Vašek a továrna na cigarety

Josef Šlerka

Václav Klaus přijel u příležitosti slavnostního otevření nového provozu do Kutné Hory do továrny na cigarety. Vzal to jako výbornou příležitost pomluvit Evropskou unii, která se ve vztahu ke kuřákům, a tím i k tabákovému průmyslu, dopouští nepřípustných regulací.

Prezident republiky, hlava státu, ztělesnění jungovského archetypu vládce přijel otevřít továrnu na cigarety. On, nekuřák a sportovec, sestoupil do samotného inferna. Co ho k tomu vedlo? Kouření cigaret se jak známo výrazně podílí na vzniku rakoviny plic a nádorů v ústní dutině, nádorů slinivky břišní a děložního čípku, ledvin a močového měchýře, střev a konečníku. Dále se také kouření podílí na rozvoji aterosklerózy nebo poškozuje plod matky kouřící v těhotenství. Pokud jde o míru návykovosti, spadá nikotin do stejné kategorie jako pervitin nebo kokain. Zkrátka, kouření cigaret je všechno jen ne zdravé. Nepochybuji, že prezident republiky o těchto rizicích slyšel, a přesto se při plném vědomí rozhodl přijít a slavnostně podpořit vymírání voličů.

Vzhledem k symbolické hodnotě jeho funkce, tedy ztělesňování řádu, se nejde nezeptat, zda svým počínáním vlastně neudělal kouření reklamu. Nevydržel to jeden z novinářů a zeptal se prezidenta přímo. Ten mu, podle deníku E15, odpověděl: „Podporuji boj s omezováním kouření vrchnostenským nařízením. To je něco jiného než podpora kouření.” Oním vrchnostenským nařízením má být snaha EU o omezení kouření. Na prezidentově odpovědi mne vlastně nic nepřekvapilo. Bylo by falešné se začít pohoršovat, protože Klaus je v tom ohledu tradičně konzistentní. Jakmile jde o to kopnout si do EU, vše je dovoleno: nacionalismus a hraní na sudetskou notu, bratříčkování s komunisty, střelba do řad strany, která ho zvolila do funkce, a teď i propagace návykových látek.

Respektuji to, ale shledávám v tom znaky čirého, iracionálního fanatismu, který každým dnem nabývá trapnějších rozměrů. Jediné, co mě utěšuje, je, že už to bude trvat jen dva roky.

    Diskuse
    September 30, 2010 v 6.53
    vždyť je to roztomilá provokace
    někteří jsou zjevně na Klause už tak alergičtí, že jim vadí úplně vše.

    nejsem kuřák, ale tendence etatistického boje proti kouření (a je jedno, nakolik je v tom EU, protože to zdaleka není jen její snaha a Klaus v tomhle nemá čistý práh, připomeňme si, že jeden z jeho oblíbenců v ODS Boris Štastný je čistý protikuřácký fanatik) mě znepokojuje rovněž a vidím v tomto aktu prezidenta jistou sympatickou provokaci, podobně jako když se v den vstupu státu do EU vydal na horu Blaník.
    OW
    September 30, 2010 v 6.55
    Tak hlavně ať EU nenanapadne zpřísnění dohledu nad obchodem s jaderným materiálem, zbraněmi, dětskou pornografií........ :-))))))))
    Ondřej
    September 30, 2010 v 7.14
    Houby
    Ještě by mohli chtít zdanit houby, neřádi. :-)
    TP
    September 30, 2010 v 23.32
    sponzor
    Nějak jsem si maně připoměl, cosi co problesklo našimi médii někdy koncem roku 2009 a to v diskuzi pod blogem Evy králíkové viz -http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/eva-kralikova.php. Jistý nick JK tam poměrně zasvěceně popisuje cituji malou část...Philip Morris ale po léta platí luxusní pobyty našich politiků i novinářů v USA a přes firmou a tabákovými firmami vydržovaný tzv. Heartland Institut, platí pobyty a honoráře prezidenta ČR, Klause, na propagandistických akcích v USA. Heartland Institut je institutem asi tak, jako je CEVRO akademií. Na svých internetových stránkách, v rubrice Kuřácká lože, má zprávy a údajně vědecká zjištění, že kouření vlastně neškodí, že to je, jak jinak, jen levičácká propaganda

    Letos již potřetí bude Heartland Institut platit V. Klause, navíc ve střetu zájmů, kdy v civilizované zemi si vysoký ústavní činitel nesmí nechat platit a ponechávat odměny a honoráře za veřejná vystoupení, za podporu a účast na propagandistické akci. V září 2007 a pak 2. až 4. dubna 2008 Klause najal, aby, vždy jako jediný představitel jakékoliv země, byl ochoten nechat zneužívat prestiže úřadu, který zastává, k propagandistickým akcím nafřských a tabákových firem, které Heartland organizuje. ...........?????????
    SH
    October 1, 2010 v 17.12
    Přesně tak.
    Klaus je stejně nesvobodný ubožák jako Havel. Za své polistopadové postavení se musí neustále odvděčovat těm, kteří je dostali na výsluní. A ani u jednoho to nebyla EU. U Havla prokazatelně tajné služby Izraele a u Klause zase USA.
    May 17, 2014 v 21.58
    Zeman a Telička
    navázali na Václava Klause a v lobbingu pro tuto firmu pokračují.