Hajn vyhrožuje a vydírá, na ministerstvu však zůstane

ČTK, Jana Ridvanova

Bývalý zaměstnanec bezpečnostní agentury ABL a teď už i bývalý náměstek ministra školství Dobeše, Kryštof Hajn, prý vyhrožoval rektorovi VŠTE, že pokud se nepodrobí jeho zadání, vyplynou z toho pro něj „osobní důsledky“.

Ministr školství Josef Dobeš (VV) dnes odvolal svého náměstka Kryštofa Hajna, na kterého podala českobudějovická Vysoká škola technická a ekonomická (VŠTE) trestní oznámení. Hajnovo odvolání nesouvisí s tímto trestním oznámením, řekl dnes novinářům Dobeš.

„Když jsme se na to ptali, odpověděl, že je to politické rozhodnutí. A že cílem jednání není odpovídat na otázky, ale školu zrušit,“ uvedl pro Hospodářské noviny Vochozka. Hajn mu pak prý začal vyhrožovat. „Řekl nám, že to buď proběhne v klidu, anebo s hysterií. A že pokud to bude s hysterií, pro zástupce školy z toho vyvodí osobní důsledky!, říká rektor Marek Vochozka a dále pro HN cituje Hajna: „Pokud máte pocit, že vás vydírám, tak to se vůbec nemýlíte,“ vyhrožoval Hajn. Vochozka dodává, že kdyby se úřad od Hajnových výroků nedistancoval, podali by trestní oznámení na celé ministerstvo.

Hajn, který je také členem Věcí veřejných, si přitom na místo prvního náměstka přivedl sám Dobeš. Ve funkci ho od pondělí nahradí ministrův dosavadní poradce Jan Koucký. „Důvodem odvolání je, že chci oživit a posílit 3. skupinu (pro vysoké školy),“ komentoval ministr personální změny. Hajn ale na ministerstvu zůstane, bude mít na starost evropské záležitosti.

Koucký (1953) působil jako náměstek ministra školství už v 90. letech. Vystudovaný ekonom s doktorátem z Pedagogické fakulty UK také zastupoval Českou republiku ve vzdělávacích výborech Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Ve své nové funkci bude nyní řešit hlavně návrh na placení zápisného na veřejných vysokých školách. Jeho skupina také připravuje reformu vysokých škol.

    Diskuse
    SH
    November 18, 2010 v 17.21
    Podivné.
    Je to vůbec možné, aby v jediné firmě bylo tolik schopných lidí, že mohou obsadit nějakou funkci skoro na každém ministerstvu, o poslancích už nemluvě?!!