Onderka chce po brněnských divadlech likvidační škrty. Kvůli kanalizaci

Vratislav Dostál

Rušení premiér, snížování už tak chatrných mezd nebo dokonce propouštění. I to může v brněnských divadlech nastat po novém roce. Primátor města Roman Onderka z ČSSD po nich totiž požaduje seškrtání rozpočtů o celých dvacet procent.

Brněnský primátor Roman Onderka z ČSSD požaduje od všech příspěvkových organizací seškrtání rozpočtů na příští rok o pětinu oproti původním předpokladům. Brněnská divadla, domovy důchodců, zoo, nemocnice a další instituce se tak mohou dostat do sotva řešitelných situací.

„Ve čtvrtek jsme zcela nečekaně dostali dopis od náměstkyně Bohuňovské, že musíme vytvořit návrh rozpočtu, který bude počítat s provozním příspěvkem o dvacet procent nižším, než jsme předpokládali. Nevím, kde máme tak rychle najít úspory," uvedl minulý týden pro server iDnes.cz ředitel waldorfské školy v Plovdivské ulici Tomáš Jedlička.

Vedení města tyto drastické škrty přitom zdůvodňuje tím, že musí nutně opravit a dostavět kanalizační síť a vybudovat tři retenční nádrže. To vše bude podle informací iDnes.cz stát dvě a půl miliardy korun.

„Od Evropské unie dostaneme 980 milionů korun, zbývající 1,5 miliardy musíme sehnat sami. Právě o tuto částku se po dobu dvou let sníží dotace příspěvkovým organizacím," vysvětlil Onderka.

Podle něj je navíc tento scénář ještě optimistický a počítá s tím, že příští rok nedojde k ohlášenému snížení příspěvku od ministerstva financí o víc než 900 milionů. Jinak by podle něj byla opatření ještě drakoničtější.

V praxi by to mohlo znamenat, že napřiklad divadla budou muset přistoupit k rušení premiér, snižovaní už tak nuzných mezd svých zaměstnanců či dokonce k propouštění.

Podle informací Deníku Referendum jsou ale platy herců třeba v Divadle Husa na provázku již nyní hluboko pod celorepublikovým průměrem. A Petr Oslzlý, ředitel Centra experimentálního divadla (CED), pod které spadá právě Divadlo Husa na provázku, HaDivadlo či Divadlo u stolu pro iDnes.cz uvedl, že netuší, kde by měl šetřit.

V úterý se pak konala schůzka vedení CEDu, kde všichni zúčastnění řešili svou budoucnost. A podle informací Deníku Referendum dospěli k závěru, že je v jejich možnostech seškrtat rozpočty maximálně o pět procent.

Teprve příští dny ukážou, zda se pokusí primátor Onderka hledat úspory jinde. Pokud bude nicméně trvat na dvacetiprocentích škrtech plošně pro všechny příspěvkové organizace, je pravděpodobné, že mnohé z nich tak razantní úbytek financí nepřežijí.

Ostatně i opoziční zastupitelé vyzývali radní, aby nesnižovali příspěvky plošnými škrty. „Je třeba posoudit každou organizaci zvlášť, není možné omezovat výdaje stejně divadlu a domovu pro seniory," uvedla pro iDnes.cz Jana Drápalová ze Strany zelených.

A primátor Onderka údajně přislíbil, že na to budou brát zřetel.

Další informace:

iDnes.cz Brno shání peníze na kanalizaci, na divadla i nemocnice dá méně

    Diskuse
    AJ
    September 13, 2011 v 20.13
    V Brně je to síla
    Jak na úrovni magistrátu, tak na úrovni některých městských čtvrtí. V té naší spojení ODS + ČSSD páchá vyloženě zlo.
    Za zády občanů tu za pusu rozprodává poslední volná místa, pár posledních luk - pro podivné komerční účely. O všem se dovídáme až ex post.

    Jinak pro zájemce o dění v Brně vřele doporučuju poměrně netradiční server (svérázně navazující na nový slogan Brna "žít Brno" - za nějž mesto zaplatilo přes půl milionu korun, doménu ale zaregistrovat nestihlo :-))):
    http://www.zitbrno.cz/
    MP
    September 13, 2011 v 22.26
    Onderka mě nepřekvapil,
    vybarvil se, jak jsem čekal. Co dělá v socdem, je mi záhadou.
    Je dobré si pamatovat, že právě takoví lidé jako Onderka se zuby nehty brání myšlence na menšinovou vládu ČSSD podporovanou komunisty. No jistě, zopakovat zasmrádlou brněnskou velkou koalici na celostátní úrovni by se jim líbilo..
    September 14, 2011 v 9.34
    Spolupráce ČSSD a ODS
    Zajímalo by mě, čím to je, že jakmile začne sociální demokracie spolupracovat s ODS, tak se okamžitě začne přizpůsobovat asociálně podnikatelským móresům ODS. První, co se likviduje je kultura, sociální programy, školství a zdravotnictví. Po Ústí a Praze je to i Brno.
    AJ
    September 14, 2011 v 9.41
    Podle mě to není špatným vlivem ODS
    Podle mě spolu prostě ODS a určitý (a dost velký) proud v ČSSD silně rezonují, takže se jim skvělě při tom tunelování a rozprodávání zvytků republiky spolupracuje

    Pro mě je ČSSD skoro nevolitelná.
    September 14, 2011 v 10.51
    Beznaděje...
    Držím se už poněkud stranou diskusí DR, protože - přiznám se - mě přepadá rezignace a beznaděj, kterou neumím přetavit v revoltu. ČSSD nepředstavuje alternativu, ale pouhé příštipkaření; její domnělá popularita vyrůstá z faktu, že současná vláda je zcela idiotská. Ale úloha opozice přece spočívá v něčem jiném... O tom by se daly psát dlouhé eseje, do toho už se mi nechce.

    To, co se týká centrální vlády, je ještě viditelnější v regionech a ve městech. Onderka je jen jeden případ z mnoha. Stranické rozlišení je jen podle loga, nikoli podle reálných konkrétních kroků a politických rozhodnutí. Příklad: jsem sice pro odsud brněnského nádraží (to je ovšem jen platonická úvaha, protože centrum peníze zmrazilo), ale je mi špatně z toho, jaké majetkové a hospodářské pozadí se skrývá za celou koncepcí Jižního centra. ČSSD po volbách provedla dokonalou piruetu o 180 stupňů: nové nádraží nejdřívě ne, pak ano. A teď už se tedy veřejně objala s ODS.

    Mimochodem, pokud mě neklamou informace, brněnská koalice dosud vládne bez řádného programu. Pokud je to stále pravda, je to zajímavé. Politický program totiž, jak vidno, je jen slohové cvičení; tzv. reálná politika se dělá bez ohledu na to, co je psáno; děje se netransparentně, v korupčním přítmí.
    September 14, 2011 v 13.24
    Poznámka od člena ČSSD
    To co píše o ČSSD Roman Kanda je do značné míry pravda. Myslím, že vyšší patra ČSSD jsou v mnoha regionech obsazena lidmi, kteří chtějí mít podíl na moci a jejich ideové zakotvení je nejasné nebo prostě neexistuje. V ČSSD jsou proto, že jim umožňuje podílu na moci dosáhnout. Jiný vztah k ní nemají.

    Pro většinu členské základny výše uvedené neplatí. Členové jsou vesměs levicově orientovaní. Jsou ale také zoufale pasivní a nepočetní! A nechávají výše zmíněné "pragmatiky" u moci. Proto vidíme v některých regionech velký rozpor mezi programem a ČSSD a realitou v politice. Jako například děsivá historka z Litoměřic komentováná zde panem Šimsou.

    A pasivní je 99 % občanů, kteří do politiky aktivně nevstoupí a nevstoupí a budou si v diskusích stěžovat, že ČSSD nepředstavuje alternativu. Možná nepředstavuje ale mohla by! Museli bychom ale jejího potenciálu využít. Její program a tradice jí k tomu dává dobré předpoklady. Bylo by také výhodné využít její zavednou značku a struktury. Zakládat místo toho novou stranu nebo hnutí je v dnešním světě obtížné a snad i nemožné.

    Myslím, že obrovskou chybu děláme když se na politické strany díváme jako zákazníci. Když nám dává dobrou politiku tak její služby koupíme (volíme jí), když ne tak se pohlédneme po jiné. To by perfektně fungovalo pokud by strany neměly jiné zákazníky než voliče a řídili se jen zájmem voličů. Ale tak to dneska není. Politické strany a hlavně profesionální "pragmatici" v nich mají i jiné zákazníky (např. podnikatelské skupiny). A jejich vliv na politiku je obrovský. Proto pokud chceme aby politická strana hájila naše zájmy nestačí jí volit ale je třeba jí aktivně ovlivňovat to je být aktivním členem.

    Jinak to fungovat nebude.

    Přeji všem krásný den...
    AJ
    September 14, 2011 v 13.42
    Jenže to je problém
    Osobně bych sama se sebou nevydržela, kdybych vstoupila do strany jako je ČSSD. A to jsem hodně levicově orientovaná.
    Jenže tenhle směr úvahy, který nastiňujete, je pro mě prostě nepřijatelný. Směr ala:
    -------------------------------
    - jsem levicově orientovaná
    - ćssd by také (tradicí a ideově) měla být
    - sice se ve skutečnosti chová na mnoha úrovních mafiánsky a totalitně
    - ale přesto do ní vstoupím a pomohu ji reformovat zespoda
    ------
    To fakt ne, to je pro mě nemyslitelný.

    Styděla bych se za sebe, být členem něčeho takového. To raději budu aktivní nepoliticky, lokálně atd. - prostřednictvím občanskcýn srdužení atd.
    FO
    September 14, 2011 v 14.05
    souhlas s p. Šťastným
    Jako člen ČSSD mohu potvrdit, co napsal pan Štastný. I v mé pražské místní organizaci je rozpor mezi levicovou orientací naprosté většiny členů a velkokoaličním pragmatismem vedení obrovský. Je potřeba se pokoušet ten rozpor překonat, resp. tlačit na pragmatiky. Je to ale těžké, pragmatici jsou protřelí, zkušení manipulátoři.

    Paní Jančaříkovou úplně chápu. Když píše o tom, že by se styděla za sebe být členem něčeho takového, bych snad jen dodal, že se v poslední době, třeba když sleduju dění na severu Čech nebo čtu internetové diskuse, stydím za to že jsem Čech a občan této země. To ale neznamená, že to rovnou zabalím a přestěhuju se do Norska za Lukášem Krausem nebo někam jinam.

    Členství v politické straně, zvláště velké, asi není pro každého. Být aktivní prostřednictvím obč. sdružení ale není nepolitické! Je to jen jiná úroveň politiky (péče o obec).
    Kdyby ale víc lidí do stran vstupovalo, mohlo by se něco změnit k lepšímu, to je fakt. Třeba by i vstupovali "se zacpaným nosem"...
    AJ
    September 14, 2011 v 14.14
    Nepoloticky
    jsem myslela ve smyslu mimo členství ve straně.
    Jasně, že z obecněji vzato je to politika...

    A blbé je to, že v rámci aktivit obč. sdružení naší městské části jde na "moje/naše politická aktivita" čím dál čstějí proti fakt šílenému postupu zdejší radnice, kde vládné klika ČSSD a ODS - starosta je ČSSD, místosratosta ODS - předchozí roky to bylo naopak, teď si akorát vyměnili role.

    A přitvrzují/zneprůhledňují/podv8d9 na všech úroních - mohla bych o tom psát statě.

    Takže jak chcete jakž-takž aktivním lidem, jejichž občasnká aktivita zoufale naráží na loklální nehoráznou činnost ČSSD, radit, aby do ČSSD vstoupili - by't "se zacpaným nosem"? To se fakt nedá.

    Ale je fakt, že já jsme obecně typ člověka, který by měl problém se vstupem do jakékoli strany...
    MP
    September 14, 2011 v 22.31
    Ale pozor, přátelé -
    Onderka (a lidé jako on) nejsou ČSSD a naopak. Není možné zase tolik zobecňovat. Kdysi jsem psal o tom, že čeští intelektuálové mají podobný postoj k politice, jako měl kdysi J. Hus k církvi. Diskuse se poněkud svezla k tomu, že jsme se přetahovali o co nejpřesnější popis myšlení středověkého reformátora - ale to podstatné trošku uniklo.

    Zkrátka, pokud čekáte ideální polit. stranu bez poskvrny, tak to se nikdy nedočkáte. A pokud se stáhneme do voličské pasivity, vydělá na tom jen a jen pravice a nic se v této zemi k lepšímu nepohne.
    September 15, 2011 v 1.10
    Když legitimaci, tak kterou?
    Měli by levicoví intelektuálové vstupovat do ČSSD? Nebylo by lepší změnit politiku ODS?

    Stačily by tak tři až čtyři tisícovky lidí.

    Ovšem podle Wikipedie je stranou, která může snadno a rychle ovládnout celou českou politiku, KSČM. „Na konci roku 2007 měla KSČM zhruba 77 000 členů.[14] Jejich počet klesá ročně o 6–7 %, tedy o zhruba 16 členů denně.‟ I kdyby sedmi procentní roční úbytek členů vydržel navzdory náboru, který pro KSČM organizují pravicové vlády, měla by dnes nejméně 57000 členů. Z nich by si mohla KSČM 50000 ponechat a „pouhým‟ sedmi tisícům dát stranický úkol změnit stranickou příslušnost: asi tak čtyři tisíce do ODS a tři do TOP 09, ovládnout základní organizace, převolit stranické špičky, změnit program, sestavit nové kandidátky do zastupitelských sborů.

    Levicoví aktivisté patří do pravicových stran — není tohle ta správná dialektika?
    September 15, 2011 v 9.40
    Pro pana Macháčka: To je perfektní nápad-:)

    Pro paní Jančaříkovou: Pokud máte takové odpudivé zkušenosti z místní politiky tak se vám nedivím. Na druhou stranu celostátní politiku zatím dělají politické strany a pokud na ně nebudeme mít vliv tak si tady můžeme jenom psát jak to všechno špatně dopadne a kdy.

    Mějte se hezky
    JG
    September 19, 2011 v 19.16
    kanály a divadla
    Tak ono je celkem logické, že peníze utracené za hodiny neukazující čas nebo nesmyslný kříž pod Petrovem se zákonitě musejí vzít jiným. Že zrovna divadelníkům, považuji za to menší zlo - proč, vysvětluje výtečný článek Václava Jamka zde: http://www.listy.cz/archiv.php?cislo=094&clanek=040907
    + Další komentáře