Copak se asi Gagarinovi honilo hlavou?

Roman Sikora

K padesátému výročí letu prvního člověka do kosmu připravilo brněnské HaDivadlo autorskou inscenaci Jána Sedala Gagarin.

12. dubna tomu bude přesně 50 let, co do vesmíru vyletěl první člověk, a poprvé v historii tak mohlo lidské oko spatřit Zemi zvenčí, z prostoru vně její atmosféry. V brněnském HaDivadle si tuto historickou událost připomenou autorskou inscenací herce a režiséra Jána Sedala Gagarin.

Ten se ale rozhodl zaměřit pozornost především na nečekanou událost, která se prvnímu člověku ve vesmíru, Juriji Gagarinovi, na palubě kosmické lodi Vostok 1 přihodila. Přibližně na dvacet minut z jeho téměř dvě hodiny trvajícího letu totiž ztratil spojení se Zemí.

Poetická inscenace má vyprávět právě o tomto časovém úseku. O tom, co se v této chvíli kosmonautovi vzdálenému stovky kilometrů od povrchu Země honilo hlavou.

„Říkal jsem si, že přes všechnu ideologickou masáž, kterou prošel, a výcvik, který absolvoval, těch dvacet minut ve vesmíru jako první člověk, který se tam dostal, mohlo v něm probudit netušené věci,“ říká ke svému námětu autor a režisér inscenace Ján Sedal.

Hru o odvaze vydat se do neznáma o sedmi obrazech doprovodí hudba Petra Hromádky v podání nefalšované dechovky. Scénu navrhl Jan Štěpánek a kostýmy Zuzana Rusínová. Gagarina v inscenaci ztvární Marián Chalány, dále budou účinkovat Petra Bučková, Cyril Drozda, Marie Ludvíková, Martin Siničák a další.

Na den padesátého výročí Gagarinovy cesty do vesmíru, tedy na 12. dubna 2011, připravuje HaDivadlo také speciální paradivadelní akci, která tuto významnou událost v dějinách lidstva připomene sérií happeningů, projekcí dobových dokumentů a dalších událostí na téma člověk a vesmír.

    Diskuse
    MN
    January 30, 2011 v 10.47
    Dovedu si představit, že u příležitosti tohoto výročí se najde mnoho těch, kteří budou tento úspěch, který přišel z opačné světové strany, než je ta správná, zlehčovat nebo dokonce zesměšňovat. Tím samozřejmě nechci házat všechny tvůrce do jednoho pytle. Bohužel příklad České televize a její výklad minulosti mne v tom utvrzuje.
    MM
    January 30, 2011 v 22.03
    Správná strana pana Nováka
    Zesměšňovat tuto událost mohou vskutku jen idioti. Mělo by z ní lidi naopak mrazit a děsit je. Tento „úspěch“ totiž hlavně vzkázal a dodnes vzkazuje světu, že zlo je schopno postavit a vyslat stroj kamkoliv na světě, do toho stroje navíc umístit zařízení natolik komplikované a těžké, že udrží na živu člověka. Tedy například atomovou bombu.
    MN
    January 30, 2011 v 22.41
    Nejenom biologie
    ale také kosmický výzkum prohlubuje lidské poznání. Takže moc nechápu, pane Mistríku, co jste chtěl říci. Vědecké objevy jsou obvykle zneužitelné k nějakému zlu, a to nejen kosmické stanice resp. štěpení atomových jader, ale třeba také genetické úpravy rostlin. Pokud se domníváte, že kosmický výzkum v SSSR byl nějak výrazné více vojensky zaměřen než jinde ve světě (což nějak cítím z vašeho komentáře), tak já se tak nedomnívám.
    JG
    January 31, 2011 v 17.15
    Kdyby nebylo té "říše zla", tak se nikdo z nás vůbec nenarodil a na Pražském hradě by hajlovali Helmuti. A atomová bomba s lidskou posádkou se vyskytovala akorát ve filmu Dr. Divnoláska.