Václav Moravec už zase ví předem, kdo vyhraje volby

Redakce DR

Pořad Otázky Václava Moravce ohlásil, že hostem nedělního pořadu budou i dva kandidáti na primátora v Praze, Zdeněk Tůma a Bohuslav Svoboda. Jaromír Volek: je to prohřešek, ale daleko závažnější je ignorování francouzských protestů proti důchodové reformě.

Na facebookové stránce Otázek Václava Moravce (OVM) se dnes objevila zpráva o chystaném nedělním vydání pořadu. Tým diskusního pořadu, který je hlavním formátem tohoto druhu ve veřejnoprávní televizi, si tu pochvaluje, že má už sestavu plně obsazenu. „V poslední půlhodině přijdou kandidáti na pražského primátora: Bohuslav Svoboda a Zdeněk Tůma,“ má Moravcův tým jasno, kdo se v Praze může stát primátorem.

Prakticky všichni diskutující na stránce se pozastavují nad zužujícím výběrem hostů. Například sociální demokrat Lukáš Kraus píše: „Jak je možné, že si redaktor ČT dovoluje inzerovat své domněnky či dokonce přání již dnes, a manipulovat tak veřejným míněním?“

Moravcův tým zveřejnil na stránkách kritikům odpověď, v níž píše mimo jiné: „Nic neovlivňujeme. Vycházíme z předvolebních průzkumů. Dopředu jsme pozvali tyto dva kandidáty, kteří jsou pravděpodobnými kandidáty na primátora - stejně tak tomu bylo při předvolebním duelu před sněmovními volbami - také jsme zvali dva favority a také jsme byli napadáni, proč jen ty dva. Předtím vystoupí předsedové sněmovních stran, takže prostor bude jak pro opozici, tak pro vládní strany.“

Lukáše Krause to ale nepřesvědčuje a zvažuje podání stížnosti Radě České televize. Politolog Lukáš Jelínek to však považuje za přehnané. Jelínek, který sám dle svých slov obecně pokládá pravicovou inklinaci Otázek Václava Moravce za problém, pro Deník Referendum uvedl, že zrovna tuto volbu Václava Moravce nepovažuje za nelegitimní vzhledem k tomu, že zmínění kandidáti dvou pravicových stran mají podle průzkumu veřejného mínění opravdu největší šance na vítězství.

Jelínek dále podotýká, že v první části se Moravec chystá dát prostor zástupcům všech politických stran. „Moravec se ve svých pořadech dopouští mnohem větších faulů,“ říká Jelínek.

Mediální analytik Jaromír Volek z brněnské Fakulty sociálních studií ovšem soudí: „Jde o drobné porušení mediálně-politické etikety, ale nepochybuji, že v případě vítězství jiného kandidáta přivítá Václav Moravec ve svém pořadu korigovanou sestavu.¨

Podle Volka se mnohem podstatnějšího selhání se dopustila redakce zpravodajství ČT při nastolování agendy celého předvolebního týdne, kdy přijala zcela pravidla chování bulvárních médií a učinila dominantním zpravodajským tématem story o „zázračném znovuzrození chilských horníků".

„Ta přitom,“ upozorňuje Jaromír Volek, „nemá žádný relevantní vztah k zájmům českých občanů a nesleduje veřejný zájem, který má televize veřejné služby ze zákona naplňovat primárně.“

Mediální analytik navíc poznamenává, že uvedená kauza vytěsnila jiné téma, které nese nesrovnatelně silnější veřejný zájem a dotýká se potřeby českých občanů být informován nejen o dění v EU, ale především o problémech, které členské země sdílejí.

„Reakce francouzských občanů na návrh penzijní reformy jednoznačně splňuje kritéria pro agendu média veřejné služby. Místo toho, ale každododenně otvíral zpravodajství i publicisticky zaměřené Události a komentáře produkčně nákladný jihoamerický melodramatický seriál o šťastných hornících".

    Diskuse
    MN
    October 16, 2010 v 10.53
    A tak pořád dokola...
    Další z mnoha (to už budou desítky) článků, příspěvků a názorů o jednostranné propagandě v ČT. Obávám se však, že to nemá žádný efekt, propagandisté z ČT se mohou smát. Což takhle vzít vidle a cepy a vydat se na Kavčí hory? (Rycí vidle bych měl...)
    SH
    October 31, 2010 v 11.00
    MOŽNÉ ŘEŠENÍ
    Situace se nikdy nezlepší, dokud členy Rad veřejnoprávních médií budou vybírat a schvalovat, čili tak zvaně „volit“ – politici. ČT by bylo vhodné transformovat na akciovku koncesionářů, v jejíchž stanovách by se dala co nejlépe stanovit kritéria veřejnoprávnosti a odbourat vliv moci, ale i opozice.