Plynovod Ribbentrop Molotov

Lukáš Kraus

Česká zahraniční politika tragicky selhává v otázce plynovodu Nord Stream. Kam se schovali všichni ti hluční obhájci národních zájmů, když bychom je projednou doopravdy potřebovali?

Plynovod Nord Stream, který má přivést plyn z Ruska do Německa přímo přes Baltské moře, má odhadované náklady 7,5 miliardy euro. Ruská federace má vlastnit jednapadesát procent akcií, německý E. ON Ruhrgas a Wintershall, BASF mají mít po dvaceti procentech a nizozemská Gasunie devět procent.

Evropská komise zatím není ani pro, ani proti, ale je připravena projekt finančně podpořit. Dle plánu každoročně potrubím proteče 27,5 miliardy krychlových metrů zemního plynu.

Rezoluce Evropského parlamentu ze dne 8. července 2008 detailně rozebrala velmi vážná rizika vlivu plynovodu Nord Stream pro biodiverzitu Baltského moře i další hrozby. Přesto je zpráva ve svém závěru k stavbě servilně neutrální. Proti projektu se ostře staví Polsko, Litva, Lotyšsko a Estonsko.

V prosinci roku 2007 se potkal bývalý předseda vlády Polska Leszek Miller s bývalým předsedou vlády Německa Gerhard Schröderem, který dnes zastupuje konsorcium Nord Stream.

Přímo v Berlíně se Miller Schrödera ptal, proč projekt Nord Stream Polsko obchází. Odpověď padla takováto: „To byla ruská iniciativa, protože Rusové — tedy v roce 2005, ale myslím, že i nyní — vidí Polsko jako zemi nestabilní a nevypočitatelnou."

Nedávno s projektem souhlasila i pravicová švédská vláda. Její stanovisko tlumočil ministr životního prostředí Andreas Carlgren, který řekl, že „jeho země nemá důvod se proti této investici stavět, protože potrubí prochází mezinárodními vodami".

Carlgren v tiskové zprávě také popřel, že důvodem švédského souhlasu „byl intenzivní tlak ze strany Německa a Ruska". Rozhodnutí švédské vlády je nešťastné, říká naopak opoziční švédská sociální demokracie, která oznámila, že „pokud v příštím roce sestaví vládu, bude se snažit rozhodnutí Švédska zásadně změnit“.

V České republice se diskuze nad tímto klíčovým projektem, který obchází všechny tranzitní země východní Evropy, nevede. Naopak se vytváří falešný mediální dojem, že projekt je v zájmu České republiky.

„Plynovod Nord Stream bude obcházet Ukrajinu, která měla s Ruskem opakovaně spory ohledně plateb za dodávky plynu,“ napsal včera server Ihned.cz. „Máme předpoklady výrazně přispět k postupnému budování Východního partnerství, v němž ale nevidíme — na rozdíl od Topolánkovy vlády — sanitární kordon proti Rusku,“ psal předvčerem v Právu Jiří Paroubek.

Pravda je ale mnohem košatější a opravdu není co oslavovat, jak se mylně domnívají i někteří žurnalisté či politici v České republice.

Plynovod Nord Stream, přezdívaný Molotov-Ribbentrop či Putin-Schröder v budoucnu spojí bohaté, klíčové Německo přímo se surovinovou základnou Ruska a obejde tak celou tranzitní východní Evropu. V dnešní situaci nonstop před volbami vydírané, parcelované Ukrajiny se klidně může jednoho dne ocitnou třeba i Česká republika.

Jediné Polsko v této věci jedná na půdě EU racionálně. Silně se proti tomuto projektu vymezovalo a vymezuje. Praha má zato populisticky plná ústa „východního partnerství", multilaterální politiky, ale nedokáže hájit ani svůj elementární strategický zájem.

Přitom Česká republika kope do svých klíčových spojenců, do svých sousedů a nepokrytě podpořila svou servilitou bilaterální projekt Ruské federace a Německa.

Opět se tak vykopal velmi hluboký příkop například mezi Polskem a Českou republikou. Místo toho, aby Česká republika podpořila okamžitě racionálně uvažující Polsko a společně s baltskými státy pomohla odmítavému, váhavému stanovisku Švédska a Finska, nechala v tom naše baltské spojence na půdě evropských institucí osamocené, a to jen proto, že lobbista pro Nord Stream Gerhard Schröder politicky obcuje s několika českými papaláši.

Jaké stanovisko k této klíčové záležitosti zaujímá aktuální ministr zahraničních věcí Kohout, není známo. Je možné, že vlastně žádné stanovisko nemá, jelikož nikdo nic neřeší, na všechno je dost času a necháme si přeci případně po volbách poradit od lobbistů.

Zahraniční politika České republiky je nečitelná, chaotická. Kulhá dlouhodobě na politickou korupci či se plazí před spekulativním zahraničním kapitálem.

Je v životním zájmu České republiky vyvolat novu diskuzi na půdě Evropského parlamentu a v době lisabonské přehodnotit tento ostudný bilaterální projekt, kterým se snaží Ruská federace okatě rozdělit jednotný postup Evropské unie, jak byl dojednán v Sofii.

    Diskuse
    February 14, 2010 v 12.55
    Promiňte, ale v jakém smyslu je dnes Ukrajina parcelovaná a vydíraná? Tvrdíte-li, že ČR postihne stejný osud a že ji to dokonce může stát existenci (když mluvíte o životním zájmu), měl byste tenhle bod rozvést...
    February 15, 2010 v 10.17
    Děkuji za dotaz a zájem. Pokusím se.

    Polsko a baltské státy preferují stále variantu Jamal II., která jde po souši a dle odhadů by tato varianta byla celkově o 40% levnější. Ruská federace se chce ale zemím východní Evropy vyhnout. Varianta Jamal II by byla pro ČR velmi výhodná, jelikož by z ní v případě přerušení dodávek přes Ukrajinu mohla přímo brát. Z varianty Nord stream to logicky možné nebude, jelikož plánovaná kapacita Nord stream nepkryje ani potřeby NSR (kapacita Nord stream 55 miliard m3, NSR spotřebovává nějakých 90 miliard, ale pozor, z Ruské federace pouze 35 miliard., tedy nebude potřebovat jiné plynovody z východní Evropy!!!!!)

    Proč se tedy v Praze oslavuje Nord stream nemám tušení.
    Jde o to, že NSR je cílová země. Čím více zemí bude stát v cestě mezi centrem a surovinovou základnou, tím je větší jistota

    a) že je nemožné ekonomicky slabší země politicky obejít
    b) snižuje to cenu suroviny

    Právě z důvodu této jednoduché matematiky má celá východní Evropa držet pospolu. To se nestalo. Praha nepodržela Varšavu a baltské státy. Varianta Jamal II byla na přání Gaspromu stornována a byl naopak preferován bilaterální projekt Nord stream, který bude přivádět plyn z Ruské federace přímo do NSR. Důvodem byla pouze a jedině politická nedůvěra v Polsko a baltské státy, politické taktizování, parcelování, což je jednoznačné vytvoření klínu do jednotné energetické koncepce EU. Co je ještě pikantní, EK vyčlenila 3,5 miliardy euro na nové potrubní sítě. Nord stream si z těchto alokovaných zdrojů notně ukousne. Tedy závěrem. Pro ČR je klíčové neobcházet Ukrajinu, netlačit jí ke zdi, jelikož je to náš kohoutek k zemnímu plynu a proto je nutné jednat a z tohoto tématu dělat záležitost celé EU. Nord stream přivede nějakých 11% veškerého zemního plynu do EU. Přesně o těch 11% se posléze aktuálně sníží ochota angažovat se v případných sporech mezi Ruskou federací a Ukrajinou a tedy o 11% se snižuje politické krytí dodávek do ČR.

    Co nyní dělat? Dohlédnout na kapacitu Nord streamu, aby se ještě nějakým politickým způsobem nezvýšila, jelikož to by už mohlo znamenat opravdu velmi vážné ohrožení východní Evropy jako strategického tranzitního regionu.
    Dále je nutné posílit vazby na Norsko, které je schopné zabezpečit Českou republiku v případě další plynové krize, jak už se jasně ukázalo.

    Tedy úplným závěrem. Byla to zjevná chyba zahraniční politiky České republiky ve strukturách EU a měl by za ní nést někdo zodpovědnost. Zvláště poté, kdy Česká republika v klíčových jednáních předsedala Radě EU.

    Snad je to takto jasnější. Nejsem žádný profesionální energetik, ale když oni mlčí...

    Ukrajina je rozdělenou zemí na proruskou a prozápadní. V každých volbách je to téma číslo jedna. V těch aktuálních zvítězilo proruské křídlo, tedy magnáti z Doněcké oblasti, kteří jsou finančně přímo napojeni na Ruskou federaci. Plyn by tedy už měl jít. Už je dobojováno.

    Úplně pod čarou. ČR, Maďarsko, Slovensko mají variantu Jamal II podporovat ještě více, než Polsko, když se pozorně zadíváte na mapu. Proč se tak nedělo je velké téma pro nefunkční V4.

    A i o tom byla tzv. plynová krize, která začala tiše, ale kalkul se dá velmi jednoduše dohledat. Ukrajina není a nebude nikdy schopna platit za plyn stejnou cenu, jako např. Německo či ČR, tedy tržní, ale tržní v EU. To je a bude realita východní Evropy. Je v našem zájmu na Ukrajinu netlačit povrchním neoliberalismem, cenou, šestáky, ale hledat cesty dialogu. Topolánek v této situaci selhal. Paroubek zase selhal při poplácávání se s panem Gerhardem.

    Hezký den

    mapa: http://photos-d.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/hs154.snc3/18149_1364289265346_1175066018_1144570_4590030_n.jpg
    December 28, 2011 v 22.13
    Gratuluji HN, že jim to o dva roky později došlo také