Slovenské volby: výsledky a překvapení

Petr Jedlička

V nové slovenské sněmovně zasedne opět šest stran. Po šesti letech jí opustí národovci z SNS. Formálním nováčkem bude naopak hnutí Obyčejní lidé. Směru-SD schází do ústavní většiny jen sedm hlasů, vládnout však může v klidu sám.

Sobotní volby do slovenského parlamentu vyhrál dle očekávání Směr — sociální demokracie Roberta Fica. Získal 44,41 procenta odevzdaných hlasů, čímž překonal i zisky Mečiarova HZDS z devadesátých let. Ve 150členné sněmovně bude Směr mít 83 poslanců. S nimi dokáže vládnou i bez koaličních partnerů; je ale pravděpodobné, že se i přesto o koalici pokusí, a to s účastí Křesťanskodemokratického hnutí (KDH) Jána Figeľa.

KDH skončilo ve volbách druhé, leč s velkým odstupem. Dostalo 8,82 procent hlasů a jeho poslanci obsadí 16 parlamentních míst. Koalice se Směrem by vládě zaručila ústavní většinu.

Vedle Směru a KDH se do Národní rady SR dostaly ještě čtyři strany. Relativním nováčkem je pravicové hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OĽaNO), jehož někteří zástupci však ve sněmovně zasedají už dnes. To je případ i předsedy hnutí Igora Matoviče. OĽaNO získalo podobný podíl hlasů jako KDH (8,55 procent) a bude mít stejný počet poslanců.

Úspěch OĽaNO, který překonal tradiční pravicové strany, je zřejmě největším překvapením voleb. Za druhé překvapení lze považovat poměrně slušnou účast, která se blížila 60 procentům.

Trojici Směr, KDH a OĽaNO doplní v parlamentu tři liberální strany: Most-Híd Bély Bugára (6,89 procent, 13 poslanců), SDKÚ-DS Mikuláše Dzurindy (6,09 procent, 11 poslanců) a SaS Richarda Sulíka (5,88 procent, 11 poslanců). Všechna tradičně pravicová uskupení tedy nakonec 5procentní hranici překročila.

Ze sněmovny naopak odejdou poslanci Slovenské národní strany Jána Sloty (SNS). SNS získala 4,55 procent hlasů — podobný podíl jako Strana maďarské koalice (SMK-MKP, 4,28 procent), která z Národní rady vypadla předloni.

Naprostým propadem skončily volby pro novou, spíše levicovou stranu 99% - občanský hlas Ivana Weisse, která — průzkumům navzdory — nedostala ani dvě procenta hlasů.

Slovenská média ještě upozorňují, že kroužkování bylo tentokrát využíváno spíše jen k podpoře předsedů stran. Dvěma výjimkami jsou úspěch Lucie Žitňanské, dosluhující ministryně spravedlnosti z SDKÚ, a Daniela Lipšice, dosluhujícího ministra vnitra za KDH. Žitňanská podle deníku SME získala třikrát víc preferenčních hlasů než Mikuláš Dzurinda. Lipšic zas překonal svého stranického předsedu Figeľa.

Lipšic i Žitňanská patří k nejhlasitějším kritikům Ficova Směru mezi slovenskými politiky. Ve svých stranách se budou rozhodně zasazovat proti eventuální koalici, a pokud vznikne, bude bez jejich účasti na vládě. Podle bleskových průzkumů se ale většina Slováků domnívá, že Směr povládne nakonec sám.

    Diskuse
    March 11, 2012 v 12.46
    Radost z výsledku voleb mohou Smerovci jistě mít. Ale už by měli mít na čele chmury z toho, jak naplní nemalá očekávání voličů, protože tak silný mandát na druhou stranu znamená, že se nebudou mít na koho vymluvit. Další postup Fica bude důležitý i pro nás, protože ti, kteří s příklonem k levici váhají, budou slovenskou politickou scénu teď bedlivě sledovat, jestli investice do levice má smysl.
    March 11, 2012 v 15.22
    Předčasný jásot
    Nejsem si tak zcela jist. Pokud jde o levicovou orientaci, doporučuji přečíst si článek a diskusi o tom na Je to tak (http://www.jetotak.sk), slovenském internetovém deníku spřízněném s Deníkem Referendum. Vychází z bezprostřední zlušenosti a podrobmné znalosti slovenské politické scény. K politice patří krátká paměť, ale my kmeti nad hrobem si pamatujeme, že v předposledním volebním období nevadilo Smeru vládnout v koalici s Mečiarovou stranou a se Slotovými šovinisty, nacionalisty a rasisty. V těchto volbách hlavní Slotovo volební heslo na billboardech bylo "Budeme aj naďalej doplácať na Cigánov?"

    Rozhodně bych bykl opatrný a čekal bych půl roku, než bych začal mluvit o porážce pravice a vítězství levice na Slovensku.
    MN
    March 11, 2012 v 21.00
    "Chceme realizovat program sociálního státu,"
    " chceme realizovat program ozdravování veřejných financí, ne však na úkor lidí s nízkými a středními příjmy," řekl Fico, ..."Veřejné finance jsou opravdu ve špatném stavu, proto se první opatření musí zaměřit na stabilizaci daňových orgánů, které absolutně nefungují. To bude velmi významná úloha nového ministra financí, protože bez toku peněz nejsme schopni garantovat funkčnost státu. Za druhé musíme přijmout opatření, která budou garantovat, že deficit roku 2012 nebude vyšší než plánovaný. Plus na podzim bude nutné přijmout opatření k rozpočtu na rok 2012 a k závazku, že máme mít deficit nižší než 3 %"
    Gratuluji R. Ficovi a SMERu k vitězství a závidím Slovákům budoucího premiéra s touto vizí. My můžeme na podobný vývoj zapomenout, neboť naše ČSSD je ostrakizována (bohužel někdy oprávněně) médii, pravicí, levicí i občanskými iniciativami (a pořádnou Gorilu zatím také nemáme, jenom spoustu malých gorilek).
    MB
    March 11, 2012 v 23.06
    Já Smer Slovákům nezávidím
    Smer není sociální demokracie západoevropského typu. V ekonomických otázkách možná, ale ve společenských otázkách zastává konzervativně-nacionalistické pozice. Jak už připomněl pan Štampach výše, Fico neměl před šesti lety problém uzavřít koalici se Slotovou SNS, dnes prosazuje takové věci jako internátní školy pro romské děti (což znamená faktické odebírání dětí rodičům) a třeba na téma registrovaného partnerství se ne tak dávno vyjádřil v tom smyslu, že i kdyby měl tisíce témat, které by chtěl prosadit, tak partnerství stejnopohlavních párů by mezi nimi rozhodně nefigurovalo. Takové postoje by u sociálních demokracií jinde v Evropě byly nemyslitelné. I ti maďarští socialisté, kteří se tak zdiskreditovali, byli daleko daleko progresivnější.
    VF
    March 12, 2012 v 10.11
    Pane Beníšku, možná byste Slovákům spíš měl "nezávidět" to podhoubí, z kterého se Fico politicky zrodil a na které se trvale musí ohlížet. Nemá a nebude to mít jednoduché. Snad to zvládne, nevidím tam lepší alternativu, a Slováci ji tentokrát naštěstí taky neviděli.
    MN
    March 12, 2012 v 12.34
    Jak tak sleduji naši veřejnoprávní televizi,
    začínám mít dojem, že chce z Fica udělat ruského agenta. Musí se to zkrátka našim občanům nějak šikovně podat.
    March 12, 2012 v 18.30
    Jistě pane Nováku, něco se s tím musí dělat, příklad Slovenska nám může hrozit. Navíc můžeme očekávat supekritické analýzy slovenské ekonomiky, kdy budou zveličovány nedostatky a marginalizovány klady. Jaká veřejnopravní média si levice vybojovala, taková je má. Ono to demokratické "nejsme jako oni" pak důsledku znamená, že pravicové vlády si do veřejných médii nacpaly své lidi a když byly u kormidla levičáci, tak je tam nechali. Věřím, že se ve slovenské televizi objeví opět pořad Pod lampou s výrazným vousatým moderátorem, jehož jméno mi vypadlo k hlavy /jasně, že to není Hríb/ , kde se veřejně prezentovaly názory, které by si leckterý politik ČSSD nezašeptal ani sám doma na záchodě. Ale tohle je starý problém našich levicových stran, které se domnívají, že lidi k nim přitáhne to, že nastavují další a další tváře, místo toho, aby se bránily.