Na Slovensku hrozí vězení za uvedení dokumentárního filmu

Vít Janeček

Jedna z nejsvětlejších a nejpodstatnějších postav slovenské filmové scény Zuzana Piussi čelí trestnímu stíhání - hrozí jí vysoká pokuta a vězení — kvůli dokumentární výpovědi o slovenském soudnictví.

Hrozba vězení za práci v bytostném veřejném zájmu - i to je dnešní Slovensko.

Zuzana Piussi patří k nejvýraznějším postavám současného středoevropského dokumentu. Jejím bytostným zájmem i tvůrčí strategií ovšem není směřovat k nadnárodním tématům, které snadněji hledají mezinárodní koprodukce, ale zabývá se palčivými problémy slovenské reality od těch intimních až po politické.

Činí to přitom s takovou intenzitou a přesahem, že každý její film posledních let je mimořádnou událostí i z hlediska českého diváka. Pracuje s minimálními prostředky a své dialogické situace staví na své znalosti tématu, osobní otevřenosti a empatii k lidem, s nimiž točí. Pracuje maximálně ve dvou lidech, sama je i kameramankou.

Na posledním Jihlavském festivalu uvedla v mezinárodní soutěži svůj dosud poslední film Krehká identita, který je hlubinnou i citlivou sondou do kořenů národovectví u našich sousedů, včetně ohledávání podmínek vzniku nacionalismu, se kterým už není legrace. Ve stejné době na ní po vlekoucím se soudu bylo podáno trestní oznámení kvůli mimořádnému a v českých podmínkách dosud nevídaně otevřenému portrétu problémů, se kterými zápasí slovenská justice - Nemoc tretej moci. V hodinovém filmu zcela nablízko a krok po kroku odkrývá charaktery i prostředí, které u našich sousedů generuje problém se spravedlností.

Jestliže v Čechách jsme také zaznamenali, že justice trpí problémem, který vykrystalizoval do nepříliš prokreslené metafory soudní mafie, Piussi sestupuje mezi soudce a svojí „drzou kamerou“ a pečlivou montáží buduje pevný obraz, ze kterého mrazí. Zároveň z něj ale vyvstává jasná představa, že nejde o něco abstraktního a sotva uchopitelného, ale že problém reprezentují konkrétní lidé s konkrétními vazbami, sahajícími daleko do minulosti.

Film také obsahuje rozhovor se členkou Soudní rady Slovenské republiky a tehdejší předsedkyní Okresního soudu v Bratislavě soudkyní Helenou Kožíkovou, která podala na Piussi trestní oznámení za narušení důvěrnosti ústního projevu osobní povahy, za což hrozí vězení. Již rok pak běží soud Kožíkové se Slovenskou televizí o 30 000 EUR za odvysílání tohoto filmu.

V Čechách máme na očích aktuální případ originálního performera-samouka Romana Smetany, který svým činem a jeho rozvíjením nutí veřejnost definovat si rozdíl mezi (politickým) billboardem a jinými soukromými věcmi, jakož i přemýšlet o podivných měřítcích justice ve srovnání reakce na Smetanovu soustavu akcí s kauzami posledních let.

Piussi se v tuto chvíli stává takovým slovenským Smetanou - a není sama, jen ve svém gestu dociluje analytického dopadu, který zasahuje systém jako celek i jako soubor výmluvných příkladů. Pokud bychom hledali definici uměleckého díla ve veřejném zájmu, tento film by mohl sloužit jako kalibrační pomůcka. Díky souhlasu producenta je možné jej shlédnout také na konci tohoto textu. Kořeny problému sahají hluboko do společné minulosti našich států a jak už bylo řečeno, je to dílo hodné zájmu i v našich podmínkách.

Vzhledem k tomu, co film vypovídá o možnostech dosažení spravedlnosti, lze předpokládat, že soudní proces s autorkou může nabýt velmi temného průběhu i výsledku. Slovenské občanské iniciativy organizují na 16. listopadu v 17 hodin protest před bratislavským Ministerstvem spravedlnosti. Pevně věřím, že alespoň část české filmařské obce se přidá ve stejný den a stejnou hodinu před pražskou slovenskou ambasádou. 

Film je ke streamování a stažení v dvd kvalitě na portálu DAFilms.

Text vychází v rámci spolupráce se zastoupením Friedrich-Ebert-Stiftung v České republice.

    Diskuse
    November 8, 2012 v 10.18
    17. listopadu
    Což takhle pojmout 17. listopadu jako demonstraci za propuštění Romana Smetany.
    TT
    November 8, 2012 v 16.44
    Teda to je síla!
    Tak tohle je fakt horší než za komunistů. V životě jsem si nemyslel, že to někdy řeknu a budu to myslet vážně!
    Podívejte se na to.
    ??
    November 8, 2012 v 17.56
    Hezký nápad p.Ševčík
    "Pevně věřím, že alespoň část české filmařské obce se přidá ve stejný den a stejnou hodinu před pražskou slovenskou ambasádou. "

    Myslíte tu část filmařské obce, která přijala s porozuměním, že film o Romanu Smetanovi v Jihlavě soutěžit nebude ?

    November 9, 2012 v 0.17
    Kdy nastane potřeba demonstrovat za film o Smetanovi
    Kauza obžalované Piussi a jihlavská kauza Smetanovského filmu jsou s dovolením nesouměřitelné. Film o Romanu Smetanovi, který v těchto dnech Filip Remunda s Vítem Klusákem dotáčejí a dokončují, byl v JIhlavě uveden v nejlepším možném čase (pátek večer kdy je na festivalu nejvíce lidí) a v největším kinosále - tak to bylo od začátku uvedeno v programu festivalu a televize v tomto směru nekladla pokud vím nikdy odpor - staturárně šlo o uvedení v sekci "dílna", kde se prezentují rozpracované projekty.

    Pokud je to tak, že vedení televize chtělo film, jehož první verze vznikla těsně před zahájením festivalu, z politických důvodů oslabit tím, že jej navzdory zájmu festivalového programu o zařazení do soutěže zařadit nedovolilo, docílilo přesný opak - píše i mluví se o něm možná ještě víc, než kdyby v soutěži byl a třeba i zvítězil. Film měl také stále možnost vyhrát např. Cenu diváků nebo dokonce porota mohla učinit gesto a navzdory organizátorům (kteří respektovali vůli producenta) film nějak vyzdvihnout - ani k jednomu nedošlo. Pokud je to tak, že vedení ČT prostě nedovolio uvedení nehotového filmu, může být rádo, že o jeho uvedení je nadále velký předběžný zájem. I z dosud viděného je nesporné, že Svodobu pro Smetanu! bude vtipný a podstatný film, který vychází ze souhrnu známého a performativní metodou dotahuje a zesiluje smysl Smetanova gesta.

    Podle plánu i veškeré logiky celého projektu má ČT uvést všech pět dílů Českého žurnálu, jehož je film o Smetanovi součástí, v lednu 2013 (každý díl se ohlíží za výraznými událostmi roku 2012). Narozdíl od jihlavské peripetie by zejména snaha odkládat televizní uvedení filmu (či celého žurnálu) a otupovat tak jeho aktuální ostří zavdával důvod k tomu hlasitě se ptát, jestli je to skutečně ve veřejném zájmu. Podobná otázka pak visí nad tím, jestli bude tento unikátní projekt, který dává prostor svrchovanosti autorského vidění a jehož celý rozpočet tvoří naprostý zlomek prostředků vydávaných např. na televizní zábavu, dále pokračovat i v nadcházejícím roce...
    MP
    November 9, 2012 v 0.22
    P. Janečku: Odkdy je Olomouc v Čechách?!!
    Ach, bože, ta pražská arogance je opravdu tragická!
    Máte pravdu - už jejich předchozí projekty Český sen a Český mír hanebně vynechaly Olomouc, přestože i někteří tamní obyvatelé mohli mít dojem, že si v těch filmech najdou věci, které se jich týkají. Ostatně co mohou v Olomouci čekat od České televize...