Dojička premiérkou?

Pavel Novák

Miroslava Němcová má stejný podíl viny na katastrofálním vládnutí Nečasovy vlády jako každá jiná koaliční poslankyně. Pokud chce být Miloš Zeman konzistentní, nemůže ji premiérkou jmenovat.

Všichni si pamatujeme na reakce médií ve věci kandidatury Miroslava Vlčka na předsedu Poslanecké sněmovny. Slyšeli jsme slova o traktoristech. Stejné to bylo u Stanislava Grosse, takřečeného mašinfíry. Nebo Zdeňka Škromacha, údržbáře. Ti všichni přitom vystudovali vysokou školu. Nezkoumejme nyní jak, i když by to u Stanislava Grosse bylo možná zajímavé. Přesto, padala ošklivá slova. Je zajímavé, že u Miroslavy Němcové, kandidátky ODS na premiérku, taková slova neslyšíme. Přestože ani nepodnikla pokus si své vzdělání doplnit. Jsem poslední, kdo by považoval za nutné, aby premiérka či premiér disponovali diplomem. Přesto, dvojí metr českých médií při informování o levici a pravici byl málokdy zřejmější…

Racionální volba?

Dokonce i v levicových médiích se objevují názory, že je Miroslava Němcová racionální volbou pro pozici premiérky. Že je vlastně ta nejlepší možná v současné době. Že nemá za sebou aféry a naopak má respekt veřejnosti. Nevím, z čeho takovéto názory vycházejí. Zaobírání se osobní integritou, navíc nijak zvlášť hluboké, údajnou nezkorumpovaností, morálními vlastnostmi politiků, je dle mého názoru cestou do pekel a nebezpečným mlžením.

Protože je třeba si ujasnit, co je důležité. Je geniální fintou předhodit veřejnosti Miroslavu Němcovou. Pokud napíšeme my levičáci cosi o dojičkách, bude to negentlemanský útok. Pokud ji odmítneme jako špatnou kandidátku, bude možné nám předhodit mužský šovinismus a naše dlouhodobé psaní o potřebě absolutní rovnosti bude vysmíváno. Minimálně u velké části nás mužů proto zafungují automatismy, které otupí kritické ostří našich článků, komentářů a diskusních příspěvků. Budeme se zabývat genderem a jiné důležité otázky nebudou kladeny. Z tohoto důvodu je skutečně nominace Miroslavy Němcové vysoce racionální!

Co je a co není vidět

Miroslava Němcová je zajímavá politička. Zdá se být solidní, není zapojena do afér. To je možné považovat za plus. Nicméně je významnou členkou tunelářské kmotrostrany. Strany, která prosazuje a provádí třídní boj. Která přivádí statisíce lidí do bídy. Zostřuje exekuce. Snižuje daně bohatým a dále zvyšuje chudým. Kolonizuje nové žírné lány jako je zabezpečení pro stáří v zájmu transnacionálního kapitálu. Staví důchodce proti studentům, drobné podnikatele proti stejně vykořisťovaným řadovým zaměstnancům, chudé proti bohatým, „bílou“ většinu proti minoritám. Toho všeho se Miroslava Němcová s velkou chutí a oddaností zúčastňovala. Není tedy bez viny. Její vina je - i když je jinak skoro neviditelná - solidní, slušná. Jen ale pokud si nepustíte ze záznamu nějaké její vystoupení v televizi, kde byla vždy horlivou apologetkou neoliberální asociální politiky a zastánkyní své vlády a strany.

Miloši, probuď se

Nyní je na forhontě prezident Miloš Zeman. Uvidíme, zda splní své sliby a zda se bude řídit svými často velkohubými prohlášeními. Zda jmenuje osobu bez vysokoškolského vzdělání premiérkou. Protože na rozdíl ode mne je Miloš Zeman velkým fandou odbornictví a expertního rozumu. A brojil proti asociální a neoliberální vládě tunelářů a velkokapitálu, tedy vládě Petra Nečase resp. Miroslava Kalouska. Nyní se projeví jeho skutečná barva. Je čas, aby konal. Aby pomohl zabránit pokračování vlády korupční trojkoalice. Vlády, která nemá legitimitu, která, pokud dostane důvěru sta poslanců a David Rath nebude propuštěn z vazby alespoň na hlasování o důvěře, nebude dle mého názoru ani legální a nebudu respektovat žádné její právní či správní akty.

Pokud je Miloš Zeman konzistentní a konsekventní, nejmenuje Miroslavu Němcovou. Protože nemá kvalifikaci na to být premiérkou, není odbornicí na nic. Kromě možná prodeje knih a trojpolního hospodářství. Co je ale důležitější, účastnila se tunelářských a třídně-válečnických vlád posledních osmi let. Proti nim Miloš Zeman, když sháněl hlavy v přímé volbě, brojil a sliboval bojovat. Miloši Zemane, prezidente, který jste dostal i můj hlas. Mám pro Vás jen jeden vzkaz. Hic Rhodos, hic salta.

    Diskuse
    ??
    June 20, 2013 v 14.43
    V druhém kole jsem neviděl volitelného kandidáta.
    Přesto ve mě hysterické výlevy lokajů jeho jasnosti vzbudili pocit, že to nedopadlo nejhůř. Váš test nemá chybu. Uvidíme jak skočí. Zklamat mě nemůže, jen příjemně překvapit.
    PN
    June 20, 2013 v 15.01
    Zklamání či ne?
    Máte pravdu, po mnoha eskapádách už nemůže moc zklamat. Výroky o nákladnosti předčasných voleb jsou skandální. Jaké škody tady napáchá ta pakáž za další rok? Miloš Zeman má vůbec lecjaké trumfy v rukou, ale píši o tom další článek, tak nebudu prozrazovat jak na předčasné volby :) . Každopádně díky za názor.
    MN
    June 20, 2013 v 23.10
    Na rozdíl od spousty kibiců,
    kteří mají hrůzu z případné úřednické vlády pod patronací prezidenta Zemana, já, po zkušenostech s naším parlamentem a politickými vládami v posledních letech, bych se toho tolik nebál. Naopak se domnívám, že by to pro náš stát v současné situaci mohlo být prospěšné (těžko může být něco horší než pokračování stávající vlády pod "velením" Miroslavy Němcové).
    Ještě se vrátím ke vzdělání premiéra. Ve státní správě je běžné, že např. pro pozici vedoucího odboru na místním úřadě (třeba i se třemi zaměstnanci) je automaticky vyžadováno VŠ vzdělání. Nepovažuji to za diskriminaci. Zvláště v dnešní době, kdy se předpokládá dosažení vyššího vzdělání pro 40% populace...
    PN
    June 20, 2013 v 23.17
    úřednická vláda
    No, na to mám jiná názor. Je pravdou, že třeba tato vláda je zoufale ale zoufale nekompetentní. Že zmrví co může, nedokáže zajistit fungování triviálních věcí jako jsou registry vozidel a podobně. Ale úřednická vláda je nebezpečná. U ní se politické rozhodování schovává pod pláštík odbornosti. Zájmy - chcete-li třídní, nebo dejme tomu skupinové - se u ní mnohem snadněji vydávají za nějaké objektivní potřeby a fakta. Proto bych nerad úřednickou vládu, obzvlášť vedenou třeba Jiřím Rusnokem ....
    MN
    June 20, 2013 v 23.50
    Neumím si představit
    že by nějaká úřednická vláda dokázala "skupinové" zájmy prosazovat s větší lehkostí než ta minulá...
    TT
    June 21, 2013 v 15.52
    Úřednická vláda neexistuje.
    Vždy se jedná jen o vládu široké koalice, tedy oposmluvní vládu. Úspěšnost těchto seštrikovaných vlád spočívá z velké části v tom, že nedělají nic - a tak nic nezkazí.

    Dalším důvodem je, že najít tak nekompetentní a hloupé ministry mimo špičky politických stran je takřka nemožné. Takže ať sáhnete po komkoli, je pravděpodobné, že to bude lepší.

    Bylo by fajn, kdyby byla možnost skutečné úřednické vlády, tedy že by místa po ministrech převzali dočasně nejvyšší státní úředníci. Jenže dokud nebude zákon o státní službě, tak to nejde, protože tyto posty jsou udělovány také jako politické trafiky.
    BT
    June 21, 2013 v 23.30
    Stupidita
    V návaznosti na známé Cipollovy zákony stupidity si vždy, když se objeví v médiích označení, že je někdo "pan Čistý" či "paní Čistá" kladu otázku zda tato část osobnosti politiků není hloupě přeceňována.

    Ono totiž velmi pravděpodobně nestačí aby byl politik slušný nebo "čistý". Stejně důležité je aby byl nestupidní. Stupidita pramenící z ideologické zaslepenosti, odtržení od reality (tzv. "tunelové vidění") či nedostatek empatie dokáže napáchat stejné zlo jako apriorní banditismus přes mrtvoly jdoucích kariéristů.

    Obávám se však, že tato stránka osobnostní charakteristiky politiků je fatálně opomíjena. V této souvislosti se mi paní Němcová jeví býti téměř kopií pana Nečase.

    Připomínám Cipollova slova:
    a) stupidní jedinec svou činností ostatní poškodí a sám sobě nijak nepomůže (nebo se dokonce sám poškodí),

    b) vstoupit do vztahu se stupidním jedincem se vždy a za všech okolností nakonec ukáže jako nákladná chyba.

    Myslím, že v případě odstupujícího premiéra se tato slova naplnila bezezbytku, někdejší "pan Čistý" svou činností vážně poškodil českou společnost a sobě nijak nepomohl (právě naopak).
    ??
    June 22, 2013 v 23.24
    Němcová je "čistá" jako panenka Maria..
    Když slyším ze všech stran Němcová je čistá, vzpomenul jsem si na výrok jedné známé. Má povolání, které lze eufemisticky pojmenovat jako sexuální výpomoc na komerční bázi. Ten výrok zněl přesně takhle: "Nejsem žádná kurva. Já jdu na pokoj jen s tím s kým chci ". Němcová také není žádná politická ... Ona přece jde, do "politické postele" s těmi které si dobrovolně vybrala. Bodejť by ne za ty prachy (ty dneska v knihkupectví nevydělá). Že je převážná část národa vnímá jako bandu zkorumpovaných zlodějů, ji netrápí. Každý se holt živí jak umí.