Někdy je třeba tu ropuchu spolknout

Milan Hanyš

Dobrého prezidenta už teď mít nemůžeme. Jako menší zlo se snad přece jen jeví Schwarzenberg. Je vypočitatelnější, než Zeman, nebude vypouštět xenofobní výroky a spíše se bude držet mezí daných ústavou.

Karel Schwarzenberg zdůvodnil vládní korupci tří rebelujících poslanců ODS tak, že prý je někdy třeba — samozřejmě v zájmu vyššího dobra jako je třeba vyšší sazba DPH - „tu ropuchu spolknout“. Volba svrchovaného lidu nás ve druhém kole prezidentských voleb postavila před právě takové polykání ropuchy. Nemá cenu říkat si, který kandidát je snad lepší, od ani jednoho z nich není rozumné cokoli dobrého čekat.

Týmy obou prezidentských kandidátů budou pravděpodobně vybírat provize za účast podnikatelů na zahraničních cestách. A většině občanů může být celkem jedno, jestli má být příjemce Šlouf a spol., nebo Kalousek a spol. V obou případech lze očekávat, že milosti budou dostávat prezidentovi přátelé (například V. Parkanová, bude-li odsouzena), nebo zkrátka ti, kdo zaplatí. Po velké Klausově amnestii a způsobu, jakým Klaus přistupoval k udělování milostí, by nás nic takového nemělo překvapit a vzhledem ke zkušenostem s oběma kandidáty bychom raději ani neměli očekávat nic jiného.

Argument, že Karel Schwarzenberg, bude-li prezidentem, oslabí TOP 09, je lichý. Naopak ji spíše posílí a bude jí pomáhat, jak to bude možné. Politik Kalouskova formátu má již jistě vymyšleno, kým bude za provázky tahat, v případě, že takřečený kníže usedne na Hradčanech, odkud bude svou prezidentskou autoritou posvěcovat konání Kalouskovy - pardon Nečasovy - vlády.

Pro středolevého a levicového voliče je to tedy mimořádně těžká volba. Na jedné straně Zeman zahleděný sám do sebe, podléhající alkoholu a ochotný hrát na xenofobní, anticigánské a islamofobní struny. Na druhé straně ministr nešťastné vlády Topolánkovy a druhý muž vlády současné, na jejíž pád se většina občanů těší víc než na letní dovolenou. Hovořit o volbě lepšího kandidáta tedy neodpovídá situaci. Ani v jednom případě nelze čekat od někoho z nich něco dobrého. Je to skutečně volba menšího zla se vším všudy.

Byl-li Jan Fischer jako ředkvička: „na vrchu rudý, ale vevnitř bílý“, pak Schwarzenberg je spíš jako pukavec: „na vrchu bílý, ale uvnitř smrad“. Přesto se domnívám, že je pro tuto zemi lepším kandidátem než Zeman. Ne proto, že bych se bál Lukoilu a Zemanových ruských vazeb. I kdyby takové byly, jak by mohl prezident v našem neprezidentském systému výrazněji ovlivňovat geopolitické směřování země? Jistě že lidé kolem Zemana chtějí monetarizovat svého prezidenta, ale že by měli zájem na změně geopolitického zakotvení, se mi nezdá pravděpodobné ani proveditelné. Podobné vazby na kruhy, které chtějí vydělat na prezidentovi, má ovšem i Schwarzenberg. To že Schwarzenberg různým šíbrům v pozadí dovede bez ostychu vycházet vstříc, ukázal třeba tím, že vyslal Kalouskova lobbistu Kuzmiaka (ex Gazprom) jako konzula do Šanghaje.

Schwarzenberg je však méně špatný proto, že je přece jenom vyzpytatelnější než Zeman. Z jeho úst snad nebudou padat xenofobní výroky a ostudu v zahraničí bude působit spíše tím, že někde usne, než nějakými agresivními výroky. Už kvůli svému stáří a zdravotnímu stavu si snad ani neučiní z ústavy trhací kalendář, což je takový minimální požadavek, který na prezidenta kladu. Nebude to prezident, na kterého bych mohl být hrdý, ale z takových marných přání jsem už vyrostl. Je to prezident z nouze, prezident, od něhož nečekám nic dobrého, ale takový, který mě ani nemůže překvapit ničím špatným. Ať se už čtenář rozhodne tak, nebo onak, přeji mu hodně zdaru při polykání ropuch.

    Diskuse
    OH
    January 17, 2013 v 9.44
    A kterou ústavu bude dodržovat?
    Tu, kterou si "sám" přepíše? Pokud vím, už stačil někde avizovat, že by se rád zasadil o změny v Ústavě. Vzhledem k tomu, že těžko uvěřím, že K. SCh. jedná a bude jednat byť jen trochu autonomně, tuším, které části Ústavy má na mysli - vždyť jeho momentálně domovská partaj už dala najevo, co v Ústavě považuje za zastaralé nebo špatně formulované....
    MH
    January 17, 2013 v 14.02
    Jakákoli změna ústavy se neobejde bez souhlasu levice
    Dobrý den, paní Hubíková,
    ke změně ústavy by bylo třeba souhlasu senátu a v něm nebude mít dostatečné množství hlasů pravice určitě ještě mnoho let. Toho, že KS bude moci ovlivňovat podobu ústavy, bych se tedy nebál. Naopak u Zemana máte jistotu, že se bude snažit si přivlastňovat kompetence, které mu sice ústavy nezapovídá, ale zároveň aktivistického prezidenta nepředpokládá. Zeman se přece nechal několikrát slyšet, že hodlá aktivně vstupovat do jednání vlády a vystupovat na půdě parlamentu.
    OH
    January 17, 2013 v 17.06
    Pravděpodobně máte pravdu,
    také se tím utěšuji, leč opatrně. V posledních letech se stalo mnohé, o čem kdekod ujišťoval, že to není možné. Nebo že tak daleko to nemůže dojít.....