Je třeba rozbít ČSSD

Dušan Radovanovič

Sociální demokracie opakovaně selhává takticky i obsahově. Její rozpad na progresivní a konzervativní křídlo by přinesl naději na prosazení nové, důsledné levicové politiky.

Proti sociální demokracii stojí nejhorší a nejnepopulárnější vláda, jaká této zemi kdy vládla. Její ministři se s železnou pravidelností zesměšňují v médiích a nabízejí nekonečnou řadu korupčních kauz. Sociální demokracie přesto nedokáže z této situace nic vytěžit, její počínání je přitom řetězem diletantských eskapád prvního stupně.

V posledních dvou prezidentských volbách, jež prováděl parlament, nenašli sociální demokraté nikdy sílu najít a prosadit alternativu vůči Václavu Klausovi. Vzhledem k současné náladě společnosti se zdála možnost pohřbení kandidatury nejpopulárnějšího českého politika jako téměř nereálná.

To by ovšem ČSSD musela být alespoň jedenkrát jednotná. Od počátku Dienstbierovy kandidatury se vynořovala řada vrcholných představitelů strany, která více či méně halasně vyslovovala podporu xenofobnímu a mačistickému Miloši Zemanovi, který mohl být řazen k levici snad jen v ideově zmatených dobách 90. let.

Škromach, Palas, Benešová a spol. tak jednali proti těm nejzákladnějším zájmům strany i levicových hodnot a před voliči otevřeně marginalizovali svého kandidáta. Vedení strany v čele s předsedou Sobotkou nedokázalo nijak adekvátně zareagovat. Ani uklidněním situace skrz zákulisní diplomacii, ani razantním veřejným odmítnutím podobných postupů. Vydláždili tak Miloši Zemanovi cestu na Hrad.

Mediální masáž téměř všech mainstreamových médií, kterou by mohl Schwarzenbergovi závidět i Putin, pak v posledních dnech před volbami dotlačila do druhého kola myšlenkově již léta vyprázdněného starce s PR pankáčem na hlavě.

Korunu svému tragickému počínání ovšem nasadila ČSSD hned po volbě, kdy se Dienstbier jednoznačně vyjádřil proti Zemanovi, aby následně většina předsednictva - zjevně proti jeho vůli - vyhlásila podporu právě jezevci z Vysočiny. Namísto toho, aby se jasně distancovala od obou nepřijatelných kandidátů a nedoporučila nikoho, tak v neobyčejně nedůstojném aktu patolízalství posílila svého přímého konkurenta a největší aktuální hrozbu ČSSD.

Možné vítězství Miloše Zemana, k němuž ČSSD svojí neobratností nemalou měrou přispívá, by však nakonec mohlo mít pozitivní vyústění. Zeman na Hradě by představoval pro kariéristickou část ČSSD bezpochyby velké lákadlo. Ochotné sobotní přicupitání Michala Haška za Zemanem navíc dává tušit, že by se dezerce nemusela týkat jen prostoduchých sedláků typu Zdeňka Škromacha.

Dlouhodobě se totiž ukazuje, že slepenec ČSSD, který spojuje pod jednou nálepkou moderní levicové liberály s tesilovými socialisty 80. a 90. let a mafiány zkopírovanými podle vzoru ODS, zkrátka není schopen pohromadě fungovat.

Dokladem není jen třikrát zpackaná volba prezidenta, v níž část ČSSD pokaždé podkopla nohy vlastní straně, ale především naprostá neschopnost zaujmout tvrdý a konkrétně formulovaný postoj vůči neoliberálním reformám současné vlády. ČSSD jako strana roztažená od leva až po pravý střed vytrvale uhýbá před jasným stanoviskem vůči základním sociálním změnám, důchodovému systému (zde alespoň dokázala vyhrožovat zrušením 2. pilíře), zákazu soukromých exekutorů, nebo třeba postoji k daňovým rájům. Průzkumy veřejného mínění i zisk KSČM v krajských volbách navíc jasně ukazují, že opatrnická a vyprázdněná rétorika socialistů už ani není schopna oslovovat frustrované občany. Pokud budou takto pokračovat, dost možná to nebude ani předseda ČSSD, kdo bude sestavovat příští vládu.

Rozpad ČSSD na zemanovskou konzervativní stranu a progresivní část, v jejímž čele by namísto slabého Sobotky stanul Jiří Dienstbier s Vladimírem Špidlou a s radikálnější částí mladší generace sociálních demokratů, by snad jako jediný dával šanci rozhoupat stojaté vody zatuchlého stranického myšlení. Taková strana by navíc mohla být přitažlivá i pro malé progresivní křídlo KSČM kolem Jiřího Dolejše.

Moderní levicovou stranu, schopnou reflektovat světový vývoj a formulovat nové radikálně demokratické myšlenky by totiž zatuchlý český prostor, v němž se v boji o trůn utkávají normalizační a feudální sentimenty, potřeboval jako sůl. Je však zcela zjevné, že současný moloch ČSSD žádnou novou Syriziu či Melanchona nenabídne. Proto je třeba jej rozbít.

    Diskuse
    Nemyslím, že by ČSSD mohla doporučit nevolit. Je to politická strana a musí brát v úvahu preference velké části svého voličstva, hlasující pro Zemana. Měli ale počkat, až přijde Zeman za nimi a aspoň formálně se bude trochu dvořit. Takhle se zesměšnili.

    Jinak tedy bohužel souhlas. Taky si myslím, že by bylo lepší mít místo současné ČSSD menší, ale programově progresivnější a efektivnější stranu Dienstbiera a Špidly, která by mohla třeba se Zemanovci spolupracovat tam, kde se programy protínají, ale zároveň mít odstup. U takové bych možná poprvé v životě i uvažoval o vstupu.
    MN
    January 15, 2013 v 12.18
    Především je ale třeba rozbít vládní koalici, ta škodí mnohem víc než ČSSD. Ostatně si levice může konečně založit novou politickou stranu. To by ale musela skončit se vzájemným osočováním.
    January 15, 2013 v 12.46
    Reformovat, ne rozbít!
    Souhlasím, že je třeba rozbít vládní koalici a ne sociální demokracii - to jsou sebevražedné sklony.

    Reformu by sociální demokracie potřebovala, ale odštěpení jako provedli Zemanovci a Paroubkovci vede k jejich bezvýznamnosti a neperspektivnosti, protože jde o program, který se skrývá v názvu sociální demokracie, a který žádný LEV ani Zemanovci nemají. Pokud sociální demokracie najde sílu k vlastní programové reformě, tak se oportunisté buď oddělí nebo přizpůsobí, nebude třeba nic rozbíjet.
    January 15, 2013 v 14.02
    Reformovat radikálně, možná rozbít
    Z problému koho v druhém kole jsem ještě pořád u sebe nevybruslil.
    To že strana teď musela podle mě podpořit Zemana kvůli voličům si myslím taky, komentoval jsem to včera pod článkem pana Eichlera. Souhlasím, že to nemělo být tak katastrofálně podlézavě a urychlené. Zeman si na Sobotkovi smlsne.

    Tak jako tak by ale měli lidé kolem J.D. okamžitě zahájit nemilosrdné tažení ve straně za úplnou očistu od lidí, kteří vyjádřili podporu Zemanovi před první volbou. To není o tom, že je třeba je zlikvidovat pro politické názory. To je o tom, že neprosazují základní stranické priority a jsou pátá kolona jiné strany. Jestli podporují Zemana, ať si jdou k němu do SPOZu . Formálně proti tomu nemůže nic namítnout na veřejnosti ani Zeman, je to fér. Samozřejmě v zákulisí jde úplně o něco jiného, ČSSD nepustí, jde o koryta, která ČSSD má a SPOZ je ještě dlouho mít nebude. Pokud si ale toto vymetení augiášova chléva Zaorálek s Špidlem a Dienstbierem nevybojují, pak nemá cenu tady pořád nad tím zachraňováním ČSSD hořekovat.
    Pokud budou potřebovat někde nějaké nábory nových duší pro Dienstbierovo křídlo, hlásím se dobrovolně a seženu další. Pokud to vymetání augiáše projedou a bude vznikat nová strana, hlásím se také.

    Pořád tady máme brát v ohled taktiku pro příští volby, ale celá vychází z toho, že levice vyhraje. Ale já si to čím dál méně myslím. A když už vyhraje, jaká bude, kdo tam stojí zase o nějakej slepenec, kterej tak akorát levici zase zdiskredituje.

    Buď tam zasedne KS a totálně se ponížíme jako demokratický národ a vůbec bych nespoléhal na nějaké jasné vítězství levice potom. Na to, že KS teď nějak oslabí pravici (zdiskredituje). "Normální" český volič je úplný ignorant, ať na levo nebo na pravo. Ta koalice mládí, pravice a facebooku kolem KS si teď myslí, že jsou nové OF a že spasili zemi. Z toho se špatně střízliví, to je na pár let nepustí, půjdou s ním teď až za hrob. A pokud to levice i tak ušoulá, bude to právě ta nezměněná, pořád ti staří komáři a ta prohnilá ČSSD.

    Pokud zas vyhraje Zeman, ČSSD asi projde katarzí, ale levice to potom prohraje tutově. Nebo když ne tutově, tak s tím, že SPOZ sebere 10% nebo víc socanům, zas to bude slepenec s pátou kolonou, k čemu to zase bude?

    Čas ještě prostě neuzrál na řádné vítězství levice, lidé to prostě ještě pořád nechtějí, pořád to ignorují. A dodávám, pokud to nebude teď, hrozí že to projde prvně přes hnědou nebo temně rudou. Ale s tím teď prostě nic nenaděláme, ti ignoranti to nepochopí, je nejde UKECAT.

    Takže ta taktika koho volit je kničemu, obojí případ je na mašli.

    A co srdce? Potažmo k tomu připadá i otázka, co bude působit shora na "morálku" lidí. Zase volba na mašli. Jeden je exponent vylhané pravdy a lásky, exponent moralisování místo politiky. Exponent oposice proti politice místo politické opozice. Bude otvírat dveře Janečkům a spol, ještě budem čumět.
    A druhej, sice čech, sice republikán, politik (jako střet zájmů), ale hovado. V návaznosti na článek o ekologii, co dnes vyšel od pana Smrže paralelně na DR, copak tam můžem mít někoho, kdo bude ignoranty krmit kecama, že ekology by spálil a počůral??????

    Co teď?

    Situace nedozrála, hnědá hrozí tak jako tak, takže čas na radikální očistu či rozbití ČSSD prostě máme.
    BT
    January 15, 2013 v 21.58
    Pane Radvanovič,
    já souhlasím spíše s panem Šimsou.
    Pokud se ČSSD rozštěpí na Sobotkovce a Haškovce/Zemanovce, bude mít možná pan Kalousek a Bělobrádek (a třeba i Klaus?) perfektního spojence pro příští vládu. Ale Sobotkovci to, obávám se, nebudou. Proč by taky mafie, a potažmo média, prosazovala nějaký subjekt, ze kterého nebude mít lautr nic jiného než oči pro pláč.
    A komunisti jsou přece moc a moc fuj, kdo jim podá ruku, na toho média uspořádají doslova hon.

    Možná jsem teď paranoidní, ale je vyloučená představa, že Miloš bude jmenovat premiérem Václava či Mirka? Vždyť země je v krizi a oni jsou přece nejzkušenější a silné osobnosti, doslova spasitelé.

    Nezapomeňte, že to jsou 3 hlavní mocensky posedlí deprivanti v polistopadovém vývoji, odolávající zatím všem "atentátům". A oportunisti se nakonec vždy nějak domluví, protože nemají žádné ideové "předsudky". Myslím, že rozštěpení ČSSD by byl pro ně dar z nebes.
    VB
    January 16, 2013 v 1.08
    ČSSD s lidskou tváří?
    Bylo by škoda přenechávat dobrou značku pragmatikům, kteří nestihli včas vstoupit do ODS svého času. A i zde by asi bylo riziko, jaké známe z budování pravice s lidskou tváří (ODA, US, zelení), Jsem přece jen vděčný těm, kteří se snaží s ČSSD něco udělat zevnitř.
    MP
    January 16, 2013 v 9.05
    ČSSD není třeba rozbít
    Mohla si ČSSD dovolit nedoporučit kandidáta do druhé volby? Hlavně si politická strana nemohla dovolit situaci, ve které bylo každé rozhodnutí špatné. A rozdíl mezi hlasy Dienstbiera a Schwarzenberka jasně ukazuje, že to dovolila ona, protože na hlasech Dienstbierovi chybí míň než co mu chybělo na jasné podpoře ČSSD a politické volební kampani. Nejde jen o spíše podporovanou než jen respektovanou nejednotnost podpory kandidátovi ze strany politické reprezentace ČSSD, nejde ani o plakáty, ale ČSSD nedokázala koncentrovat a prezentovat podporu osobností pro Dienstbiera, vyjednávat s neparlamentními subjekty atd. Prostě to, co jinak samozřejmě umí od devadesátých let. A hlavně, neviděl jsem její členy v ulicích, Dienstbierovy volební stánky apod.
    Důsledky několik let odkládaného sporu uvnitř ČSSD. Sporu, který se současnému vedení daří utlumit, ale za cenu udržování umělého spánku ČSSD. Tu a tam ukonejší vítězství, které ve spánku utrpěla díky naprosté neschopnosti ODS-- ale i v krajských volbách stačil tak slabý protihráč jako byl Pospíšil, aby lidé uvěřili, že ten mladý, milý muž nemá s vládou -- ve které byl ještě před čtvrt rokem ministrem spravedlnosti -- nic, ale nic společného; a ČSSD proto prohrála důležitý kraj.
    ČSSD není třeba rozbít, stačí ji probudit. Možná se pak rozbije sama, ale nevěřím tomu. Projde tvrdým, ošklivým střetem a začne fungovat, leda odejde pár desítek lidí do SPOZ, ale spíš ne.

    "Jaký je rozdíl mezi plešatou šedou myší a Slávkem Sobotkou?"
    "Myš zahnaná do kouta bojuje."

    Zlý vtip z bloggosféry, krajně nespravedlivý k osobě B.Sobotky, kterého znám přes dvě desítky let a vážím si ho s váhou poučené zkušenosti, bohužel vystihuje až příliš přesně dojem, kterým dnes ČSSD působí.
    January 16, 2013 v 9.37
    Souhlas s panem Profantem
    Tak nějak byl myšlen i můj příspěvek. Prostě se to musí v ČSSD rozseknout i za rizika, že se rozpadne. Ale já také doufám, že se nerozpadne.

    Domnívám se, že to hlavní, co motivuje Špidlu a spol pro podporu Schwarzenberga je pouze strach z toho střetu. Proto bych doporučení volit KS od Špidlova křídla nebral jako relevantní. Podle mě jde jen o snahu se tomu střetu vyhnout. To ale bude ČSSD dalších 5 let k ničemu. Naopak může dojít k pozvolnému vytěsnění těch špidlovců a bude k ničemu definitivně.
    Nám by to totiž ze všeho nejvíc prospěl rozpad KSČM. Mám jistou představu o typickém řadovém voliči i straníkovi. Dovoluji si naznačit, že právě větší polovina straníků KSČM jsou přesně takoví Zemanovci, jsou to levicové relikvie jiné éry (vypůjčeno od Wallersteina), dá se s nima o něčem mluvit, ale v některých věcech jsou to větší nepřátelé než liberálnější pravičáci. Tyto lidi přesně oslovuje Zeman, kdyby nebyli tak brutálně stranicky věrní, tak už museli dávno přejít k Zemanovi. Stejný profil má i spousta voličů ČSSD. Naopak ta menší půlka lidí v KSČM se podle mě ještě dělí na dvě části, na pokrokovou levici, které by slušelo místo v uzdravené ČSSD, a "levici" totálně extremisticky ujetou, co chce dělat Stalinovu politiku znovu.

    Uzdravenou ČSSD myslím takovou, která přestane zachraňovat kapitalismus, jako jediný možný světosystém, který jen záplatuje a když kapitalismus umírá, tak záplat ubere, pouze citlivěji než ODS. Uzdravená ČSSD se musí postavit rázně tak, že hodlá chránit člověka a demokracii a planetu, i kdyby u toho měl reformami kapitalismus odejít na smeťák.

    Po takovém snovém rozpadu KSČM a třeba vzrůstu preferencí Zemana by se mapa naší levice vyjasnila. Historické levicové relikty by se shlukly kolem Zemana a Soc. dem. by se stala moderní demokratickou levicí. Je možné, že by to mezi nimi bylo fifty-fifty, ale s tím se musíme smířit, takové je rozložení momentálně ve společnosti. Nikdo by nebránil koalicím.

    No a to "revoluční" křídlo v KSČM by volili pomatenci z komunistického svazu mládeže - odešli by na smeťák taky.

    Bohužel jen sen
    MP
    January 16, 2013 v 10.23
    Martinovi Ševčíkovi
    Nebral bych jako relevantní žádné doporučení k volbě ze strany ČSSD či nějaké její frakce. Ale Špidlovu doporučení rozumím,
    Zeman na Hradě znamená nejen střet uvnitř ČSSD -- ten je žádoucí, ale vlečku korupčních sítí z doby oposmlouvy za zadkem hlavy státu -- sympatie některých politiku ODS k této volbě nejsou náhodné a rozdělení Dalíkovo-Šloufovo žije a bohužel bude žít.
    Nepochybuji, že určitá vlečka je i za KS, ale ta alespoň nejde na účet levice.
    A hlavně, pokud bych připustil, že Zeman je kandidát levice, pak bych řekl, že české levici nevadí brutální projevy xenofobie a sprostota vůči sociálně nejslabším. A dík autorovi článku, že tenhle rozměr Zemanovy osobnosti zmínil.
    Jinak s Vámi souhlasím, bylo by krásné, kdyby Zeman koncentroval tu "reliktní část". ČSSD nicméně je moderní demokratická levice, jen prochází krizí identity jako prakticky všechny sesterské strany v Evropě -- dobře,ta její puberta je trochu opožděná,ale nijak dramaticky.
    January 16, 2013 v 10.25
    Špidla (Martinu Ševčíkovi)
    Netuším, co chce Špidla od Schwarzenberga, ale nemyslím, že by to byl nějaký koňský handl (německy Kuhhandel). Nicméně něco by mu měl ten "uhlazený" pán z Dřevíče nabídnout.

    Ale pozor: nebyl to Špidla, kdo se obrátil na KS; byl to Schwarzenberg, který nechal své lidi v sobotu odpoledne shánět číslo Špidlova cell-phonu!

    Takže něco chce on! Kdo by to do něj řekl, že? Že je vůbec schopen něco chtít....když už přece "všechno má". -- Duchovní útěcha, jaké se mělo dost Švejkovi před oběšením to ale zcela určitě nebude. Tu by mu, myslím, Špidla taky neposkytl.
    + Další komentáře