Hnědá nepřestane být hnědou, ani když jí páni budou říkat modrá

Věra Tydlitátová

Pravdu má vždy jenom ten, kdo má vliv, peníze a moc. Takový člověk může klidně tvrdit, že hnědá je vlastně modrá. Ideálem našich mocných je hnědá, nikoliv zelená planeta.

Co se děje v této společnosti, aniž je tomu věnována větší pozornost, je znepokojivé. Byla jsem před pár dny u výslechu, protože jsem si dovolila kritizovat praktiky jistých mocných lidí, kteří vesele míří k novodobé formě českého fašismu za potlesku různých rasistů, zakomplexovaných nevzdělanců a kariéristů, kterým naslibovali modré z nebe.

Modré z nebe nebude. Spíše se vracejí metody totalitního státu, kdy vás mohou popotahovat u soudu za to, že napíšete svůj názor. Názor, že lhář lže, o to totiž při tom vyšetřování šlo. Lhář o mne šíří v tisku pomluvy, ale vyslýchána jsem já, že jsem si dovolila bránit se. Oběť má přece mlčet. Jiní lháři, kteří sami sebe označují za elitu národa, se ke lhaní připojují, čtenáři hltají jejich nesmysly a já čelím vyhrůžkám smrtí. Pravdu má vždy jenom ten, kdo má vliv, peníze a moc. Takový člověk může klidně tvrdit, že hnědá je vlastně modrá. Vždyť slovo fašismus otevřeně nepoužívají. Jen ta praxe má barvu hnědou. Ideálem našich mocných je hnědá, nikoliv zelená planeta.

Proto nám vysoce postavení úředníci pod bulvárně lákavými titulky mohou servírovat pohádky o tom, že jedna z největších ekologických havárií poslední doby je jen taková legrácka vyrobená za účelem výdělku blíže nespecifikovaných imperialistů. Že epidemie jsou výmysl a očkování je k ničemu. Že si Američané zbourali Dvojčata sami a že onen úředník se nevyvinul z nižších savců, jako jiní lidé, ale byl stvořen v šesti dnech. Že se planeta vinou člověka vůbec neotepluje a že živočišných druhů den po dni přibývá, protože lidská činnost spojená s kácením pralesů, vypouštěním zplodin a betonováním země a vůbec všeobecným bohatnutím přírodě prospívá.

Proto může pražský radní plánovat sběrné tábory pro lidi bez domova, které je nutné uklidit z očí těch napapaných, sebejistých, těch, kteří jsou za vodou. Možná se brzy dočkáme táborů pro vozíčkáře nebo pro mentálně postižené, kteří tak ošklivě narušují ten náš krásný Brave New World. Nebo se dočkáme táborů pro cizince, jinověrce a méněcenné rasy. Jiní politikáři zastrašovali bezdomovce přímo v ulicích a jiní veřejně vyhlašují, že by vystříleli Cikány nebo je zahnali za ostnaté dráty nabité elektřinou. Soudy nad tím mávají rukou. Starosta Krupky chce po volbách spolupracovat s neonacisty. Jiná starostka, která je sama v podezření na všelijaké finanční čachry a na podivně získaný vysokoškolský titul, proslula jako bojovnice proti „nepřizpůsobivým“, totiž proti těm, které nenapadlo si včas zařídit „právnické vzdělání“ a kteří si neuměli nadělat dost peněz. Pro mne je označení „nepřizpůsobivá“ poctou, nechci být přizpůsobivá těmto špinavostem.

Slovo „nepřizpůsobivý“ je užíváno jako nadávka pro lidi, kteří nejedou ve špíně velké i malé politiky. Tu totiž ovládli ti přizpůsobiví, ti bez páteře. Už nestačí, že se uplácí a krade, nyní přicházejí do módy nahnědlé ideologie, které mají nezasloužené nebo podivně zasloužené kariéry posvětit a dát jim punc mravnosti. Proklamace nadřazenosti bílé rasy, nebezpečnosti ochrany přírody, hanebnosti homosexuálů, méněcennosti žen nebo požadavek jediného státem tolerovaného náboženství — to jsou občasné rétorické výlevy, které sklízejí potlesk namísto toho, aby jejich autoři dostali přes zadek. Hezky to zní — elita národa. Opravdová elita národa zatím někde v laboratořích, na klinikách a před školními tabulemi počítá dny do výplaty. Nebo už balí kufry. Nechci, aby mi v mé zemi vládli namyšlení a zlí fanatici, sociopati nebo lehkověrní hlupáci.

    Diskuse
    August 18, 2010 v 7.22
    čest nepřizpůsobivosti
    Dobrý den. "Jistí mocní lidé" jsou ti, o kterých už jste psala, nebo chobotnice ukázala další chapadlo? Každopádně - pokud Vás ženou před soud, můžete se dostat do výhody; jste-li v právu, lze to tam prokázat a tuhle bitvu vyhrát, soudy snad hnědé nejsou. Opravdu hnědo začne být, až "jistí mocní" povedou bitvy jinými zbraněmi... Držím palce.
    AB
    August 18, 2010 v 8.32
    Vážená a milá paní Tydlitátová, rád bych Vám alespoň touto cestou vyjádřil svou podporu. Je mi jasné, že je to spíše symbolické, ale nedá mi to. Obdivuji Vaši odvahu nedat se zastrašit a otevřeně pojmenovávat "hnědnutí" veřejného prostoru. Pokud nebudeme otevřeně s touto hydrou zápasit, budeme za pár let muset balit kufry všichni. Také držím palce...
    August 18, 2010 v 11.07
    hodiny
    Co je tady s těma hodinama? Vyvolává to dojem, že snad vstávám před osmou, to mi tedy nedělejte, milá redakce!!!!
    August 18, 2010 v 12.16
    Nedávno jsem marně v debatě prosazoval označení jednoho českého fašisty za fašistu a extremistu. Jde o vysoce postaveného člověka, který výslovně obhajuje pravicový autoritativní režim, mučení a střílení do demonstrantů. Neprosazoval jsem to proti jeho obhájcům, nýbrž u lidí, kteří ho kritizují. A marně. Extremismus se bojí označit za extremismus už i demokraticky smýšlející lidé. Znechutilo mě to a přizpůsobil jsem se. Vaše zkušenosti jsou takové, že mluvíte hlasitě a otevřeně. Říkáte hnědé, že je hnědá a nenasazujete filtry. Jsem rád, že aspoň tady se mohu připojit k Vám a označit progresivní fašizaci české politické scény pravým jménem.
    August 18, 2010 v 16.23
    S anonymy z principu nediskutuji. Zde činím výjimku a požádám vás, abyste nesekýroval, nýbrž diskutoval.
    V
    August 19, 2010 v 15.11
    Fašismus není socialismus
    s tím socialismem ve fašistické i nacistické propagandě je to stejné jako s jejich odvoláváním se na vůli mas jak jsem ukázal již v diskusi zde: http://www.denikreferendum.cz/clanek/5431-roman-joch-neni-fasista
    Je to jen demagogické heslo, nikoliv vyjádření skutečnosti či skutečných cílů. Pod heslem jednoty národa žádali aboslutní poslušnost komu? Zdálo by se, že např. Hitlerovi či Mussolinimu. Ovšem toto zdání zmizí, když si zjistíte kdo stál za jejich nástupem k moci - konzervativní pravicové strany a vlastnické elity.
    SH
    August 19, 2010 v 16.05
    Nedat se
    Bohužel nevím nic o Vašem případu. Ale pokud je Vám vyhrožováno smrtí, pak jde o jasný kriminální čin a ne jenom o nějaký nastupující fašismus v této společnosti. Pokud nehodlají ani v takovém případě konat orgány činné v trestním řízení, pak je jasně třeba pojmenovat i je. O fašizaci části politické elity já osobně vůbec nepochybuji již celá dvě desetiletí. A pokusil jsem se vyjmenovat jeho rysy u nás ve své poznámce k textu: http://www.denikreferendum.cz/clanek/5210-premierovym-poradcem-v-oblasti-lidskych-prav-bude-roman-joch . Pokud mi to zdraví dovolí, hodlám jmenovaný výčet rozvést a doložit fakty. Pracuji na tom již nějaký čas. Konkrétní znalost Vašeho případu by možná mohla patřit mezi další argumenty. Rád bych Vás také podpořil, ale jen tak obecně to není možné. Alespoň držím palce a prosím piště tak dlouho o svém případu, dokud to nebude vyřešeno.
    VT
    August 20, 2010 v 8.10
    Vážení diskutující
    Omlouvám se, že jsem nereagovala, zapomněla jsem si totiž předplatit další měsíc. Můj případ jsem uvedla jen jako příklad arogance moci, nechci zde všechno zveřejňovat, ale pokud se to bude vyvíjet nějak dál, ráda poskytnu informace soukromě. Snad jen pro orientaci, šlo o udání Ladislava Bátory, že poškozuji dobré jméno D.O.S.T. Tak totiž vypadá svoboda slova v pojetí těchto lidí.
    Samozřejmě je třeba nazývat věci pravými jmény a nemyslím, že je nyní nejlepší řešení pilovat historické souvislosti či etymologii různých termínů. Nalezněme tedy nové slovo, které nebude znít "fašismus," nazývejme je třebas fašíblové podle vzoru mašíbl, ale prosím, nenechme hlavní problém zamluvit terminologickými spory, je to starý, ale stále účinný trik, jak vše zamlžit. Stejně tak řeči, zda jde o levici, nebo o pravici považuji za odvádění pozornosti od reálného nástupu nové totality. Tahle totalita zatím nemá pevné politologické zařazení a naše termíny jsou jen pomocné, ale je to opravdu velké nebezpečí pro demokracii (není-li již pozdě).