ProAlt: Joch nebude lidská práva hájit, ale omezovat

ČTK, Dušan Radovanovič

Iniciativa ProAlt zorganizovala ve středu demonstraci proti jmenování ředitele Občanského institutu Romana Jocha poradcem premiéra Nečase pro lidská práva. Zúčastnilo se jí sto lidí, jejichž transparenty využily citáty z Jocha.

Přibližně stovka převážně mladých lidí ve středu ráno na pražském Klárově a před budovou Úřadu vlády protestovala proti angažování ředitele Občanského institutu Romana Jocha mezi poradce premiéra Petra Nečase. Protest svolala a odpovídající petici zorganizovala iniciativa ProAlt. Iniciativu podpořili také Studenti proti rasismu a Česká ženská lobby.

Transparenty nad hlavami protestujících připomínaly některé z nepřijatelných Jochových výroků například velebící chilského diktátora Augusta Pinocheta. „Ach Joch", stálo na dalším z nich.

„Hlavním účelem akce bylo naznačit premiéru Nečasovi, že je tu část společnosti, která zásadně nesouhlasí se zamýšleným jmenováním Romana Jocha poradcem pro lidská práva. Také chceme, aby se o chování a výrocích pana Jocha dozvěděla širší veřejnost,“ řekla Deníku Referendum mluvčí iniciativy ProAlt Tereza Stöckelová.

Demonstranti se na přibližně dvacet minut přesunuli také přímo před sídlo vlády, kde skandovali heslo: „Chceme lidská práva, nechceme Romana Jocha". Před Strakovou akademií se k nim na chvíli připojila i bývalá ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková. Poté se mladí lidé navrátili zpět na Klárov, kde akce pokračovala.

Protestující se také bavili čtením dalších citátů premiérova poradce, které odměňovali smíchem i výkřiky „fuj" a podobně. Připomenuta tak byla například Jochova slova o tom, že „gentleman může vlastnit otroky". Za nejlepší byl pak vyhlášen výrok, že pravice má právo „nastolit pravicový autoritativní režim", pokud by „západní civilizaci hrozil zánik v důsledku politické a intelektuální impotence levice" nebo „v důsledku její vnitřní dezintegrace, totiž opuštěním civilizačních hodnot a ctností ve prospěch volného průchodu choutkám a vášním".

Před Úřad vlády přišlo i šest Jochových zastánců. „Chceme na Úřadu vlády Anti-Kocába," stálo na jednom z transparentů, které drželi. Vadí jim prý pojetí lidských práv dosavadního vládního zmocněnce Michaela Kocába. Když Kocáb rezignoval na post ministra pro lidská práva v úřednickém kabinetu premiéra Jana Fischera, Joch to komentoval slovy, že konečně udělal správnou věc.

Joch sám v úterý ČTK řekl, že ve svobodné zemi může demonstrovat každý, kdo chce. „Kdyby tolik energie věnovali svému vzdělávání jako věnují demonstrování, tak by nyní měli názory jako já," pronesl Joch na adresu demonstrantů, mezi nimiž byla řada vysokoškolských pedagogů a vědců.

„Pocit, že každý, kdo s ním nesouhlasí, ještě nedospěl do odpovídajícího duševního stádia, je příznačný pro pana Jocha i jeho způsob práce. Je to jen další z důvodů, proč by neměl tuto funkci zastávat,“ reagovala na Jochovo vyjádření socioložka Tereza Stöckelová.

Joch byl k účasti v týmu premiérových poradců vyzván vedoucím skupiny poradců a exministrem průmyslu Martinem Římanem. Joch zatím oficiálně ani není vůči Úřadu vlády v pracovním poměru. Očekává, že práce týmu poradců začne po prázdninách.

    Diskuse
    „Kdyby tolik energie věnovali svému vzdělávání jako věnují demonstrování, tak by nyní měli názory jako já." Tak tohle je fakt síla. Myslím, že si na moc zvyká velice rychle a že překoná všechnu aroganci a samolibost, co jsme znali u Klause...
    AV
    August 18, 2010 v 11.51
    Na tomto výroku mě zaujal jeho nechtěný humor. Kolik energie asi věnují účastníci demonstraci? Běžným účastníkům to zabere hodinu, organizátorům nanejvýš pár dní. Výrok si lze přeložit tedy tak, že pokud by demonstrující věnovali svému vzdělávání hodinu nebo pár dní, pak by zákonitě museli zastávat podobné názory jako Roman Joch.
    V
    August 18, 2010 v 13.52
    Joch je nedůležitý
    Joch je jen trapná figurka, zřejmě člověk plný komplexů a zloby. Závažnou skutečností ale je, že jej premiér jmenuje svým poradcem. Demonstrace tedy měla směřovat spíše proti Nečasovi. A ještě smutnější je, že to nevyvolává pobouření v celé české veřejnosti. Obávám se, že fašismus je skryté tajemství kapitalismu. Možná jsme právě svědky jeho pozvolného odhalování.
    Nemyslím si, že fašismus je skryté tajemství kapitalismu stejně jako si nemyslím, že bolševismus je skryté tajemství Marxismu. Určitě jsou obě verze nebezpečným extrémem té které ideologie, ale ne nutností. a obě přicházejí ve chvíli, kdy ideologie začne nahrazovat reálný život. řekla bych, že se odhaluje to, co se dalo už alespoń několik měsíců tušit: že nejistota "jak dál" a cítění nutnosti změny, které s sebou nese strach a nejistotusnadněji sáhne právě po ideologickém řešení. Jinak díky všem , kdo tam šli a doufám, že se příště připojím.
    V
    August 19, 2010 v 15.19
    Nikoliv
    Fašismus, stejně jako nacismus vznikají také jako obrana vlastnických elit proti emancipačním snahám zdola a narůstající napětí ve společnosti v důsledku krize.
    V tom jsme v podobné situaci - krize, a to nejen finanční.
    Rozdíl je ovšem v tom, že lidé dole - zaměstnanci - ztratili u nás schopnost společně bojovat za svá práva. Tuto ztrátu chápou zmíněné elity jako příležitost.
    Marx neměl fakticky s tzv. socialismem nic společného. Blíže viz zde: http://www.valach.info/podstata-komunismu/
    SH
    August 19, 2010 v 15.30
    Názor p. Valacha
    Podle mne je naprosto nezbytné oslovovat, třeba i soukromými maily, premiéra. Činím tak ihned.
    August 19, 2010 v 16.21
    Joch je komická figurka,
    podobně jako Jakl a Hájek. Varovné je, že si ho Nečas vzal za poradce. Je to výsměch problematice lidských práv, podobně jako se vysmívá ekologii jmenováním Drobila za ministra životního prostředí, který ví o ekologické problematice jen z propagandistických brožur Václava Klause. Myslím, že to dělá, aby se zavděčil a zalíbil Václavu Klausovi. V tom je a bude horší než Mirek Topolánek, který se pokusil Václavu Klausovi postavit a pokusil se ODS trochu poevropštit. Nečasovo úsilí o očistu ODS začalo a skončilo volbou nového vedení. Demonstrace mě potěšila, díky aktivním účastníkům.
    August 19, 2010 v 19.35
    Nadějné vyhlídky
    Roman Joch vypadá jako šašek, kterého si Petr Nečas vybral mezi poradce hlavně proto, aby odlákal pozornost od těch ostatních. Jochovy myšlenky by zasloužily, aby je opěvovala cikánská kapela Romano Jocho. Přesto je možné, že právě on přinese v oblasti lidských práv některé významné pokroky.

    V interview na ČT24 http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/210411058040813-interview-ct24/ kolem čtvrté minuty (3.55 až 4.01) Roman Joch řekl: ,,Ústava zná pouze občany české republiky, ne Romy, ne etnické Čechy, ne muže, ne ženy.`` Podle Jochova výkladu je tím pádem protiústavní například zákon 94/1963 Sb. o rodině ve znění pozdějších předpisů http://portal.gov.cz/wps/portal/_s.155/701/.cmd/ad/.c/313/.ce/10821/.p/8411/_s.155/701?PC_8411_name=o%20rodin%C4%9B&PC_8411_l=94/1963&PC_8411_ps=10#10821 , když hned §1 odstavec 1 stanoví: ,,Manželství je trvalé společenství muže a ženy založené zákonem stanoveným způsobem.`` Tento zákon by měl být harmonizován s ústavou dle Jocha změnou na: ,,Manželství je trvalé společenství dvou občanů České republiky, založené zákonem stanoveným způsobem.``

    Dokáže-li Roman Joch takovou změnu prosadit, přičiní se tak významnou měrou o práva homosexuálů. Držme mu palce!
    August 21, 2010 v 10.12
    "Reflexe" ProAltu v Reflexu a iDnesu:
    http://www.reflex.cz/clanek/politika/38269/dluhy-se-skrtnout-nedaji-prectete-si-dokument-ke-clanku.html
    http://david.blog.idnes.cz/c/150573/Za-ci-penize-protestuji.html

    Druhý odkaz sem nedávám proto, abychom si smlsli na autorovi, to by bylo k ničemu. Spíš tak pro rozhled. Autor je propagátorem zvnějšněného ("jochovského") katolictví -- jenže co je zajímavé: takovýhle článek by mohl klidně napsat i atheista, protože hraje primárně na jinou notu. A proto ani v naší společnosti, kde policajtská deformace křesťanství nehraje takovou roli jako třeba ve Španělsku -- a často ani těm, kdo mají potřebu se proti náboženství vymezovat -- nebude vadit takzvaně katolický element Jochových názorů: hlavně, že "udělá pořádek".

    P. S.: Ale celkem mě překvapilo, kolik oponentů V. Š. Davida se ve vodách iDnesu vynořilo.