Váš názor je pro nás důležitý

Společně s 12 evropskými mediálními partnery jsme součástí projektu PULSE: evropské iniciativy podporující mezinárodní novinářskou spolupráci.

Napište nám do dotazníku, co z dění v Evropě vás nejvíce zajímá, o jakých zemích byste chtěli číst více nebo nám dejte tip na témata, kterých jsme si zatím nevšimli.

Otevřít dotazník

Výzkum pátral, zda dotovat zdravé či zdražit nezdravé jídlo

Anna Sedláčková

Radši zdražit čokoládu, nebo dotovat zeleninu? Šetření zaměřené na boj s obezitou porovnávalo možný dopad zdanění a subvencí na chování spotřebitelů.

Vědci z Buffalské univerzity zkoumali, jak lidé při simulovaných nákupech reagovali na vyšší ceny nezdravých potravin a nižší ceny zdravého jídla. Z jejich zjištění vyplývá, že peníze uspořené na levných nízkokalorických potravinách, jako je ovoce a zelenina, zákazníci utratili za kalorické výrobky, jako například brambůrky a čokoládu.

Dotace, jež snížila cenu nízkokalorických výrobků o deset procent, zvýšila nákup nezdravých potravin o 6,8 procent. Naopak desetiprocentní navýšení daně z nezdravých potravin mělo za následek pokles prodeje těchto výrobků o 14,4 procenta.

Pro regulaci zvyšujícího se počtu obézních lidí by se tak zákonodárci měli soustředit spíše na daně než subvence. Tato strategie by navíc zajistila dodatečný příjem státního rozpočtu z daní. Nejdříve je ale nutné zvážit společenský dopad vyššího zdanění, upozorňují občanské iniciativy.

„Zvýšení daně z vysoce kalorických potravin by nejhůře postihlo nejchudší domácnosti, které nejvíce peněz utratí právě za jídlo,“ sdělil Tom Macmillan z Rady pro etiku potravin, podle kterého o zdanění nelze uvažovat, aniž by se zvážily i způsoby, jak se vypořádat se sociálními nerovnostmi.

Další informace:

Ecologist 'Fat tax' needed to tackle obesity