Volby v Řecku vyhrála opět pravice, tentokrát ale výrazněji

Petr Jedlička

Nová demokracie bude mít o 21 poslanců více než po květnových volbách. Může tak vládnout i jen se sociálnědemokratickým PASOKem. Řečtí politikové se ale chtějí nejprve pokusit o širokou koalici, která by zahrnula všechny demokratické strany.

Dominantní strana řecké pravice Nová demokracie (ND) vyhrála po květnových parlamentních volbách i volby červnové, opakované. Stalo se tak tuto neděli. Oproti květnu si polepšila o více než třetinu hlasů. K vládě s podporou většiny jí proto stačí už jenom dohoda s nejpřirozenějším partnerem — sociálnědemokratickým PASOKem.

„O řecké pozici v Evropě se už nebude pochybovat. (...) To, co jsme podepsali, dodržíme (...) Řecký lid hlasoval pro politiku, která přinese pracovní místa, růst, spravedlnost a bezpečí,“ uvedl v prvním povolebním projevu předseda ND Antonis Samaras.

Podle zpravodajských agentur slaví vítězství proúsporných sil i všechny vlády eurozóny. Řečtí zpravodajové ale připomínají, že Novou demokracii čeká ještě složité vyjednávání.

Nejprve zeširoka

Případná koalice ND a PASOKu by se ve 300členné sněmovně opírala o 162 poslanců; Samaras se však dle povolebních komentářů hodlá nejprve pokusit o širokou koalici. Ta by měla krom PASOKu zahrnovat i odštěpence z ND — stranu Nezávislí Řeckové — a odštěpence z levicové koalice SYRIZA — stranu Demokratická levice.

PASOK by si navíc přál, aby se k takovémuto spojenectví připojila i sama původní SYRIZA. SYRIZA skončila ve volbách opět druhá, ale dle svého předsedy Tsiprase do vlády s Novou demokracií nepůjde a v příštích letech zůstane v opozici.

„Stále si myslíme, že odmítnutí škrtů a neoliberálních politik je jedinou možnou cestou nejen pro Řecko, ale i pro Evropu jako celek (...) Proto raději přijmeme úlohu hlavní opoziční strany a postavíme se nesvaté alianci sil včerejška zevnitř i zvnější,“ řekl Alexis Tsipras krátce po oznámení výsledků.

Volební počty

Konkrétně získala SYRIZA 26,9 procenta hlasů a v nové sněmovně bude mít 71 poslanců. Nová demokracie dostala pouze o 2,8 procenta hlasů více, díky bonusu pro vítěze však bude mít 129 poslanců. Obě strany si přitom oproti květnovým volbám polepšily — ND o 21 mandátů, SYRIZA o 19.

PASOK, Nezávislí Řekové i Demokratická levice jsou na tom naopak hůře. Sociální demokraté budou mít 33 poslanců (v květnu 41), Nezávislí 20 (33) a leví demokraté 17 (19). Více než tři procenta hlasů získali ještě národovci ze Zlatého jitra (18 poslanců, v květnu 21) a komunistická KKE (12 poslanců, v květnu 26).

Liberálové a zelení se navzdory předvolebním prognózám do sněmovny nedostali.

Další informace:

eKathimerini ND wins but faces challenge to govern

eKathimerini Sunday, June 17

BBC News As it happened: Election in Greece

BBC News Greece poll: Pro-bailout party's narrow win hailed

The Guardian Greek elections: voters give Europe and single currency a chance

    Diskuse
    MN
    June 18, 2012 v 11.42
    Takže zvítězili (velmi těsně, ale přesto) ti, kteří Řecko zadlužili a nyní chtějí, oby jejich dluhy zaplatili druzí...
    June 18, 2012 v 13.47
    Vítězi voleb není co závidět. Pokud bude pokračovat v politice diktované EU, je možné, že příští volby budou dříve než za půl roku. Snad jedinou "výhodou" Řeků je, že krize se začala tvrdě dotýkat i jiných států EU, takže se postupně mění náhled na ně a politikové EU se budou muset snažit regulovat chamtivost řeckých věřitelů. Je stejně až neuvěřitelné, jak i vzdělaní lidé u nás dokáží zaníceně opakovat bajky o líných Řecích, aniž by v Řecku vůbec byli, nebo se o stav řecké ekonomiky podrobně zajímali. Berou prostě řeckou lennost jako fakt, což je velkým vítězstvím neoliberální propagandy. Levice to vyvrátit nedokázala, přitom mohla poukázat na stejnou krizi v Irsku.
    June 18, 2012 v 20.04
    teď už jde více o Španělsko
    žádnému vítězi voleb by nebylo co závidět - v tom existuje paradoxně sytčná plocha s prohlášením klause že volby v řecku nic nevyřeší, ale ani slogany o diktátu EU - on totiž izolacionismus není pozitivní odpovědí. V Řecku je to v podstatě o "nucené správě" - to Španělsko bude horší problém.
    Jinak, i Syriza slibovala více než mohla splnit - ale takhle si zachovala opozičí potenciál, otázkou je jak ho yvužije - přeci jen je pestrým slepencem reformní levice od PASOK přes postkomunisty až po nacionalní populisty.
    Smutný je postup extremistického Zlatého úsvitu (obdoba vzestupu le penové ve Francii či vývoje v Maďarsku -místo řešení nacionální řevnivosti a iracionální emoce. Nebezpečná směs..
    June 19, 2012 v 5.42
    To není tak zlé, že SYRIZA nevyhrála. Horší by bylo, kdyby vyhrála a pak ustoupila od svého programu.
    June 19, 2012 v 10.42
    neyvhrál nikdo
    přesně o tom mluvím, protože ty kompromisy vy nutně musely přijít (uvidíme jaké kompromisy bude muset uzavírat dosud triumfující Hollande). typická situace "No win- no win" - mimochodem mnohé komentáře si povšilmli jak se některé sliby pravé i levé poloviny spektra sbližovali.
    Přitom malé Řecko zdaleka nemá řešení jen zevnitř země a převod hesel na programatiku k vládnutí není snadný úkol. Takhle se může opozice těšit že si vyláme zuby ND a PASOK, ale to řešení bude záviset strategicky na tom jak se bude vyvíjet debetní krize celé Evropy se stoupajícím významem krize španělské.
    A rozpad eurozony a nástup devalvačních měn by po kolapsu španělska teprve vedl ke skutečné krizi - to dosavadní je ještě poměrně mírné. A rozvrácenou Evropu by si mohly zase rozebrat ostatní velmoci. Žižek může filosofovat dle libosti, ale tohle je tvrdá ekonomická realita . Pragmaticky řečeno -ať víádne kdokoliv - čeká ho nyní složitá diplomatický zápas za změkčení podmínek memoranda.
    Zaplať Bůh že v ČR manévrovací prostor existuje a že se máme o co přít - tady je volba alternativ zatím daleko svobodnější.
    June 19, 2012 v 10.57
    Máte možná pravdu paní Hájková, ale je také možné, že by základ programu SYRIZA mohla v praxi úspěšně realizovat a pak by to bylo velkým povzbuzením pro levici v Evropě, myslím tu progresivní, samozřejmě. A zároveň by to byl velký strašák pro neoliberály. I když u nás by politiku SYRIZA média jistě prezentovaly jako katastrofu všech katastrof. Jinak každá strana před volbami slibuje více, než je schopna splnit - myslím to pozitivní pro občany. Důležité však je, jestli po volbách prosadí aspoň základ svého programu. SYRIZA je pro mnoho našich příznivců levice světýlkem v tunelu, je daleko více svěží, než parlamentem zatuchlé ČSSD a KSČM.
    June 19, 2012 v 12.50
    co je svěží marka na politickém trhu
    Nijak nesnižuji význam nové značky pro pozitivní motivaci lidí ani fenomen Syriza. Nové je zajímavé - tohle asi ví každý image maker. Nové jméno, reklamní slogany, originální symbolika či designe prolamuje stereotypy v identifikaci. Sdělení nové marky však bývají často hlavně v té symbolické, emocionální rovině.
    Zjednodušení, které je takto na politických (volebních) trzích dodáváno, může vést k deziluzi, pokud za tou nabídkou naděje není použitlený a fungující obsah. Není li takový politický marketing spojen s realitou, stává se prodejem iluzí.
    Takže pokud chceme nabízet raději naděje než iluze - před programem se nedá utéci.Kromě symbolických prvků identity které mohou vytvářet falešné hodnotové asociace, smysluplnost a věrohodnot dodá až programový grunt. Syriza se obsahově nějak vklínila mezi PASOK a KKE, čímž se jakoby zbavila problémů obou (váha levice se přitom v řecké společnosti prakticky nezměnila).
    V čem přesně je tedy Syriza nová ? Zatím je to hodně heterogenní společenství. Tady je důležitá zkušenost lidí s politickou praxí a tu zatím Syriza moc nemá. Voliči poznávají a hodnotí politické marky podle svých předchozích a pouhý "rebranding" může mít omezenou životnost.
    June 19, 2012 v 13.34
    Vidíte pane Dolejši a tohle je to, co dělá rozdíl mezi "svěží" a "parlamentně zatuchlou" politikou. Možná lepší by byl výraz - parlamentně ochočené, bezzubé lvy. Vaše hodnocení SYRIZA, vaše " Takže pokud chceme nabízet raději naděje než iluze - před programem se nedá utéci", by klidně mohl podepsat Kalousek, nikdo by mu autorství neupíral. Já nechci vytrhávat nic z kontextu, aby mi bylo rozumněno, já tvrdím, že vy už vidíte svět optikou neoliberálů, jejich stálý tlak dosáhl svého. Ne iluze, ale nové pohledy na krizi, nová revoluční /evolučně je to nyní krokem vpřed a dva kroky vzad/ řešení, to levice potřebuje. Poliitik, který nemá iluze /správně spíše vizi/, jakkoli se může jeho oponentnům zdát nerealizovatelná, je těžce konzervativní. Kdyby vaši předchůdci byli stejně progresivní jako vy a vaši levicoví kolegové, máme tu přinejlepším ještě otrokářský řád. Přínosem pro lidstvo byli politici, kteří měli vizi a přesto, že byli svým současníkům k smíchu jako snílci, dokázali si ji prosadit. Hlavně nebát se ideálů a velkých myšlenek /a nekrást-to není míněno osobně na vás/.
    June 19, 2012 v 14.11
    správný politik má iluze ?
    ale ono se skutečně před věcným řešením problémů nedá utéci - optiku a počet dioptrií nechme stranou, Nabízet jen iluze (neplést s vizí) je přeci jedna velká nezodpovědnost.
    Klidně lze navrhovaná řešení zásadně nová, plná velkých myšlenek. Ale musí to být konretní řešení, ne výkřik do tmy. A udělat ten nezbytný krok od vizí k programatice.
    Prostě nejde jen o útěchu a musí to sedět a neopírat se o vzdušné zámky, Nic víc.
    June 19, 2012 v 16.47
    Po iluzích přece nikdo netouží, jen po špetce naděje. Ale v našem domácím politickém baru se nabízejí pouze nízkonadějové nápoje, aby se Češi tou nadějí náhodou neopili a nenašli potom odvahu odmítnout jiné drinky. Co kdyby pak nechtěli vypít až do dna hořký pohár servírovaný mezinárodním finančním kapitálem, s vysokým podílem špatných vyhlídek všeho druhu. Když se nám naděje doma nedostává, není divu, že pošilháváme do zahraničí.
    June 19, 2012 v 19.19
    naděje není slepá víra
    jistě, naděje je v životě důležitá, ale jde o reálnou naději - která v zápětí neztroskotá na iluzorních předpokladech.
    A netřebat zejména ulpívat na jediné, iluzorní a možná i trochu umanuté představě - jakési "idee fixe"
    Nedá mi, abych nepřipomněl Sokratese : "Nemá být koráb zakotven jen jednou kotvou a život na jediné naději"
    June 19, 2012 v 20.11
    Já také znám jeden pěkný citát o naději: "Člověk se může rozloučit se vším, jenom ne s nadějí. Ztratit naději je totéž jako zemřít dvacet let před vlastní smrtí." (Ilja Erenburg)
    MN
    June 19, 2012 v 23.27
    Doporučuji článek J. Petrase
    June 20, 2012 v 12.52
    užitečná naděje
    s prof. Petrasem bych souhlasil zejména v jeho závěru :
    "Levice se musí přesunout od kritiky k praktickým činům; od teoretizování k tvorbě pracovních míst! Řecko musí změnit své místo v mezinárodní ekonomice. Tohle je při konečné analýze ta poslední nejlepší naděje Řecka."

    + Další komentáře