Chávez musí na další operaci. Kdyby něco, zvolte Madura, vzkázal Venezuelanům

Petr Jedlička

Venezuelský prezident poprvé připustil, že léčba jeho nádorového onemocnění nemusí dopadnout dobře. Za svého případného nástupce doporučil současného viceprezidenta a ministra zahraničí.

Jen dva dny po návratu z lékařského vyšetření na Kubě pobyl venezuelský prezident Hugo Chávez ve své zemi a hned v pondělí odletěl zpět. Podle sobotního projevu se musí podrobit další operaci, při níž mu budou odstraněny „nějaké zhoubné buňky“. Chávez v sobotním vystoupení též vůbec poprvé připustil, že jeho léčba nemusí dopadnout dobře. V takovém případě mají prý Venezuelané zvolit prezidentem Nicoláse Madura — dnešního viceprezidenta a ministra zahraničí.

„Dá-li Bůh, vyjdeme z této výzvy vítězně jako již několikrát (...) Ale rizika existují. Kdo by to popíral? (V případě), že by se něco stalo (...) žádám vás ze srdce a s pevným přesvědčením (...) podpořte Nicoláse Madura,“ vybírá z Chávezových slov LA Times.

Venezuelský prezident připustil, že trpí rakovinou neupřesněného typu, na začátku loňského léta. Na Kubě poté podstoupil chemoterapii a celkem tři operace, při nichž mu byly vyňaty dva nádory.

Loni na podzim se Chávez nechal slyšet, že se úplně uzdravil. Letos však absolvoval dle svého sobotního projevu „mimořádně náročnou kampaň“ před říjnovými prezidentskými volbami. Ty opět vyhrál. Obtíže se ale prý v listopadu znovu vrátily.

Kdo je Maduro?

Chávezem jmenovaný Nicolás Maduro má dle agenturních profilů pověst schopného, zkušeného i rétoricky zdatného politika. Bývalý řidič autobusu a odborový předák byl zvolen na konci devadesátých let do parlamentu; v letech 2005 a 2006 stál přímo v jeho čele. V srpnu 2006 byl jmenován ministrem zahraničí a letos v říjnu též viceprezidentem.

Podle nejmenovaných diplomatů, které oslovila agentura Reuters, je Maduro „nejvstřícnějším“ a „nepřátelštějším“ politikem v Chávezově okruhu. V době prezidentových indispozic nezřídka vystupoval i jako jeho mluvčí. Podle téměř věch komentářů byl Chávezovi vždy plně loajální.

LA Times nicméně připomíná, že navzdory prezidentově doporučení nemá pozici jistou. Pokud by totiž Chávez odstoupil, anebo případně zemřel, ještě před oficiálním začátkem nového funkčního období (tedy před 10. lednem), musel by předseda Národního shromáždění vypsat dle venezuelské ústavy nové volby. Současný předseda Shromáždění Diosdado Cabello je přitom považován za největšího Madurova kritika a mocenského konkurenta uvnitř vládnoucí strany.

Další informace:

BBC News Venezuela's Hugo Chavez heads to Cuba for more surgery

Reuters Venezuela's Chavez suffers cancer again, names potential heir

CommonDreams.org President Huge Chavez Admits Relapse

LA Times In Venezuela, illness could test Hugo Chavez's legacy

Al Džazíra Chavez to undergo further cancer surgery

    Diskuse
    JJ
    December 11, 2012 v 8.12
    Je celkem zajímavé (a člověk se to nedočte ani v mainstreamových mediích, která si jinak ve zprávách o onemocnění Huga Chavéze libují), že prezident Venezuely se nechává léčit v zemi 50 let blokované ze strany nejbližšího významného souseda a 20 let zbavené podpory všech kámošů na druhé straně Zeměkoule...
    Jen nevím, jestli je důvodem katastrofální stav venezuelského zdravotnictví (nebylo by se co divit, po 14 letech bezesporu "šílených socialistických experimentů"), nebo jestli chce ze sebe udělat mučedníka a vyhnout se odpovědnosti za své šílené socialistické experimenty...
    Jinak je taky zajímavé, že Venezuela byla první zemí na světě (po San Marinu; takže vlastně druhá), která zrušila trest smrti... Třeba ji bude více zemí následovat i na cestě k alternativnímu socialismu.

    December 11, 2012 v 8.48
    Hugo / Fidel / Lukašenko
    1) A já měl pocit, že se to ví všude. Snad že nechodím do těch správných mainstreamových hospod správné cenové skupiny? -- A ví o tom vůbec Valtr Komárek?
    -- "Sicko"! --

    2) S tím, že bude více zemí následovat se dá víceméně počítat.

    3) Meir Dagan se léčil v Bělorusku. Dělali mu ale jenom drobnou operaci, transplantaci jater. Navíc ho chápu, že vedra má doma dost, tak co by se trmácel až do Karibiku.

    December 11, 2012 v 11.29
    Je zajímavé, jak jsme si zvykli a bez odporu přejali neoliberální slovník. Levicoví politikové se snaží ze sebe "udělat mučedníka a vyhnout se odpovědnosti za své šílené socialistické experimenty", pravicoví se o to zřejmě nemusejí pokoušet, ti žádnou odpovědnost za své, mnohem šílenější, experimenty automaticky zřejmě nést nemusí. Mitrofanov dnes ve sloupku Práva dělá za Sloupa normalizačního komunistu, který se pohybuje v ghetu základních organizací, "kde hrdost na reálný socialismus a povědomí, že dobře bylo jen tehdy, pěstuje jako jediný sdílený názor."
    I kdyby tomu tak bylo, tak vo co go? Jsou lidé, kteří věří na "šílené socialistické experimenty" a jsou lidé, kteří věří na "šílené neoliberální experimenty". Nebo snad neexistují pravicová "gheta", která jsou hrdá jen na "Volný trh" a ten mají jako jediný sdílený názor? Proč by ti první měli být zavrženíhodni, trestně zodpovědni za své vládnutí a ti druzí oslavováni jako skuteční demokraté a navíc nenesli žádnou zodpovědnost za svá konání? Že takto uvažují pravičáci, je u nich běžné, ale to, že levičáci od nich bez odporu tento systém uvažování přejímají, je důkazem jejich nízkého sebevědomí, jejich malé víry v levicovou politiku. Škoda pro všechny.
    JJ
    December 12, 2012 v 8.17
    Oprava...
    V prvni vete melo byt misto "ze" spise "proc"... O tom, ze se leci na Kube, se pise i v Mlade Fronte stejne casto, jako o tom, jak potira opozici, jak omezuje soukrome televize a jak dlouho sam mluvi v te statni. (Na to, o cem mluvi, v cem spociva potirani opozice a kolik soukromych televizi tam jeste funguje, uz bohuzel moc prostoru v mainstreamovych mediich).
    Taky se omlouvam panu Sevcikovi (pripadne i ostatnim), za kvalitni ukryti ironie v mem prispevku (i kdyz teda z uvozovek se dalo usuzovat, ze to neni mysleno vazne). Ja si myslim, ze prevzit (a otocit) nektere hloupe argumenty pravice vcetne slovniku, muze byt nejucinnejsi zbrani proti nim... Pravda, musi se to delat lepe nez jsem predvedl ja...
    December 12, 2012 v 8.35
    Jiřímu Janečkovi
    Proč se omlouvat - pokud jste dostatečně dlouho nečetl Rudé Právo, tak za to přece nemůžete,
    ne?
    December 12, 2012 v 14.39
    Vy ironicky pane Janečku, já taky ironicky, nemiříl jsem na vás, jen jsem si vypujčil onu větu, která zapadá do textů levicových médiích. O jaká hrůza, že by někdo mohl pochválit něco z bývalého režimu, nebo nekritizoval třeba jihoamerické levicové vlády a to přinejmenším stejně tvrdě jako neoliberálové! Nejde mi do hlavy proč? Doba je už jinde, to, za co jsem dříve v diskusích na Seznamu získával nejvíce záporných bodů, je dnes už pouhým čajíčkem proti tomu, jaké radikální levicové názory tam občas vítězí. Jen ti redaktoři stále žijí v obavách, že když se přikloní otevřeně k levici, tak je příjde lynčovat dav rozzuřených pravičáků. Nebo už umějí jen zpívat písně svých chlebodárců?