Gorila 2 přivedla do ulic na 16 tisíc lidí

Petr Jedlička

Slovensko zažilo druhý masový protest motivovaný únikem slavného zpravodajského spisu. V sedmi z osmi měst proběhl pokojně, v Bratislavě však došlo ke střetu s policií. Ta nakonec použila i vodní dělo, a to navzdory mrazivému počasí.

Čtyři až deset tisíc v Bratislavě, tři tisíce v Košicích, pět set až dva a půl tisíce v každém z šesti dalších měst. V průměru dohromady přes 16 tisíc. Tolik Slováků se podle novinářských odhadů zúčastnilo Gorily 2 — páteční série osmi souběžných demonstrací, které podnítilo dění okolo stejnojmenného spisu popisujícího rozsáhlou korupci v zemi.

Řečníci žádali odchod politiků spojených s kauzou, její důsledné vyšetření a přesun chystaných voleb z března na září. Mimo to vyjadřovali obecné rozhoření nad chováním vládní garnitury a někteří vyzývali i k systémovějším změnám.

„Žiadame zmenu systému financovania politických strán a volebného zákona tak, aby minimalizovali korupčné správanie budúcnosti,“ cituje deník SME z projevu Aleny Krempaské v Bratislavě.

„Voľby už nemôžu byť férové. Ak nemôžu byť férové, nemá zmysel voliť tých ľudí. Pretože môže byť akýkoľvek statočný človek, vchádza do toho systému a musí hrať podľa starých pravidiel. To znamená, že potrebujeme nejaké časové obdobie, keď sa prijmú také opatrenia na zmenu financovania a posilnenie demokratických mechanizmov, ktoré opäť urobia voľby zmysluplnými,“ vysvětlil Pravde.sk Eduard Chmelár v Nitře.

Podle reportérů serveru Aktuálne.sk ale povšechná naštvanost naprosto převažovala. Nejčastěji se skandovalo heslo „Gorily do basy“. Někteří z účastníků nesli dokonce malé šibenice s oběšenou plyšovou opicí.

„Je trápne, že my tu musíme mrznúť a tí, proti ktorým protestujeme, sedia doma v teple a smejú sa pred televízormi a užívajú si nakradnuté milióny,“ vyzvedla Pravda.sk slova Petera Pčolinského, který organizoval protest v Košicích.

Demonstrace a průvody proběhly souběžně od 16 do 19 hodin. V krajských sídlech skončily podle plánu a jejich účastníci se v klidu rozešli; v Bratislavě ovšem část demonstrantů opustila nahlášenou trasu a po oficiálním konci protestu se uchýlila i k výtržnostem. Tito rozhořčení nejprve pronikly do parku v okolí Úřadu Vlády SR, kam naházeli odpadky, toaletní papír a slupky od banánů. Poté se vydali k Prezidentskému paláci, na nějž vrhali světlice, vejce a dělobuchy. Nakonec dospěli až před budovu parlamentu, kde se střetli s kordonem těžkooděnců. Když pak prolomili policejní zátaras a podle slovenského bulváru začali házet dlažbou, povolala policie i vodní dělo. Do 21 hodin byl prostor před parlamentem vyklizen.

Podle vyjádření svolavatelů protestu tvořili skupinu výtržníků především národovci a fotbalový rowdies. Podle zpravodajů serveru Čas.sk byly na jejich oblečení patrné symboly klubů Slovan Bratislava a Spartak Trnava.

„Boli to skupiny nacionalistov. Stála som priamo pred nimi, vyjadrovali sa tak, že sú nahnevaní, že ich okradli a že to chcú riešiť násilím. Snažila som sa im to vyhovoriť, ale viete, ako to je,“ řekla k incidentu deníku SME Lucia Gallová, jedna ze skupiny hlavních organizátorů.

Další plány

Svolavatelé pátečních demonstrací chtějí zorganizovat další protesty už příští týden, a to navzdory velice chladnému počasí. Všechny své požadavky zveřejnili již v úterý. Pokud jim politikové nevyhoví, slibují velkou mobilizaci nespokojených, která by měla vyvrcholit celonárodní akcí 9. března — den před parlamentními volbami.

Kokrétně žádají svolavatelé odvolání ministra zahraničí Mikuláše Dzurindy, ministra financí Ivana Mikloše (oba SDKÚ) a místopředsedy vlády Rudolfa Chmela (Most-Híd). Chtějí též, aby tito už ve volbách nekandidovali. Dále si přejí odchod ministra hospodářství Juraje Miškova (SaS) a ministra zdravotnictví Ivana Uhliarika (KDH), předsedy parlamentu Pavola Hrušovského (KDH) a sněmovních místopředsedů Bély Bugára (Most-Híd) a Roberta Fica (Směr-SD).

Aktivisté zároveň připouštějí, že každý z uvedených politiků se může očistit. Má tak učinit výpovědí na detektoru lži a záznam z výpovědi zveřejnit.

Mezi dalšími požadavky organizátorů lze nalézt zrušení přestupkové imunity, přesun parlamentních voleb na září, odvolání všech osob spojených s kauzou z dozorčích rad a představenstev podniků s majetkovou účastí státu a vydání zákazu, jenž by jim zabránil nakládat s majetkem. Ten se má týkat i čelních představitelů finanční skupiny Penta Investments, kteří ve spisu figurují.

Současně chtějí aktivisté podat trestní oznámení na Tibora Gašpara, bývalého vedoucího Úřadu pro boj s korupcí.

Slovenská premiérka Iveta Radičová v pátek prohlásila, že rozčarování lidí chápe; splnění popsaných požadavků ale neslíbila. Uvedla pouze, že všechny instituce „urobili a robia maximum preto, aby právny štát bol funkčný, fungujúci a fungoval v prospech občanov“ a že její vláda „prijala celý rád opatrení, aby sa nám rôzne opičie story nemohli tak často opakovať“.

Co je v Gorile?

Spis s krycím názvem Gorila sestavili zpravodajové Slovenské informační služby (SIS) na základě sledování Jaroslava Haščáka, čelního představitele skupiny Penta Investments, v letech 2005 a 2006. Slovenská veřejnost se o spisu dozvěděla až v prosinci minulého roku, a to od investigativního novináře Toma Nicholsona. Ten o něm nedávno dokončil celou knihu, slovenský soud však její vydání tento týden zakázal.

Obsah Gorily je dosud oficiálně tajný. Několik kopií dokumentu ale už koluje po internetu. Dle obecného výkladu obsahuje spis důkazy o propojení politiky a byznysu v zemi, korupčních praktikách i o konkrétních případech klientelismu a úplatkářství.

Kromě vlastního obsahu spisu nahněval slovenské rozhořčené také fakt, že jej politikové ani nejvýznamnější média nechtěla dlouho komentovat.

Trestněprávní rovinu případu nyní objasňuje zvláštní vyšetřovací skupina.

Dění okolo kauzy dále komplikuje skutečnost, že na Slovensku probíhá předvolební kampaň. Někteří pozorovatelé v této souvislosti upozorňují, že protesty zneužívají malé strany Svoboda a solidarita a Obyčejní lidé k vlastní sebepropagaci. Jejich představitelé se zúčastnili i pátečních demonstrací, ovšem jen jako řadoví protestující.

Další informace:

Aktuálne.sk Online: Na radikálov pred parlamentom použila polícia vodné delo

Aktuálne.sk Gorila opäť naplnila Námestie SNP. Tentokrát doplna

Pravda.sk Protest: Dav sa vyzúril na Úrade vlády, pred NR SR ho stopla polícia

Čas.sk Gorila 2 sa vyostrila: Polícia použila vodné delá

SME.sk Protest Gorila sa v Bratislave skončil násilím

    Diskuse
    February 4, 2012 v 11.51
    "Kromě vlastního obsahu spisu nahněval slovenské rozhořčené také fakt, že jej politikové ani nejvýznamnější média nechtěla dlouho komentovat. "
    A co u nás? Kde jsou dlouhé a podrobné komentáře našich politiků ke všem těm "Pentám"? Nebo spoléhají na to, že nás už nic nenahněvá? Vždyť tohle je v současné době jeden z nejzásadnějších problémů, od tohoto pokřivení systému se odvíjí vše, co nás trápí! Zanechte dohadů okolo domácích porodů, stejně jste se tam zabetonovali ve své pravdě, a pojďte vymýšlet způsob, jak dotlačit naše politiky zprava do leva k tomu, aby se s těmato Gorilama dalo zatočit. Je to pořád stejné, co může dát politikovi běžný volič? Nic, jen se skládá s dalšími miliony takovými na jeho plat. Ale takové Penty se můžou dostat k těmto naskládaným penězům a pěkně z nich politikovi nasypou. Jestli nejsme schopni prosadit takový systém, kde by tohle nemohlo beztrestně / a že by za to byl skutečně exemplární trest!!!/ procházet, tak zařaďte do redakční rady Přemka Podlahu a změňte názvy rubrik. Ztrácet čas se dá i lépe.
    February 4, 2012 v 16.24
    Dnes se mnou mluvil soused, člověk sice politicky neangažovaný, ale jeho názory je klidně možno považovat za hlas lidu. Spolu jsme nadávali na vzrůstající ceny energií a když jsem pronesl, že v budoucnu bude ještě hůře, tak mi řekl, že snad ne, že na Slovensku už to začalo a příjde to i k nám. Byl tak okouzlený tou představou, že se mu úplně rozzářili oči. Protože to není ani týden, co se vrátil z nemocnice /slabší mozková příhoda/, tak jsem ho při tom nechal. Kdyby se dozvěděl, že u nás na to nejsou lidi, tak bych mu mohl přivodit recidivu. Tímhle zklamáním ještě bude muset projít něco národa!