Neofašismus se vplížil

Tomáš Tožička

Hlavní město připravuje koncentrák a premiér si najal poradce na střílení do demonstrantů. Politici vládních stran chtějí vystřílet menšiny a zřizují domobranu. Shrnuto a podtrženo: Česká republika 2010.

Když začneme mluvit o neofašismu, musíme si nejprve ujasnit, co tím myslíme. Fašismus vznikl ze slova fasces — svazek. Mýtický svazek křehkých klasů ukazuje, jak je spojenectví důležité a nezlomné. To se neúspěšně pokoušel naznačit svým zívajícím synům i kníže Svatopluk. To, co nepochopili Svatoplukovi synové, velmi dobře pochopila partička bankéřů a velkoprůmyslníků a začala ze svých peněz financovat diktátorské režimy — nejprve Mussoliniho, Hitlera, Franka...

Po válce došlo k transformaci fašismu a podpora velkokapitálu se soustředila na neofašismus, jehož nejznámějšími představiteli jsou v naší pravici populární Pinochet (který za dvakrát kratší dobu zavraždil šestkrát více politických odpůrců než čeští bolševici) nebo Stroessner. Neofašismus se stal od padesátých let mocenskou pákou nekontrolovaného kapitalismu k ovládnutí společnosti. Ačkoli prosazuje vládu oligarchie, je postaven na přizpůsobivosti a oportunismu středních vrstev. Oligarchie jejich postavení nejprve znejistí a pak jim nabídne řešení problémů.

Řešení problémů středních vrstev fašistickou pravicí znamená vždy to samé — hledání vnějšího nepřítele. Levice a odbory, chudí a postižení, cizinci, liberálové, svobodomyslní duchovní...

My jsme na dobré cestě do pekla korporátního fašismu. Společenským problémem Pražanů není už to, jak je možné, že nejsme schopni se postarat o lidi bez přístřeší, ale to, že obtěžují svým výzorem a pachem. Nikoli odborníci a občanská společnost, ale privátní paramilitární agentura připravila pro naše hlavní město program konečného řešení bezdomovců.

Ve jménu osobní svobody od zápachu investujeme miliony do toho, abychom lidi po čichu odváželi do internace ke skládce. A když se jim tam nebude líbit, prostě je k tomu donutíme — represí a násilným svážením. Za vzor nám poslouží husákovská manýra odvážet demonstranty někam na venkov... Ale ani toho nenapadlo vyzývat ke střelbě do lidí, jak to požadoval Miroslav Macek z ODS.

Ještě je třeba někam zase internovat vozíčkáře a nevidomé. Ti nám totiž také zaplevelují Prahu. Jedni by chtěli třeba všude na přechodech šikmé obrubníky — div si na nich nezvrtnete kotník, pokud si jich nevšimnete. Kvůli slepcům máme zase hlavní město zamořené pípajícími a bublajícími semafory a úřady polepené neestetickými hrbolky Brailovy hatmatilky.

Ale éra kolektivních práv pro postižené, rodiny s dětmi, zaměstnance, národnostní menšiny a další vyžírky je u konce. Premiér se rozhodl, že lidská práva jsou ta, která zajišťují svobodu k čemukoli pro něj a jeho suitu a pro ty ostatní existuje akorát tak právo držet hubu a krok.

Jako poradce pro tuto činnost si vybral Romana Jocha. Je to dobrá trafika pro zkrachovance z Občanského institutu, který si ani po dlouhých letech existence lezení do zadku kdejakému konzervativnímu politikovi nedokázal zajistit dostatek zdrojů na existenci. Poté, co mu sponzoři z USA utáhli v důsledku krize kohoutek grantovodu, byl nucen vydat zoufalou prosbu o podporu, na kterou mu asi moc lidí neodpovědělo. No a tak když nejsou granty z USA, proč ne aspoň teplé místečko na ministerstvu?

Je jedno, že navržený poradce je nekoherentní ve svém myšlení. Zatímco za základní přirozené právo považuje svobodu, nevidí problém v tom, že by vlastnil otroky. Zásadně se staví proti kolektivním právům, ale klidně říká, že právo volit by měly mít jen ty ženy, které mají alespoň dvě děti — tedy na základě kolektivního práva.

Kolektivní, tedy nikoli všeobecné právo volit mají mít také muži, kteří absolvovali vojenskou službu. To působí obzvlášť pikantně, protože v Jochově životopise se o jeho vojenské službě v české armádě nic nedočteme. Pokoušel jsem se několikrát kontaktovat OI telefonicky i po e-mailu, ale odpověď jsem nedostal.

Není to ovšem paradoxní, že militaristé teoretici se vojně vyhýbají jako čert kříži. Mohli jsme to vidět v Moorově dokumentu o válce v Iráku, kdy senátoři podporující válku také nejevili žádnou snahu posílat své děti na obranu lidstva.

I Robert A. Heinlein, který napsal slavnou sci-fi Hvězdná pěchota, z níž jako by Joch opsal své představy o vládě elit, se válce vyhýbal, jak mohl. I když byl voják a vyznával, že jedině bojující muž má právo volit, sám proseděl druhou světovou v týlových službách a sepisoval svoje nesmysly.

Jen nevím, co si myslet o Jochově prohlášení, že pro sebe a svého bratra, když ještě žili ve společné domácnosti, také nepožadoval registrované partnerství, jako to chce spousta homosexuálů. No já nevím, jsem poměrně tolerantní k soukromým úchylkám, které nikomu neškodí, ale dokážu Jocha pochopit, když pro sebe a svého bratra o registrované partnerství nežádal. Při vší toleranci k bratrské lásce, tohle je snad už za hranicí zákona, ne?

Ale Joch je jen směšnou figurkou v tomto hnědém tažení. To nezačalo holohlavými bijci se zápalnými lahvemi. Přes tragičnost osobních útoků a vražd nespočívá ani ve formujících se teroristických skupinkách útočících, stejně jako kdysi Mašínové, jen na nevinné oběti neschopné se bránit.

Smutný nástup započal tolerancí Čunka, který otevřeně hlásal rasovou nenávist. Je patrný v neochotě pravicového Senátu vydat k potrestání za násilné a rasistické výroky senátorku Janáčkovou, která se otevřeně prohlašuje za rasistku a Romy by likvidovala dynamitem — stejně jako to dělal s odpůrci Pinochet v prvních dnech diktatury. Alarmující jsou postupy soudů, které považují výzvy k zabíjení Romů za beztrestné, jak se to stalo v případě Jezerský, který dnes vede ostravskou kandidátku TOP 09.

Tady jsou nebezpečně zarůstající kořeny institucionalizujícího se neofašismu. Ten dnes může klidně z vlády, Parlamentu a zastupitelstev hlásat, že ta či ona skupina občanů páchne, dělá ohně, je moc opálená, zneužívá dávky, a proto je třeba s ní zatočit, aby neohrožovala svobody většiny.

A otupělá hroutící se střední třída uvěří tomu, že problém jsou ti, kteří jsou chudší než oni. Protože jejich falešný respekt k autoritám a přizpůsobivost jim nedovolí obrátit se na ty, kteří jsou nad nimi. Jakkoli je jasné, že právě korupce a rozdělování peněz mezi touto elitou je tím, co státy a komunity ožebračuje.

Je lehčí plivnout na mentálně postiženého bezdomovce, než se dožadovat nápravy u mocipánů. S těmi je lépe být zadobře.

Proto se dál necháváme ohlupovat neoidiomy. Místo korupce vlády se mluví o transparentním prosazování zájmů průmyslu; volání po redukci demokracie je nazýváno požadavkem na vyšší odpovědnost; omezování lidských práv se maskuje potřebou svobody pro většinu.

A tak se k nám vplížil neofašismus. Zatím je čas se proti němu postavit. Ale to potřebuje angažované a nebojácné občany odhodlané ke společným aktivitám proti tomu trendu. Je otázkou, jestli se jich najde dost.

    Diskuse
    TT
    August 20, 2010 v 10.38
    Milá Rito
    na braných cvičeních se moc neplížilo, a ani při dvouleté hře na obranu vlasti proti imperialistům jsem toho moc nenaplazil.
    Jo ono z Frankfurtu se to pěkně žertuje.
    Ale takových vtipálků jako Vy, bylo plné Německo a hrozně se smáli tomu malému frajtrovi co šaškoval v Mnichově. A jak dopadli, vtipálkové.
    A Marxismus? No já vím, že je to oblíbené mantra krasoduchů pokaždé, když nevědí co by řekli. Jen jsem netušil, že jsou tací mudrlanti i ve Frankfurtu. Chybí tomu šmrnc, Rito, zkuste si dát práci a vymyslet zase něco jiného. To s tím neofašismem je minimálně neotřelé, když už chceme doufat že nadbytečně poplašné.
    A když už máte Rosu na profilu, tak si ji někdy přečtěte, moc poučné a zajímavý pohled na ten Vámi zmiňovaný marxismus.
    TT
    August 20, 2010 v 12.41
    Rito, Vy čistá duše.
    Jak já Vám závidím tu krásnou naivitu viděnou z poza světel zářících nad Mohanem. Vy chcete srovnávat současný stav v Praze s Kochem? Jak milé.
    Ale to, proti čemu jste se - snad s podobným zápalem jako Rosa - stavěla tehdy, je tady lepší standard. Už proti Topolánkově vládě byl Koch sociálně citlivý levičák. Navíc CDU má Koch Nekoch už přes třicet let vnitrostranické kvóty pro ženy. A nikdo z Kochovo poradců nikdy netvrdil, že popírání holokaustu by nemělo být trestné.
    Já chápu, že chcete být také vtipná, jako třeba kolega Sikora, kdo by nechtěl... Ale to musíte být taky trochu v obraze.
    V
    August 20, 2010 v 16.06
    Ze strany paní Holubové jde spíše o provokaci, než diskusi.
    A znáte tu o žábě v hrnci s vodou, pod nímž hoří oheň?
    RS
    August 20, 2010 v 16.36
    Ano,
    paní Rita si podobné postoje a nadhled může koneckonců dovolit. Neb promlouvá ze světa bájných fénixů, magických hůlek a roztomilých obrýlených černokněžníčků.
    August 20, 2010 v 17.35
    tady je teda sranda dneska
    Já bych jenom zcela vážně dodal, že ta zmínka o Jochovi a jeho bratru mi přijde nechutná. Nebo jsem ji možná nepochopil. Možná platí obojí...
    August 21, 2010 v 15.30
    ad MV a RS
    Snad stoji za zminku, ze neni provokace jako provokace a neni nadhled jako nadhled. Tady jde prevazne o vysmech a pohrdani. To jsou podstatne rysy dnesni doby. V takove stoce pak neni duvod cinit rozdily mezi Harry Potterem a jakymkoli zijicim a myslicim clovekem. Kdo se chce "ubavit k smrti", dobre mu tak.

    Zarazejici je ovsem, ze si redakce DR s anonymnimi resp. pseudonymnimi prispevky zatim nedokaze poradit. Pokud s tim snad redakce je srozumena (doufam, ze ne), je to slapnuti vedle, protoze tim znevazuje sve vlastni deklarovane zasady.
    August 21, 2010 v 20.29
    vtipná Rita a vážná Květa
    Rita Holoubková docela vtipně, ironicky, sarkasticky a někdy také kriticky komentuje jednotlivé příspěvky, proto představuje oživení diskuse, někdy i kritické zrcadlo nastavené jednotlivým autorům, pedagogické doporučení, aby se nebrali tak vážně, zvláště když píšou o politice nebo o fašismu a to bez ohledu na to, zda je to skutečná osoba nebo nějaký vypečený pravicový komentátor, který se za Ritu Holoubkovou z Frankfurtu převlékl - pokud to tak je, děkuji mu za oživení diskuse. Jiným případem je paní Hyldebrantová, která vážně brání současnou pravicovou vládní politiku - tu bych bral jako princip reality, připomíná nám, kde žijeme a že se tu nacházejí občané, kteří berou vládu a její politiku vážně. Každopádně obě dámy, ať už skutečné či fiktivní, okořenily a zpestřily diskusi a já to vážně vítám.
    August 22, 2010 v 10.49
    Nu, pane Šimso, díky! :-)
    Současnou vládu beru stejně tak vážně jako kdysi vládu Zemanovu či Špidlovu (respektuji prostě právě demokratické zajímavé střídání "počasí", ale zároveň nesnáším totalitní donucování k respektování vlád jakkoliv totalitních).
    Tož asi tak vážně.

    Mám prostě jinak velkou radost z demokracie, protože jsem dětství a mládí a začínající dospělost prožila v totalitní nesvobodě a v dost konkrétním i osobním politickém útlaku jako dítě angažovaných rodičů proti tehdejšímu režimu.

    Proto nadměrná kritika demokratických vlád z vůle lidu mi přijde jakoby "proti vůli lidu", což možná mezi mými řádky jinak zaniká.
    Deník Referendum zde zastupuje především levicové spektrum - ale celostátně je prostě vůle lidu jiná - i když zde jsem v menšině a často někdy i na "sbalení kufrů" :-) ... ale vzhledem k respektování demokracie většiny diskutujících stále diskusně setrvávám jako nefiktivní "pravicový případ"... :-)...
    HH
    August 22, 2010 v 17.06
    Harry Potter
    Toto dílo není radno podcenit. V jistém smyslu dokonale zpodobněje totalitní praktiky a boj proti nim. Najdou se tam pararely mezi Janečkovými plány registrac bezdomovců i zápalných lahví skinheadů...
    Rita Holoubková je v tétoknižní sáze bulvární novinářka nechutného ražení píšící rychlobrkem velmi zkreslené účelové polopravdy. Po většinu času byla jednoznacně na straně mocnějších a pravověrných, bojujícíh proti slabším, nečistokrevným a mudlům. (nebudu vysvětlovat blíče, Rita ví :-)
    Vybrala-li si naše diskutérku právě tuto přezdívku, pravděpodobně ví, co dělá. Posuzuje texty v DR jakýmsi bulvárním pohledem zpoza obrovských brýlí a pilně brousí svůj rychlobrk. Vlastně můžeme být rádi, že její postoje nejsou vyhraněné tak, jak by postavě slušelo. Měla by tleskat Jochovi a profilovat se výrazněji antipatočkovsky. Patočka je takový Potter, viďte Rito. Svěřte se, kdo představuje Brumbála? A pamatujte, po mnoha tragických prohrách a obrovských ztrátách silná vůle, láska, touha a víra Voldemorta zničila. Ano, byla to láska....
    MM
    August 23, 2010 v 6.17
    Pandemonium Rity H. a Hitler v prvním odstavci
    Rito, ať jste muž nebo žena hašteřivost je ve Vás mírou vrchovatou. Rád bych Vás požádal abyste se ve svých příspěvcích držela tématu. Pan Tožička se svou až paranoidní posedlostí nacismem sice ulítl i v mých očích, nicméně si nezaslouží abyste jeho příspěvek využívala k těmto trapným osobním přestřelkám,které jdou zcela mimo téma. Divím se i ostatním diskutujícím, že s vámi tuto hru hrají.

    Jinak, pane Tožičko, nacismus a fašismus jsou archaické pojmy. Tyto ideologie vznikly a zanikly jako výslednice určité historické situace a jejich renesance v středo-levicovém Česku 21. století mi přijde krajně nepravděpodobná a to i kdyby se nějaký ten charismatický „vůdce“ našel. Váš text vyznívá úsměvně, něco jako když fanatický pouliční kněz blábolí o ďáblovi. Tím se ovšem nezastávám pana Jocha, jen si myslím, že kritika této osoby se dá vést i bez pomoci různých fašismů, Hitlerů a konečných řešení, kterých je Váš text plný.

    August 23, 2010 v 6.39
    Ad TT: Trestný čin "pomluva"? :-( Omluvíte se, prosím?
    Úvod článku je závažné hrubě pomlouvačné, nepravdivé, nenávistné a závažné křivé obvinění politiků, které jsme si nedávno z lidu zvolili.

    Cituji Vaši lež a hrubou pomluvu politiků:
    "Hlavní město připravuje koncentrák a premiér si najal poradce na střílení do demonstrantů. Politici vládních stran chtějí vystřílet menšiny a zřizují domobranu. Shrnuto a podtrženo: Česká republika 2010."

    Víte, pane Tožičko, že existuje trestný čin pomluva? Nepřekračujete míru ve své nenávisti k politikům jiných stran demokraticky zvolených z lidu, i když zrovna v nedávných volbách nevyhrála Vaše strana, ale právě skrze přání lidu tito politici? Nestřílíte Vy pomluvami a nenávistí právě Vy sám? Kdo podle Vás z našich politiků parlamentu, senátu a vlády konkrétně chce vystřílet menšiny nebo střílí do demonstrantů?

    Je mi odporné paušální kydání špíny a pomluv na z lidu námi nedávno zvolené oblíbené politiky.
    Pomluvy našich čerstvě a demokraticky zvolených politiků o fašismu, zřizování koncentráků či dokonce o střílení do lidu je hrubě nepravdivým, neobjektivním a nenávistným podáním lží o nynějších zvolených politicích i situaci ČR 2010 - což sám dobře víte, pane Tožičko, že tomu tak ve skutečnosti není.

    Věřím a doufám, pane Tomáši Tožičko, že se většině současných slušných českých politiků za toto paušální závažné křivé obvinění a pomluvu (z fašismu, budování koncentráků a především z vyhlazování a střílení do menšin či demonstrantů) sám alespoň následně zde omluvíte.
    V
    August 23, 2010 v 14.33
    Strach z fašismu
    má více lidí, nejen pan Tožička. Viz tento článek: http://www.blisty.cz/2010/8/23/art54112.html
    TT
    August 23, 2010 v 16.57
    Lidská hloupost je neomezená,
    jak vidíme denně kolem nás. Přesto, že nás senátorka Janíčková poctila výroky potřebě vyhodit Romů do vzduchu, za což ji senát odmítl vydat, poslanec Macek volal po střelbě do demonstrantů a poslanec Langer obvinil z podněcování teroristických útoků Romy, kteří neposílají děti do školy, stále jsou tu občané a občanky, kteří se ptají, "Kdo podle Vás z našich politiků parlamentu, senátu a vlády konkrétně chce vystřílet menšiny nebo střílí do demonstrantů?"
    Tak takhle se tedy věru nikam nedobereme...
    S Ritou H, kterou nepovažuji za anonym, je alespoň legrace. I když někdy se taky umí vytočit, jako když ťápla vedle s tím srovnáním Joch - Koch, to pak hned zajedeme na osobní útoky. No chtělo by to trochu nadhledu a dokázat se zasmát i sobě.
    A pane Škabraho, buďte si jist, že já Jocha taky moc nechápu, a to s tím, že nechtěl registrované partnerství pro sebe a svého bratra řekl on. Někomu to může připadat nechutné, mě to přijde jen lidské. A navíc vím, že právě konzervativci jsou k různým "úchylkám" náchylnější - inu odříkaného chleba největší krajíc...
    A konec konců, ten pán se pořád chlubí svým smyslem pro humor, tak se nad tím určitě zasměje, pokud to zase byl jeden z jeho vtipů.
    Onehdy říkal v rádiu: "Do demonstrantů se střílet nebude. Není na náboje. Ale to je jen vtip." Tak nevím, je vtipem to, že není na náboje, nebo si dělal srandu,když říkal, že se nebude střílet?
    August 24, 2010 v 4.44
    Ad TT - "chytrost"...?
    Vážený pane Tožičko,

    při Vaší neobjektivitě a paušálním napadání současných pravicových politiků a vlády a jejich obviňování z fašismu a nepřiměřeného potlačování demonstrací (mimochodem Macek ani Langer mezi nimi v současnosti už nejsou) mi nezbývá než soucitně poblahopřát k "chytrosti" některých levicových představitelů například nad nedávným policejním zásahem na CzechTeku 2005 na popud vedení tehdy ještě naposledy vládnoucí ČSSD, kde byli brutálně zmláceni na popud pana Bublana a se souhlasem pana Paroubka nevinní mladí lidé.

    ( http://cs.wikipedia.org/wiki/CzechTek_2005 - z mnohého zla cituji :
    - byla nasazena dvě vodní děla, dvounápravový kolový obrněný transportér, policejní vrtulník, zásahové výbušky, dýmovnice, slzný plyn...
    - rozkaz velitele oddílu „krokem, hoši, a řezat, řezat, řezat“...(!!!?)
    - podle ministra vnitra Františka Bublana byl zásah v pořádku...
    - premiér Jiří Paroubek policejní zásah schvaluje a tvrdí, že je nutný co nejtvrdší policejní zásah v mezích zákona...
    - lékaři ošetřili celkem 82 zraněných... - atd... viz celý odkaz)

    Pravda není jen humorná, ale často i vážná, pokud si ji objektivně připouštíme - a hlavně pokud nevidíme zlo jen u druhých, ale především i před vlastním práhem, který je třeba kriticky vidět a pojmenovávat a vymetávat vždy a především za prvé (a až potom snad terve možná v podobných situacích i u druhých - a to především objektivní kritikou i ve vlastních řadách a vlastním příkladem).

    Vaše pomlouvačné obviňování z fašismu a neexistujícího střílení do demonstrantů (na adresu současné pravicové vlády) jsou, pane Tožičko, příliš silná a opravdu vážná slova, kterých bez objektivních důkazů opravdu nepoužívám - ale pokud je Vy osobně rád užíváte, pak moc prosím jen tam, kde sedí a jsou objektivně v pojmenovávání zapotřebí - předem děkuji.

    Nepřeji si fašismus, nepřeji si střílení a mlácení a ponižování demonstrantů - stejně tak jako Vy, předpokládám, NE...
    SH
    August 24, 2010 v 17.15
    Pro pí. Holoubkovou.
    Já nejsem intelektuál a odmítám být spojován s jakýmkoliv teoretizováním. Můj život, to byla tvrdá realita neustálé praxe. Snad s půlroční výjimkou, když jsem byl poslancem FS ČSFR.
    TT
    August 24, 2010 v 17.27
    Ach jo
    Paní Hyldebrantová, Jestli jste vyznavačka pravice, pak jí čest moc neděláte. Já nepsal, že se střílí do demonstrantů, ale že k tomu pravicoví politici a jejich poradci vyzývají otevřeně a nikdo se proti tomu nevymezil. Chce to naučit se číst text!

    Samozřejmě, že zákrok policie proti Czech-Teku je součástí tohoto diskurzu. Ten ovšem bohužel také vyvolala pravice a přizpůsobiví, kteří blahořečili SocDem, že zmlátila a pozavírala stovky pokojných demonstrantů v roce 2000 a několik dní jim upírala i ta nejzákladnější lidská práva. Tehdy Macek a další z kryptofašistické pravice volali po větší tvrdosti a přizpůsobiví přitakávali. Gross se na tom udělal a stal se nejpopulárnějším politikem. Během zasedání NATO, se pak z Prahy stala s přitakáním většiny občanů policejní pevnost. Není divu, že v takové atmosféře si mysleli i v ČSSD, že se jim tvrdost vyplatí. Ale tady mlátili naše dětičky, nepolitické, co tak pěkně tancují.

    Přepočítali se. Ale kde jste byla Vy a Nohavica, když stovky lidí v Bálkové nemohli zavolat příbuzným, co se s nimi stalo a nedostali ani životně důležité léky? Předpokládám, že jste o tom ani nevěděla. Hmm, to slýchám už hodně, hodně dlouho. Ale hlavně, že si přejete, aby se to nedělo, to nás opravdu zachrání...

    Navíc prokazujete, co tu včera napsala kolegyně Holcnerová. Každý, kdo se Vám nelíbí, je levičák. To vyplývá z Vašeho spojení brutální policejní akce ČSSD a mou kritikou koalice s tím, že si mám zamést před vlastním prahem, jako kdybych byl člen či volič ČSSD - já byl ale kandidát jiné strany... Levičák skutečně nejsem - viz mé články, i když můj komunitarismus k nim má zásadně blíže, než k Nečasovi s jeho Jochem. Ale pokud bude součástí pravicového totalitárního ptydepe označovat každého demokrata levičákem, ANO, pak jsem levičák. A jestli bude současná ČSSD označována za totalitní stranu, pak jsem sociální demokrat. Stejně, jako se každý slušný člověk musel postavit proti násilným útokům na Dolejše či Topolánka.

    Jsem přesvědčen, že tento názor se mnou bude sdílet mnoho slušných i pravicově smýšlejících občanů.

    A vyhrožování soudem? Zkuste to milá paní, ale pokud to nechcete udělat, nechte si to raději pro sebe. Jen se tím zesměšňujete a dnes už tím opravdu nikoho nevyděsíte. To spíš napište, domluvím se s kamarádkami z justice a pošlu na vás exekutory. To se pak opravdu začnu bát ;-)
    SH
    August 24, 2010 v 17.29
    Společenství nejistoty.
    Jestli vůbec existuje naprosto fundamentální rys současnosti, dokonce globální, pak je to nejistota. Dokonce vyšší, než vyplývala ze strachu z jaderné války za dob bipolarity, již tehdy globálního světa. Každý se snaží onu nejistotu vidět svýma poučenýma očima. Patřím mezi ty, kteří v ní nachází fašizaci společnosti. Abych to mohl odpovědně tvrdit, musel jsem se, alespoň zrychleně vrátil k literatuře o fašismu, té skutečně poučené a tehdy aktuální, tedy poválečné. Z ní jsem si vydedukoval hlavní rysy fašismu, už jsem o nich tady nejméně dvakrát psal a nebojím se tvrdit, že nejen u nás, se nebezpečí fašizace neustále zvyšuje.
    August 31, 2010 v 14.49
    neofašismus a otevřená diskuse
    Chci výslovně podotknout, že souhlasím s pány Tožičkou a Hoškem, pokud jde o popis neofašismu či fašisace. Tyto jevy patří již drahnou dobu k technologii moci a je znepokojující - a symptomatické pro stav společnosti - že pro to dnes tolik lidí ztratilo vnímavost.

    Narozdíl od p.Tožičky považuji Ritu T. za anonym a legraci si představuji jinak. Narozdíl od p.Šimsy to nevítám ani nepovažuji za vtipné. A narozdíl od pí.Holcnerové (jejíž práce si vysloveně vážím) nepovažuji Harry Pottera za dílo přispívající k pochopení podstatných otázek naší doby. Tudíž si raději přečtu Erbenovu Kytici.

    Z těchto i dalších důvodů kvituji s povděkem, že příspěvky RH zmizely, ať už se o to zasloužila redakce nebo osoba, která se takto "podepisovala".

    (Paní Hyldebrantová se naproti tomu podepisuje vlastním jménem a nutno tedy respektovat její právo na svobodný projev. A to i navzdory tomu, že její udýchané výtvory nezřídka působí jako produkty pilného autorského kolektivu.)
    + Další komentáře