konfesionální strany vznikly z tendence vytvářet „paralelní katolický svět“), ale teď už nejde obrátit celoevropský trend: Víra se individualizuje, entita věřících se názorově i sociálně pluralizuje, náboženství hraje úplně jinou roli v životě většiny dnešních věřících, než hraje třeba v islámu a než hrálo v premoderní společnosti: není už nositelem skupinové identity, nýbrž odpovědí na osobní existenciální a spirituální otázky. A tohle prosím pěkně říká člověk, který vystudoval sociologii a jehož sociologické myšlení je navzdory tomu neexistentní ... --- Velmi to připomíná postoj Vatikánu, který byl vždy proti vzniku katolicky orientované politické strany v Itálii. Stranu sice založil už v Mussoliniho éře páter Lugi Sturzo, ale ta skutečná vznikla teprve v roce 1943 (De Gasperri, Moro etc.)
    March 5, 2013 v 7.13
    autor článku
    dost průhledně lavíruje. Rozdíl mezi antikomunistickou rétorikou a antikomunistickou politikou by měl vysvětlit, tedy pokud je něčeho takového vůbec schopen. Stranu zničil především Kalousek a nevraživost vůči TOP09 je proto více než pochopitelná. Nevraživost ale nemůže být základem politického programu, ani toho předvolebního.
    MT
    March 5, 2013 v 16.51

    Myslím, že jednoznačně s komunisty ...

    + Další komentáře