Přirovnání Pirátů k „véčkům“ kulhá na obě nohy

Mikuláš Ferjenčík

Místopředseda Pirátů polemizuje s článkem Pavla Nováka. Svobodný Internet sice není postačující podmínka pro zachování demokracie, je to ale podmínka nutná. Levicová ani pravicová politika není použitelná univerzálně.

Po relativním úspěchu naší tiskové konference ke krajským volbám se začala objevovat první přirovnání Pirátské strany k Věcem veřejným. Pro Deník Referendum tuto tezi představil Pavel Novák ve svém komentáři. Přinesl několik dobrých postřehů, ale řadu špatných dedukcí a občas i vyložený nesmysl.

Na úvod se Pavel Novák obouvá do toho, že slibujeme to, co všichni ostatní. Transparentní veřejné zakázky, zefektivnění státní správy, to už tu bylo stokrát. Má pravdu. Jediné, co se dá namítnout je, že my chceme po státu to, co aplikujeme sami na sebe. Nemáme jen transparentní účet, ale i účetnictví, a to do posledního dokladu. Už tohle nás od Věcí veřejných výrazně odlišuje, ale je pravda, že tohle se týká fungování strany, nikoli její politiky.

V dalším odstavci se autor věnuje přístupu Pirátů k svobodnému software. Zarazilo mne, s jakou suverenitou autor vnucuje svoji představu, aniž by si ověřil fakta. Svůj program jsme totiž konzultovali osobně s Richardem Stallmanem, guru svobodného software, právě aby náš program byl v plném souladu s jeho myšlenkami. Richard Stallman nám poskytl jeden z klíčových zdrojů naší argumentace. Výsledkem bylo, že se Piráti přihlásili ke svobodě informací jako k principu, který jako jediná strana prosazují v programu. Některé komerční firmy, např. právě Apple, považují Piráti naopak za výraznou hrozbu pro otevřené formáty a otevřený Internet. Svoboda a komerce jsou totiž dva různé pojmy, které nelze zaměňovat, známe jak úspěšný svobodný komerční software, tak neúspěšné bezplatné produkty s různými omezeními a naopak. Jako důkaz, že jednoznačně podporujeme posun ke kreativitě, sdílení a svobodě je třeba systém flattr, který Piráti používají i propagují. Richard Stallman nakonec komentoval náš volební program z roku 2010 slovy, že je z našeho rozhodnutí „velmi šťasten“.

Pavel Novák dále namítá, že informační technologie nají výrazně neinkluzivní charakter. To je správná poznámka. Technologie nejsou samospasitelné. Proto prosazujeme, aby byly co nejdostupnější všem například formou sponzorovaného Internetu v knihovnách. Navíc věříme, že i v případě, kdy budou nástroje, které Internet přináší, využívat pouze část občanů, přinese to zprostředkovaně prospěch všem. Co se vzdělanostního a materiálního zázemí týče, tak Pirátské strany (minimálně u nás, v Rakousku a v Německu) podporují bezplatné veřejné vzdělávání a intenzivně diskutují například o všeobecném základním příjmu.

A konečně k levo-pravému dělení. Pirátská strana nevznikla tak, že bychom se shodli na tom, že jsme vlevo nebo vpravo, ale na tom, že považujeme za klíčové, jakým způsobem zvládneme přechod k informační společnosti. Svobodný Internet sice není postačující podmínka pro zachování demokracie (kterou Piráti považují za správnou), nicméně je to podmínka nutná. Levicová ani pravicová politika není použitelná univerzálně. Soukromé monopoly často fungují stejně špatně nebo dokonce hůře než monopoly státní, na druhou stranu byty v osobním vlastnictvím bývají lépe udržované než ty ve vlastnictví kolektivním. Piráti prostě bez dalšího neakceptují, že je něco dobře nebo špatně jen kvůli tomu, ze které škatulky to vypadlo.

V politice samozřejmě padají i rozhodnutí politická, nejde všechno pouze zefektivňovat a optimalizovat. To, že chceme taková rozhodnutí činit bez ideologických předsudků považuji za naši výhodu. Rozhodně to z nás nedělá neoliberály jak píše Novák.

Reakci napsal i Ondřej Profant, předseda pražských Pirátů. Řada jeho argumentů je stejná jako ty mé, v pár věcech s ním nesouhlasím. Článek najdete zde.

    Diskuse
    za tuto reakci. A za uvádění odkazů, což někteří jiní, které bych mohl jmenovat, ale nebudu, jako třeba Pavel Novák, nečiní. :-D
    August 15, 2012 v 17.31
    Malý detail k vaší poznámce o bytech v soukromém vlastnictví, pane Ferjenčíku. Pozor, byty v soukromém vlastnictví bývají dobře udržované jen v případě, že v nich ten jejich vlastník bydlí! V případě, že v nich nebydlí nikdo, nebo v nich bydlí někdo jiný, než kdo je vlastní, jsou tyto byty udržovány mnohem hůře (ba mizerně) než byty v kolektivním, přesněji řečeno v družstevním vlastnictví. A věřte, že dobře vím, o čem mluvím.
    PL
    August 15, 2012 v 19.31
    Také ď.
    Z posledního odkazu se zdá, že by někteří představitelé Pirátů mohli mít smysl pro humor. Pokud se nepletu, tak tato vlastnost předpokládá schopnost nadhledu i na sebe sama - opravte mě prosím jestli se pletu, že toho není v politice jako šafránu a ke škodě věci.
    August 16, 2012 v 11.49
    "A konečně k levo-pravému dělení. Pirátská strana nevznikla tak, že bychom se shodli na tom, že jsme vlevo nebo vpravo, ale na tom, že považujeme za klíčové, jakým způsobem zvládneme přechod k informační společnosti." Tato informace má podobnou hodnotu, jako sdělení občana, že když se o politiku nezajímá, tak se je politika nebude týkat. Je to taková čirá naivita, kdysi též zvaná nepolitická politika. Protože ať chceme, nebo prohlašujeme cokoliv, tak prostě jsme vlevo, nebo vpravo. Může to být více, nebo méně každým směrem, může se to vlivem určitých podmínek, třeba vlivem dospívání, či naší korumpovatelnosti diametrálně měnit, jenže to tak prostě je. Jsou sice také lidé, kteří tápou, nevědí, zda se mají přiklonit tam, či onam, ale ti by neměli zakládat politické strany, ti by si nejprve měli vyjasnit oč jim jde. Protože občas to, co v politice chtějí prosadit do politiky nepatří a stačila by jim k tomu platforma, či spolek. Pravice takováto politická seskupení sice naoko odsuzuje, dostávají však až nečekaný prostor v médiích, neboť se počítá s tím, že vezmou hlasy levici. A pravici to příjde daleko levněji, než platit další Veverky.
    August 16, 2012 v 14.47
    Political Compass
    No nemám potřebu se nad piráty nějak rozohňovat, ale ani z nich zatím blahem neskákám. Docela se zájmem očekávám, co se z nich vyklube a pravda, kdybych v nich cítil tu levicovost - jak pan Luďek Ševčík píše, že si to každý jednou musí vyjasnit - tak bych o Pirátech i vcelku uvažoval. Já osobně docela respektuju názory pana Hellera, no a jestli se někde rýsuje nějaký mikro zárodek kognitariátu, kdo jiný by to měl být než ti Piráti.

    Jsou to velcí bojovníci za svobodu, zatím ale dost jednostranní a mám z nich obavy, aby nedopadli na stranu maximalisaci osobní svobody až za hranici svobody jiných - pak by to nebylo nic jiného než anarchokapitalismus a to pěkně děkuji, toho máme už teď dost. (aby se z toho neklubalo cca toto: http://www.valach.info/czechtek-odpad-kapitalismu/)

    Už jen ten název piráti k tomu svádí. Bělohradský moderní nadnárodní hyperburžoazii taky přirovnává k pirátům globalizovaných tržních moří. V Bělohradského gardu bych podporaoval Piráty jako partizány, ne Piráty jako pravé piráty, protože pak si můžou s hyperburžoazií jen podat ruku. Celý jejich boj by sklouznul né v boj na odstranění monopolů, které je teď dusí (což bohužel asi bude vyžadovat překonání kapitalismu), ale jen vybojování si místa vedle nich, jak si urvou kus svého google-spacu, své křižovatky na rentu-mítné, může být po boji.

    Také se přikláním k tomu, že nějaká ta levicovost - pravicovost nám pořád zůstává. Ale rozhodně né ta zploštělá na ekonomickou osu. Jako boj pravá levá, se dá nazvat boj na ose ekonomické, tak na ose sociálně právní, tak i ke vztahu regrese pokrok, je to těžké, ale pořád jsou jakési balíčky, po kterých dospějete k tomu, jestli jste spíš vlevo nebo v pravo.

    V tomhle se mi líbí přirovnání pana Milana Valacha, že to hlavní je v tom postoji autoritativní x demoratický, kdy levá je demokratická a v tomto vidění byl minulý režim ve svém závěru jen pravicovou diktaturou.

    Na začátek bych se spokojil s tím, kdyby si přední vůdčí persony Pirátů udělaly test na www.politicalcompass.org a daly nám někam k nahlédnutí výsledky. Hned by se mi je hodnotilo snadněji.

    August 16, 2012 v 14.50
    Internet versus kapitalismus
    Zajímavý článek: http://www.sok.bz/index.php?option=com_content&task=view&id=558&Itemid=28

    Nějaký komentář od autora článku by nebyl?
    August 16, 2012 v 17.33
    Martinu Ševčíkovi
    Pokud mají být IT specialisté zárodkem budoucího kognitariátu (tedy podle teorie J.Hellera té "objektivní levice", která všechny potáhne dopředu), potom jsme vskutku v nezáviděníhodné situaci, protože přimět takového IT specialistu, aby se s levicí identifikoval, je horší, než přimět Honzu (zde se ovšem naprosto nedá říct hloupého) slézt z pece a přesvědčit ho, aby šel zabít draka a vysvobodit království. Musí na totiž přijít sám.
    August 17, 2012 v 4.52
    Chtěla jsem jen upozornit, že je často obtížné přesvědčit velmi inteligentní lidi zabývající se informatikou o potřebnosti levicové politiky. Tento typ osobnosti (vědec) totiž "bývá velmi často politicky neutrální nebo liberálně založený", jak je zřejmé z typologie na http://www.mujtyp.cz/vedec/ . Myslí si obvykle, že všechno lze vyřešit logicky. Ale samozřejmě takoví nejsou všichni.
    MP
    August 17, 2012 v 12.04
    Martinovi Ševčíkovi
    Je příjemné, když lze někomu splnit přání. Stačí když se podíváte do článku Ondry Profanta odkazovaného na konci zde komentovaného textu a ten odkaz na Vámi požadované výsledky politického kompasu tam najdete.
    August 17, 2012 v 13.54
    Panu Profantovi
    Děkuji, díval jsem se a už studuju program, stanovy a vše kolem Pirátů ;-)