Na nové reaktory přispějí spotřebitelé. Každá domácnost si doplatí tisíc korun

Vratislav Dostál

Ředitel strategie ČEZ Pavel Cyrani tvrdí, že není možné stavět jadernou elektrárnu, aniž by nedošlo k fixaci výkupní ceny z dostavěného Temelínu. Nové reaktory tak zaplatí spotřebitel, každá domácnost si podle ekologů doplatí tisíc korun ročně.

Ředitel strategie ČEZ Pavel Cyrani poskytl rozhovor pondělnímu vydání deníku Mf Dnes. Mimo jiné v něm tvrdí, že budou před započetím dostavby jaderné elektrárny v Temelíně usilovat o fixaci výkupní ceny elektřiny.

„Jednání se teprve rozbíhají. Vycházíme z toho, že v energetické koncepci stát řekl, že chce mít zhruba polovinu elektřiny vyráběnou z jádra. Jenže dnešní nestabilní cenové prostředí elektřiny může odrazovat od takové investice. Stavět jadernou elektrárnu a spoléhat se přitom jen na cenu z trhu je v podstatě nemožné. Proto je pro nás stabilizační prvek důležitý,“ uvedl Cyrani.

Na dotaz, zda by rozhodnutí mělo padnout ještě před případným uzavřením smlouvy na Temelín uvedl, že Temelín nelze stavět bez přiměřené jistoty tak, aby se investované peníze vrátily. „Udělali jsme si vlastní průzkum záruk a pro jaderné elektrárny nám přijde nejlepší způsob symetrického dorovnání ceny. Nedeformuje totiž dále trh s energiemi na rozdíl třeba od obnovitelných zdrojů. Trh s elektřinou teď v podstatě nefunguje,“ vysvětlil ředitel strategie ČEZ.

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba z ODS pak v návrhu nové státní energetické koncepce požaduje garantovanou výkupní cenu elektřiny z nových reaktorů. Ekologové v této souvislosti připomínají, že pouze při zavedení tohoto bezprecedentního kroku je možné zajistit jejich uplatnění na trhu. Náklady na stavbu jaderných elektráren jsou totiž na rozdíl od obnovitelných zdrojů rok od roku vyšší.

„Nejenže se ministr Kuba snaží zlikvidovat konkurenci jaderným reaktorům zastavením podpory čistých obnovitelných zdrojů energie, ale ještě ji chce nahradit příplatkem pro ČEZ na nový Temelín. A to jen proto, abychom zůstali na špici v objemu exportované elektřiny. Na úkor našeho životního prostředí i peněženek,“ uvedl Edvard Sequens ze sdružení Calla.

„Sen o levné elektřině z jádra se rozplývá jako pára nad hrncem. Vláda by neměla požadavek ČEZu přistoupit. Její souhlas s garancí výkupních cen by zakonzervoval naši energetiku v minulém století,“ doplnila Monika Machová Wittingerová z  Jihočeských matek.

Ekologové ze sdružení Calla citují propočty ekonomů z Candole Partners, dle kterých by české spotřebitele taková podpora vyšla na téměř sedmnáct miliard korun ročně. Rodina s průměrnou roční spotřebou elektřiny by si tak ročně připlatila o tisíc korun navíc.

Jaderná energetika přitom již dnes požívá zvýhodnění na trhu. Ekologové například připomínají, že nemusí nést plnou odpovědnost za jadernou škodu. „V České republice ji má zákonem omezenu na pouhých osm miliard korun, přičemž pojistit se musí jen na dvě miliardy korun,“ uvedli ekologové ze sdružení Calla.

    Diskuse
    February 11, 2013 v 20.37
    Nejenže Temelín II vůbec nepotřebujeme protože polovinu veškeré vyrobené el. energie vyvážíme, ale ještě si za ten "luxus" připlatíme miliardy. A to jsme v začátcích. Je běžné, že jen cena výstavby jaderné elektrárny se v průběhu její stavby minimálně zdvojnásobí. Navíc cena jaderného paliva bezesporu poroste a co s desítkami tun extrémně nebezpečného vyhořelého paliva, které se musí skladovat tisíce let v úložišti, které se musí také ještě postavit.

    A to nemluvíme o nákladech na likvidaci těch jaderných monster po jejich životnosti!!!

    Jo a na jednu důležitou a drahou věc se zapomíná, která není v kalkulacích JETE započítána. A sice posílení přenosové soustavy aby bylo možné extrémní výkon distribuovat. Ostatně tato cena je jako „regulovaná“ na účtech za elektřinu nenápadně stále zvyšována, proč asi? http://www.ceskatelevize.cz/ct24/ekonomika/112239-ceps-hodla-rozsirit-prenosovou-soustavu-o-petinu/

    Všichni nadávají na OZE, když vidí na faktuře oddělenou položku, ovšem vícenáklady na jádro jsou šikovně skryté v tom ostatním. To nikomu nevadí!

    Přitom cena z OZE klesá protože zahrnuje cenu POUZE za technologii, jejíž cena inovacemi a hromadnou výrobou neustále klesá a bude klesat. Palivo je zdarma a vždy bude, stejně jako ho bude vždy dostatek dokud bude svítit slunce. Nehrozí jakákoli ekologická havárie, neprodukují se emise ani jiné nebezpečné a draze uskladnitelné odpady. Zdraví lidí a přírody se zlepší. Není potřeba drancovat přírodu a krajinu těžbou uhlí nebo nedejbože uranu nebo břidlicového plynu.

    Navíc vývoj a výroba OZE je obrovskou příležitostí pro ekonomiku, pracovní místa, prodej technologií, patentů...

    Ale Češi ti ne. Ti budou remcat a papouškovat nesmysly projaderné a uhelné loby a pak brečet, že nemají práci a jak je ta Evropa zlá, že je vykořisťuje a nerozumí jim. Ach jo.
    PH
    February 11, 2013 v 21.14
    Dodávám k tomu
    Další, co jistě přijde na řadu, že budou chtít postavit další přečerpávací elektrárnu(y), aby měli kde uskladnit přebytečnou energii (místo aby uvažovali třeba o kompresi vzduchu a uskladnění v podzemních zásobnících).
    February 11, 2013 v 22.12
    To bych spíš uvítal pane Hlávko, akumulační elektrárny budou pro OZE potřeba spíš než pro jádro a uhlí. Navíc nejsou nebezpečné a nečoudí.

    Tady jde spíš o to, že i kdybychom nakrásně tu obrovskou nadvýrobu elektřiny dokázali prodat, budeme muset jednak s cenou silně pod výrobní náklady čímž vlastně budeme dotovat ČEZu nesmyslnou drahou a nebezpečnou stavbu, ze které ve finále nebudeme mít vůbec nic. Akorát obrovské dluhy a vyhořelé palivo jehož uskladnění je nejen obrovská finanční, ale i ekologická zátěž pro mnoho generací.

    Co je to za energetickou nezávislost a myšlení, když nakupujeme drahé jaderné palivo, vyrobíme z něj drahou energii a tu levně prodáme? Navíc si tady ten sajrajt palivo ponecháme. Celý Temelín je jen akce pro naplnění kapes kmotrů a politických stran napojených na ČEZ, nic víc.

    Pavel Dlouhý, onen kmotr z Hluboké má ostatně už prý nakoupené všechny pozemky až do ČB kudy povede teplovod z JETE viz http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=OBm5tUGMMrc#t=1397s
    VK
    February 12, 2013 v 21.43
    Raději pár desítek tun od okolí izolované radiokativního odpadu, než pár desítek milionů tun oxidu uhličitého rozptýlených po celé atmosféře. Dokud nemáme metodu, jak v průmyslovém měřítku pytlovat elektřinu, je otázka postavena takto.

    A dá sem konečně někdo ty reálné náklady na výrobu jedné kWh z OZE (vč. započítání nákladů na záložní zdroje když nesvítí a nefouká)? ;)
    February 13, 2013 v 8.34
    Pane Klusáčku,
    vaše urputné domáhání se jakýchsi čísel je nesmyslné už jenom proto, že jaderná energetika je tak drahá a riziková, že je nepojistitelná. Pokud máte zdravý rozum, už jenom toto by vám a všem projaderně nakloněným mělo stačit. Vy se totiž motáte pořád v jakýchsi dogmatech energetických koncernů, médii nám tisíckrát vtloukaných do hlavy až je považujete za pravdu.

    O tom svědčí i vaše „domněnka“, že snad výstavbou dalších JE omezíme emitovaný CO2. Toto je sice též úspěšně omílané dogma, ale protože ač bychom i po odstavení VŠECH uhelných elektráren měli pořád přebytek elektřiny, nikdy, až na výjimky, k žádnému odstavování uhelných elektráren nedošlo a nemá dojít.

    Naopak se uhelky renovují – např. Prunéřov, a uvažuje o prolomení limitů a dalším drancování přírody. Apropo, třetina veškerého vytěženého uhlí se již dnes vyváží, tak jen pro pořádek.

    Vy se domáháte exaktních nákladů OZE, o SKUTEČNÝCH nákladech JE se však nikde nedočtete. Alespoň ne z oficiálních zdrojů. Respektive z nich ano, ale ne o VŠECH.

    Pikantní je sledovat situaci v Německu. Samozřejmě v našich médiích ani slovo. Akorát se u nás dozvíme, že Němci jsou na pokraji kolapsu http://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/verbund-nemecky-trh-s-elektrinou-je-na-pokraji-kolapsu?all_ids=1#disc a podobné nesmysly, ač je už publikuje i ekolist. Pokud ovšem nemají na mysli brzký kolaps velkých energetických firem.

    Po počáteční větší podpoře OZE vyvolané katastrofou ve Fukušimě, začaly totiž velké energetické koncerny zjišťovat, že jim klesá dramaticky odbyt. V Německu totiž vlastní tyto koncerny pouze asi 20 % OZE, zbytek jsou obce a menší soukromé firmy. Rozpoutala se tedy i tam obrovská propaganda, jak jsou OZE drahé a škodlivé.

    Německý ERÚ tedy snižuje garantované ceny a výkup. Přechod na OZE je však naštěstí nezadržitelný protože cena OZE mnohdy již i bez podpory konkuruje tradičním dodavatelům. Navíc aspoň tam se z podpory a užívání OZE stal jakýsi společenský módní trend a nová forma osobní svobody když člověk přestane být závislý nejen na diktátu cen a podmínek energetických molochů. Hlavně má však skvělý pocit z toho, že přispívá ke zdraví a ochraně našeho společného životního prostoru – planety Země.

    Kéž by se i v naší české společnosti začal šířit podobný duch obrody aspoň v oblasti energetiky.

    Díky krácení podpor, výkupu a dalšího házení klacků pod nohy OZE pak vznikají stále více ostrovní systémy ať už rodinné, firemní, obecní. A energetické korporace se z toho, že jejich urputný a neférový zápas o přežití nepomáhá, mohou pominout :-)
    VK
    February 13, 2013 v 21.59
    Pakliže začínají být OZE rentabilní(v pravém slova smyslu, tedy bez dotací a povinného výkupu), tak řece není důvod se stydět sem ta konkrétní čísla dát. ;)
    TW
    October 14, 2017 v 2.16
    Reálné a konečné ceny za kWh
    Milý Vojtěchu Klusáčku,
    slibuji že sem "ceny OZE" do posledního centíku spočítané dám do 5-ti minut poté, co vy zde předložíte takový výčet za jádro.

    A to klidně včetně všech externalit i cen patentů i úplatků až po poslední šroubeček ve Vaší zásuvce... ;-)

    PS:
    Nezapomeňte prosím (podobně jako to dělají VEŠKERÉ korporace jadernou energetikou se zabývající) na (praxí, tzn. reálné!) OVĚŘENÉ koncové a konečné náklady na uskladnění vyhořelého paliva, všech typů radioaktivního odpadu, až po cenu zabezpečení veškerých továren i elektráren po dobu zvýšené radioaktivity a náklady na provoz Státního úřadu pro jadernou bezpečnost na příštích cca 10 000 let a pacifikaci obyvatelstva k tomuto nutnou.
    Představme si kupř. situaci, kterou očividně většina voličů Okamury, Zemana a podobných očekává, že zde zvítězí (anebo jen začne operovat) třeba už v pouhých nejbližších 50-ti až 100 letech islámský stát.
    Ale zapomeňme na stacionární objekty (obehnané řadou plotů) či úmysl, války a nepokoje.
    Jak si třeba poradíme s vlakem plným odpadu spadlým po nehodě z mostu do řeky?
    Předem se těším a doufám, že Vás nezapomenu v ostatních diskusích pravidelně upomínat.
    :-)