Místopředseda lidovců Marian Jurečka žádá milost pro Smetanu

Vratislav Dostál

První místopředseda KDU-ČSL a jejich olomoucký lídr do krajských voleb Marian Jurečka požádal prezidenta republiky o milost pro řidiče autobusu Romana Smetanu. Ten byl tento týden za politický protest odsouzen na sto dnů do vězení.

Roman Smetana, kterému byl počátkem tohoto týdne za politický protest uložen nepodmíněný trest odnětí svobody ve výši sto dnů, svítá naděje. První místopředseda lidovců Marian Jurečka totiž ve čtvrtek zaslal dopis prezidentu republiky, ve kterém žádá pro Smetanu milost.

„Vážený pane prezidente republiky, rád bych Vás jako představitel jednoho z poškozených požádal o milost pro pana Romana Smetanu, řidiče Dopravního podniku města Olomouce,“ píše v úvodu dokumentu místopředseda lidovců.

Roman Smetana se před necelými dvěma lety rozhodl k politickému protestu, když na jaře roku 2010 psal slogany na předvolební plakáty všech velkých politických stran a politikům přikresloval tykadla.

Po sněmovních volbách se pak ODS u soudu domáhala, aby jim řidič zaplatil škodu patnáct tisíc korun. Krom toho Smetanovi původní rozsudek uložil odpracování sto hodin obecně prospěšných prací.

Smetana tresty ale odmítl. „Odmítám vykonat uložený trest obecně prospěšných prací, stejně tak odmítám, aby mi byl přeměněn na odnětí svobody. Jsem přesvědčen, že slušní a poctiví lidé do vězení nepatří," napsal tehdy Smetana v prohlášení Probační a mediační službě, která měla dohlížet na vykonání trestu.

Vzápětí odmítl i náhradní trest v podobě domácího vězení, který soudkyně zvažovala. Soudkyně Markéta Langerová, žena exposlance a jednoho z nejvlivnějších politiků ODS posledního desetiletí Ivana Langera, mu proto tento týden trest změnila na sto dní vězení. Tedy v poměru 1:1. Za jednu hodinu práce jeden den ve vězení.

„KDU-ČSL jako poškozená strana žádným způsobem neusilovala ani o náhradu škody, ani o potrestání viníka, ale na druhou stranu v žádném případě jednání odsouzeného Romana Smetany neschvaluje,“ napsal Klausovi ve čtvrtek v reakci na vývoj celé záležitosti Jurečka s tím, že s ohledem na výši způsobené škody nepovažuje za efektivní, aby odsouzený nastoupil do výkonu trestu odnětí svobody.

„Jsme přesvědčeni, že soud mohl využít možnosti projednat žalobu, ale od potrestání upustit kvůli relativně nízké škodě a nízké společenské nebezpečnosti,“ dodal první místopředseda KDU-ČSL.

Řidič Smetana po skončení pondělního jednání soudu řekl, že se ani poslednímu verdiktu nepodvolí. Ve středu přitom pro Deník Referendum advokát Pavel Čižinský uvedl, že Smetanu před vězením mohou ochránit pouze dvě možnosti.

Buď mu prezident udělí milost anebo se někdo obrátí na ministra spravedlnosti s žádostí, aby odložil výkon trestu a podal stížnost pro porušení zákona, kterou by se pak zabýval Nejvyšší soud.

Po iniciativě lidoveckého místopředsedy se tak prezidentovi nabízí, aby celou kauzu elegantně uzavřel. V opačném případě bude Romanu Smetanovi hrozit další stíhání za maření výkonu úředního rozhodnutí a další navýšení trestu až na tři roky nepodmíněně.

Absurdnost nepoměru mezi proviněním a trestem by se tak ještě prohloubila.

    Diskuse
    SH
    February 18, 2012 v 14.05
    Také něco pro něj.
    Kdybych už dříve nesdělil panu Klausovi, že jej za svého prezidenta nepovažuji, také bych o milost požádal, jako jsem to již udělal dvakrát ve svém životě u jiných prezidentů. A to i přesto, že vím, že jmenovaný o ni nestojí. Tak jako nestál ani o mou nabídku, že odsedím část trestu za něj.
    IS
    February 18, 2012 v 21.35
    Vyšší princip mravní
    Tak jsem si nějak upomatoval na starší film z doby po atentátu na Heydricha. Studenti na střední škole přimalovali na Heydrichovu podobiznu knírek a jejich spolužák je udal gestapu. Byli popraveni. Žádný režim přece nemůže tolerovat tak nechutné hanobení představitelů státu. Naštěstí trest smrti byl zrušen.
    Asi první oficiální pokus získat na Smetanově statečném chování politické body. Jsem si ale jistý, že tahle smetana se slíznout nenechá :-)
    PL
    February 19, 2012 v 15.39
    souhlas s Martinem Š.
    On to pan lidovec i sám dokazuje tím, že navrhuje cestu, která nemůže projít - přes prezidenta. Kdyby to zkusil přes Pospíšila, riskoval by, že tento bude rozhodovat víc podle práva, než stranické post/příslušnosti..