Ano, Schwarzenberg

Lukáš Hoder

Karel Schwarzenberg je jediný kandidát, který má šanci uspět proti dvojici Zeman-Fischer.

Jsem si jistý, že Zuzana Roithová nebo Jiří Dienstbier jsou kvalitní prezidentští kandidáti, jak na těchto stránkách nedávno napsal Patrik Eichler. Možná ani Vladimír Franz by nemusel být úplná katastrofa, jak jej jinde obhajoval jiný komentátor. Tak ale dnes otázka nestojí. Jde totiž o to, zda chceme vybírat jednoho z tandemu Zeman-Fischer nebo nikoliv.

Nechceme

Proč hledat třetího kandidáta? Protože Zeman vrací společenskou debatu zpět a Fischer ji neposunuje dopředu. Buranského Zemana s jeho sponzory, tíhou minulosti a klausovským povýšenectvím snad nelze podporovat. Dvacet let od vzniku Česka by jsme se už mohli odpoutat od soubojů z 90. let a nesvádět znovu staré transformační bitvy. Fischer je na druhé straně „prázdný a falešný“. Nedokáže přesvědčit rozumnou argumentací, nemá alespoň trochu vyhraněné názory a schovává se za obecnými hesly.

A kdo tedy zbývá? Nečitelný Franz je veselé zpestření, ale opravdovou šanci s volbou zamíchat nemá. Dámy Roithová i Fischerová by třeba byly dobré prezidentky, ale podle předvolebních průzkumů netáhnou, podobně jako národovecká Bobošíková. Konzervativní Sobotka je na tom o něco lépe, ale nevypadá, že by mohl dvojici na čele předvolebních průzkumů konkurovat.

Je jistě možné zvolit strategii „v prvním kole srdcem, v druhém rozumem“, jak plyne z Eichlerova textu. Já se ale pokusím o pragmatický pohled. Kdo má šanci se od druhého kola dostat?

Je to Karel

Přes Schwarzenbergovo angažmá v nepopulární Nečasově vládě a jeho vysoký věk má dle mého názoru větší šanci uspět než nevýrazný Dienstbier. O opaku mě nepřesvědčil ani rozšafný traktát Jakuba Patočky ze začátku roku, který sice střílí na všechny strany, ale k jádru věci se dostává jen v pár odstavcích. Patočka si sice usilovně přeje, aby uspěl Dienstbier, ale neuvádí moc relevantních důvodů, proč by se tak mělo stát.

Schwarzenberg je sice členem nepopulární vlády, ale také se od ní ve veřejném prostoru poměrně úspěšně distancuje, podobně jako od skandálů své strany. To mu ostatně Patočka paradoxně také vyčítá, byť to jeho šance zvyšuje. Zvláštní také je, že Patočka uvádí více důvodů, proč by Dienstbier neměl uspět, než důvodů pro jeho postup dál (intrikánství ČSSD, málo peněz na kampaň, nepodpora komunistů, nečiperná kampaň, antikomunismus). Moc tedy nerozumím tomu, proč Patočka favorizuje Dienstbiera před Schwarzenbergem a dokonce i před Fischerem.

Mobilisace

V posledních dnech před volbami jde také o to, kdo je schopen mobilizovat síly. Jak jsme viděli například u apelu galerie DOX nebo v rámci tradiční podpory Schwarzenberga ze strany twitterové generace, právě on má myslím potenciál pro vzedmutí sil na poslední chvíli. Dienstbier navíc není schopen překročit svůj stín mladého levicového politika a ohrozit autoritativního Zemana nebo obecně přijatelného Fischera. Dienstbier také není tak obecně známý jako Schwarzenberg.

Schwarzenberg je přijatelný jak pro mnohé liberály nebo zelené, tak i pro pravicového proevropského voliče (velká část ODS) a díky šlechtickému titulu třeba i pro některé konzervativce. Nabízí se přibližná paralela s Eliškou Wagnerovou, která v nedávných senátních volbách v Brně uspěla proti kandidátce ČSSD s podobným mixem obecné známosti, respektu a pozici blízko politickému středu.

Pro mě osobně je Schwarzenberg mnohem přijatelnější kandidát než levicový Dienstbier, takže mě možná zaslepuje ideologická mlha. Pro tvrzení, že před prvním kolem má Dienstbier nad Schwarzenbergem navrch, ale nenacházím dostatek argumentů.

    Diskuse
    "Schwarzenberg je sice členem nepopulární vlády, ale také se od ní ve veřejném prostoru poměrně úspěšně distancuje, podobně jako od skandálů své strany." Ano, to je přesně ten důvod, proč co do osobnostní kvality pro mne KS opravdu žádnou alernativu proti oné strašidelné dvojici nepředstavuje. Vlastně, nemluvme o strašidelné dvojici, ale rovnou trojici...
    January 7, 2013 v 14.06
    příliš slabý proti Dienstbierovi, nenabízí změnu, jen pokračování
    Schwarzenberga jsem si vážil pro účinnou podporu disidentů, dal k dispozici zámek pro dokumentační centrum na podporu Charty. Poté jsem ho bral i jako poradce prezidenta Havla. Ovšem úctu jsem k němu jako politikovi ztratil po komedii s Čunkem v Topolánkově vládě a vyhlášení uznání Kosovu na základě toho, že ho uznalo Německo. Nebudu se rozepisovat o činnosti v Topolánkově a Nečasově vládě, ale o jeho slabosti vůči Nečasovi a Klausovi i ve věci, na níž mu údajně záleží, tedy na vztahu k EU. Ač vždy vyhlašoval, že je proevropský, tak poté, co Klaus a Nečas odmítli jet do Norska převzít Nobelovu cenu pro EU, tak tam nejel taky. A není to jediný případ, kdy slovně naznačil mírnou distanc, ale nic proti tomu neudělal. V tom se mladý Dienstbier ukázal jako mnohem odvážnější a důslednější politik než Schwarzenberg. Dienstbier je politik mladý jako Obama a tudíž by skutečně něco mohl pro Českou republiku vykonat, především pomoci ji navrátit kredit, o který ho připravily všechny Klausovy vlády a prezidentování nakonec, ve dvou vládách hrál Schwarzenberg statistu.

    Je to jistě lepší kandidát než Fischer či Zeman, ale mnohem slabší než Dienstbier, především nenabízí potřebnou změnu, pouze pokračování současné špatné pravicové politiky.
    Pokud jde o předvolební průzkumy, dnes to pro změnu vypadá, že Jiří Dienstbier tak úplně bez šancí není.
    January 7, 2013 v 16.54
    Tedy pane Hodere, kritizujete článek Lukáše Patočky, ale ve vašem jsem, kromě toho že se Schwarzenberg od všeho distancuje, něco pozitivního pro jeho volbu nenašel už vůbec nic. Můžete tedy alespoň krátce vyjmenovat V BODECH, čím KONKRÉTNĚ vás KS uchvátil? Jakými lidskými nebo jinými vlastnostmi vhodnými pro funkci prezidenta republiky?

    V apelu DOXu se totiž, kromě obsáhlého atikomunustického strašení a vyjmenování pár údajných lidských kvalit KS, jichž jsem si mimochodem nestačil všimnout, nic konkrétního dočíst nedá.

    Už jen to, že distancování se od problémů strany a vlády, kterých je tento člověk předsedou a významným ministrem, považujete za klad kandidáta, vypovídá o vašem jakémsi podivném hodnocení kvalit člověka.
    MP
    January 7, 2013 v 17.15
    Přesně tak, p. Švehlo,
    to, že se Schwarzenberg úspěšně distancuje od nepopulární vlády, jíž je členem (!), je přece znak jeho bezcharakternosti, p. Hodere. Takový člověk má být prezidentem?

    Jinak šance na onoho "třetího", z něhož se může překvapivě stát druhý, má Schwarzenberg slušné, ale zhruba stejně vysoké jako Dienstbier.
    PM
    January 7, 2013 v 17.56
    Souhlasí s panem Hoderem,
    pan Schwarzenberg je menší dizástr než ti dva, ale rozhodně žádný důvod k předčasné kocovině rezignací na zvolení Dienstbiera.
    January 7, 2013 v 18.35
    Omlouvám se: článek jsem si ještě nepřečetl, reaguji pouze na předřečníky
    Martinu Plevovi:

    K čemu je skutečnému šlechtici zapotřebí něco takového jako charakter?

    Milanu Petraskovi:

    Disastrózní je stav valné části obyvatelstva 23 let po sametové kontrarevoluci. A nějaký ten kandidát náš lid jen tak nevyvede z rovnováhy.

    Alešovi Morbicerovi:

    Jsem pro to šířit výsledky příznivých výzkumů i v těch případech, jsou-li lživé. Platí-li "my coutry, right or wrong", uplatňujme týž princip i vůči kandidátovi, kterému dáváme svou důvěru.

    Martinu Šimsovi:

    Doufám (ne, vím!), že JD je kandidát mnohem kvalitnější než Barack Obama.
    Všímejte si, prosím, také manželek presidentů - Jacqueline Kennedy, Pat Nixon, Hillary Rodham-Clinton, Laura Bush, Marta Gottwaldová, Olga Havlová, Dáša Veškrnová, Livie Klausová etc.

    -- Fenomén Michelle Obamové poukazuje na některé vážné Obamovy slabiny. --
    Jako president se NIKDY nebude moci měřit s Billem Clintonem nebo Ronaldem Reaganem (nevyjadřuji tím svou osobní afinitu k jejich politice, zejména zahraniční, ani jednoho z obou...).
    "Moc tedy nerozumím tomu, proč Patočka favorizuje Dienstbiera před Schwarzenbergem a dokonce i před Fischerem."
    ...
    "Pro mě osobně je Schwarzenberg mnohem přijatelnější kandidát než levicový Dienstbier, takže mě možná zaslepuje ideologická mlha. Pro tvrzení, že před prvním kolem má Dienstbier nad Schwarzenbergem navrch, ale nenacházím dostatek argumentů."

    -- Co nám chcete, pane Hodere, vlastně říci? Co takhle namísto té "ideologické mlhy" načrtnout několika upřímnými slovy představu společnosti, ve které byste Vy rád žil?
    January 7, 2013 v 19.27
    Je celkem zábavné pátrat po internetu po důvodech náklonnosti lidí ke Karlovi Schwarzenbergovi. Vlastně jsem žádné pádné nenašel tak alespoň ty druhé.

    - Svěrák: „nenese nálepku pravdoláskaře“.
    - Mládek: „nebyl ani komunista, ani svazák, ani pionýr, ani jiskrička“
    - Polívka: „nikoho jiného kolem sebe nevidím“.
    - Caban: „Hlásí se do služby... Jediný správný kandidát !“
    - Illnerová: „Chci prezidenta s životním nadhledem“.
    - Karel Oliva (ředitel Ústavu pro jazyk český Akademie věd): „Karel má jazykový cit. I slova vulgární vlastně nejsou vulgární.
    - Ladislav Špaček: „nemá ambice získat jmění, to už má. Má touhu sloužit obci.“
    - Rottrová: „má rád tuhle zemi“.
    - Tereza Brodská: „je zosobněním pokory a skromnosti. Nikdy neuhýbá a stojí si za svým.“
    - Hutka: „Jeho dědeček porazil Napoleóna.“
    - Mádl: „po zvolení by nemusel zatnout zuby. Stačí ho jen zvolit.“
    - Jan Šibík: „Karel neintrikuje a je vtipný“.
    - Forman: „věřím Karlovi.“
    - Pafko: „může říkat, co si myslí. Je ve světě uznávaný.“
    - Čtvrtníček: „je jedinej hajnej“
    atd.

    Asi nemá cenu, tady všechny ty „vážné“ důvody vypisovat, ale pobavil jsem se.
    January 7, 2013 v 19.35
    díky Luďkovi Švehlovi
    za pěkný výběr z AUTOCHARAKTERISTIK českých umělců i neumělců !

    Já se poptávám mladých lidí - studentů, servírek, ... - co se jim na tom člověku líbí. Zaslechnu-li něco zajímavého, podám zprávu.
    MN
    January 7, 2013 v 21.08
    Jenom taková rejpavá poznámka ad L. Švehla
    Když všechny ty vlastnosti podtrhneme a sečteme, dostaneme charakteristiku ideálního kandidáta na prezidenta, ne?
    LH
    January 7, 2013 v 21.52
    Je hezké, už jen pro tříbení názorů, že zde zní něco jiného než dosavadní unisono chvalozpěvy na
    Jiřího Dienstbiera, popř. vyzývání k podpoře imho popletené Táni Fischerové.

    Já bych k článku dodal, že nepopiratelná výhoda Karla Schwarzenberga je jeho politická kariéra. Vždyť dokázal být opakovaně 2x zvolen senátorem, byl ministrem ve dvou vládách a podařilo se mu po založení nové TOPky dosáhnout nebývalého úspěchu. Nepamatuji se na jediný jeho skandál a i TOPka vlastně plní svůj předvolební program celkem slušně. Oproti tomu já, ač Pražák, jsem do voleb do Magistrátu JD neznal. Jeho politická kariéra začíná tím, že prohrál volby v Praze znechucené vládou Bémovy ODS, aby si z něj následně Hulínský a kol. udělali dobrý den. Jediný jeho další úspěch je už jen zvolení do Senátu mj. díky nostalgii po nebožtíku otci. To není mnoho.

    A s tím souvisí další poznámka: jak vlastně víme, že je Dienstbier strašně zásadový člověk, když je vlastně v politice jen chvíli? Z toho, že ho nepřijaly pražské struktury ČSSD? Možná je Dienstbier skutečně charakterní a slušný člověk, ale já to ještě nevím. Populární a čistý byl na začátku své kariéry i Pavel Bém a i Standa Gross vypadal kdysi jako neviňátko.

    Dále si osobně moc nedokážu představit 43tiletého Dienstbiera na Hradě, vždyť je o dost mladší i než byl Beneš! Odkazy na věk JFK nebo Obamy jsou pěkné, ale v ČR není prezident hlavou vlády, nemusí být v rozpuku sil a spíše má být zklidňujícím činitelem. Jako prezidenta si představuju respektovanou osobnost, která za sebou má úspěšnou kariéru ve veřejném životě. Možná to je věc vkusu, ale Schwarzenberg mi na Hradě sedí více.

    Jen na okraj dodávám, že mi z profesního hlediska vadí Dienstbierův velmi podivný postoj k novému občanskému zákoníku, ať už v době jeho přijetí, nebo nyní, kdy do umdlení blábolí o tom, jak je hrozné, že do NOZ nebylo zahrnuto registrované partnerství, což je na seznamu důležitosti cca 852. důvod ke kritice zákona.

    Panu Šimsovi k nepřevzetí nobelovky: http://www.profil.at/articles/1301/560/349670/karl-schwarzenberg-den-menschen-wahrheit "Präsident Klaus hat natürlich abgesagt, dann auch Premierminister Petr Necas. Daraufhin habe ich laut gemurrt, und da wollte der Premier mich – zwei Tage vorher – als seinen Vertreter hinschicken. Aber so geht das nicht. Entweder wird man zeitgerecht und ordentlich eingeladen oder gar nicht. Ein alter Herr wie ich legt auf gewisse Höflichkeiten Wert."

    Jiří Dienstbier třeba někdy v budoucnu bude dobrý prezident, ale pro mě je dnes lepší kandidát kníže. Spíš jeho kandidaturu beru jako zoufalý nedostatek osobností v ČSSD [to samé v (bledě) modrém Přemysl Sobotka], kdy prostě vhodné osobnosti nejsou nebo nechtějí kandidovat (Špidla, Rychetský). Tak místo toho vytáhli Dienstbiera: chce se mu do toho, má atraktivní příjmení a hlavně od něho bude pokoj.
    January 7, 2013 v 22.11
    Panu Novákovi a ostatním
    Záleží, co od prezidenta očekáváte a jestli vám stačí prostá tvrzení a "doporučení osobností". Nebo jestli používáte vlastní hlavu a zamýšlíte se nad tím, z čeho tak soudí.

    Každému včetně pana Hofmana doporučuji přečíst si čtyři pilíře propagandy Františka Koukolíka, pro posouzení, zda se sám nestal její obětí. Zejména poslední odstavec je velmi poučný.
    http://www.sds.cz/view.php?cisloclanku=2005031602
    January 7, 2013 v 22.24
    Argumenty Lukáše Hofmana?
    Politická kariéra: zvolen za Zelené, za Zelené ministr zahraničí, přeběhl, když šli Zelení dolů mimo jiné pro účinkování v Topolánkově vládě, v níž působil také.
    Dvakrát člen vlády: Topolánkova vláda hrůza, Nečasova vláda katastrofa. Nepřebírá za ty vlády odpovědnost, i když v nich seděl, jako prezident by odpovědný nebyl, takže by v tom mohl pokračovat, "já to myslil dobře, to vláda"
    Skandály: Myslím, že nekrade, a to je u pravicového politika co říci, ale jeho 351. vážné varování, že odstupuje, když tam bude Čunek a nakonec v té vládě zůstane po té, co si najal detektivní kancelář, která nic nevypátrala, protože splnila zadání, které od něj dostala.
    Založení TOP 09 - Kalouskova strana s ultra-neoliberálním programem, která nás dostala do současné krize a té straně dělal a dělá maskota.
    Hrad by mu více slušel než Dienstbierovi. Uvítal bych mladého, energického, demokraticky a sociálně cítícího prezidenta oproti stařičkému mocnáři, který to možná bude myslet dobře, ale neudělá nic, co mu USA, Izrael, Německo, Kalousek nebo Nečas či jeho nástupce nedovolí.

    Dále už tam žádné argumenty nevidím. Osobně to možná myslí dobře, ale proti Dienstbierovi je to málo, nic lepšího, než co je nyní za Nečase a Klause nevidím.
    January 7, 2013 v 22.42
    Naprostý souhlas pane Šimso!
    LH
    January 7, 2013 v 22.59
    Panu Šimsovi:
    KS nikdy nebyl ve Straně zelených, byl pouze jejich nominantem. To, že za někoho zastávám určitou funkci nebo někam kandiduji, neznamená, že jim musím být věren doslova za hrob, zejména v situaci, kdy se SZ rozdvojila a následně téměř rozložila a kdy bylo dávno zřejmé, že může na další účinkování v PS zapomenout.

    Musím se přiznat, že tanečky ohledně Jiřího Čunka byly (ve světle jiných událostí, které byly předtím i potom) celkem pod mojí rozlišovací schopnost, i když lze souhlasit s tím, že raději buď neměl slibovat, nebo měl odstoupit.

    A další argumenty jsou pak už determinovány především Vaším světonázorem. To je třeba respektovat a je nabíledni, že jako levicově orientovaný člověk nebudete volit předsedu TOP 09. To je jasné. Dovolím si jen malé rýpnutí, že si právě teď živě představuji M. Kalouska, jak Vám svým nezaměnitelným způsobem oznamuje, že se cítí být polichocen tím, že se domníváte, že je schopen způsobit pád Lehman Brothers a uvrhnout celou západní civilizaci do hospodářské krize.
    LH
    January 7, 2013 v 23.30
    Panu Švehlovi:
    Ve svém prvním příspěvku jsem Vám poskytl minimálně 2 pozitivní argumenty pro to, proč je KS lepší kandidát než JD, a to, že
    - má za sebou celkem slušnou politickou kariéru, kdy uspěl v několikerých volbách, a neměl za sebou (vlastně za více než 20 let angažmá ve veřejném životě) žádný skandál, a tedy se podle mého názoru jako politik celkem osvědčil (o JD se veřejnost poprvé dozvěděla někdy před 2 lety). Dokonce i jeho velký kritik pan Šimsa uznává, že tento pravičák nekrade;
    - že se domnívám, že vzhledem ke svému věku, životním zkušenostem a naturelu bude na pozici českého prezidenta vhodnější než JD, protože bude schopen lépe moderovat politické dění, což je v ČR tradičně úkolem prezidenta (o JD očekávám, že bude naopak aktivistický).

    Proč mi místo normální odpovědi posíláte odkaz na článek o nějaké propagandě a nepřímo tak lacině naznačujete, že jsem měl stát obětí propagandy panů Čtvrtníčka a Mádla? Ve svém prvním příspěvku jste kritizoval pana Hodera za nedostatek pozitivních argumentů pro volbu Karla Schwarzenberga. Ve Vašem příspěvku postrádám argumenty komplet.

    A propos, pokud přijmeme tezi, že osobní vyjádření podpory nějaké známé osobnosti ve volbách (byť nějakým třebas i slaboduchým heslem) je nějaká odporná propaganda, jaký je pak legitimní způsob vedení volební kampaně?
    January 7, 2013 v 23.43
    Schwarzenberg je vyřízený, poradil si sním už Dienstbierův poradce
    Jiří z Poděbrad zvaný Jan Keller,

    http://pres.suchdolsko.cz/wp-content/uploads/KellerVSSchwarz.png

    http://denikreferendum.cz/clanek/12454-nas-kandidat-jiri-z-podebrad

    Upřímně, když poslouchám televizní debaty, tak vžycky to u mne vyhrává Zeman, asi je to proto, že se umí opravdu nenápadně pochválit. Rychle si musím jít přečíst o něm něco škaredého abych mu nefandil.
    January 7, 2013 v 23.54

    http://www.youtube.com/watch?v=5dS6dl2mvwI

    už před 23 lety byl senilní a upnutý na svůj hmotný majetek
    January 8, 2013 v 0.31
    "Dopadnou-li volby tak, že Franz bude mít 6 %, Fischerová 7, Roithová 10, Schwarzenberg 15, Dienstbier 17 a druhý postupující Fischer 18, o 4 za Zemanem, můžeme si všichni pogratulovat k naší báječné volbě jediného správného kandidáta a jít se hromadně střelit do hlavy."
    http://dialog.ihned.cz/komentare/c1-59074580-mam-rad-cestneho-zemana-a-charakterniho-fischera-a-chci-je-za-prezidenta
    Pošlete dál, sdílejte... jiná možnost, než se pokusit proti těm dvěma strejdům (zemanfischer) sjednotit, není...
    January 8, 2013 v 9.50
    Ano pane Hofmane
    Z vašich příspěvků jsem vytušil, že každý máme poněkud odlišné priority potažmo nároky nebo představy o ideálním či akceptovatelném kandidátovi na prezidenta. My se totiž neshodneme v tom, co vy nebo pan Hoder považujete za ctnost nebo pozitivní argument.

    Vám třeba připadá, že kariéra KS je slušná. No vidíte, a já ji považuji skoro za symbol úlisnosti, pokrytectví, nekompetence a úpadku našeho státu. Důvody najdete nejen při pohledu na naši vládu, jíž je součástí, ale také na četných místech zde na serveru DR nebo v mnoha komentářích mých i ostatních.

    Volební kampaň je především propaganda. Záleží pouze na nás, jak se jí dokážeme bránit a používat svojí hlavu.
    January 8, 2013 v 9.51
    Lukášovi Hofmanovi - o "nekradení"
    I Vy filuto -- píšete, že
    "dokonce i jeho velký kritik pan Šimsa uznává, že tento pravičák nekrade..."

    NEKRADE ?!

    Ne, jenom si přisvojuje to, o čem se domnívá, že to jemu a jeho potomstvu historickým právem náleží:

    Tedy všechno to, co pod milostivou vládou Schwarzenbergů svou prací vytvořili jejich podanní a ovšem také všechno, co tato rodina získala ve službách Habsburgům.

    Jeho nestoudnost spočívá i v tom, že přisluhuje zlodějské vládě, ba - zlodějskému režimu kompradorské buržoasie, a tváří se, jakoby se ho to netýkalo. Z blahosklonných bonmotů, jimiž občas vyjádří svůj nadhled nad celou tou sebrankou musí normální člověk zvracet.

    To, že s nimi "náhodou" sedí ve vládě, se přece nepočítá. Počítá se - i u Schwarzenbergů, co je doma. A pan Schwarzenberg umí dobře počítat, co mu to vynese.


    Je vidět, že kdo v pravou chvíli podporuje "disidenty" (a tyto jeho zásluhy cením a v nejmenším nezpochybňuji), může jednou přijít ke štěstí...

    *** Inu, nejen, že "noblesse oblige", i majetek radno rozhojňovat s noblesou ! ***

    ---

    Jeho obliba u početné části české mládeže svědčí o tom, že se režimu za 23 let podařilo prosadit vědomí, že krást a podvádět patří k základním principům dnešní společnosti.

    - V tomto kontextu je Zemanovi třeba přiznat, že (jako včera v televisní diskusi) chytře trvá na majetkových přiznáních a zabavení majetku, který nebyl nabyt v souladu s právem a dobrými mravy; -- tedy na požadavcích, které prosazoval už jako premiér.

    Bohužel ale jenom verbálně, jak ukázala následující léta. - Je od Zemana velmi takticky šikovné, že to nahlas říká bezprostředně před volbami. Co bude říkat a dělat jako president republiky, na to si ještě dva měsíce musíme počkat.

    Tak trochu tím Zeman bere vítr z plachet i Jiřímu Dienstbierovi...
    PM
    January 8, 2013 v 10.21
    Furt tu ještě nefunguje
    vědomí, že prvotní v demokracii je svižná výměna politických garnitur, a obvzláště svižná, když jejich zápach tunelů naplńuje i veřejná prostranství.
    President, který má nám cizí odér..........fujtajxl
    January 8, 2013 v 12.13
    Když se nám po staletích útlaku podařilo zavést v roce 1918 demokratický režim, tak po nějaké době se zřejmě některým plebejcům stýská po kopanci od patricia. Tohle by Masaryk těžce vydýchával.
    Co se týká politické kariery Švanceberka, je třeba opravdu jej bezpodmínečně milovat na to, aby byl člověk schopen ji nazvat úspěšnou. Takových žvanilů, kteří kritizují vládu, ale přesto s ní táhnou za jeden provaz, už tu bylo! Proto stále platí - po ovoci poznáte je! Jak se přestaneme tímhle řídit, pak jsme jen stádem oslů. To, že je Švanceberk ve vládě, nebo už v nějakých byl, je jen květem, pane Hofmane. Ale konkretní a poživatelné ovoce jsem od něj neviděl. Ale někomu stačí řeči.
    Ještě jedno poznámku na závěr. Četl jsem článek od Janoucha k prezidentské volbě. Po dlouhém povídání nakonce z článku vyplynulo, že bude podporovat Dienstbiera. V článku ale zmínil poděkování Švanceberkovi za boj proti minulému režimu. Nevím, jestli je to správné, ale já nepovažuji za bojovníka za demokracii toho, kdo věděl, že mu pád režimu přinese nemalý osobní zisk. Tam přece nedemokraticky upřednostňoval svůj osobní zisk před zájmy ostatních. Nad takovými lidmi vysoce vyčnívají ti, kteří se nechali vláčet kriminály jen proto, že chtěli lepší svět pro ostatní.
    January 8, 2013 v 13.45
    Schwarzenberg nepočítá vážně s tím, že by mohl uspět,
    což je patrné na tom, že zatím nesložil ani funkci ministra zahraničí, ani předsedu TOP 09 a ani ve vládě, ani v TOP 09 se o této variantě ani nejedná, ani neuvažuje.

    Karel Havlíček Borovský nám vzkazuje: Zle matičko, zle, Švarcenberci zde!
    January 8, 2013 v 14.14
    Luďkovi Ševčíkovi
    Z těch čtyř, které František Janouch správně jmenuje jako jediné, kteří mají reálnou šanci na zvolení, je Schwarzenberg nejslabší. Dostane hlasy lidí zarytě konservativních a také nemyslících mladých, kteří svou představu o slušné společnost spojují s katolickým světovým názorem. Dostane jich asi dost k tomu, aby vytlačil outsidery jaqko Sobotka, Roithová etc.
    Rozhodne se tedy mezi 3 zbývajícími, přičemž Jiřího Dienstbiera handicapuje nepříjemná ztráta hlasů, které dostane Táňa Fischerová.

    Vzhledem k tomu, že Zeman bohužel do 2.kola postoupí téměř určitě, rozhodne se o jeho soupeři mezi Dienstbierem a Fischerem. Fischera Zeman ve 2. kole porazí. I proti Dienstbierovi bude mít dobré šance, ovšerm důležitá bude volební účast, tedy i mobilizace levice, která jiného kandidáta (ať se na mne pan Tejkl nezlobí) prostě NEMÁ. A hrozba, kterou ukazuje paní Jana Šiklová je velmi reálná.

    Zemanův arogantně přezíravý postoj vůči Dienstbierovi
    bude platit na pitomé voliče... Navíc není JD dobrý řečník, a to jeho šance ještě snižuje. Lidské kvality totiž v politice zpravidla nerozhodují. A to, že Zeman společnost beztak rozštěpenou, bude rozdělovat ještě více, pochopí lidé, až už bude pozdě.

    Jediným drobným kladem zvolení Zemana bude, že přispěje k další paralýze ODS a TOP09. Kalousci, Nečasové a ostatní to zatraceně dobře vědí, a využijí každé hodiny ze svého panování k zabezpečení svých nakradených statků a latifundií mezinárodních koncernů.

    ---

    Je čas pracovat na tom, aby nejen strany (ČSSD a KSČM = vyplivnuté třešňové pecky, ale i LEV21 a další neparlamentní) ozdravily své řady a šly do dlouhotrvající ofensivy. To je daleko důležitější než nadcházející cirkus.

    ---

    Dienstbierova porážka by se mohla paradoxně stát startovním výstřelem k nástupu levice uvnitř ČSSD. Škromachové, Hulínští a jim podobní korytáři a hedonisté moci musí být odstraněni co nejdříve - jinak je už lepší rozpad ČSSD na levé a pravé křídlo. -- Otázkou je, co na to Sobotka, Špidla a Zaorálek. Obávám se, že budou jen do omrzení omílat "nezbytnost jednoty strany"..... Jejich postoj k Davidu Rathovi nebyl první otázkou jejich váhavosti nebo zbabělosti.

    FZ
    V postoji ke KS se v zásadě shoduji s panem Šimsou, ostatně KS by pro mě byl vždy nevolitelný vzhledem ke svým fyziologickým defektům at' už by jeho názory či politická minulost byly jakékoli.

    Můj postoj k Jiřímu Dientsbierovi je podobný tomu, jaký má pan Hofman- nic proti němu, ale volit za prezidenta člověka, který nemá prakticky žádné zkušenosti s velkou politikou a byl v podstatě vytažený z klobouku?
    JM
    January 8, 2013 v 17.27
    Ten titulek není vtip,
    což jsem si původně myslela, ale je dobře, že tu máme přispěvatele z opačného spektra a měli bychom si ho hýčkat. Takže - děkuji, že jsem mohla číst článek od voliče KS jinde než v lidovkách. Sice pořád nechápu, čím to může být, že ten starý pán notně za zenitem může být pro někoho variantou, ale když za ním stojí naše umělecká fronta téměř jako jeden muž, asi to možné je. Nejvíc mě vždycky baví ta pasáž o tom,že KS bojuje za lidská práva. Ovšem, ale nejprve si ověří u svých nadřízených ve Washingtonu a Tel Avivu, jestli to náhodou nekříží jejich plány, takže se musí omezit na Bělorusko a jiné známé enklávy. Že by něco dělal pro své poddané zadarmo, to těžko - teď už si Petzoldovi a spol. nejspíš brousí zuby na Lex Schwarzenberg a jižní Čechy. Nejvíc je mi smutno z pana Menzela - všichni jsme tady potomci podruhů,a tak po téměř stu letech to musíme odčinit volbou pomazaného šlechtice. To nesebevědomí u člověka, který natočil tolik krásných filmů, je frustrující.
    BT
    January 8, 2013 v 18.18
    Pane Imrich,
    Já když poslouchám Zemana, tak tyky začínám mnohdy podléhat jeho "sexy" mozku.
    Ale vždy si vzpomenu na přednášku F. Koukolíka o mocenské posedlosti, o lidech chorobně závislých na moci, z nichž mnozí dovedou s lidmi manipulovat právě díky jejich extra vyvinuté machiavellistické inteligenci a charismatu. V ten okamžik mi vždy zabliká v mozku červená žárovka a vracím se k racionálnímu posuzování skutků a vazeb M. Zemana. A procitám.

    Pozor na naše emoce, snadno a velmi často získají navrch nad raciem, protože emoční centrum je nadřazeno racionálnímu (také viz Koukolík).

    Zde je ta přednáška:
    http://www.youtube.com/watch?v=PpMJkaf117g

    Mimochodem se tam praví, že mezi anglosaskými politiky byli jistým britským politikem a psychiatrem vyhodnoceni jako psychopati 3: M. Thatcherová (vzor V. Klause), G. Bush jun., a T. Blair (ideový spřízněnec M. Zemana).
    PL
    January 9, 2013 v 2.31
    Ztráty a nálezy
    Tak bohužel pro autora i obyčejný farář (pokud věříme v obyčejnost) dodal trefnější souhrn důvodů v článku s morbidním názvem http://kvasnicka.blog.ihned.cz/c1-59083320-k-urnam
    Ale ani v něm ty důvody stavěné proti JD jsou víc povrchními důvody proti něčemu jinému (části ČSSD) a nebo z pozic osobních či výrazně menšinových vír - na mou věru, nic proti menšinám, ale když se menšina s mocí snoubí proti jiným menšinám ba i proti většině (jako třeba u daru 17-ti)... no, dos†i slov.

    Ostatně, kdo chce volit našeho možná nejlepšího ministra zahraničí, půjde třeba dnes na koncert, kde se dozví více od DO† angažovaných umělců a pak třeba něco víc důvodů přeteče i do diskusí DR.

    A nyní pro odlevčení něco neangažovaného neumění pro zasmání: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=yJgii4e4B2U

    Osobní ztráty nejsou vždycky krásný...
    TT
    January 9, 2013 v 15.07
    Ani demokracii, ani republiku
    Schwanzinberg je pro mě horší než Zeman s Fischerem dohromady. Představa, že se na Pražský hrad po devadesáti letech budování republiky dostane potomek habsburských přisluhovačů, ve mě budí stud za všechny, kteří o tom uvažují.

    Vzhůru pánové a dámy pod šlechtickou knůtu! Ještě si v posledním referendu odhlasujte nevolnictví :-))
    BT
    January 9, 2013 v 18.09
    Pane Tožička,
    nezdá se Vám, že pan Schwarzenberg kromě přisprostlých bonmotů není už schopen vůbec ničeho?
    Osobně bych se ho na Hradu nebál. Ale ani Fischera. Oba půjdou s těmi, kdo budou u moci. Nebo nejvýš budou chvilku komicky něco breptat, ale pak sklapnou paty a vykonají vůli jiných.

    Vážné obavy mám pouze ze Zemana. Opravdu si to s jeho podporou prostřednictvím kandidatury paní Fischerové nechcete rozmyslet? Moc PROSÍM, zvažte to ještě jednou. MOC DÉKUJI.
    BT
    January 9, 2013 v 18.13
    Ještě doplněk
    Začínám mít obavy také z Franze.
    Vadí mi na něm:
    a) že za ním nestojí téměř žádné politické činy, podle kterých bych mohl porovnat jestli je u něj rozpor mezi slovy a činy, tudíž:
    b) nejde pořádně zjistit jaké má skutečně vidění světa, tj. jaké priority vyznává,
    c) to málo co zjistit jde, naznačuje, že může mít nacistické sklony,
    d) je politický solitér, nemá za sebou žádné politické uskupení s nějakým programem.
    e) politický solitér může snadno podléhat lobystickým tlakům.
    JJ
    January 9, 2013 v 19.55
    Od věci...
    V období antikomunistké hysterie po krajských volbách (akce Baborová) jsem se podíval na ten zákon o protiprávnosti komunistického režimu... (víceméně mne zajímalo, jestli vadí komunismus jako ideologie {což by mi přišlo stejně hloupé jako zakázat stavovou rovnici ideálního plynu, protože ta taky přísně vzato nikdy nefunguje...} nebo konkrétní pokus o jeho aplikaci v bývalém Českoslovesku [k mému překvapení i potěšení - pokud jsem to tedy dobře pochopil - B je správně...]).

    Nicméně, ono těch 42 let nebyla jediná doba temna v naší historii a při čtení obratů jako "upíral občanům jakoukoliv možnost svobodného vyjádření politické vůle", "systematicky a trvale porušoval lidská práva, přičemž zvlášť závažným způsobem utlačoval některé politické, sociální a náboženské skupiny občanů" či "za spáchané zločiny a další skutečnosti, uvedené v odstavci 1 jsou plně spoluodpovědni ti, kteří komunistický režim prosazovali jako funkcionáři, organizátoři a podněcovatelé v politické i ideologické oblasti." mne napadlo, že by se mohl přijmout i zákon o protiprávnosti feudálního (či jakého) uspořádání, které u nás bylo třeba v letech 1621 - 1918, které také upíralo občanům jakoukoliv možnost svobodného vyjádření politické vůle, systematicky a trvale porušovalo lidská práva, přičemž zvlášť závažným způsobem utlačovalo některé politické, sociální a náboženské skupiny občanů... A nebál bych se nahlas říct, že za spáchané zločiny a další skutečnosti jsou plně spoluodpovědni (co to je "plná spoluodpovědnost" ovšem moc dobře nechápu...) ti, kteří tehdejší režim prosazovali jako funkcionáři, organizátoři a podněcovatelé v politické i ideologické oblasti... Třeba bývalá šlechta nebo římská církev (dodávám já).

    Tak by mne zajímalo, jestli ta autenticky levicová ČSSD pod vedením pana Sobotky bude mít čas po vyhraných volbách v tomto smyslu upravit zákon 198/1993... A jak se k tomu postaví třebonští gymnazisté (pokud knížepán usedne do nejrozlehlejšího sídla prezidenta na světě)...
    JM
    January 10, 2013 v 12.57
    Pane Trávníčku,
    ohledně Franze - četl jste rozhovor v Britských listech? Pokud byste si dal tu práci, něco o jeho postojích byste zjistil. Já souhlasím s panem Tožičkou - největší potupa pro tenhle národ by byl švýcarský občan Schwarzenberg. Nevolnictví naší umělecké scény mě rozesmutńuje, zvláště v případě pana Menzela, To lokajství duše kdysi vznešené je strašné.
    January 10, 2013 v 15.28
    Ohledně Franze
    Mě stačil ten jeho včerejší výstup. http://www.denikreferendum.cz/clanek/14672-ani-schwarzenberg#comment_26929

    Je to člověk bez názoru, rozhledu, vlastně hlupák. Co může mít v hlavě, když se nechá takhle potetovat. Už jenom že nemá dostatek soudnosti kandidovat s tímhle "vybavením" na prezidenta nesvědčí o přehnaném intelektu.
    JM
    January 10, 2013 v 16.21
    Pane Švehlo,
    co může mít v hlavě, když se nechá takhle potetovat. Hotový názor v minutě. a pak, že muži přemýšlí racionálně a nedají na první dojem. já ho nevolím, ale tu práci, abych si o něm něco zjistila, jsem si dala. Jeho handicapem je, že trpí trémou,ale to neznamená, že je hloupý! Profesor, výtvarník a hudebník - ale co je mu to platné, když divně vypadá! Že tu recesi dotáhne až do konce, za to má můj obdiv.
    January 10, 2013 v 17.05
    Paní Maříková
    To, že divně vypadá, je jeho svobodné rozhodnutí. Co by za to jiní dali, kdyby byli zdraví. Někteří si holt zdraví neváží a mrzačí se, aby byli něčím "zajímaví". Toto je dle mého ten nejubožejší způsob, jak se zviditelnit, ale asi mám přehnaný odpor k tetování. Před 89. to byla známka mdlého rozumu a předešlého pobytu ve výkonu trestu. Nikdy jsem nepochopil, proč to ti lidé, i dnes, dělají a zařazuji toto počínání do podobné skupiny jako braní drog, přemíru alkoholu, nebo vlastně i kouření.

    O Franzovi jsem si pár článků přečetl a zjišťoval informace, to byste mi křivdila. Už jenom proto, že mě zajímalo, co na něm lidé vidí. Ale už z výše uvedených důvodů nikdy nebyl mým favoritem. Vlastně tím byl Dienstbier od počátku jeho kandidatury, protože nikdo kromě ještě paní Fischerové z kandidátů nepřipadá v úvahu.

    Tento značně malý počet úctyhodných osobností v naší společnosti je sám o sobě na pováženou.
    BT
    January 10, 2013 v 18.49
    Paní Maříková,
    mně nevadí tetování pana Franze, to je mi úplně fuk. Pro mne nikdy není podstatnější forma (obal) než obsah.

    Ale, a to považuji za zásadní, NEMOHU porovnat jestli slova a činy p. Franze nejsou v rozporu, protože za ním žádné politické činy nejsou.

    Pro mně je u politika zásadní bezrozpornost, protože to je jediný způsob jak zjistit jestli není stupidní (to je nejčastější) a nebo programový bandita.

    Zajíce v pytli já neberu. A pouhým slovům nevěřím. Viz např. Věci veřejné.
    BT
    January 10, 2013 v 19.00
    Ještě paní Maříková,
    pokud se týká stupidity našich "elit", které pdporují knížete, tak s Vámi zcela souhlasím (podrobná moje diskuse viz pod blogem L. Jelínka Na kulturní frontě klid).

    Ale jako potupu bych Schwarzenberga nevnímal, jakákoliv ješitnost - ať osobní, tak národní - zatemňuje racionální uvažování.

    Lidé potřebují důstojně žít v této zemi a tento cíl je třeba racionálně nadřadit různým animozitám (prosazování paní Fischerové, které odrovnává šance Dienstbiera) a ješitným pocitům.

    Kníže je dle racionální úvahy pro dosažení výše uvedeného cíle podstatně menší nebezpečí než Zeman. Podrobnější vysvětlení pod blogem p. Kostlána.
    BT
    January 10, 2013 v 19.02
    Pardon,
    Pardon, paní Maříková, to vysvětlení je pod mým blogem. Omlouvám se.
    LH
    January 12, 2013 v 10.46
    Panu Zilzerovi
    děláte si legraci? Dovozovat, že krade na základě toho, že jeho rodina nabyla ve středověku majetek, a kritizovat jej za to, že jeho otec a děd měli šlechtické výsady, které on nikdy neměl? Samozřejmě právo na názor máte, ale nezlobte se na mě, ale je to ahistorické a hloupé.

    Je hloupé, když se díváte pohledem socialisty 20. století na několikasetleté vztahy z doby feudalismu, kdy takovéto uspořádání společnosti bylo obvyklé a kdy Schwarzenbergové nabyli majetek. Pokud se tedy předkové Schwarzenbergů chovali nějak amorálně, jak se vlastně měli za feudalismu chovat, aby to vyhovělo Vaším požadavkům? Propustit poddané, udělat ve svůj neprospěch pozemkovou reformu a jít orat? Tato výtka mi přijde podobně nepřípadná, jako kdybyste potkal chlapa z 12. století a začal mu nadávat, že je prase, že se nemyje.

    panu Tožičkovi:

    To, co jste napsal o přisluhovačích Habsburgů, vlastně není žádný argument. Svalujete na Karla Schwarzenberga dědičnou vinu za všechno, co se Vám kdy nelíbilo na všech jeho předcích, aniž byste skutečně hodnotil jeho osobu. A pokud byste už chtěl hodnotit KS společně i s jeho rodinou, nemám osobně problém volit někoho, jehož otec se strýcem měli koule na to, aby se navzdory nátlaku okupační správy v září 1939 veřejně přihlásili k české národnosti (jeho strýc ten dopis sám sepsal), za což byli "odměněni" nucenou správou. Ostatně tímto jen dokázali, že Schwarzenbergové se s češstvím (a s 1. čs. republikou) identifikovali, a to i navzdory pozemkové reformě.

    Respektuji a chápu kritiku, která se týká jeho politické kariéry, že spolupracuje s Kalouskem, že sedí ve vládě, s níž kritizující nesouhlasí, a vlastně chápu i kritiku, že se vybodnul na zelené nebo že neodstoupil ve sporu s Čunkem, ale vytahování Habsburků, jeho praprapradědečků a feudalismu mi hlava nebere.
    + Další komentáře