Lidové milice nebo Freikorps

Tomáš Tožička

Korupce ve vládě, tunelování daní v průmyslu, státní subvencování bank za cenu ožebračování obyvatel — a k tomu bojácní intelektuálové stále hledající omluvy. Místo rozumu pak nastupuje extremismus.

Vláda, která vyhlásila boj proti korupci, právě prochází korupčním skandálem, který je na demisi nejen neschopného ministra, ale i premiéra. Úplatek pro ODS z čističky podpořené rudomodrou pražskou koalicí měl činit částku, která se rovná porodnému pro třetinu narozených dětí v České republice. Chce-li Nečas vědět, jak ušetřit peníze vládnímu rozpočtu, měl by se ptát především revizorů ve vlastní straně, a ne škrtat ve státním rozpočtu.

ČSSD by měla v rámci tohoto korupčního skandálu začít přemýšlet o tom, nakolik je dobré mlčet k praktikám oblastních buněk, které jsou schopné schválit zakázku předraženou o dvouletý rozpočet na porodné.

Intelektuální špičky, patřičně otupené vlastní konformitou, by měly uvažovat o tom, kdy už bude možno nazvat špinavost špinavostí, a ne  omlouvat hanebnost jako „vlastní názor nebo svobodné jednání, které má jistou podporu v realitě dané kontextem..." nebo jiným, ještě důmyslnějším výrokem.

Pravice se může zamyslet nad tím, jestli je pro ni akceptovatelné, aby poradcem premiéra byl Roman Joch. Ten ve svém posledním dílku pro premiéra označil domácí násilí za nesmysl a místo toho prosazuje klasickou patriarchální rodinu. V dokumentu, který předložil Nečasovi, se zamýšlí i nad tím, že by bylo dobré zákonem schválit, do jaké míry je možné mlátit děti, aniž by se kvůli pár hloupým modřinám musela obtěžovat sociálka.

Aféra v Novém Bydžově, kde Rom znásilnil Češku, dala konečně lokálním politikům statečně vyjádřit, co si o té pakáži myslí: „Roztahují se ve městě, otravují, kradou, znásilňují. Čas, kdy slušný občan pracuje, Cikáni tráví rozvalení na lavičkách na náměstí a spokojeně klábosí," praví se v prohlášení radnice Nového Bydžova. Připomíná to trochu hilsneriádu, kdy se ve jménu ochrany národa před pakáží pro změnu židovskou zvedlo mezi Čechy obrovské antisemitské hnutí.

Není to veselá situace. Ovšem český intelektuál nezoufá. Rozhodně sepsuje každého, kdo si dovolí mluvit o fašismu či hnědnutí v naší společnosti. Vždyť nejde o nic jiného než o nějakou „ultra-hyper-konzervativní-pravicovou-neoliberální-sociálně-antagonistickou úchylku". Když se spojují v koalicích ODS s ČSSD, jde o „rozumné a pragmatické řešení, které povede k naději na obrodu". Neustálé omílání dob před dvaceti či čtyřiceti lety není propagandou, ale jen dobrou reflexí připomínající, jak to bylo tehdy strašné a o co se máme teď lépe. Český intelektuál si rozhodně vede dobře, pokud jde o hlubokou analýzu, která nikomu nic neřekne, ale zato nikoho neurazí. Cokoli ostatního je „nemístné vyprazdňování pojmů".

A tak mě nářky nespokojených občanů obelhávaných a neinformovaných, ve škole nezasažených hledáním souvislostí, natožpak byť jen trochu holistickým viděním — jak je slýchám kolem sebe, vedou k černým myšlenkám. Jak jim jednou Jochové, Mackové, Vandasové nebo podobné typy z tzv. levice rozdají pušky. Intelektuálové nám sice zakážou je připodobňovat k Freikorps či Lidovým milicím, protože to správně nereflektuje historické souvislosti, ale zřejmě i tak dostanou brzy pažbou po papuli.

Ale do té doby s nimi rád zajdu na pivo, proberu analýzy, pojmy i rodinu, musíme si to ještě užít. No přeci se nebudeme hádat.

    Diskuse
    December 17, 2010 v 17.40
    zcela na okraj
    Říci jedním dechem Freikorps a LM mi připadá divné. Na rozdíl od Lidových milicí začíná historie Freikorps, pokud vím, v sedmileté válce (1756-1763), pokračuje přes protinapoleonský odpor a velkou "obnovu" po I.světové válce (zpočátku pomáhaly výmarské republice proti spartakovcům, ale po formálním rozpuštění se účastnily Kappova protivládního puče) a končí vcelku marginální sudetskou kapitolkou. Ale to jen zcela na okraj a pro zajímavost. --- Když už ty dvě organizace stojí vedle sebe určitě by šlo připojit i Sokol (viz např. http://www.valka.cz/clanek_11043.html).
    TT
    December 19, 2010 v 9.54
    Děkuji za analýzu
    Uznávám, že srovnávat Freikorps a Lidové milice může působit nefér. Lidové milice nepáchaly atentáty na žádost předsedy vlády - Freikorps umučily a zistřelily v rámci "pomoci Výmarské republice" stovky lidí, a na žádost sociálně -demokratického premiéra Ebrta tyto ultrapravicové skupiny zavraždily i představitele dělnicko-vojenských rad Rosu Luxemburgovou a Karla Liebknechta. Velká část funkcionářů SA a SS se rekrutoval právě z Freikoprs.
    A ta sudetoněmecká epizodka stála život také několika set lidí. Proti tomu jsou LM se svými "pěti minutami slávy " ve 48 a se svou opileckou historií hraní si na vojáky jen trapnou epizodkou.
    Ale jinak si myslím, že se jedná o srozumitelný obraz, který ukazuje, že vyhrocená situace vede k vyhroceným a nezřídka i násilným řešením.
    DS
    December 19, 2010 v 23.00
    Freikorps x Lidové milice : myslím ,Pane,že porovnáváte neporovnatelné,
    atelné jen proto, aby titul Vaší glosy byl "slyšet" a tím méně byla slyšet pravda.Mluvíte o KORUPCI a metafory jsou násilné. Věřím, že jste již byl v Chiapas, Čečensku, Madre De Dios,Sudanu ,Etiopii, Izraeli, ad. a jste schopen rozeznat korupci od střílení do lidí. Proto nechápu, proč mícháte dohromady nacionálně-socialistický a sociálně internacionalistiký boj dvacátých let dvacátého století s korupcí v naší době a globální ekonomice.Ale rád si tonechám vysvětlit, když na to budete mít chuť. Děkuji, DS

    P.S. Vím , píšete skoro celý text o nečem jiném a současnějším, ale proč potom ty nesmyslné opakované historické příběhy ?
    DS
    December 19, 2010 v 23.00
    Freikorps x Lidové milice : myslím ,Pane,že porovnáváte neporovnatelné,
    atelné jen proto, aby titul Vaší glosy byl "slyšet" a tím méně byla slyšet pravda.Mluvíte o KORUPCI a metafory jsou násilné. Věřím, že jste již byl v Chiapas, Čečensku, Madre De Dios,Sudanu ,Etiopii, Izraeli, ad. a jste schopen rozeznat korupci od střílení do lidí. Proto nechápu, proč mícháte dohromady nacionálně-socialistický a sociálně internacionalistiký boj dvacátých let dvacátého století s korupcí v naší době a globální ekonomice.Ale rád si tonechám vysvětlit, když na to budete mít chuť. Děkuji, DS

    P.S. Vím , píšete skoro celý text o nečem jiném a současnějším, ale proč potom ty nesmyslné opakované historické příběhy ?
    DS
    December 19, 2010 v 23.02
    to dvakráte byl omyl - omlouvám se
    David Sekanina
    December 19, 2010 v 23.54
    Technická
    Příspěvky můžete mazat, Stačí, když kliknete na modré "Smazat", které se nalézá pod titulkem Vašeho příspěvku.
    TT
    December 20, 2010 v 12.36
    Pane Sekanino,
    politické paramitární jednotky se rodí všude tam, kde dochází k sociálnímu napětí. Korupce a zbídačování, které dnes globální kapitál působí prostřednictvím svých politických poskoků nás může přivést tam, kde se z letargie a deprese rodí násilí.
    Vy věříte, že se to nestane, stejně jako politici, kteří si v únorových dnech 48 vyrazili na dovolenou - někteří se vraceli už do vazby. Upřímně doufám, že máte pravdu, ale pro jistotu upozorňuji na možná nebezpečí.
    A věřte, že v žádné Vámi zmiňované zemi jsem nebyl. Jezdím jen do klidných a pokojných zemí. A tak to zůstane, pokud chce někdo bojovat, tady nebo tam, pak rozhodně beze mě!
    DS
    December 30, 2010 v 0.33
    Pane Tožičko,
    Bohu-žel, myslím,že se to stane. Myslím, že k tomu směřujeme a obávám se, proto se odjet nesnažím ( tím ovšem se nepoměřuji s Národní Frontou a jejími představiteli v roce 1948), ale naopak zůstávám.
    "A tak to zůstane, pokud chce někdo bojovat, tady nebo tam, pak rozhodně beze mě!" - jestli dobře rozumím, budete utíkat ! - to je moudré.


    SH
    January 17, 2011 v 11.34
    Úsměvné.
    Jedni kritizují přirovnávání LM a Freikorpsu, druhým zase vadí, že v textu o korupci v éře globalizace jsou připomínány jevy „nacionálně-socialistického a sociálně internacionalistikého boje dvacátých let dvacátého století“ a jiní v té souvislosti uvádí dokonce teroristické činy dneška od Čečenska po Mexiko. Trochu za vlasy přitažená motanice. Jsem toho náhledu, že stát, v němž má alespoň jedna politická strana svou ozbrojenou složku, je již státem nedemokratickým, s rizikem terorismu. Pokud pak tato strana získá podíl na vládě, pak již jde jednoznačně o diktaturu a státní terorismus.