Jiří Rusnok aneb Nesnesitelná lehkost oportunismu

Aleš Chmelař

Tomu, že je Jiří Rusnok nezávislý, tedy „odborný“ ekonom, věří málokdo. Dalšímu vtipu, tedy že je ekonomem levicovým, ovšem uvěřilo překvapivě hodně lidí.

Pokud se lze spolehnout na základní parametry politické logiky, Rusnokova vláda nedostane důvěru. S trochou štěstí se tak zařadí jen mezi další pokusy Miloše Zemana ukázat ramena a vybudovat si lepší pozici pro příští příhody ústavního vakua.

Pro generálního ředitele české pobočky ING Jiřího Rusnoka pak podobný pokus představuje podobný zářez v životopisu jako byl pro poradce Goldman Sachs Vladimíra Dlouhého status prezidentského kandidáta. A možná něco navíc.

Rusnok oportunistický

Nedokážu se zbavit pocitu, že pro Rusnoka je ochota stát se premiérem za daných okolností jen dalším projevem nezměrného oportunismu. Stejně jako čekatelství na členství v KSČ, kandidatura na post předsedy ČSSD, podpora Václava Klause, potenciální účast ve vládě Mirka Topolánka, předsednictví lobbyistické Asociace penzijních fondů nebo podpora Miloše Zemana a s tím spojený úmysl vysloužit místo v radě ČNB.

Proti oportunismu v podstatě žádný dišputát. Politika sama funguje na kombinaci idealismu a pragmatického oportunismu. Instrumentalizace „nezávislých“ ekonomů a oportunizace české politiky může být i lepší než putinizace nebo berlusconizace. Zvláštní nebezpečí nespatřuji ve faktu, že Jiří Rusnok je oportunista, ale že je soustavně prezentován jako „levicový“ a „nezávislý“, tedy „odborný“ ekonom.

Rusnok levicový

Prvním opakovaným vtipem tedy je, že Jiří Rusnok je ekonom levicový. Podobné zdání pojali novináři a komentátoři patrně díky faktu, že Rusnok pracoval prakticky celá devadesátá léta pro Českomoravský odborový svaz a že byl dlouholetým členem ČSSD a ministrem v Zemanově a krátce i Špidlově vládě. Podíváme-li se na celou Rusnokovu kariéru, není ovšem toto období ničím jiným, než přestupní stanicí z čekatele na členství v KSČ k neoliberálnímu ekonomovi a lobbyistovi.

Jeho bývalé i současné myšlenky totiž ukazují, že levicovým ekonomem není a možná nikdy nebyl. Nejvýmluvněji zřejmě hovoří fakt, že „jako ekonom“ podporuje oddálení věku pro odchod do důchodu a doporučuje radikálně zvýšit sníženou sazbu DPH, tedy tu nejregresivnější daň pod sluncem. Nadto mi Rusnokovy přednášky na VŠE jeden vpravdě pravicový kamarád tlumočil jako „na socana překvapivě rozumný“.

O jeho opravdových ekonomických názorech svědčí, že nejenom podporoval ekonoma Václava Klause v kandidatuře na prezidenta, ale že se měl stát i členem poradního týmu libertariána Vlastimila Tlustého a že o něm v roce 2008 Mirek Topolánek uvažoval jako vicepremiérovi pro ekonomiku. A to v době, kdy byl stále ještě členem ČSSD.

Rusnok nezávislý

Mám za to, že byl pro Topolánka lákadlem dle strategie „jenom Nixon může jet do Číny“, která by pravicové vládě měla pomoci s implementací reforem pod argumentem „vždyť to prosazuje i sociální demokrat“. Něco takového by opomíjelo, že Rusnok v té době — a možná nikdy — sociální demokrat nebyl. Byl by tak ovšem podtrhnut Rusnokův status „nezávislého“ a „odborného“ ekonoma, který nehledí na ideologii, vidí-li správná řešení. Něco stejně fiktivního jako celý koncept současné „vlády odborníků“.

Druhým vtipem tedy je, že se jedná o nezávislého, tedy „odborného“ ekonoma. Nejlépe je Rusnokova nezávislost ilustrována právě spojitostí s penzijní reformou. Jako člen „nezávislé“ Bezděkovy komise prosadil doporučení stoprocentního státní ručení za investice do penzijních fondů pro „překonání nedůvěry občanů“. A jako člen NERV prosadil i doporučení o povinnosti penzijních fondů v rámci druhého pilíře (která se nakonec neobjevila v legislativním návrhu). Souvislost s jeho pozicí v ING Penzijní fond a předsednictvím Asociace penzijních fondů však nehledejte.

Zeman levicový

Rusnok jako poradce a premiérský kandidát Miloše Zemana je však i dalším hřebíčkem do rakve Zemanovy levicovosti. Že by Miloš Zeman nechal zelené aktivisty spálit a počůrat víme. Stejně jako víme, jak se machisticky vyjadřuje o ženách či že jeho vize zahraniční politiky je navýsost neokonzervativní.

Že je však skrze silnou podporu Jiřího Rusnoka i pro pozdější odchod do důchodu, regresivní daně a privatizaci důchodového systému, to je snad novinka i pro Zemanovy skalní fanoušky. Pamatujme tedy i na Jiřího Rusnoka, až někdo Zemana opět popíše jako „levicového prezidenta“.

    Diskuse
    JV
    July 4, 2013 v 20.38
    Bloudění v kruhu
    Ano, pan Chmelař má pravdu. Ve vrcholné politice se objevují stále ta samá jména, spojená s těni samými kariérovými postupy typu: bývalý komunista nebo alespoň kandidát na členství v KSČ či alespoň dynamický funkcionář SSM, přes noc procitnuvší pragmatický pravičák, horlivý průkopník chicagské doktríny tržního fundamentalismu a na závěr moudrý správce věcí veřejných, po němž zbývá jen spálená země a příležitost pro ty další se stejnou duchovní výbavou i minulostí. Když se objeví někdo nový, mladší, je to ještě horší a společensky ještě bezohlednější.

    Pohybujeme se stále v kruhu, lovíme ve vodách, v nichž není žádný život, neumíme si vybrat mezi lidmi nabízejícími službu a těmi, jimž jde o výhody vyvolených. Nerozeznáváme mezi dobrem a zlem.

    Cesta z tohoto bludiště bude předlouhá, bolestná a bez přehodnocení základních životních postojů nás všech, se neobejde. I při tom všem nemluví nic pro to, že jakákoliv vláda jmenovaná Milošem Zemanem bude stejně špatná, ne-li horší, než vláda Petra Nečase.

    Dobrou noc, Jiří Vyleťal
    July 4, 2013 v 21.28
    výstižné
    Bohužel takto vypadá naše současná politika. Dobrá kritika otevírá naději k jejímu překonání.
    JV
    July 5, 2013 v 8.01
    Co je a není negativismus
    Vážený pane Fraňku,
    jistý principiální negativismus určitě leckde existuje, ale tady bych jej nenacházel. Podívejte se, když stojíte na přechodu, a čtyři auta Vás ignorují a nenechají přejít, co očekáváte od toho pátého? Je to negativismus nebo zkušenost?

    Srovnávat se s jinými evropskými společenstvími je jistě žádoucí a užitečné. Tam, kde je to na místě, je však třeba brát do úvahy historickou zkušenost a sociální kapitál. Obojea je u Britů zcela jiné než u nás. Tuším, ale jist si tím nejsem, že lidé, kteří se u nás přes dvacet let producírují ve všelijakých vrcholných politických funkcích a při každých volbách do bůhví čeho, by na západ od nás museli chodit kanálama.

    Vše dobré přeje Jiří Vyleťal
    July 5, 2013 v 17.57
    partie hrané ČSSD
    Špičky ČSSD možná hrají docela dobře svou partii proti Zemanovi, ovšem nelze přehlédnout, že v partii za vítězství ve volbách poněkud ztrácejí dech a partii za principy a programové cíle soc.-dem. nezřídka odsouvají do pozadí.
    MP
    July 8, 2013 v 9.33
    P. Franěk
    je neodvolatelně v moci Liebe k Miloši Zemanovi. Uhranut jak Viktorka, není mu pomoci...:)
    MP
    July 8, 2013 v 9.40
    P. Kolaříku,
    pomalu v této věci měním názor - viděl jsem Hydepark se Z. Škromachem a četl nějaké diskuse na Novinkách a došel k závěru, že socdem bohužel musí Rusnokovu vládu aspoň vlažně a naoko podpořit - důležitější než boj se Zemanem (jakkoli je důležitý velice) je boj o voliče, které strana začíná ztrácet. Socdem voliči Rusnokovu vládu vítají, bohužel...

    Nejlepší by asi byla "konstruktivní opozice" - dobré podpoříme, špatné nikoli - a čekat na to, až okouzlení ze změny vládního kurzu směrem k pseudolevicovosti vyprchá a ukáže se, že vláda je spíše oportunisticko-pravicová. Kritika Rusnoka je dobrá a důležitá, ale musí se s ní zacházet opatrně a používat ji v pravý čas...
    BT
    July 8, 2013 v 10.21
    Velmi souhlasím s panem Chmelařem
    Autor blogu píše:
    Že je však skrze silnou podporu Jiřího Rusnoka i pro pozdější odchod do důchodu, regresivní daně a privatizaci důchodového systému, to je snad novinka i pro Zemanovy skalní fanoušky. Pamatujme tedy i na Jiřího Rusnoka, až někdo Zemana opět popíše jako „levicového prezidenta“.
    (konec citátu)

    Jako levicového popisují M. Zemana zejména pravicoví politici a jim nakloněná média. Je to velmi chytrá taktika jak levici (a potažmo vlastně všechny politiky) zdiskreditovat v očích lidí, kteří sledují politiku jen povrchně. Takže toto mne nepřekvapuje. Udivuje mne ale to, že mnoho jinak k levici tíhnoucích a poměrně soudných intelektuálů jim neustále sedá na špek a (mnohdy i proti svým vlastním zájmům) se usilovně snaží šířit tyto bludy i v médiích jinak skutečně levici nakloněných.

    Je komické sledovat jak se historie opakuje a jak jsou lidé nepoučitelní: obávám se, že Rusnokova vláda je jen Fischerova vláda číslo 2. Nejprve bude velmi oblíbená (jako byl velmi oblíbený Fischer) protože mnoho lidí se bude absurdně domnívat, že "zlé politiky" (kteří hrabou pod sebe) nahradili "hodní odborníci" (kteří sledují zájem lidu). Procitání z tohoto bludu bude opět dlouhé, ale přijde. Bohužel příliš pozdě pro obyvatele ale naopak dostatečně pozdě pro neoliberální pravici používající tyto vlády "odborníků" jako mostík z jednoho neoliberálního břehu "nebezpečné" levicové řeky na druhý neoliberální břeh. Vždyť volby se blíží a jednou už tato taktika perfektně zafungovala. Tak proč ji nepoužít znova, když byla tak úspěšná a lidi jsou tak nádherně zabednění.
    BT
    July 8, 2013 v 11.34
    Pane Kolaříku,
    souhlasím, že progresivní (tj. skutečně levicové) vedení ČSSD hraje politické šachy docela dobře.

    Velmi smutné je ale to, že je DONUCENO je hrát (a ztrácet tím čas a energii) i proti lidem, kteří by z definice měli stát pevně za nimi. Tedy pokud o sobě tito lidé tvrdí, že jsou na straně levicových hodnot.

    Být na straně levicových hodnot a současně podrážet nohy síle, která snad jediná je v současnosti schopná tyto hodnoty u nás prosazovat, je buď těžce pokrytecké nebo stupidní.