Zbývá nám volba mezi dvěma hlavami mafiánských sítí

Tomáš Samek

Paradox přímé volby: měla přiblížit prezidenta lidu a tak napomoci tomu, aby byl lépe, účinněji a demokratičtěji reprezentován: to se nepovedlo ani u jednoho z kandidátů, kteří postupují do dalšího kola.

Volby v prvé řadě ukázaly, že se nepotvrdil předpoklad o „dvou jednoznačných favoritech,“ který mnohá média prezentovala jako jistotu povýšenou nad jakákoli tázání.

Touto jistotou se pak odůvodňovaly předvolební duely na Primě a Nově, které propagovaly ony dva údajné favority na úkor kandidátů ostatních: pokud by ve Fischerův prospěch nepůsobila tahle mohutná reklama (ať už vnímaná diváky jako negativní či pozitivní), která sugerovala, že hlas pro jiné kandidáty pravděpodobně propadne, lze se důvodně domnívat, že by Jiří Dienstbier smazal pouhé tři desetiny procenta, o něž ho předstihl Jan Fischer, a skončil na místě třetím.

První poučení pro příští volby: média by příště neměla manipulovat volby křiklavou preferencí dvou kandidátů považovaných za jasné favority.

Druhá zpráva: levicový volič je nyní, před druhým kolem, postaven před nelehké dilema mezi věrností programovým principům a strategickými ohledy. Z hlediska pravolevé škály Miloš Zeman, ač není skutečně levicový kandidát, přese vše je programaticky nalevo od Schwarzenberga, který byl spolu s Přemyslem Sobotkou kandidátem nejpravicovějším. Z programového hlediska by tedy levostředový či levicový volič měl dát přednost Zemanovi.

Ovšem hrozba, že jeho vítězství povede k rozkladu sociální demokracie, v níž má silnou pátou kolonu, je natolik veliká, že povede řadu strategicky uvažujících levicových voličů k tomu, že se sebezapřením dají hlas Schwarzenbergovi, který spíše než na základě zásluh posledních let zvítězil díky falešnému mýtu o „knížeti vstřícnému vůči lidu“: mnohé politiky Schwarzenbergem prosazované na národní i mezinárodní úrovní (např. jeho veřejná obhajoba daňových rájů, kvůli nimž je okrádán český stát) jednoznačně vyvracejí tento mýtus.

Zbývá nám tedy volba mezi dvěma hlavami mafiánských sítí: jedné, která je spíš spjata s ruskými zájmy, a druhé, která je spíš spjata se zájmy globální finanční elity. Paradox přímé volby: měla přiblížit prezidenta lidu a tak napomoci tomu, aby byl lépe, účinněji a demokratičtěji reprezentován: to se nepovedlo ani u jednoho z kandidátů, kteří postupují do dalšího kola.

    Diskuse
    ??
    January 12, 2013 v 21.16
    Existuje myslící levicový volič?
    Pokud ano pak v druhém kole nepůjde volit ani omylem. Hloupost a zlo už tak jako tak slaví vítězství. Přidat hlas kterémukoliv z těchto grázlů, znamená legitimizovat jejich vítězství. Čím méně voličů je bude volit v druhém kole, tím slabší bude jejich morální pozice. My už si nevybíráme mezi menším a větším zlem. Můžeme již pouze odmítnout zlo. Kdo volil Fischerovou, nebo Dienstbiera a nyní dá hlas kterékoliv z těchto kreautur, popře svůj rozum i duši.
    JM
    January 12, 2013 v 23.15
    Nesouhlasím
    Tady nejde o sociální demokracii! Ta si musí poradit sama.Schytám to, ale já nejsem vtažená do souboje dobra a zla v soc. dem. Proti exponentovi téhle vlády musím volit Zemana.
    January 12, 2013 v 23.25
    Souhlasím, čím méně hlasů, tím menší mandát
    HP
    January 12, 2013 v 23.59
    Větší zlo nebrat!
    Nezdá se vám, že na sílu mandátu oni kašlou? Copak se vláda stará o to, jestli má podporu občanů?
    Jestli chcete posílit pravicové strany a zejména obratného a všehoschopného politika Kalouska, tak zůstaňte doma.
    A ještě - znám pár lidí a nejspíš je takových víc, kteří nešli volit, protože chtěli jedině Okamuru a svou neúčast ve volbách brali jako výraz nespokojenosti s jeho vyřazením. Projevilo se to nějak na výsledcích voleb?
    A konečně - vedení ČSSD vyzvalo své členy k volbě Zemana.
    Hrůzné představení Schwarzenberga "zpívajícího" hymnu mě stačilo! Bohužel rady "volte srdcem" bez ohledu na racionální zhodocení vyhlídek jednotlivých kandidátů se ukázaly jako kontraproduktivní. Větší zlo prostě nebrat! Nezapomeňte také na loutkovodiče Kalouska!
    MN
    January 13, 2013 v 10.57
    Na té Schwarzenbergově hymně
    mně nejvíc vadila fanatičnost jeho příznivců. Bylo to vyvrcholení jejich skupinového transu.
    PM
    January 13, 2013 v 11.02
    Rozum a duši bych pane Kuchejda
    neházel do jednoho hrnce. Obvzláště tvářívtvář době, kdy soupeření mezi mocenskými elitami se radikalizuje a brutalizuje. Následky pro nás - na nich závislých - bývají nerozumně tristní.
    Proto beru rozum do hrsti a ten mi napovídá považovat pana Schwarzenberga za větší zlo. Velmi dobře ztělesňuje jemu přidělenou roli kamuflace záměrů oligarchije.
    Pan Zeman může naopak napomoci nutné katarzi v ČSSD.
    ŠŠ
    January 13, 2013 v 12.32
    Povzdech spisovatele Svatopluka Pekárka zněl: „Každý národ má takovou vládu, jakou si zaslouží. Ale čím jsem si zasloužil tento národ?“

    Po včerejšku je asi víc lidí, kteří si kladou podobnou otázku.
    MT
    January 13, 2013 v 13.05

    Pokud se strana se stopadesátiletou tradicí musí bát, aby jí Zeman nerozvrátil, když bude prezidentem (zatímco když jím nebude, tak toho asi není zřejmě schopen - jen jako prezident má "takovou sílu" - zajímavá logika), měla by se sama urychleně rozpustit, protože je-li tomu tak, pak nemá právo na existenci ...
    PL
    January 13, 2013 v 15.45
    pozn. neradostné

    - o tom "transu", jak píše pan Novák, se myslím trefně vyjadřují i v následujícím článku jako o slasti/strasti:
    http://blisty.cz/art/66865.html
    Jak daleko od toho asi je smoljako-svěrákovský "chlast-slast"?

    - ´zatopit´ Sobotkovi (a Špidlovi!) v ČSSD Klauszeman asi dobře umí.. Je otázka jak by se k této "výzvě" postavil předseda, ať už si ČSSD zvolí jakéhokoliv. Jestli by se někdo odvážil zvolit radikálnější strategii ideovější obrody, tak by to musel být hodně odvážný člověk? Ale to do 2. kola volby stejně asi nehrzí, myslím, že ani poté. ČSSD by nejvíce transformovalo, pokud by měla sociálnědemokratickou konkurenci mladší generace, tradice někdy stojí za velmi málo, zvláště když obsah jaksi zastará, pokud už se rovnou nevyprázdní.

    - volič to bude mít těžký na obou stranách, kandidáti budou asi sjednocovat z jedný strany moralistním♡brojením a kulturnost se zhusta bude dát krájet a z druhý se hrozí ozývat forma, že by si člověk zacpával uši? V debatách rétoricky může spíš uspět Zeman, pokud se vystříhá přílišného hrubiánství. V médiích záleží na tom, jak silně dokáží mobilizovat a jak budou zveličovat případné kroky K.Schwarzenberga ve vládě / z vlády. (...jen si tak tipuji.)

    - k druhému kolu voleb velmi rád nepůjdu, kromě toho moje volba často ukáže na poraženého a letos mám obzvláště štěstí... Budu si přát, aby oba dostali na absolutně stejný počet hlasů.... ..-jak velkou to má asi nepravděpodobnost? :-)
    January 13, 2013 v 17.57
    Proč je Schwarzenberg menší zlo
    V prvním kole jsem volil Dienstbiera, jsem zklamán z postupu Zemana a Schwarzenberga, ale ještě více bych byl zklamán z postupu Zemana a Fischera. Od Schwarzenberga si moc neslibuji, ale dávám mu přednost oproti Zemanovi, protože si myslím 1) že bude více dbát práva a ústavy než Zeman, který má mnohem autoritativnější sklony a bude se chovat podobně či možná ještě hůře než Klaus, navíc je napojen na podobné mafiánské sítě, 2) bude více respektovat sociální demokracii, nebude se ji snažit rozvracet, prosazovat v ní své zájmy a lidi.
    Tyto důvody u mě převažují to, že Zeman je levicovější a umí lépe mluvit. To samozřejmě neznamená konec kritiky vlády a případné kritiky budoucího prezidenta. Myslím, že by mohl být lepším prezidentem než Klaus, bude však jistě horším prezidentem než Havel a s Masarykem bych ho už vůbec nesrovnával. To, že neumí KS zpívat, není relevantní politický argument. Samozřejmě v symbolické rovině nemám radost z toho, že je KS příslušník pobělohorské šlechty, ale zavedení nevolnictví či zrušení republiky se neobávám.

    K druhému kolu půjdu, nebudu ho volit rád, chápu ty voliče, kteří buď zůstávají doma nebo chtějí volit Zemana. Vadí mi jak to, že Zeman z nás všech dělá permanentně hlupáky, tak pěstování kultu knížete v mainstreamových médiích. Ani jeden z kandidátů není dobrý, ale dalo se to tušit. Přesto si myslím, že realizace přímé volby nebyla špatná, při parlamentní volbě by to bylo ještě horší.

    Úkol budování občanské demokratické společnosti i silné demokratické levice je stále před námi.
    BT
    January 13, 2013 v 19.21
    Vážení diskutující,
    Já budu volit menší zlo, a to je kníže. Podrobné zdůvodnění viz diskuse pod článkem Živě: Zvítězilamédia".

    Viz taky:
    http://www.novinky.cz/domaci/290109-zeman-by-jako-prezident-mohl-rozkladat-cssd-mini-politologove.html

    Rozložit levici před parlamentními volbami by znamenalo nástup pravice po třetí.

    Naopak kníže na hradě s arogantním Kalouskem ve vládě levici stmelí proti sobě a ještě jí zajistí příklon obyvatel.

    Zeman jako prezident (s kamarádem Klausem) nejen, že může rozeštvat levici, ale ještě může zdiskrditovat levicovou politiku v očích lidí, kteří ho mylně považují za levicového politika.
    January 13, 2013 v 19.26
    Všem, kteří přemýšlí o volbě KS
    především nezapomeňte, že KS JE místopředsedou současné neoliberální vlády, JE předsedou TOP 09. To je ta nejdůležitější věc, NEODDĚLUJTE tyhle skutečnosti od jeho osoby, není nějaký hodný KS, jako ten vhodnější president a jiný KS který zastává vypsané funkce v této katastrofální vládě. On MÁ na svém vrubu církevní restituce, on MÁ na svém vrubu druhý důchodový pliří, on MÁ na svém vrubu nucené práce a tak bych mohl psát až do rána. Volba Zemana není výhra, ale volba KS je opravdu volbou místopředsedy současné vlády a předsedy TOP 09. KS je neoliberál, ať si všechny PR agentury tvrdí cokoli jiného a jeho volba zmatenou levicovou veřejností je dle mého názoru velkou chybou.
    BT
    January 13, 2013 v 19.37
    Pane Ševčík,
    Máte pravdu, že KS není hodný dědeček, ale je zato dost neschopný dědeček (viz jeho zahraniční politika, kterou za něj dělá Klaus a Nečas). Takže je levici podstatně míˇbn nebezpečný než Zeman.
    Koneckonců politologové to též většinou naznačují v článku, na který jsem dal odkaz.

    Myslím, že přeceňujete vazbu Kalousek a kníže. A pokud nepřeceňujete, tak to jen nahraje masivnějšímu vítězství levice v příštích parlamentních volbách, které se blíží. Čím víc je tato vláda naštve, tím víc budou lidi volit levici.

    Naopak Zeman může levicovou politiku v očích občanů zdiskreditovat a pak tu může znova vládnout pravice, zvláště bude-li levice rozkladem ze strany Zemana oslabena.
    January 13, 2013 v 19.43
    Není úkolem levice napomáhat zhoršování současné situace. To, v čem vy vidíte výhodu, znamená pro mnoho lidí hrozbu životní katastrofy.
    BT
    January 13, 2013 v 19.48
    Vážení diskutující,
    další relevatní informace k tématu viz:
    http://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/Profesorka-Dvorakova-chape-tezke-dilema-CSSD-A-vysvetluje-strach-ze-Zemana-259474

    Vyjádření JD:
    „Je to složité rozhodování pro mě ale i pro všechny sociálně orientované voliče, protože jsou tu dva pravicoví kandidáti. Bude to pro ně volba menšího zla,“ prohlásil neúspěšný prezidentský kandidát. Potvrdil, že nepodpoří žádného z kandidátů. „Já bych Zemana rozhodně nikdy nepodpořil, je to člověk, který s levicovou a slušnou politikou nemá nic společného. Pomohl s ustavením jak Topolánkovy, pak Nečasovy vlády, a je napojen přes šéfa SPOZ Vratislava Mynáře a přes Miroslava Šloufa na okruhy pražské mafie a má militaristické postoje v zahraniční politice,“ řekl ParlamentnímListům.cz. Dodal, že od Miloše Zemana a lidí kolem něj je možné se nadít jakékoli špíny. „Měl by už konečně odejít do politického důchodu,“ vyjádřil své přání Dienstbier.

    Řekl, že volit sice nebude nikoho, ale je naprosto zjevné, že se víc obává Zemana.
    BT
    January 13, 2013 v 19.50
    Pane Ševčík,
    pokud by nevyhrála levice po třetí v pořadí parlementky, přijde životní katastrofa pro mnohem víc lidí a navíc BEZ NADÉJE NA ZMĚNU, bez světla na konci tunelu.
    BT
    January 13, 2013 v 20.01
    Pane ŠEvčík, ještě, promiňte :-)
    myslím, že je třeba přemýšlet víc než jeden tah dopředu.
    Pokud se podrobíte bolestivé operaci, je to nepříjemné, ale z hlediska budoucnosti je to často nutné.

    Ty 2 roky se už nějak přetrpí i s Kalouskem. Navíc tím, že kníže získá prezidenta, může Kalouskovi stoupnout sebevědomí a bude se o to víc navážet do Nečase, vláda může být paradoxne tím oslabena. Pozice ODS je navíc oslabena debaklem Sobotky. z toho může být ještě hezká rvačka za pomocí různých spolků LIDEM atd. A když se 2 perou, třetí (levice) se směje.

    Zároveň to má obří výhodu, že Zeman bude totálně ze hry a Klaus oslaben neúspěchem zemana i neúspěchem ODS.

    Já to vidím docela jednoznačně na menší zlo - KS!

    A vyjádření přímo z centra (Dienstbier) i politologů, mne v tom ještě víc utvrdila.

    Vaše argumenty mi připadají méně závažné. Přesto díky za ně.
    January 13, 2013 v 20.14
    voličům Dienstbiera
    Vážení přátelé,

    Dienstbier byl a je lepší kandidát než Zeman a Schwarzenberg, proto bychom si při volbě menšího zla měli uvědomit, že naše volba je volba toho, o kom si myslíme, že ve funkci prezidenta udělá méně škody. Podle mého názoru udělá méně škody Schwarzenberg, protože je starší, zkušenější, větší diplomat, není mstivý (Zeman už odmítl dávat slovenským médiím rozhovor jako trest za to, že ho srovnali s Mečiarem - a to ještě není prezidentem), ale chápu to, že někdo se domnívá, že méně škody udělá Zeman i toho, kdo se domnívá, že když nepůjde volit, oslabí oba. Naše diskuse a volba sice přispějí k volbě příštího prezidenta, ale neměli bychom se zbytečně rozhádat a rozkmotřit kvůli dvěma horším kandidátům.

    Děkuji Jiřímu Dienstbierovi a sociální demokracii, že do toho šli a nabídli nám dobrou alternativu.
    BT
    January 13, 2013 v 20.21
    Pane Šimsa,
    díky za hezký vstup.
    Souhlasím s Vámi.

    Rozhádání se ale neobávám, já každou diskusi považuji nikoliv za střet 2 osobností, ale za cestu k nalezení nejoptimálnějšího řešení. Čili já osobně absolutně žádnou zášť k oponentům i k jinak volícím necítím. Přesto cítím potřebu jednoznačně vyjádřit svůj názor a cítím se mít právo snažit se o něm přesvědčit ostatní. :-)
    MT
    January 13, 2013 v 21.55

    Bude kníže jmenovat případnou vládu s komunisty - tedy vládu, která by nemusela dělat tolik neoliberálních kompromisů ?

    ANO NEBO NE ?
    HP
    January 13, 2013 v 22.08
    Výhrady vůči M.Z. platí o L.S. platí vícenásobně!
    Jestliže je tu citován J.D. o Zemanovi:
    " Pomohl s ustavením jak Topolánkovy, pak Nečasovy vlády, a je napojen přes šéfa SPOZ Vratislava Mynáře a přes Miroslava Šloufa na okruhy pražské mafie a má militaristické postoje v zahraniční politice,“ , atd.
    Tak o K.S. platí, že je součástí Nečasovy vlády, je napojen na zahraniční a nadnárodní skupiny a jejich zájmy (některé navíc těžko sledovatelné - Bildeberk a další) bude upřednostňovat proti zájmům občanů, což dosud dělal. Militarismus, navíc podpora radaru, uznání Kosova proti názoru občanů i proti mezinár. právu, svévolné rušení zastupitelství v zahraničí - proti zájmu republiky, atd. atd.
    K.S. je slaboch, nepostaví se proti nikomu, koho považuje za mocnějšího nebo důležitějšího. V politice je nejspíš proto, že se může prezentovat jako důležitá osoba před svými známými a přáteli. Slyší jen když chce. Dokázal ve své vysoké funkci něco udělat, co prospěje naší zemi a co ho skutečně šlechtí?
    MN
    January 13, 2013 v 22.14
    Jedna věc je pozitivní
    Nedělejme si těžkou hlavu z nastávajícího volebního dilema. Stejně nemůžeme výsledek volby ovlivnit (my, čtenáři a diskutéři DR).
    HP
    January 13, 2013 v 22.16
    Oprava a dodatek
    L.S. je překlep, mělo být v titulku K.S.
    Dále - zdánlivá neškodnost K.S. spojená se silou Kalouska a jeho přátel se změní ve velkou "škodnost" nejen pro levici.
    Proč by to mělo v budoucnu fungovat jinak než dosud?
    Plně souhlasím s panem Ševčíkem.
    Obávám se, že pana Trávníčka opět čeká prohlédnutí jako v případě V.H. (viz jiná diskuse) a přeju mu, aby se ho nemusel dožít (když K.S. nezvítězí).
    HP
    January 13, 2013 v 22.26
    Pane Nováku,
    máte pravdu. Ale člověk se potřebuje z toho povolebního šoku odreagovat.
    A to mě můj celý delší příspěvek zase systém zrušil, než jsem ho stačila zformulovat.
    A utekla mi o minutu aukce, na jejiž konec jsem mezitím hodinu čekala!
    Chtěla jsem velmi podpořit názor pana Ševčíka a připomenout panu Trávníčkovi, že už jednou podlehl (pro mne překvapivě) iluzi o prospěšnosti sledované aktivity (myslím, že psal, že šlo o válku v Iráku).
    BT
    January 13, 2013 v 22.30
    Paní Puchýřová,
    Napsala jste, že KS je slaboch. Souhlasím. A právě to považuji pro levici za výhodu. Viz výše.

    Bohužel ale prakticky vůbec nereagujete na mé argumenty nahoře. Tj. nemáte protiargumenty? Pokud nemáte, tak je asi můj pohled relativně platný. Protože těch argumentů jsem snesl relativně dost.

    Prohlédnutí mne jistě čeká ještě mnoho, všichni jsme stupidní, protože jen lidi, proč bych zrovna já měl být výjimkou. Vy tou výjimkou jste?
    January 13, 2013 v 23.26
    panu Tejklovi
    Podle jeho vyjádření, že by mu nic jiného nezbývalo, protože bude muset respektovat ústavu i podle volební kalkulačky, bude.

    Nenazýval bych ho knížetem a nepodporoval v tomto pravicová média, mimo jiné proto, že dle nezrušeného zákona z první republiky to odporuje zákonu. Respektuji ho jako voleného politika, který se hlásí k naší demokratické republice. Neobdivuji ho, ale jaké máme občany, takové máme politiky.
    MN
    January 14, 2013 v 0.04
    Technická poznámka
    Paní Puchýřové a dalším méně zkušeným: při předčasném odhlášení během psaní příspěvku stačí kliknout na tlačítko "zpět" prohlížeče a zobrazí se váš neodeslaný příspěvek. Pak ho může te obvyklým postupem ctrl-c, ctrl-v okopírovat a znovu vložit. Také mě to několikrát rozhodilo....
    Jinak při rešerši alternativních serverů se častěji setkávám s názorem doporučujícím volbu "menšího zla", tj. MZ. Je to také můj názor (volil jsem JD).
    January 14, 2013 v 7.23
    Lepší spící kníže nežli Zeman na koni
    Oba finalisty prezidentské volby považuji za katastrofální. Přál bych si, abych z Karla Schwarzenberga a Miloše Zemana mohl zvolit Karla Zemana. Když nemohu kandidáty rozřezat a pokusit se z nich sešít něco lepšího, třeba Frankensteinovo monstrum, nezbývá mi než volit menší zlo, a tím je Karel Schwarzenberg. A jestli ne menší, tedy aspoň starší, unavenější, slabší a ospalejší.

    Miloš Zeman je levicový politik asi tolik jako Karel Schwarzenberg světově uznávaný intelektuál, humanista a čestný muž. Miloš Zeman chce moc. Karlu Schwarzenbergovi jde aspoň více o bohatství a slávu, moc si už moc neužije, protože usne. To Miloš Zeman se neunaví a nezakecá. Stejně jako Václav Klaus využije všechnu moc, kterou dokáže uchvátit. A bude se mstít; Bohuslav Sobotka neměl jinou možnost než vyjádřit jménem ČSSD do druhého kola Miloši Zemanovi podporu a doufat, že jestli zvítězí, bude milosrdný.

    Na své cestě k moci se Miloš Zeman stal pravicovým populistou. Odpouštět Řecku dluhy odmítá fanatičtěji než pravicoví ekonomové, nevěří mu, že by se s takovou zastal aspoň zadlužených Čechů proti exekutorům; jestli něco takového slíbí, aby získal hlasy ve volbách, dopadne to jako akce Čisté ruce. Od doby, kdy si Miloš Zeman přečetl Huntingtonův „Střet civilizací‟, vede křížové tažení proti „krvavým hranicím anticivilizace islámu‟; zatím jen hubou, ale spokojí se s lživými malmoty, že „každý terorista je muslim‟, až bude nejvyšším velitelem ozbrojených sil? Již dlouho se úspěšně podbízí neonacistům, rasistům a xenofobům: neštve přitom pouze proti přistěhovalcům, ale i proti Nepřizpůsobivým, když slibuje zajistit práci „těm, kteří pracovat skutečně chtějí‟; touto rétorikou má velmi blízko k Nečasovým sociálním dávkám „pro potřebné, ne pro ty, kteří je zneužívají‟.

    Karel Schwarzenberg je sám o sobě převážně neškodný, skutečné zlo představuje jeho loutkovodič, Miroslav Kalousek. Pustit Miroslava Kalouska k výběru guvernéra České národní banky je jistě nebezpečné, ale zatím jsme přežili, když tuto moc měl Václav Klaus. Vůbec je pro mě přijatelnější loutka zla než zlo samo. Navíc je možné, že Karel Schwarzenberg skutečně podporuje jak evropskou integraci, tak práva menšin, aspoň s výjimkou sociálních: podaří-li se nám nastolit vládu, která nás povede do Evropy a bude prosazovat lidská práva, včetně sociálních, dá se od Karla Schwarzenberga očekávat, že jí přinejmenším nebude házet klacky pod nohy.

    Miloš Zeman má oproti Karlu Schwarzenbergovi jedinou přednost, a tou je, stejně jako u Václava Klause, zahraničně politické zaměření na Rusko. Bude tak částečně vyvažovat proamerickou podlézavost vlády, aspoň dokud vládne pravice a ministra zahraničí dělá Karel Schwarzenberg. A bude podporovat dostavbu Temelína ruskou technologií, která má tradici v našem domácím průmyslu, proti daru velké zakázky americkému Westinghousu, který k nám všechno doveze a s jehož produkty navíc nejsou v Temelíně zkušenosti úplně nejlepší. To ovšem může být jedno těm, kteří jsou proti jakékoliv dostavbě Temelína, ne?

    Ještě jednu přednost má Miloš Zeman pro KSČM: svou osobní mstou oslabí ČSSD, a tak umožní KSČM ovládnout levicové voliče. To je ovšem úzce partrajní mocenský zájem Komunistické strany, neprospěje to ani levici ani myšlence komunismu; natož České republice nebo dokonce lidem.

    Navíc, jak upozorňuje Bohumil Trávníček, prezidentství Karla Schwarzenberga pravděpodobně posílí levici v příštích parlamentních volbách, zatímco prezidentství Miloše Zemana hrozí levici rozbít a zdiskreditovat. Zvolení Karla Schwarzenberga na Hrad by si ostatně vynutilo jeho odchod jak z vlády, tak z TOP 09. Můžeme doufat, že jako prezident bude Miroslavu Kalouskovi stejně „věrný‟, jako byl Straně zelených. Každopádně jeho odchod na Hrad zbaví Kalouskovu stranu i vládu kouzla knížete a přinutí TOP 09 hledat ve svých už teď vyčerpaných kádrových rezervách nového ministra zahraničí. Prezident Schwarzenberg má velkou šanci pomoci pravici, aby se konečně historicky znemožnila.

    Narozdíl od Miloše Zemana můžeme v případě Karla Schwarzenberga doufat i v to, že než napáchá v prezidentském úřadě příliš mnoho škod, zemře stářím. A také bude větší šance, aby ho parlament odvolal pro nezpůsobilost vykonávat funkci.
    January 14, 2013 v 9.19
    Lepší slabší zlo než silnější zlo
    Navíc vláda bez Schwarzenberga bude ještě slabší a rozklíženější, Schwarzenberg tlumil spory mezi Nečasem a Kalouskem, pomáhal vládě odlehčováním jejích asociálních kroků. TOP 09 pod vedením Kalouska získá ve volbách tak maximálně 3 %, pokud se jich dožije. Schwarzenberg se od TOP 09 odpoutá stejně lehce jako se odpoutal od ODY, US-DEU a Zelených. Schwarzenberg pomůže pravici se skutečně důkladně znemožnit, zatímco Zeman bude likvidovat sociálně demokratické řady a umožní pravici se přeskupit, vzpamatovat a opět vyhrát další volby.
    PM
    January 14, 2013 v 9.39
    Ach jak těžká to volba
    Fyziologcky vzato je nutné brát v úvahu podstatně rozdílnou výměnu látkovou zmíněných kmotřenců. Pan Zeman po čtyrech stakanech neví roupama coby, a pan Schwarzenberg během prvního usne jako dudek.
    Stav, který otázce kdo natropí více lotrovin tak trochu napovídá .....řekl bych.
    "Paradox přímé volby: měla přiblížit prezidenta lidu a tak napomoci tomu, aby byl lépe, účinněji a demokratičtěji reprezentován."

    Autor si dělá legraci?
    Copak si opravdu někdo mohl myslet, že dodáním silného mandátu ústavně neodpovědné funkci bude lid lépe a účinněji reprezentován?
    Nešlo spíše očekávat vytvoření nového planého mocenského centra? Nedalo se spíše čekat, že přímá volba naši parlamentní demokracii ještě více ušpiní, než pročistí?
    (Už se těším, jak v budoucnu zase budou politologové kroutit hlavou, že nic nechápou - bodejť by mohli: zase větší část věcí veřejných přejde do neveřejných "sfér vlivu".)

    A jako člověku, který přímou volbu od začátku odmítal (zde v diskusi jsem ji kdysi označil za "šidítko"), mi dovolte, abych se vyjádřil k "volbě menšího zla":
    Přes všechny výhrady bych byl ochoten v druhém kole podpořit někoho ze tří pro mě přijatelných kandidátů. Ani jeden z nich se do něj nedostal.
    Tím to pro mě končí.
    Nejsem onuce, abych musel volit zlo (ať už větší nebo menší).
    To nechám "lidu".
    BT
    January 14, 2013 v 11.28
    Pane Macháček, pane Šimsa,
    díky za dobrý "blog" pana Macháčka, vidím to stejně. Včera jsem si psal s jedním kolegou, který se zná se Schwarzenbergem osobně a sdělil mi, že kníže by se už i docela rád od Kalouska nějak odpoutal, ale že mu zatím nezbývá než s ním táhnout za jeden provaz, protože by se jinak znemožnil. Či zhruba v tomto duchu. Domnívám se, že kníže je především ukázkový oportunista a že už cítí, že spojení s národem nenáviděným Kalouskem je pro něj kontraproduktivní. Podle mne on nemá žádné pevné zásady, jeho hnací silou v politice je boj o majetky. Hnací silou Zemana zas boj o moc. V oportunismu jsou si podobní jako vejce vejci, ale kníže bez Kalouska by byl defacto neškodný, protože je v jádru slaboch. Kdyby nebyl, dávno by na Kalouska dupnul nebo se s ním rozešel. Oschodem na Hrad by k tomu rozchodu měl parádní příležitost udělat to bez ztráty tváře.
    Je sice v tomto odporný, ale Zeman je stejný (a přitom navíc machiavellisticky velmi schopný).
    January 14, 2013 v 12.14
    KS?
    Pane Macháčku, neberte to osobně! Jde jen o argumenty a možnost dobrat se lepšího vhledu před nastávajícím druhým kolem. Podle mne se stane prezidentem KS, protože dá do kampaně víc peněz a média rozhodují.

    Tak zaprvé si myslím, že podceňujete fyzickou kondici KS. Je mu teprve 75 let (v prosinci mu bude 76) ač vypadá na 80, a jeho dementnost může být jen šikovné mimikry! Od 90. let sice hodně ztloustl, ale to spíš vypovídá o jeho pohodlnosti a fyzickém zdraví. Budeme se ještě divit, jak se v prezidentské funkci nezakecá!
    Nyní k Vašemu "KS je sám o sobě převážně neškodný". Ale kdo je KS sám o sobě? KS není běžný občan, ale šlechtic, který se nebrání titulu kníže, který do ČR přišel za majetkem, o jehož návratu v exilu snil a jemuž jsou bližší jeho urození soukmenovci než my, nejezdí ani do českých lázní, ale rakouských (Zunova reportáž).
    Debata o restitucích v 2010 začala na jeho podnět. Z vyjádření porůznu to vypadá, že mu přitom šlo také o uspokojení restituční nároků jiných šlechtických rodů, na které se dosud v restitucích nedostalo. V tom naprosto souhlasím s obavami paní Maříkové. Monarchizace souběžně s rekatolizací.
    Bojím se, že všichni trochu podceňujeme vliv velkého majetku na myšlení lidí. Totiž to, že rovnost v celospolečenské diskusi je velkými majetky narušována. Vidíme to přece v přímém přenosu při přijímání "korupčních" zákonů v parlamentu. Demokraticky uvažujícímu člověku se korupční zákony zdají naprosto absurdní a nepochopitelné (DONEZ, exekuce, veřejné zakázky, ..). No, samozřejmě že nepochopitelné, když pochopitelné jsou zákony vydiskutované sobě rovnými občany! Ale materiálními rozdíly subjektů se deformují občanská práva. Někteří jsou "rovnější". Potažmo rozdíly v bohatství občanů narušují sociální smír.

    Pro KS je diskuse v parlamentu jen "obtížným bzučením mouchy v jeho uších". Nejenže spí, on se jí nikdy ani neúčastní, jedná v zákulisí. Pro veřejnost má jen bonmoty a bohorovnost: že se krade? ale to přece všude. Že někdo korumpuje? ale to všichni, on se ten korupčník jen nechal chytit. Myslím že KS dovrší morální rozvrat, kterého jsme svědky.

    Jestli prezidentství KS posílí levici v příštích volbách je ve hvězdách. Zrovna tak ji může intrikář jeho typu naprosto marginalizovat. Ten kdo umí manipulovat manipulátorem Kalouskem je schopný všeho a v rukavičkách.

    Takže tak zatím. Někdo by se měl zamyslet více nad tou povahou bonmotů KS, kterými vyvolává falešný dojem vstřícnosti, porozumění a pohody.
    Pokud jde o MZ, volila jsem JD a váhala mezi ním a TF. Ale zatímco MZ je intrikář zjevný a jeho pohnutky jsou průhledné, s KS budeme oškubaní daleko dříve a ani si to nestačíme uvědomit. Zvláště mladá generace.
    ŠŠ
    January 14, 2013 v 12.27
    Lze stanovisko JD,
    troufajícího si přes stranické doporučení veřejně deklarovat, že žádnému z obou stávajících kandidátů žádné doporučení nedává, za „zradu“ strany? Pakliže ano, pak tu „zradu“ vysoce hodnotím.

    Nejméně stejně vysoko však hodnotím rozhodnutí Táni Fischerové v prvním kole, kdy jediná z prezidentských kandidátů nevolila sama sebe. Její pohnutky jsou mi jasné – podpisové pero si nestrčila do kabelky, protože to se prostě nedělá, nikoli proto, že by jí to její strana doporučila nebo zakázala.
    HP
    January 14, 2013 v 13.09
    Panu Trávníčkovi
    se omlouvám, že můj příspěvek obsahoval málo argumentů, ten obšírnější, který se mi nepodařilo včas odeslat, je snad obsahoval. Teď bych nejdřív odcitovala část článku prof. Krejčího z Parlamentních listů: >>Pro značnou část levice je Schwarzenberg symbolem ztráty národní identity a státní svébytnosti. Chybí mu cit pro národní zájmy a je víc oddán svým zahraničním přátelům než této zemi. Jeho kariéra je popřením Masarykova republikánského odkazu. I když se na levici najde mnoho lidí, kteří mají sklon ke kosmopolitismu, šlechtický kosmopolitismus je jiný. Nevyrůstá ze stavění všelidských hodnot nad národní. Šlechtický kosmopolitismu je spojen s upřednostňováním zájmů evropské aristokracie a jejich spojenců před potřebami národů a států. Je to kosmopolitismus privilegovaných, kteří nemají vlast a jsou ochotni vládnout kdekoliv.<<
    Zdroj celý je http://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/Zdeseny-profesor-Krejci-rika-co-prijde-az-vyhraje-Schwarzenberg-Je-zle-259513
    Myslím, že důležitější je to, jak se bude chovat K.S. jako představitel státu, než to, jaký bude mít význam pro naši levici, zejména ČSSD. Ta si bude muset umět poradit a vyjít i se Zemanem. Jejich rozpory nevidím až tak "antagonistické", stejně jako si myslím, že za úpadkem ODS je víc ona sama než nepřízeň Klause.
    Dále bych nepodceňovala vliv loutkovodiče Kalouska a jeho napojení na K.S. Bude tam asi silnější vazba než s bývalými stranami, kam K.S. patřil a které opustil. Prý rod S. mívá velké majetky, ale málo hotovosti na jejich údržbu. A K.S. po majetku jde rozšiřuje jej, (stále prý) přikupuje pole a lesy (media). Nevím, jestli prezidentský plat bude znamenat pro něj takové zlepšení, že se stane na Kalouskovi a tím na TOP09 nezávislým, jak někteří předpokládají. Celé jeho dosavadní působení ve vládě je na principu zbytečně do ničeho nezasahovat a brát své prebendy. Nebo nalézáte jiný smysl jeho setrvávání v politice? Sílu Kalouska a jeho přátel bych zásadně nepodceňovala a nevěřím, že se K.S. od něj odtrhne. Vždyť komu vděčí za svou nominaci? Kalousek a jeho klika ještě dokáží překvapit, pažravost je jejich velmi silnou motivací. A vede je k neuvěřitelné vynalézavosti. Kalousek se sice bude navážet do Nečase, ale jen tak, aby vláda vydržela, nebude riskovat její pád, leda že by se mohl on nebo jiný jeho bílý kůň (jako je K.S.) dostat do jejího čela - prezident K.S. by si jeho jmenování jistě zdůvodnil, jako si sám sobě musí zdůvodňovat všechno, co TOP09 provádí. Jestli my uvažujeme s jedním dalším krokem, Kalousek v úsilí o moc už uvažuje o dalších.
    Moje obava z vlivu tohoto zákulisí je tak silná, že si dovoluji Vám oponovat, i když jinak vaše názory plně respektuji.
    Moje drzost vychází také z toho, že o osobě V.H., jmenovitě o konsistenci jeho názorů a jednání jsem pochybovala dost brzo. Myslím, že nepodléhám davové psychóze ani podvědomě a jestli tím patřím mezi výjímky, nevím. Ale i já podléhám svým stupiditám. Možná k nim patří i tohle. V každém případě by mi mnohdy více respektu k lidem na pozicích usnadnilo život. Nejde mi to popsat docela přesně, je to asi tak, že všechny lidi respektuji v zásadě stejně bez ohledu na jejich pozice, bohatství apod. Prostě z emocí , kterých se zbavit nelze, vítězí jednoznačný pocit, že každý z nás je „tvor boží“ a zaslouží stejný respekt.
    Slabost K.S. beru jako velkou nevýhodu pro všechny. A jeho schopnost „spolknout ropuchu“ – viz přiznaná korupce 3 rebelujících poslanců – ještě nemusí být do budoucna vyčerpána. S takovými vlastnostmi být v čele státu je špatný vzor pro mladou generaci (pedagog se ve mně nezapře), která stejně už příliš mnoho věcí považuje za „normální“! Takže jako další negativní důsledek S.K. na prezidentském postu vidím pokračování v devastaci morálky.
    Nevím, jestli jsem odpověděla na všechny Vaše argumenty. Ještě si je znovu projdu později. Píšu svůj názor, protože moje obava je skutečně silná a nedokážu ji neříct
    January 14, 2013 v 13.51
    paní Puchýřové
    Dílčím způsobem souhlasím. V symbolické rovině mi také vadí, že by se českým prezidentem stal příslušník pobělohorské šlechty, úzce spjaté s Habsburky. Vliv Kalouska bych nepřeceňoval, myslím, že se od něj rád odpoutá, tak jako se odpoutal od jiných politických subjektů. Samozřejmě jde o to, koho si sebou na Hrad přivede a kdo se ho tam bude snažit řídit. To o těch majetcích a potřebě peněz jsem už také slyšel. Také souhlasím s hodnocením: do ničeho nezasahovat a brát své prebendy. Ano, ale v případě, že máte dva špatné prezidenty, tak co myslíte, že je lepší, když jeden špatný prezident nezasahuje nebo když druhý špatný prezident zasahuje? Myslíte, že Zeman bude lepší vzor než Schwarzenberg? V čem? Myslíte, že Zeman bude lepší prezident než Schwarzenberg nebo ono menší zlo? Myslíte, že Zeman jako prezident nebude devastovat morálku? Doporučení sociální demokracie: Nic jiného jim nezbývalo. Ještě mohli mlčet. Ale pokud doporučují jít volit a to doporučuji také, potom je na místě se vyjádřit. Sociální demokracie dala volbu Zemana k zvážení. Já ji zvážil a z výše uvedených důvodů odmítl. Jestli jste přesvědčena, že je lepší, tak volte Zemana. Vaše argumenty chápu, ale nesdílím. Nejvíce mi vadí Zemanovo autoritářství, které je podobné a myslím, že bude ještě silnější než Klausovo. Proto si myslím, že oportunistický Schw. bude menší zlo.
    ŠŠ
    January 14, 2013 v 16.12
    Jestliže nechci volit zlo,
    byť by odhadem vážilo méně, nezbývá mi nic jiného, než svou vůli vyjádřit způsobem, který zákon o volbě prezidenta nezná, ale ani nezakazuje. Jít volit a vhodit prázdnou obálku – přestože to nikomu nic neudělá a žádnou hmatatelnou váhu nemá.
    January 14, 2013 v 19.51
    Nerad bych vytvářel konspirativní teorie, ale výsledky prvního kola voleb jsou pro mne natolik překvapivé a nepochopitelné, že se konspirativním představám nemohu ubránit. Mediální propaganda Schwarzenberga byla sice masivní a moc médií obecně je jistě ohromná, přesto stále nemohu uvěřit, že by si tak velké množství lidí nedokázalo spojit KS se současnou vládou, která má minimální podporu veřejnosti. Vlastně jsem se nesetkal skoro s nikým, komu by byly výsledky po chuti, ale přiznávám, že se pohybuji v užším, svém okruhu lidí.

    Nicméně přijde mi podezřelá nejen nezvykle strmá křivka nárůstu hlasů KS v průběhu sčítání
    http://aktualne.centrum.cz/domaci/volby/grafika/2013/01/12/prezidentske-volby-vysledky-scitani/
    která je sice zdůvodňována pomalejším sčítáním ve velkých městech
    http://aktualne.centrum.cz/prezidentske-volby/clanek.phtml?id=768441
    ale nikdo již nevysvětlil, čím je způsoben tento obrovský rozdíl podpory KS ve městech a mimo ně. V žádných jiných dosavadních volbách se totiž takováto anomálie nevyskytla a výsledná procenta na konci sčítání se většinou jen málo lišila od procent na začátku sčítání.

    Když pak vzpomeneme problémy a vážná podezření na manipulace při ověřování a sčítání podpisů, kdy toto ani nejde ověřit protože se jedná o firmu vybranou bez vývěrového řízení a zákon kontrolu nepovoluje.

    Když si uvědomíme, že tímto protěžovaným kandidátem je člen vlády, se kterou rukou společnou a nerozdílnou protlačil nejen církevní „restituce“ a tedy obrovský přesun majetku státu do soukromých rukou nebo nedávnou bezprecedentní amnestii, která omilostnila řadu velkých hospodářských zločinů a zločinců. Nemůžu se ubránit nějakého cíleného úmyslu a podrazu v této věci, který ještě asi netušíme. Každopádně je pro mě nepochopitelná a velmi podezřelá tato urputná snaha protlačit do funkce prezidenta zrovna Karla Schwarzenberga.

    Hovoří se zde hodně o tom, že KS je unavený starý muž a že toho ve funkci prezidenta nemůže mnoho zkazit. Bohužel se však obávám, že stejně jako podceňují jeho schopnosti a vliv voliči, neregistruji přílišné obavy z něj ani v této diskuzi.

    Je všeobecně známé, že KS je velmi bohatý člověk, méně se již ví, jak k tomuto majetku přišel a jaké prostředky musel použít aby tohoto dosáhl. Příznivci KS se dokonce domnívají, že díky bohatství nemá potřebu krást a podvádět, což je velmi naivní představa, protože minulost KS svědčí spíše o opaku.

    Vůbec bych tedy KS nepodceňoval, protože jestli KS netouží po moci, tak o to více touží po stále větším majetku. Skoro si tedy myslím, jestli urputná snaha posadit jej do křesla prezidenta nesouvisí s Kalouskovým potažmo vládním plánem, přijmout další zločinné zákony jako byly restituce apod.

    Mohlo by se přitom jednat např. o tzv. zákon Lex Schwarzenberg, po jehož prolomení by mohl Schwarzenberg (společně se svojí nevlastní sestrou) získat od státu majetek v hodnotě cca 40 mld. korun. Mimo jiné zámky v Hluboké a Českém Krumlově.
    HP
    January 14, 2013 v 20.21
    Pane Ševčíku
    už vidět pana Henycha, jak v den voleb odpovídá v TV na otázky pana Železného mladšího, vzbuzovalo ve mně obavy. Neznám odpověď na otázku, jak je kontrolována správnost sečítání hlasů voličů. Zajímalo by mě to. A nevím, jestli se někdo (z medií) odvážil ji položit. Elektronické zpracování poskytuje "netušené" možnosti. Zvlášť když jde o kvantum dat z různých zdrojů. Jen někde na webu se v diskusích najde zmínka, že na ČSÚ se sečítáním zabývalo 10 lidí. Falšování údajů na ČSÚ se dělo už za komunistů. Pamatuju si z té doby na vystoupení jednoho kolegy - informatika z ČSÚ (vybavím si i jméno Felix) na softwarové konferenci. "Právě jsem zrušil 600 cikánů v okrese tom a tom (ten si už nevybavuju)". A z hlediska softwareového zpracování následovala jeho poznámka, že to samozřejmě nelze provést jen tak, protože existují další návazné statistiky, jako je např. počet matek s nízkou věkovou hranicí, počet lidí pobírajících dětské přídavky atd. A to jediné mi z té jeho přednášky utkvělo. Takže od té doby vím jistě, že když je zadání shora, platí to známé heslo o důvěryhodnosti statistiky ("věřím jen té, kterou si sám zfalšuju"). Proto a také proto, jaké "pravdy" se nám v současnosti prezentují a jakými lidmi, se Vašim úvahám nedivím.
    HP
    January 14, 2013 v 20.24
    Omluva panu Švehlovi
    Přejměnovala jsem Vás, ten poslední příspěvek patřil Vám. Odjakživa mám špatnou paměť na jména. Je to tím, že jméno nemá k člověku žádnou vazbu.
    January 14, 2013 v 20.42
    Na internetu se dá najít spoustu rozhořčených lidí, co také výsledku nechtějí uvěřit. A poté, jak se stupňuje drzost a neomalenost politiků a jejich vědomí, že si mohou dovolit cokoli a blbý národ jen sklopí hlavu, bych se falšování voleb vůbec nedivil.

    Pokud někdo tento výsledek nenapadne, je zaděláno na problém pro parlamentní volby. Abychom se nedivili jak dnes, že lidé zvolí OPĚT pravici.
    PL
    January 14, 2013 v 20.49
    Zbývá nám volba mezi dvěma hlavami...
    Je to myslím trefný titulek.

    Já naopak znám mnoho voličů, kteří deklarují (hlasitě) podporu "Karlovi" a nepřijde mi na tom nic překvapivého natož podezřelého. Je to jistý výsledek mediálně převažujícího paradigmatu v médiích, které čteme. Ovšem největším nákladem myslím vychází ten deník, který jsem snad poprvé četl loni při výročí 20ti let a njak jsem si v tom úžasu nevšiml, je-li nakloněn témuž uvažování jako ty média, kterým pozornost věnuju.

    Překvapuje mě ovšem názor, že jeden ze dvou nejsilnějších (vybráni z devíti) kandidátů přes např. svou schopnost ve finále kampaně výrazně posílit je vlastně celkově neschopný kdežto ten druhý je přes tréning v tzv. "brlohu" všehoschopný a tudíž nebezpečnější... Možná když nad tím ještě budu chvíli přemýšlet, napadne mě, proč jsem si vzpomněl na ten nejmenovaný "deník"..

    Osobně zkusím z téhle volby vybruslit tím, že se pokusím přemluvit blízkého voliče protikandidáta, že se vypárujem i bez obálek.. (tím také klesne symbolická podpora absolutním počtem kandidátům odevzdaných hlasů, možná by se i ne/voliči touto volbou spojení spolu dobře pobavili. ... Nehledě na případný růst HDP a spotřeby chmele :-)
    BT
    January 14, 2013 v 23.08
    Vážení diskutující,
    Už je tu oceán slov a to podstatné se v tom utopí.

    Navrhuji postupovat tak, že se bude dělat seznam stručných a věcných argumentů pro KS a pro MZ.

    Já shrnul své argumenty pro volbu KS v 9 bodech pod článkem pana Patočky.

    Zkusme argumentovat stručně a věcně. Nabídl jsem ukázku
    Jinak mi ta diskuse připadá skoro kontraproduktivní.
    MN
    January 15, 2013 v 1.05
    Ještě k volebnímu podvodu
    Moc na něj nevěřím. Co si vzpomínám, po započtení větších měst se poměr hlasů vždycky nějak změnil a je to pochopitelné. A z vlastní zkušenosti v mém okolí vím, co dokáže MFDnes, Jiří Černý nebo Z. Svěrák udělat i s jinak inteligentním člověkem.
    HP
    January 15, 2013 v 3.55
    Dobře pane Trávníčku
    Vezmu to pomalu podle Vašich bodů:
    Bod 1. Kníže je oportunistický slaboch, není skalní konzervativec, tj. jen když se mu to hodí. Nepůjde proti tomu, kdo bude u moci. Kdyby se mu hodilo v zájmu jeho majetků, bude i socialista.
    Komentuji: Tady vidím velký logický skok - zatím kvůli majetku byl všecko jiné než socialista. Takovou situaci, že by byl okolnostmi stát se socialistou, vůbec nedokážu předpokládat. To by popřel sám sebe. Tou poslední větou degradujete poněkud celou svou úvahu v tomto bodě. Chápu to teda jen tak, že v případě jednobarevné levicové vlády (která ale není úplně jistá - věřím, že pravice zase něco vytáhne, aby takovéto vládě zabránila) by jí K.S. nemusel (?) házet klacky pod nohy. Nemusel, pokud by se dokázal držet dál od svých politických přátel a podporovatelů. Jeho dosavadní aktivity podporou disentu počínaje (a vstupem do vlády P. Nečase konče) tomu ale nenasvědčují. Ostatně si myslím, že je (ne že ne) konzervativec dokonce s feudálními kořeny - nechává se titulovat zakázaným titulem a jeho odtažitost od problémů, které jeho strana způsobuje, je dána tím, že z titulu svého odstupu je nevnímá jako důležité.
    Otázkou je, jak by postupoval, kdyby z voleb vyšla vláda koaliční. Respektoval by vítěze (asi levicového) voleb? Nebo by kličkoval a hledal nějaké jiné řešení? Je nějaký precedens v jeho předchozím jednání, z něhož lze soudit na dodržování nepsané tradice - první pokus má šéf vítězné strany a pod. (Klaus asi založil jinou novou tradici a tím vytvořil nový precedens S.K. se může hodit)? A je vůbec ve svém politickém rozhodování čitelný? Já to nevím. Ptám se. Protože on se zatím závažnějším rozhodnutím vyhnul, doteď důsledně jednal jako Kalouskův bílý kůň. (V předchozích stranách spíš jako jejich maskot). Možná se mu to zajídá, ale zatím mu to neslo jen výhody. Jaké možná ani nevíme a proto nevíme ani to, jestli má na to, se od TOPky úplně trhnout.
    Bod 2. Kníže se vzdá šéfování TOPky. Předsedou TOPky bude národem nenáviděný Kalousek. To ubere při parlamentkách voliče TOPce, je šance, že se nedostane do parlamentu.
    Tady není moc co komentovat. Jen to, že Kalousek a pár jeho deprivantů se přesunou do nějaké další (nové?) strany. Ev. se přes současnou nevraživost spojí s ODS, protože upadají obě strany a pažravost deprivantů je silnější než cokoli jiného, dohromady pak nějaké to procento udělají.
    Už jsem chtěla pro dnešek skončit, ale přece jen ještě něco k dalšímu bodu.
    Bod 3. Za 2 roky vládnutí se pravice ještě víc zdiskredituje bude-li používat jako páku i knížete-prezidenta. To stmelí levici i obyvatele s levicí. Výhoda do parlamentek.
    Komentář: To bude, když vydrží vláda u nás a nedojde ani k velkým změnám v okolí a jinde ve světě. Co se ale stane např., když se spustí válka proti Iránu (jaro je prý na to vhodná doba?). To teda nevím. Podporovat spojence budou oba zmínění kandidáti, vnitřní vývoj ale může být rozdílný. Mám za to, že s K.S. by se s válečným stavem, do něhož budeme vtaženi, posunula společnost více doprava - prostě by to všechno u nás zaplatila "lůza" a "elita" by naopak hledala cestu k dalšímu zisku pro sebe. A mohl by být ještě horší vývoj doprava!
    A vůbec i bez války pravicová vláda s povolným prezidentem zdecimuje obyvatelstvo tak, že to (školství, zdravotnictví, polic ie, armáda, státní správa, justice,…) nepůjde spravit ani v další generaci!
    Připomínám, že po Klausových privatizačních aktivitách a úsporných balíčcích se to Zemanově vládě podařilo celkem spravit, ale ono to po vládách ODS nepůjde spravovat do nekonečna!
    Ve dne pak pokračování.
    BT
    January 15, 2013 v 12.25
    Paní Puchýřová,
    Ad bod 1)
    Kníže byl i ve Straně zelených, zelení jsou všude na světě defacto
    proti názorům konzervativců. Takže je vidět, že je dost přelétavý. Používá různé ideologie (a politické subjekty) k cestě za mací a vlivem a tím i majetkem.

    Už jsem psal, že pro KS začíná být spojení s nenáviděným Kalouskem kontraproduktivní a že vyvlečení se z jeho objetí usednutím na Hrad může být pro něj
    výhodné. Nebudou ho moci pak označovat za oportunistu, který "mění kabát" jako by to mohli když by se s Kalouskem rozešel jinou formou. Diskutoval jsem o tom se známým, který se s ním zná osobně a takto nějak KS prý uvažuje.

    Ad 2. Přesunutí Kalouska do ODS nemusí být snadné, tamní vůdci ho budou považovat za fatální konkurenci (např. Kuba). To oni spíš chňapnou po Karolínce, to je politická prostitutka, která pro svůj profit udělá cokoliv a snese i největší sebeponížení.

    Ad 3. Když se spustí válka proti Iránu a Zeman jako jediný prezident z EU ji bude podporovat, bude to pro nás naprostá katastrofa, to mi věřte. Nejen, že nás odizoluje ještě víc od civilizované Evropy, ale ještě proti nám poštve Araby. Brrrrrrr.

    KS proti stanovisku EU k válce nepůjde, protože je jednak slaboch, jednak hlásá, že je proevropský.
    HP
    January 15, 2013 v 14.08
    Pane Trávníčku
    dostáváme se na pole víry. Informace, o tom jak uvažuje S.K. je zprostředkovaná. Moje přesvědční je opačné, jestli se nedokázal S.K. odpoutat od Kalouska dosud, tak to nedokáže nikdy. Žádný slaboch na tvrdé a záludné metody Kalouska nemá, byť by mu sebevíc vadily. Udržování rodového majetku má pro šlechtu nejvyšší prioritu. Vše ostatní je až za tím. Kalousek si ho ohlídá, teď Topka dala S.K. 3 miliony na další převolebná kampaň. Uvnitř šlechty existuje "svojské" hodnocení úspěchu, plebs ji zajímá jen navenek, ale čestné dluhy asi uznává, takže TOPka si S.K. zavazuje. Jiné by to bylo, kdyby si S.K. výdaje na kampaň platil sám. Pak bych možná jeho snaze o vymanění se z Kalouskova vlivu uvěřila. Ale pokud vím, tak už teď tam byly nějaké dotace na rybníky. Prostě si myslím, že i důvod, proč šel S.K dělat maskota Kalouskovi má od začátku silné finanční pozadí, z kterého se vymanit nedokáže. A možná ve skutečnosti ani nechce, jen si tak ulevuje. "Uvažovat" může. Znám řadu lidí, kteří jsou společenští, přívětiví, vyprávějí to, co se od nich chce slyšet, ale jejich postupy jsou zásadně sebe středné a účelové.
    Opakuji se, že je to věc víry. Snažím se soudit člověka podle skutků a ty podel mne těm neověřeným informacím odporují. Tolik k bodu jedna.
    HP
    January 15, 2013 v 14.20
    ad bod 2
    Nepodceňujte tvořivost Kalouska. Nakonec Topolánek kdesi řekl, že TOPku plánovali společně, aby podchytili nespokojence v ODS. Možná vznikne nová strana, možná pod vedením Karoliny Peake, ona je opravdu politicky všehoschopná. Pravice se spojuje (převáženě) silou peněz, levice se škorpí (převážně) kvůli ideálům. Kmotři v pozadí si své loutky pohlídají - tím myslím, že na směřování vývoje penězi šetřit nebudou.
    I když ideální by potopení Kalouska bylo (kéž by), protože druhého takového jen tak nenajdou (možná Drábek!)! Ale na zvrácení takového vývoje už bezpochyby pracují oni i Kalousek.
    HP
    January 15, 2013 v 14.37
    ad bod 3
    Nevím. Nevím, jestli začne válka proti Iránu. To byl jen příklad, že nejde jen o vnitřní situaci (a konkrétně na dopad vítězství S.K. pro levici), že jde i o vnější vztahy a jejich dopad vnitřní vývoj. Jde také třeba o Sýrii a moho se vyskytnout další vnější problémy. A pak jde o jejich průmět dovnitř ČR a obavu z vlivu na rozevírání nůžek. A nevím, jestli v případ Iránu, protože tady půjde asi o napadení Iránu (ten prý historicky dlouho nikoho nenapadl), bude Zeman jednat tak, jak píšete. Irán asi nepůjde jen tak označit za teroristu, kterému se dle Zemana nemá ustupovat. Šlo mi o to, jak se vnější konflikt promítne dovnitř ČR s ohledem na sílu politických uskupení uvnitř. A myslím si, že Zeman bude důsledněji než K.S. zohledňovat ve svých postojích státní zájem, zatím to dělal. Nebo ne? Klidně mne poučte.
    BT
    January 15, 2013 v 19.33
    Paní Puchýřová,
    díky za reakce.
    Odpoutat se Schw. od Kalouska zatím nemohl, to by tzv. "ztratil tvář". Byl by označen okamžitě za oportunistu. Postup na Hrad by mu to umožnil "bez ztráty tváře". Jistěže to nemohu tvrdit, jen předpkládat s určitou pravděpodobností, která vychází z logiky věci.

    Ale máte pravdu, že za ním jsou vlivné bohaté skupiny. Jenže to za Zemanem také. Takže to vyjde nastejno Viz Tomáš Samek: zbývá volba mezi 2 hlavami maf. sítí.
    Znova připomínám: vybíráme mezi 2 zly, významné je pouze to v čem se ta zla liší, ne to v čem se shodují.

    Ad 2. Peake sama stranu nevytvoří, ta by byla nevolitelná. Může ale někomu vlézt do zadku a těžit z toho a dělat zase pro něho "špinavou práci". Tvořivost Kalouska nepodceňuju. Vy zase nepodceňujte tvořivost KlauZemana. Čili i v tomto je to fifty fifty. Jde taky o skrytý boj 2 hlavních deprivantů Klause (s pomocníkem Zemanem) a Kalouska (s pomocníkem knížetem). Zeman je schopnější figura než kníže.
    Když na Vás mafie pošle zabijáka, vyberete si toho schopnějšího ze 2, které má k dispozici?

    Ad 3) Proč by Zeman nepodpořil jakoukoliv "jestřábí" superkonzervativní akci proti Arabům? Vždyť se k tomu otevřeně hlásí! V civilizované Evropě je to doslova exotický názor. Je v tom dokonce větší "jestřáb" než Američani a část Izraelců.
    Irán je jestřáby označován za teroristu, který vyrábí jadernou zbraň. To jsou fakta.
    HP
    January 16, 2013 v 23.16
    Pane Trávníčku,
    Každý máme své přesvědčení a tím i se řídí i naše argumentace.
    Klaus i Zeman mají své nedostatky, které ale už jsou zřejmé a jejich dopad je viditelný, ale Kalousek je geniální intrikán a jeho působení je téměř nepostižitelné, o to nebezpečnější. A nevěřím, že se z něho K.S. vymaní, pokud vůbec chce. (TOPka jej dále v kampani podporuje i finančně). Sociolog O. Zajíc píše v parlamentních listech:
    „Velkým vítězem prezidentských voleb bude Miroslav Kalousek, autor a majitel projektu TOP 09. Kalousek nejprve zmanipuloval stárnoucího, ale populárního Karla, následně naivní a vesměs velmi slušné starosty. Jako ministr financí nejenže vládne státní pokladně a trvale si dělá dobrý den z premiéra Petra Nečase, ale spravuje majetky státu typu ČEZ. Nyní bude mít ještě prezidenta se všemi jeho pravomocemi,“ připomíná publicista, že nejsou tak úplně malé, jak by se mohlo zdát. A tomu, že by se Schwarzenberg z vlivu Kalouska vymanil nevěří ani za mák. "
    Nepochopiltelný je dopad mediálních manipulací i na prof. Dvořákovou, viz tamtéž (PL) a celá serie článků ja v Britských listech. Vesměs se pozastavují nad omezeností našich lidí, jak dokáží opakovaně Kalouskovi skočit na špek. Mám stejný názor jako J. Čulík - škoda, že své výjimečné schopnosti nepoužívá Kalousek ve prospěch našeho národa! Jan Keller píše ironicky, že skuteční Češi žijí už převážně na Moravě! No nakonec jestli to dopadne tak, jak popisuej O. Zajíc, tak se časem dopracujeme i k interpretaci, že Češi vnutili Moravě vládu Kalouska a Morava pak možná bude požadovat přinejmeším změnu státprávního uspořádání!
    No a škoda, že jsem si nezkopírovala komentář z jedné diskuse na webu. Píše nšco v tom smyslu, že levive ve jménu svého příštího vítězství ve volbách ponechá národ ještě další rok a půl na pospas Nečasově (a Kalouskověú vládě)! -Lidi (aspoň nějaká část) pak nedají hlas levici, ale zase nějakému novému "spasitelskému" subjektu, který mu media podstrčí! Nedej bože!
    HP
    January 17, 2013 v 19.30
    SPaS a vídeňský levičák P. Janýr
    S odpovědí SPaS panu P. Janýrovi (viz níže) se mohu zcela ztotožnit, protože jsem se k nídostala jen přes facebook, přikládám celé znění.
    Článek P. Janýra je reakcí na stanovisko SPaS k prezidentské volbě lze najít na Britských listech zde http://www.blisty.cz/art/66945.html . V něj lze najít i zmiňovaný předchozí text SPaS.

    SPaS odpovídá Přemyslu Janýrovi:
    Přemysl Janýr ve své ostré reakci proti vyjádření SPaSu, kde jsme vysvětlili proč je pro nás nepřijatelné,aby na pražském Hradě usedl představitel katolické habsburské šlechty a místopředseda asociální vlády, která svými „reformami“ ožebračuje neprivilegované občany, Karla Schwarzenberga omlouvá, že prý jen „loajálně hlasoval s vládou, jejíž je členem“. Tedy za prvé, není jen členem, je místopředsedou vlády a předsedou krajně pravicové strany, která především tuto zpupnou politiku prosazuje. A za druhé, pokud by měl tu čest, svědomí, zásady a sociální cítění, které mu jeho příznivci nyní přisuzují, tak by jednoduše tu ruku nezvedl. Nebo o svém hlasování vůbec nepřemýšlí a je mu jedno, co podporuje? Na Hradě bude také jen skákat podle toho, jak bude větší autorita pískat? A kdo bude tou větší autoritou, k níž bude cítit loajalitu? Kalousek, který z něho udělal předsedu TOP 09? Za třetí, za hlasováním vyjádřený nesouhlas s premiérem se dnes ministři nezavírají, a nutně ani netrestají. Přemysl Janýr napsal, že „přinejmenším Jan Kavan by ale měl umět vyplnit příslušné kolonky také u Zemana, jedné z nejprofláknutějších osobností…“ Jan Kavan v této souvislosti podotkl, že jako ministr v Zemanově vládě několikrát hlasoval proti svému premiérovi, který jeho nesouhlas plně respektoval.
    Se Zemanovou jestřábí zahraniční politikou vůči Střednímu východu, zvláště proti muslimským státům, skutečně nelze souhlasit (a vedení SPaSu, včetně Jana Kavana, tento postoj již zveřejnilo). Janýr však Zemanovi přisuzuje postoj he´s a bastard, but he´s our bastard, ale takovouto podporou nějakému diktátorovi Zeman neproslul. Byl to naopak ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, který prosadil uznání narkomafiánského státu Kosovo, a dokonce jako jeden z prvních politiků spěchal do Prištiny potřást rukou bývalému náčelníku teroristické UCK, podezřelému ze spoluzodpovědnosti za odnímání a následný prodej orgánů zatčených a pak zavražděných Srbů. Schwarzenberga, který doporučil Václavu Havlovi omluvit se sudetským Němcům za poválečný odsun, ani nenapadla podobnost odtržení Kosova od Srbska z vůle jedné velmoci s odtržením Sudet od Československa z vůle Hitlera a jeho mnichovských kumpánů. Zeman, stejně jako například Robert Fico, nazývá podle nás v Kosovu věci pravým jménem.
    Uznání Kosova, hlasování v OSN pro bomby s ochuceným uranem či nedávné odmítnutí palestinské žádosti o pozorovatelský statut ve VS OSN byly sice ilustrací Schwarzenbergovy loajality, ale ne k české vládě, která kromě Kosova o těchto věcech ani nejednala, ale k USA, popřípadě k Izraeli. Tato hlasování významně přispěla k současné jisté izolaci ČR v mezinárodním společenství. Mýtus o Schwarzenbergově věhlasu v zahraničí přetrvává především v Praze.
    SPaS doporučil svým příznivcům volit Miloše Zemana především z přesvědčení, že volba Karla Schwarzenberga by byla katastrofou pro český národ, pro českou levici, pro nekatolickou většinu obyčejných pracujících lidí. V našem prohlášení jsme vyjmenovali jen některé nepřijatelné postoje tohoto kandidáta pravice, například podporu církevním restitucím, důchodové reformě, zvyšování DPH, americkému radaru v Brdech, zavedení školného apod.
    Mohli jsme tento výčet ještě rozšířit o jeho vlastní přiznání, že v zájmu získání majetku v restituci musel uplácet. Nezmínili jsme, že restituoval obrovské majetky orlické větve především proto, že český soud – z neznámých důvodů – se rozhodl v tomto případě postupovat podle rakouského, a ne českého práva, podle něhož dědická práva po biologických rodičích zanikají adopcí, se kterou Schwarzenberg souhlasil,aby mohl získat rakouský majetek hlubocko-krumlovské větve. Mohli jsme se zabývat i privatizací karlovarské Becherovky, kterou Schwarzenberg koupil se svým přítelem Zdeňkem Bakalou a francouzskou firmou Pernod-Ricard, i když jejich nabídka nebyla nejvyšší a vláda mu firmu přiklepla především díky hlasům ministrů z ODA a KDU-ČSL. Ze zisku téměř 250 miliónů se za tři roky stal schodek ve výši 140 miliónů.
    Mohli jsme psát o podivném hospodaření Nadace Bohemiae, kterou Schwarzenberg založil se svým přítelem Miroslavem Kalouskem a nadace zanedlouho skončila s dluhem 3 miliónů na daních pro stát. Pokud víme, tak Zeman nerestituoval, neprivatizoval, nepodnikal a majetkové statky ho moc nezajímají.
    Mohli bychom se vyjadřovat k tomu, jak Schwarzenberg pomohl Kalouskovi ve věci Jiřího Čunka, aby nakonec nedodržel své slovo a na post ministra zahraničí nerezignoval. Zeman často zdůrazňuje, že dané slovo se má vždy dodržet.
    Mohli jsme poukázat na blízké vztahy Karla Schwarzenberga s mocnou skupinou Bilderberg Group, nesmírně vlivnou nadnárodní elitářskou organizací, která v žádném případě nehájí české zájmy.
    Obhájci lidských práv bychom mohli připomenout, jak obhajoval Operaci „Lité olovo“ (masakr v Gaze) a lidská práva stovek palestinských obětí se ho dotkla nesrovnatelně méně než dvouletý trest vězení pro ruské členky skupiny Pussy Riot. Násilí použité izraelskou armádou v Gaze vnímal český ministr zahraničí jako „adekvátní“.
    Smutná je představa radikálního levičáka Philippa Janýra, jak spěchá z Vídně do Čech hodit do urny hlas pro oficiálního kandidáta TOP 09 a ODS. Můžeme jen doufat, že levičáci s podobnými názory zůstanou v den 2.kola voleb raději ve svých kavárnách.
    Druhé kolo prezidentské volby je ze své povahy dilema, při které škrtáme horší variantu. A tou je pro SPaS jednoznačně Karl Johannes Nepomuk Josef Norbert Friedrich Antonius Wratislaw Mena Fürst zu Schwarzenberg.

    17. ledna 2013
    Mluvčí SPaS
    Jan Kavan, Milan Neubert, Ilona Švihlíková
    + Další komentáře