Václav Klaus se vyznal z obdivu k Bátorovi

Hana Holcnerová

Václava Klause popudila kritka Ladislava Bátory natolik, že publikoval dopis na jeho obranu. Podle něj existuje vlivná samozvaná skupina lidí, která nám autoritativně říká, co smíme a nesmíme.

Prezident republiky Václav Klaus kritizuje novináře za „vyvolání kauzy Bátora“, která ho hluboce zneklidňuje. Klausův text otiskl v pondělí deník Právo a server Novinky.cz

„Pořád jsem věřil, že žiju v primárně demokratické společnosti, ale přibývá signálů, že tomu tak není,“ píše prezident. Domnívá se, že veřejný prostor nejen český, ale také evropský a světový ovládla skupina lidí se silnou pozicí v médiích, která nám říká, co smíme a nesmíme, a pokud jí někdo vzdoruje, stihne ho „lavina ataků“. Toto se podle Klause stalo Ladislavu Bátorovi, když se objevily spekulace o jeho možném jmenování do funkce náměstka na ministerstvu školství.

Klaus píše, že Bátoru nezná ani od něho nikdy nic nečetl, ale ví „že je to hluboce konzervativní, autenticky pravicový člověk, který se zúčastňuje různých veřejných akcí proti věcem, se kterými nesouhlasí“. „Trvám na tom, že je legitimní názory tohoto typu mít a že by bylo fér o nich vést seriózní dialog a nikoli provádět apriorní odsudek,“ dodává Klaus. Tento postoj dokumentuje tvrzením, že on jako konzervativec má raději Šulákovou než Pavlicu a mezi Koniášem a Halíkem vidí pouze rozdíl tří století.

    Diskuse
    JG
    February 28, 2011 v 11.27
    A já mám zase raději Václava Klause než Laurela s Hardym dohromady. Panebože, to bude v téhle zemi úplně po srandě, až půjde tento pán za dva roky od válu.
    JS
    February 28, 2011 v 12.14
    Když dva dělají totéž ...
    Václav Klaus nazval svůj článek v Právu Malá česká hilsneriáda. Podobnost mezi tehdejší velkou hilsneriádou a Klausovou malou (…) je snad jen v tom, že tehdy se za evidentně nepravdivě obviněného Hilsnera " chudého duchem " postavil budoucí velký prezident a skutečný profesor. Dnes se staví za Bátoru (inteligenci posuďte z jeho tvorby) malý současný prezident a čestný profesor. Atmosféra je zcela jiná, Bátoru nikdo nezná, malý prezident nic neriskuje, jen prostě potřeboval napsat cosi o Halíkově koniášství a Havlově nevětraném mravním pelechu. Malý pane prezidente, sebevíce po tom toužíte, nestanete se velkým tím, že budete " velikánům" okopávat kotníky.
    AZ
    February 28, 2011 v 13.49
    nekorektnost?
    Bátorův text je neobyčejně hloupý, ale také odporný a snad i mírně fašizující. Je to blábol, který není ani politicky nekorektní, je prostě pitomý, netolerantní, namyšlený. Se skutečně konzervativními postoji nemá mnoho společného. Je to však koneckonců jeho osobní vyznání. Úplně nehorázné je však vystoupení prezidenta Klause na jeho obranu, v němž Klaus nekompetentně prosazuje pouze svůj osobní vkus snižováním těch, kteří se mu do jeho hranic nevejdou. Což je intelektuálně ubohé a lidsky malé.
    Kromě toho vyhrocuje postoje, které samy vůči sobě vůbec vyhrocené nejsou. Jarmila Šuláková ráda, často a dobrovolně účinkuje v hudebních projektech Jiřího Pavlici.
    TOmu, co předvádí Bátora, ale také Václav Klaus, se smál už v 60. letech Klausův oblíbený Milan Kundera. Je to směšné, trapné a bohužel také nebezpečné.
    LV
    February 28, 2011 v 17.35
    Hilsneriáda?
    Je to už opravdu vrchol nevkusu, intelektuální impotence a lidské malosti. "Případ" p. Bátory a L. Hilsnera se má k sobě asi jako spodní prádlo k rukavicím. Jistě, někteří jsou schopni navléci si na ruce spodní prádlo a vyjít mezi lidi. Ovšem vkusné to není...
    OW
    February 28, 2011 v 18.15
    Mne také D.O.S.T. děsí ta Klausova chvála Koniáše na úkor Halíka. Bátora blekotá, ale jestli si takhle představuje svobodu náboženství prezident republiky - no, potěš!
    Ondřej
    PM
    March 1, 2011 v 11.22
    Pan Klaus se opět uchopil svého ověřeného fíglu
    Podbízet se čecháčkovství a současně opuštěním reality paralysovat racionelní myšlení. Zajímavou otázkou je, zda tentokráte s těmi svými strategickými nehoráznostmi nepřepnul i občanskou trpělivost.
    JG
    March 1, 2011 v 11.51
    strategie nebo zhrzená ješitnost?
    V novoročním projevu náš nejvyšší odmítl jakoukoli diskusi o osvícených krocích vlády, ale nyní doporučuje k serióznímu dialogu jeden zapšklý manifest. Hledat v tom logiku je marné. Klausův odpor k pravdoláskovcům má stejné kořeny jako to o snowboardu - VK neumí na snowboardu jezdit, tudíž je to levičácký dopravní prostředek. "To se zas pan lajtnant baví s telegrafistkou na stanici," řekl po jeho odchodu desátník, "leze za ní už přes čtrnáct dní a je vždy náramně vzteklej, když přijde z telegrafního úřadu, a říká o ní: ,Das ist aber eine Hure, sie will nicht mit mir schlafen.`"
    JM
    March 1, 2011 v 15.29
    Děkuji, pane prezidente
    Je nevkusné to, co se proti Bátorovi v masmédiích rozjelo. Takhle vypadá objektivní žurnalistika? Ostatně tohle není už poprvé, něco podobného se dělo v případě Janáčkové, Jocha, Dundáčkové či dokonce i Bělobradka. Jistě nejsem pro upírání svobody slova těm masmediím a jejim vlastníkům, ale je správné pojmenovat věci pravými jmény, jak to učinil Václav Klaus.

    Nepatřím do oné sorty nekritických obdivovatelů Václava Klause. Považuji za chybu, že na počátku 90. let jeho vláda podcenila právní rámec privatizace a Václav Klaus se v době působení v čele vlády zaměřoval téměř výhradně na oblast ekonomiky. Některé jeho prezidentské milosti a vyznamenání považuji za vysloveně špatná rozhodnutí. Odsuzuji, že svého času vyvíjel tlak na úředníky, aby v Praze protiprávně omezovali svobodu shromažďování. Nelíbí se mi ani, že podepsal Lisabonskou smlouvu, ačkoliv věděl je tento dokument našemu státu ke škodě, stejně jako nesouhlasím s jeho postojem před vstupem České republiky do Evropské unie. Našlo by se to jistě víc, ať již z oblasti ideové či z konkrétních rozhodnutí, která kdy jako prezident, ministr financí, předseda vlády či předseda ODS učinil.

    Přesto si myslím, že jde na české politické scéně o politika, který různé Topolánky, Langery, Nečase, Dalíky, Paroubky, Kocáby, Jacques, Peciny, Grosse a podobnou sortu lidí o několik hlav převyšuje.
    PM
    March 1, 2011 v 20.44
    Souhlasím s kritikou úrovně nejen české žurnalistiky
    Nesouhlasím s kritikou žurnalistiky z úst těch, kteří pokleslou žurnalistikou destruhují demokratické smýšlení. President státu zaštiťuje i svými ústy společenskou etiku.
    JS
    March 1, 2011 v 21.18
    To:Jakub Malinovský
    Asi nečekáte, že na tomto serveru sklidíte pochvalu za obhajobu Bátory nebo Klause. Bátora je , jak správně poznamenal Halík , " fašizující maloměšťák". Je živým důkazem, že diplom, byť by byl z několika škol, z vás inteligenta neudělá. To, že se ho Klaus zastal, není ukázka Klausova mravního postoje, ale vzteklé dupání malého prezidenta, který si uvědomuje, že mu ujel vlak a vedle TGM a Václava Havla bude vždycky v druhé řadě. Proto hilsneriáda, proto slova " o Havlově nevětraném mravním a duševním pelechu“. Mimochodem, pochopil někdo co tím pelechem Báthora myslel?
    JM
    March 2, 2011 v 0.22
    JS: To víte, že nečekám, ale poslední dobou jsem měl takový špatný pocit s diskusí s lidmi, se kterými se v zásadě shodnu na základech, ale rozcházíme se v dílčích věcech. Ne, že bych je nějak zavrhl či něco takového, ale na měsíc jsem si za cenu dvou točených piv zaplatil diskusi, která pro mě může být přínosem v tom, že drtivá většina zdejších diskutujících vychází z jiných premis. Třeba ten soudruh Dolejš v jehož straně je mnohonásobně více komunistů než bylo v Dělnické straně (neo)nacistů, ale přesto (nebo právě proto) by jemu nepohodlné strany zakazoval.

    Třeba by mě i zajímalo, zda zdejší "stálí" diskutující považují zpravodajství České televize o celé věci za nezaujaté a vyvážené a v něm opravdu nevidí zneužití veřejnoprávního média k politické kampani proti konkrétní osobě a prezentování informací divákům tak, jako by snad na panu Bátorovi, jeho názorech a minulosti mělo být něco špatného.
    March 2, 2011 v 11.42
    Jakubu Malinovskému
    Kupodivu si nikdo neklade otázku PROČ se měl Ladislav Bátora - politicky nesporně podivín - stát úředníkem ministerstva. Spíše než zábavné "názory" asi hrály roli jeho v minulosti prokázané, privatizační schopnosti. Bylo by podceněním dědka na Hradě domnívat se, že to neví.
    Takže bavit se zapáleně o NÁZORECH ve světě, kde rozhodují ZÁJMY, je přitroublost. (S tím jste zde ovšem Vy nezačal, takže to nepadá jen na Vás.) To, že se Nečas v této věci postavil na zadní, svědčí ne tak o jeho "ideové čistotě" jako o tom, že zastupuje jiné zájmy.
    JS
    March 2, 2011 v 11.52
    JM: Diskuse s druhou stranou jako adrenalinový sport …? To respektuji, zvážím účast na nějakém hodně pravicovém serveru :-)

    K Dolejšovi : Nevím, že by navrhoval zakazovat nějakou stranu , máte nějaký odkaz ? Myslel jsem , že je to poslední zapomenutý demokrat v KSČ. Spíš se zdá , že sledujeme další kolo komedie " zakážeme komunisty" , proč proboha 22 let po revoluci ? Proč ne zahrádkáře ?

    K Bátorovi : Osobně mi na něm vadí ( mimo Klausem citovaných výplodů) dvě věci . Prvně politická turistika . Pochopím , že mladý člověk vystřídá 2 strany . Těžko mohu pochopit u lavírování staršího člověka mezi 4 + 1 , navíc mezi Národní stranou a Bobo stranou . Takhle se hledá flek , ne ideály. Druhá věc je , že ani on, ani nikdo jiný neví kde se vlastně na tom ministerstvu vzal , kdo ho pozval , nominoval … Zvláštní , ne ?
    JM
    March 2, 2011 v 14.55
    JS: Neberu to jako adrenalitový spor, ale spíše jako určitý možných přínos. Ono diskutovat se zastánci ekonomicky i kulturně levicových (nejen však těch) názorů třeba na Novinkách či anynonymních diskusí obecně zaměřených i pravicových webů (třeba euportal.cz) je pro tento účel o ničem, jelikož je tam velké množství výkřiků, trollingu a podobných jevů. Tím nechci kritizovat anonymní diskuse, i ty mají svůj smysl, ale pro jiné účely.

    JM
    March 2, 2011 v 15.05
    Jan Kopecký: On celý ten útok na Bátoru byl o jeho minulosti v NS a jeho politických názorech, takže je logické, proč reaguji zejména na toto.

    Proč? Asi stejně jako u ostatních náměstků. Zkrátka náměstkyně za ODS pracovala špatně či se ministrovi znelíbila, Bátora je vzdělaný a pracoval i na vysokých postech v různých společnostech. Za komunistického režimu byl stíhaný z politických důvodů, od odsouzení jej zachránila jen amnestie. Pseudoaféra s VOŠ publicistiky není nic jiného než spor dvou znesvářených skupin.

    Jeho politický turismus mi také svým způsobem vadí, ale pravdou a velkou "polehčující okolností", že zde prostě není stabilní "pravicově-národně-konzervativní-suverenistická" alternativa vůči ODS, která je pro mnohé pravičáky až moc středu a ti pak ve volbách řeší dilema volby sice špatné, ale přesto nějak tak trochu přijatelné, ODS či malé strany bez naděje na volební úspěch. Není jen případ Bátory, znám spoustu lidí, kteří hledají pravicovou alternativu vůči ODS a žádná z těch stran se z řady důvodů (to je však na jinou diskusi) stabilně neuchytila.
    SH
    March 4, 2011 v 11.21
    Pojmenovávat věci pravými jmény.
    Jsem všemi deseti pro, pojmenovávat jevy pravými jmény. Proto tvrdím o společenském jevu Klaus, že ve slušné zemi by neseděl na Hradě Pražském, ale vedle Kájínka na hradě Mírově. Za druhé, jeho poslední emotivní výplod je jenom dalším důkazem, že iniciativa lékařů, kteří žádali jeho psychiatrické vyšetření způsobilosti k výkonu funkce mělo, být realizováno.
    + Další komentáře